به گزارش ایسنا ابوالقاسم حسین پور در وبینار علمی «چالشها و فرصتها در ارتقای تولیدات دیم و امنیت غذایی با روشهای حفاظت خاک و آبخیزداری» که در پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری برگزار شد، گفت: باید در مجامع علمی و دانشگاهی، ظرفیتهای آب سبز احصا و ارزش اقتصادی آن ملاحظه شود.
وی افزود: یکی از مسائل مهمی که باید برای کشاورزی دیم مدنظر واقع شود افزایش بهرهوری نزولات در کشور است که این مهم با اعمال مدیریت جامع حوزه آبخیز و کاهش تبخیر و ذخیرهسازی آن امکانپذیر خواهد بود.
در این وبینار جهانگیر پرهمت - عضو هیئت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری - با تاکید بر نقش سطوح آبگیر باران در ارتقای تولید باغات دیم و کاهش تبخیر و سیل خیزی گفت: از جمله چالشهای کشاورزی دیم در ایران میتوان به فرسایش زیاد و تخریب اراضی به دلیل شخم غالب در جهت شیب، شدت بالای سیلخیزی نسبت به سایر کاربریها به دلیل ضعف در مدیریت مزرعه و کاهش نفوذ و در نتیجه کاهش منابع آب زیرزمینی اشاره کرد.
این عضو هیئت علمی حفاظت خاک و آبخیزداری با اشاره به ناپایداری در تامین معیشت ساکنان حوضهها و فشار مضاعف بر منابع طبیعی ناشی از پایین بودن عملکرد محصولات دیم و نوسانات شدید آن خاطر نشان کرد: طبق آمار محصولات باغی در سال ۱۳۹۸، متوسط عملکرد تولید محصولات باغی بهصورت آبی ۱۰.۱ تن در هکتار و دیم ۴.۵ تن در هکتار است که این عملکرد نشان از ظرفیت بالای محصولات باغی دیم در کشور با ورود فناوریهای پیشرفته و ارتقای عملکرد است.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان جنگل ها، پرهمت در پایان گفت: افزایش تولید محصولات باغی دیم و بهرهوری زمین بهخصوص هم برای ارتقای باغات موجود و هم با تبدیل عرصههای دیمزار کم بازده با باغات دیم، توسعه اشتغال در بالادست و کاهش مهاجرت در سطح حوضه به صورت توزیعی و همراه با عدالت اجتماعی و کاهش شدت سیلخیزی از جمله آثار و دستاوردهای زراعت و احداث باغ در دیمزارها خواهد بود.
انتهای پیام
نظرات