• چهارشنبه / ۱۴ مهر ۱۴۰۰ / ۱۱:۱۸
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 1400071409375
  • منبع : نمایندگی آذربایجان شرقی

استاد حوزه و دانشگاه:

امثال آیت الله سید حسن‌زاده آملی برای روشن شدن مقام انسانیت فرستاده شده‌اند

امثال آیت الله سید حسن‌زاده آملی برای روشن شدن مقام انسانیت فرستاده شده‌اند

ایسنا/آذربایجان شرقی یک استاد حوزه و دانشگاه گفت: مفهوم انسان چیز ساده‌ای نیست، اگر سهل هم باشد، سهل ممتنع است؛ مصادیق انسان را می‌شناسیم، اما اینکه چه مقدار انسان واقعی‌اند، اطلاع نداریم لذا امثال آیت الله سید حسن‌زاده آملی برای روشن شدن مقام انسانیت فرستاده شده‌اند.

حجت الاسلام و المسلمین سید محمدجواد وزیری فرد در مراسم گرامیداشت سالروز ارتحال پیامبر اکرم(ص) و امام حسن(ع) و همچنین بزرگداشت رحلت آیت الله سید حسن‌زاده آملی که در دانشگاه صنعتی سهند برگزار شد، اظهار کرد: فضای این ایام، فضای غم باری است؛ رحلت بزرگترین موجود عالم بشریت که خداوند به انسان‌ها عرضه کرده و سبت اکبر امام حسن(ع) و امام رضا(ع) و همچنین با رحلت علامه سید حسن‌زاده آملی، این فضا غم‌بارتر شده است.

وی ادامه داد: این جلسه که به مناسبت رحلت آیت الله سید حسن‌زاده آملی تشکیل شده، افتخاری است برای دانشگاه سهند و مسئولین آن که به عنوان اولین دانشگاه پیشقدم در این اقدام شایسته است.

وی درخصوص علامه حسن‌زاده آملی افزود: علامه حسن زاده چیزهایی را می‌دیدند و می‌شنیدند که از بیان آن عاجز بودند چرا که ما سمیع و بصیر نیستیم؛ ما تفصیلا غافل هستیم، اما اجمالا می‌دانیم که چیزهای دیگری نیز در این عالم است.

حجت الاسلام و المسلمین وزیری فرد گفت: ما برای رسیدن به اهداف رسالت، بهانه‌جویی می‌کنیم، با اینکه با تفکر مختصر در خود می‌توان فهمید که چه کسی ما را خلق کرده و جایگاه ما کجاست.

وی ادامه داد: خداوند چیزهایی را که به علامه و امثال ایشان نشان داده، به ما هم نشان داده، اما به سراغ آن نرفته و اقرار کردیم.

وی بیان کرد: علامه سید حسن‌زاده آملی عالم به علوم فقه، اسلام، ریاضی و نجوم بود؛ فقط علوم حوزوی نیست که انسان را به مقامات والاتری برساند بلکه همه افراد می‌توانند، اگر کسی مسیر خود را درست تشخیص دهد در هر صنفی که باشد می‌تواند به این مقام برسد.

این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره ایام رحلت پیامبر اکرم(ص) یادآور شد: پیامبر(ص) با سایر موجودات قابل مقایسه نیست، مبعوث شد و آنقدر در این راه زحمت، ملامت و رنج کشید و مصیبت خاندان ایشان که در ادامه‌ی این راه متحمل شدند، در کتاب‌ها نیز نمی‌گنجد لذا این افراد با مرحوم آملی که ۹۲ سال زحمت و تلاش بسیاری در این عرصه کشید، وجهه مشترکات زیادی دارند. 

وی گفت: انسان یک بار نسبت به خود و باری دیگر نیز نسبت به سایر موجودات و خالق خود سنجیده می‌شود؛ در ابتدا انسان از یک جسم و روح تشکیل است که توأم با یکدیگراند، خداوند متعال انسان را آفرید بر او جسم بخشید و بعد مدت‌ها که در رحم مادر قابلیت یافت، در روح او دمید و به موجود زنده تبدیل کرد.

وی بیان کرد: اگر کسی بخواهد که به معنای انسانیت برسد، باید به این دو جنبه‌ی روح و جسم توجه زیادی بکند؛ آنهایی که انسان را صرفا در جسم می‌بینند، در انحصار مادیت و دنیاگرایی این عالم مانده‌اند، آنهایی هم که در روح توجه بسیاری دارند، نسبت به جسم بی‌اعتنا شده و ابزار تکامل را از دست داده‌اند.

