شهریار صابر در گفتوگو با ایسنا در خصوص انرژیهای تجدیدپذیر و توسعه آن در استان و راهبردهای وزارت نیرو و توجه به سرمایهگذاری در این صنعت اظهار کرد: با آمدن وزیر نیروی جدید اعلام شده که طی ۴ سال ۱۰ هزارمگاوات نیروگاه تجدیدپذیر باید احداث شود. یعنی تولید انرژیهای تجدیدپذیر از یک درصد به ۱۰ درصد میرسد.
داشتن ۳۰۰ روز آفتابی و تونلهای بادی مناسب ظرفیت خوبی برای تولید انرژیهای تجدید پذیر در کشور است
وی ادامه داد: تقریبا بیش از یک سال است که در زمینه تولید برق به بحران رسیدهایم و به نظر بنده وزارت نیرو به شدت به دنبال رفع این معضل است. توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر مطابق با شعارهای جناب وزیر که فرمودند در ۴ سال پیش رو ۱۰ هزارمگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در کشور احداث خواهیم کرد، میتواند کمکی در راستای رفع مشکل امروز و سالهای آتی صنعت برق کشور باشد. ما در کشورمان با میانگین سالانه ۳۰۰ روز آفتابی به لحاظ ظرفیت یا پتانسیل تابشی ظرفیت بسیار خوبی داریم. همچنین در زمینه نیروی باد نیز در بخشهایی از کشور بهخصوص منطقه شرق، تونلهای بادی بسیار مناسبی وجود دارند که میتوان برق قابل توجهی در این تونلها تولید کرد.
نایب رئیس هیات مدیره سندیکای برق خراسان درباره برآوردهای انجام شده در کشور درخصوص ظرفیت تولید انرژیهای تجدیدپذیر از طریق باد و برق گفت: ظرفیت تولید برق از طریق نیروگاههای بادی در کشور حدود ۵۰ هزار مگاوات است؛ برآورد شده است که البته با پیشرفت علم و تغییر ظرفیت توربینهای بادی، این ظرفیت نیز میتواند افزایش یابد. درخصوص ظرفیت تولید برق از انرژی خورشید، با توجه به میزان تابش در کشور و گستره جغرافیایی و موقعیت کشورمان اگر برنامه ریزی درستی داشته باشیم میتوانیم بهعنوان بزرگترین صادر کننده انرژی منطقه باشیم.
الگوی مصرف منابع انرژی در کشور ما احتیاج به تغییر و تحولات اساسی دارد/دولت باید به توسعه زیرساختهای مرتبط به آب،گاز و برق بپردازد
مهدی مدنی،رئیس هیات مدیره انجمن شرکتهای دانش بنیان خراسان رضوی در ادامه بیان کرد: موضوع انرژی در کشور ما درگیر یک دور باطل شده است. دولت باید به توسعه زیرساختهای مرتبط به آب،گاز و برق بپردازد و برای واقعیسازی قیمتها تلاش کند. موضوع حائز اهمیت دیگر مردمیسازی انرژی است که تا کنون در بسیاری از کشورها از جمله آلمان مطرح شده است. الگوی مصرف منابع انرژی در کشور ما احتیاج به تغییر و تحولات اساسی دارد و تغییر از زمانی شروع میشود که تقاضا زیاد و عرضه کم باشد.
وی افزود: متاسفانه ایران در حوزه انرژی خورشیدی تکنولوژیهای مطرح و پیشرفتهای در زمینه پنلهای خورشیدی ندارد. در انرژی خورشیدی سه آیتم وجود دارد. اولین آیتم انرژیهای خورشیدی، پنلهایی است که یک تکنولوژی پرسرعت محسوب میشوند و دستیابی به آن کمی دشوار است. در داخل کشور پنلهای خورشیدی صرفا مونتاژ میشوند . دومین آیتم اینورتر است و سومین مورد نیز ذخیرهسازی انرژی خورشیدی است. در خصوص انرژی بادی نیز کشور ما وضعیت نسبتا خوبی دارد اما اغلب وارد کنندهایم و نسبت به تکنولوژی انرژی بادی در سطح دنیا، عقب هستیم. این موضوعی است که شرکتهای دانش بنیان قادر به سرمایهگذاری و رشد در این زمینه هستند.
بخش خصوصی به تنهایی قادر به رشد و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر نیست
رئیس هیات مدیره انجمن شرکتهای دانش بنیان خراسان رضوی با اشاره به لزوم حمایت دولت در راستای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر بیان کرد: بخش خصوصی به تنهایی قادر به رشد و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر نیست. این انرژیها در همه جای دنیا با حمایت و همکاری دولتها و بخش خصوصی توسعه مییابند. در آمریکا و اروپا، دولتها برای حمایت از انرژیهای تجدیدپذیر بسیار مصر هستند و یکی از دلایل رشد و پیشرفتشان نیز پیگیری دولتها درباره این مسئله است.
