به گزارش ایسنا، علی رمضانی مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران و دبیر بیست و نهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری این رویداد فرهنگی که امروز (دوشنبه ۱۷ آبانماه) در سالن عاشوری خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد، با اشاره به شعار هفته کتاب اظهار کرد: شعار امسال ما این است که «جای خالی را با کتاب خوب پر کنید». این جای خالی در دو سال کرونا بیش از گذشته احساس شد. میتوانیم این جای خالی را با سفر، دانشگاه، مهمانی و مدرسه و هر چه تمنای آن را داریم و در دسترس ما نیست پر کنیم.
او در ادامه گفت: به رسم هرساله، روزهای هفته کتاب که نامگذاری میشدند، امسال نیز این نامگذاری انجام شد، هرکدام از این نامگذاریها نمایشگر موضوع، محتوا و مضمونی بوده است. تلاش میکنیم تا نامگذاریها را به حرکت و اقدامی جدی تبدیل و آنها را از حالت شعاری خارج کنیم. اسامی روزهای هفته کتاب به این ترتیب نامگذاری شده است: دوشنبه (۲۴ آبانماه) که در تقویم روز «کتاب و کتابخوانی» است با همان نام خواهد بود. سهشنبه (۲۵ آبانماه) «کتاب خوب، یار همیشه همراه»، چهارشنبه (۲۶ آبانماه) «کتاب، زبان فارسی و شعر و ادبیات داستانی»، روز پنجشنبه (۲۷ آبانماه) «کتاب، رسانه، همافزایی و تعاملات»، روز جمعه (۲۸ آبانماه) «کتاب، خانواده، سبک زندگی ایرانی-اسلامی»، شنبه (۲۹ آبانماه) «ناشران، کتابفروشان و ارکان صنعت نشر»، یکشنبه (۳۰ آبانماه) «کتاب، مادران شهدا و زنان در دفاع مقدس»، و دوشنبه (یکم آذرماه) «کتاب، کودک و نوجوان، آینده نسل مجازی».
علی رمضانی همچنین اظهار کرد: برنامههای مختلفی از دستگاهها و استانها به دست ما رسیده و میرسد و در ادامه به صورت تیتروار به برنامههایی که به دست ما رسیده است اشاره میکنم. ما روز شنبه (۲۲ آبانماه) با تجدید بیعت با آرمانهای امام (ره) و شهدای دفاع مقدس و شهدای مدافع حرم در بهشت زهرا (س) به پیشواز هفته کتاب خواهیم رفت. بیش از ۱۵ سازمان و نهاد حدود ۸۰ برنامه ملی خود را اعلام کردهاند. از برنامههای شاخص نهاد کتابخانههای عمومی تجلیل از برگزیدگان حوزه کتاب و کتابخوانی، کتابداران و کتابخانههای برتر و سایر ارکان مرتبط با کتاب است که در تالار وحدت برگزار خواهد شد. وزارت آموزش و پرورش نیز افتتاحیه و اختتامیه جشنواره «دانایی و توانایی» را برگزار خواهد کرد، همچنین دومین دوره «معلم و مولف» از برنامههای این نهاد در این هفته خواهد بود. جهاد دانشگاهی نیز امسال جشنواره کتاب سال دانشجویی را خواهد داشت. ستاد هماهنگی کانون مساجد نیز جشنواره «کتاب و مسجد» را در برنامههای خود دارد. وزارت تعاون هم تجهیز کتابخانهها و شناسایی کارگران و کارفرماهایی را که در حوزه کتابخوانی فعالیت دارند و تجلیل از آنها را در برنامههای خود دارد. وزارت جهاد کشاورزی نیز سومین دوره جشنواره «کتاب کشاورزی و منابع طبیعی» را برگزار خواهد کرد. موسسه میراث مکتوب نیز همزمان با چهلمین روز درگذشت آذرتاش آذرنوش برنامهای را در راستای تجلیل از این استاد و پژوهشگر خواهد داشت.
او در ادامه افزود: در معاونت فرهنگی نیز برنامههای مفصلی را طراحی کردهاند. اداره کل توسعه کتاب و کتابخوانی انتخاب ناشران نمونه سال و تجلیل از کتابفروش پیشکسوت را در برنامههای خود دارد. اداره کل مجامع و تشکلها نیز مراسم رونمایی از کتابهای حمایتشده را که به زبان چینی ترجمه شدهاند برگزار خواهد کرد. در استانها نیز قریب به هزار برنامه از خرد و کلان خواهیم داشت مثلا رونمایی کتاب، تجلیل از اهل قلم، تجلیل از ناشران، اهدای کتاب به کتابخانههای محروم و.. . شاخصترین برنامههای استانی ما برگزاری اختتامیه کتاب سال استانی در ۱۷ استان خواهد بود. همچنین آیین ملی تقریظ رهبری بر یکی از کتابهای دفاع مقدس را خواهیم داشت که این مراسم روز ۳۰ آبانماه در تمامی استانها به صورت برخط برگزار میشود. استان خراسان شمالی دومین دوره طرح روستاها و عشایر دوستدار کتاب را خواهد داشت، سیستان و بلوچستان نیز اهدای کتاب به مناطق حاشیهای شهری و روستایی را خواهد داشت. استان همدان برنامه سفیران کتاب را برگزار خواهد کرد و استان آذربایجان غربی عصر کتاب با تجلیل از استاد انوری را در برنامههای خود دارد. استان زنجان نیز تجلیل از خادمان فرهنگ و هنر را از جمله برنامههای خود اعلام کرده است. بخش دیگر برنامههای ما نیز به انجمنها و اتحادیههای صنفی و تشکلها اختصاص دارد که این انجمن و تشکل ۱۵۰ برنامه را برای این هفته خواهند داشت. مثلا انجمن قلم تجلیل از ۱۰ نویسنده را از برنامههای خود اعلام کرده یا انجمن علمی بازاریابی برنامهای را با عنوان نقش بازاریابی در بخش نابسامانیهای نظام توزیع کتاب دارد. سرای اهل قلم نیز نشستهایی را برگزار خواهد کرد که ریز این برنامهها را نیز به مرور در اختیار رسانهها قرار خواهیم داد. همچنین به مناسبت هفته کتاب به مناطق کمبرخوردار برای استقبال از بازگشایی مدارس کتاب اهدا خواهیم کرد. رونمایی از مدخل ویکی کتاب خانه کتاب نیز از برنامههای ما خواهد بود. همزمان با هفته کتاب شروع طرح پاییزه کتاب را در کتابفروشیهای سراسر کشور خواهیم داشت.
دبیر بیست و نهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران درباره تغییرات سازوکار پاییزه کتاب گفت: ما در مجموع میدیدیم که این طرحها با اشکالاتی برگزار میشود و نوع فروش کتاب متمرکز به مراجعه افراد به کتابفروشیها بود. اگر از ما سوال کنند که این طرح به عدالت فرهنگی کمک میکرد یا نه باید بگویم خیر زیرا یارانهای که برای کتابها در نظر میگرفتیم تجمیعشان در کتابفروشیهایی بود که در استانهای خاص متمرکز بودند و شهرستانهایی که کتابفروشی کمتری داشتند یارانه کمتری به آنها اختصاص مییافت. نمایشگاه مجازی کتاب تهران گامی در بحث عدالت فرهنگی بود، ما میدیدیم در روستاهای مختلف از این امکان استفاده کردند. در حالی که به نمایشگاه کتاب تهران امکان دسترسی نداشتند. بنابراین تغییرات در طرحهای فصلی کتاب از این حیث خواهد بود تا به گسترش عدالت فرهنگی کمک کند. فقط اینکه تغییرات را میتوانیم در دورههای بعدی داشته باشیم و اصلاحات در دورههای بعدی خواهد بود تا یارانهها به مناطق محروم اختصاص پیدا کند و دسترسی آنها به کتاب بیشتر باشد. یا به دانشجویان و دانشآموزان در صورتی که بتوانیم اطلاعاتشان را دریافت کنیم خدمات بهتری را ارائه خواهیم کرد. برخی از اشکالات هم از طریق گزارشهای مردمی به ستاد فصلی ما میرسید که تلاش میکنیم آنها را برطرف کنیم.
او درباره برگزاری برنامه «کتابگردی» و جشنواره «کتاب و رسانه» نیز گفت: ما امسال برنامه کتابگردی را به شکل قبل نداریم بلکه برنامههای متفاوتی را برای دیدار با اهالی قلم و کتابفروشان در حال طراحی داریم و میخواهیم که این طرح را با تغییراتی اجرا کنیم. جشنواره «کتاب و رسانه» نیز تغییراتی خواهد داشت تا در بازنمایی خدمات و زحمات در حوزه کتاب حمایت بیشتری داشته باشیم. در آییننامه اجرایی تغییراتی خواهیم داشت و در این دوره سعی میکنیم که در هفته کتاب فراخوان را داشته باشیم و اگر این اتفاق نیفتاد ما کل سال را کتابی میکنیم و در ایام دیگری این جشنواره را برگزار خواهیم کرد.
رمضانی خاطرنشان کرد: امسال به برنامههایی که قرار است در هفته کتاب برگزار شود ضریب میدهیم تا میزان اثرگذاری آنها را در گسترش اهداف هفته کتاب بررسی کنیم. ما سعی داریم تا تغییرات هفته کتاب در راستای ارتقای برنامهها باشند.
او با اشاره به اینکه در هفته کتاب بیلبوردها و تبلیغات شهری کار فوقالعادهای در حوزه کتاب انجام خواهند داد گفت: ما تلاش میکنیم از کلیشهها فاصله بگیریم و برنامهها را ارتقا بدهیم.
او در ادامه درباره نارضایتیهایی که برخی از کتابفروشان از طرحهای فصلی کتاب دارند، گفت: زمانی که ما یارانه خرید اختصاص میدهیم، این یارانه از طرف ما باشد قطعا به نفع کتابفروشیها خواهد بود و ممکن است گاه این یارانهها به اهداف خود نرسد اما آنچه ما شاهد آن هستیم استقبال مستمر کتابفروشان از این طرح است. ۱۸ دوره برگزار شده و امسال نوزدهمین دوره را برگزار خواهیم کرد که حاکی از افزایش تعداد کتابفروشان است.
در پایان پوستر «هفته کتاب با حضور علی رمضانی و علیرضا اسماعیلی، مشاور معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی رونمایی شد.
انتهای پیام
نظرات