عدم توازن ارزش و قیمتگذاری برق، یکی از مشکلات وزارت نیرو است
وی همچنین افزود: عدم توازن ارزش و قیمتگذاری برق، موجب پیدایش یک ضعف شدید در وزارت نیرو شده است. وزارت نیرو دیگر در این زمینه سرمایهگذاری نکرده و صرفا به دخل و خرج امور روزمره وزارت میپردازد. طی ۱۰ سال اخیر سرمایهگذاری جدی در صنعت برق صورت نگرفته و عدم سرمایهگذاری کافی انعکاس نامطلوبی در این صنعت داشته است. کلید نجات این وضعیت افزایش نیروگاههای تولید برق و صادرات آن است. بازار صادرات برق بازار مطلوبی است، اما حواشی و مسائل پیچیدهای دارد و تحریمها نیز صادرات را از کشور بسیار سخت کرده است. مخصوصا صادراتی که از نوع هایتک باشد. دلیل عدم پیشرفت اقتصادی کشور را انحصار اقتصاد در دست دولت دانست و گفت: ۷۰ درصد از اقتصاد کشور ما در انحصار دولت است و بدین دلیل است که نمیتوانیم به سمت اقتصاد پیشرفته و غیردولتی حرکت کنیم.
زمانی به توسعه پایدار دست خواهیم یافت که دولت در امور اجرایی عقب نشینی کند
مدنی به بیان راهکارهایی درجهت توسعه انرژیهای تجدیدپذیر پرداخته و اظهار کرد: بنده با توجه به تجربهای که دارم معتقدم زمانی به توسعه پایدار دست خواهیم یافت که دولت در امور اجرایی عقب نشینی کند. دولت باید بهترین نیروهای انسانی را گزینش و استخدام کند و بدنهای قوی از افراد با سواد تشکیل دهد. سپس قوانین وضع شده را به سختترین شکل ممکن اجرایی کرده و به بخش خصوصی اعتماد کند. تا زمانی که این اتفاقات رخ ندهد، شاهد پیشرفتهای پایدار نخواهیم بود.
قطعی برق به امنیت حاکم در شهرها آسیب میرساند
در ادامه عضو هیات مدیره سندیکای برق خراسان به بیان خطرات پنهان ناشی از اعمال خاموشیها پرداخت و اظهار کرد: قطعی برق امنیت حاکم در شهر را خدشهدار میکند. این قطعیهای پیدرپی نارضایتیهایی به وجود میآورد که این نارضایتیها عواقب اجتماعی نامطلوبی دارد. اگر به خطرات پنهان ناشی از اعمال خاموشیها توجه نشود، مشکلات فراوانی گریبانگیر جامعه خواهد شد.
صابر با اشاره به بهبود نسبی توجیه پذیری سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر گفت: طی چند وقت اخیر توجه به سرمایهگذاری در خصوص انرژیهای تجدیدپذیر و تاسیس نیروگاههای لازم در ایران کمی بهتر از گذشته شده است. انرژی خورشیدی با مقیاس کوچک یا متوسط در پشت بام خانهها یا واحدهای صنعتی نصب میشود و برق آن به فروش میرسد.
عضو هیات مدیره سندیکای برق خراسان افزود: فناوری ایران در زمینه استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، در بخش انرژیهای بادی به مراتب بهتر از سایر موارد است. همچنین رشد تکنولوژی انرژی بادی همگام با سایر صنایع حاضر در کشور از جمله صنایع مکانیکی است و میتوان به رشد و پیشرفت انرژی بادی در کشور امید داشت.
وی با بیان اینکه ایران ظرفیت پیشرفت و توسعه در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر را دارد، عنوان کرد: اگر نیاز و تقاضای کافی در خصوص انرژیهای تجدیدپذیر در کشور وجود داشته باشد، قادر به تامین،تهیه و پیشرفت در این زمینه هستیم. مشکل ما در خصوص پنلهای خورشیدی، عدم وجود سرمایهگذار نیست بلکه نداشتن یک بازار پررونق و ناهماهنگی سرعت پیشرفت تکنولوژی ایران با جهان است.
صابر ادامه داد: توسعه صنعت انرژیهای تجدیدپذیر در سایر کشورها در ابتدا با سیاست گذاری صحیح و حمایت دولتها شروع و در ادامه با ورود بخش خصوصی و واقعی کردن مولفههای تاثیرگذار در توجیه پذیری اقتصادی این طرحها ادامه دار خواهد شد.
راهی بسیار سختی برای بهبود حال صنعت برق کشور در پیش داریم
عضو هیات مدیره سندیکای برق خراسان در ادامه نسبت به وضعیت فعلی صنعت برق گفت: متاسفانه راهی بسیار سختی برای بهبود حال صنعت برق کشور در پیش داریم، چون این صنعت و شرکتهای مرتبط با آن به نوعی تحت اختیار دولت هستند و متاسفانه سیاستهای نادرست برخی مسئولین باعث عدم سرمایهگذاری مناسب در این بخش شده است. طی ۸ سال اخیر،شرکتهایی که در راستای توسعه دادن نیروگاههای انرژیهای تجدیدپذیر فعالیت میکنند، سه بار و به مدت یک سال و نیم تعطیل شدهاند که تعطیل شدن این شرکتها به دلایلی همچون افزایش نرخ ارز و سیاستگذاریهای نامطلوب دولتی بوده است. طی چهار سال گذشته، در مشهد ۳۵ شرکت پیمان کار فعال در حوزه انرژیهای تجدید پذیر وجود داشته که از این تعداد کمتر از ۱۰ شرکت در این حوزه باقی مانده است.
وی به لزوم عدم انحصار اقتصاد در دست دولت اشاره کرد و افزود: اگر اقتصاد یک کشور، اقتصادی آزاد باشد و نه در انحصار دولتها، بازیگران اقتصادی به خوبی یکدیگر را پیدا کرده و موجب رشد و گسترش اقتصاد خواهند شد.
سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر توجیه اقتصادی ندارد و دولت باید جذابیت در این زمینه ایجاد کند
صابر همچنین به بیان موانع رشد و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر پرداخت و تصریح کرد: اولین مانع توسعه انرژیهای تجدیدپذیر عدم توجیهپذیری اقتصادی آن است. سیاستها در این حوزه باید به گونهای باشد که جذابیت سرمایهگذاری ایجاد کند. اگر قرار باشد سود بانکی از سود سرمایه گذاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر بیشتر باشد مردم به چه دلیلی باید سرمایه خود را وارد این حوزه کنند. دومین بحث مربوط به امنیت سرمایهگذاری و انجام تعهدات دولت در قبال سرمایه گذاران است. موانع دیگر نیز مانند قوانین دست و پا گیر و عدم اجرای صحیح آن باعث عدم رشد مناسب این صنعت شده است.
وی به تاثیرگذاری چشمگیر شبکه سازی در توسعه انرژیهای تجدیدپذیر اشاره کرد و گفت: یکی از مواردی که میتواند تاثیر خوبی در توسعه انرژیهای تجدیدپذیر بگذارد، شبکه سازی است. اما مراحل اجرای این شبکه سازی به درستی انجام نمیشود. اگر شبکهسازی به درستی و با روشی مطلوب صورت بگیرد، به ۵۰ درصد اهدافمان در توسعه انرژیهای تجدیدپذیر خواهیم رسید. نیروگاه خورشیدی جزء کم استهلاکترین نیروگاهها است و عمده هزینه آن مربوط به هزینه احداث است.
از بیش از ۶۴۰۰ شرکت دانش بنیان موجود در کشور، ۳۳۵ شرکت به خراسان رضوی تعلّق دارد
در ادامه میثم روحبخش،دبیر انجمن شرکتهای دانشبنیان خراسان رضوی نیز به توضیح عملکرد شرکتهای دانشبنیان پرداخت و گفت: نهاد حمایتی شرکتهای دانشبنیان درکشور، معاونت علمیوفناوری ریاست جمهوری است که اقداماتی در خصوص حمایت از شرکتهای دانشبنیان در دست دارد. از بیش از ۶۴۰۰ شرکت دانش بنیان موجود در کشور، ۳۳۵ شرکت به خراسان رضوی تعلّق دارد. خراسان رضوی از لحاظ تعداد شرکتهای دانشبنیان پس از تهران و اصفهان، رتبه سوم را دارد امّا از لحاظ میزان تراکنشهای مالی پس از تهران، رتبه دوم در کشور را دارد.
وی افزود: شرکتهای دانشبنیان متکّی بر دانش هستند و رشد و پیشرفت تکنولوژی در این شرکتها رخ میدهد. این شرکتها گروهبندیهای مخصوص خود را دارند و از لحاظ سطح فناوری در دو گروه نوپا و تولیدی به سطوح یک،دو و سه تقسیم میشوند. شروع فعّالیت انجمن شرکتهای دانشبنیان خراسان رضوی در اتاق بازرگانی از اردیبهشت ماه سال ۹۸ آغاز شد و در طیّ اینمدت کم از تأسیس آن به عنوان یکی از تشکّلهای قوی زیرمجموعه اتاق بازرگانی، جایگاه خود را بهعنوان نماینده بخش خصوصی در زیستبوم دانشبنیان استان تثبیت کردهاست. امیدواریم رویکرد حاکمیت و اهمیت به تشکّلهای بخش خصوصی در جهت حمایت و نظرخواهی ازآنها بیشازپیش باشد تا شرکتهای بخش خصوصی مخصوصاً دانشبنیانها نیز قادر به عملکرد بهتری باشند.
انتهای پیام
نظرات