این کارشناس مذهبی خاطرنشان کرد: انسان قابل قیاس با سایر موجودات نیست، گیاهان و حیوانات نیز حساس‌اند، اما حساسیت آنها به اندازه‌ی انسان نیست و بزرگترین تفاوت آنها در عقل، قوه تشخیص و نفسی است که به انسان داده شده است.

وی ادامه داد: انسان نه تنها باید بد و خوب را تشخیص دهد بلکه باید خوب و خوب‌تر، بد و بدتر را بشناسد؛ انسان مخلوق است، مخلوقی خداوند در آفرینش او به خود تبریک گفته است.

وی یادآور شد: افرادی که با یاس و ناامیدی به انسانهای والامقام می‌نگرند و مقامات را برای هرکسی نمب‌دانند، باید بگویم که این اشتباه است، خداوند به تمامی افراد را کرامت داده است.

حجت الاسلام و المسلمین وزیری فرد اضافه کرد: خدا، خدای همه است، اما بنده‌ها، بندگان شهوات‌اند؛ عقل، دل و نفس انسان گاهی به یک معنا هستند و گاهی به  معنای خاصی دارند، انها امور ثابتی نبوده و قابل رشداند.

وی در خصوص مراحل رشد نفس انسان متذکر شد: نفس انسان مراحلی را طی می‌کند؛ ابتدا مانند صفحه‌ای سفید است، اگر نفس اماره رشد یابد، به  دنبال بدی می‌رود، اما اگر از خوب به بهتر میل کند، نفس لوامه است و در مرحله‌ای نفس ذکیه است که کاملا از بدی ها دور است که اگر انسان به این مرحله رسید به هدف پیامبر (ص) نزدیک شده است و از آن بالاتر نفس مطمئنه است که هیچ چیز را از خود نمی‌بیند و متکی به ذات پروردگار است. 

وی گفت: انسان به جایی رسیده است که نفس او آن قدر خبیث شده و در برابر خداوند می‌ایستد، و به فرموده‌ی خداوند در قران، او نگاه نمی‌کند که ما او را آفریدیم و به دست خود آفریده نشده است.

این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: انسان نگاه نمی‌کند که ما او را از نقطه‌ی ناچیزی آفریدیم، اما بر روی خالق خود می‌ایستد که این بالاترین مرحله‌ی پستی است و این توان را دارد که به هیچ‌بسنده نکرده و زیاده‌خواهی او کنترل نشود که این همان نفس اماره است.

وی با بیان اینکه اگر خلقت انسان خوب بود و بدی وجود نداشت، انسان نبود بلکه گیاه یا حیوان بود، خاطرنشان کرد: اگر خودمان را محدود به این دنیا بدانیم، اشتباه کرده‌ایم؛ در آغاز انسان از نطفه‌ی مختلطی آفریده شد که حتی از سر سوزن نیز بزرگتر نیست، اما همه استعدادها در آن جمع شده است. 

وی در خصوص مبدا اصلی انسان خاطرنشان کرد: مبدا اصلی انسان قبل از نطفه شدن، این است که چیزی نبود؛ خدای متعال ما را این مبدا خلق کرد و در پایان نیز به همان مکان اصلی برمی‌گرداند.

حجت الاسلام و المسلمین وزیری فرد یادآور شد: انسان بودن احتیاج به این دارد تا سری به جای دیگری زند و در عالم دیگر نیز تجرد کند، یعنی وابسته به این عالم نباشد که البته مراتبی دارد و خداوند فرمود که همه دارای کرامت هستید،  اما برخی نمی‌توانند و برخی مانند علامه تنها موجودات نادری‌اند که در هر عصری چشم و دل انسان را نوازش می‌دهند. 

وی در پایان تاکید کرد: ما با دست خود فرصت‌ها را به جهل تبدیل می‌کنیم؛ در دانشگاه سهند دو واحد درس از مجموع دروس علامه باید انتخاب شود چرا که تاثیرات بسیاری در دانشجویان دارد.

افرادی چون آیت الله سید حسن‌زاده آملی الگوی بزرگی برای جامعه‌ انسانیت هستند

رئیس دانشگاه صنعتی سهند نیز در این مراسم ضمن تسلیت ایام پایانی ماه صفر و همچنین درگذشت آیت‌الله سید حسن‌زاده آملی اظهار کرد: وجود افراد بزرگواری چون آیت الله حسن‌زاده آملی به منزله‌ی الگوهای بزرگی برای جامعه انسانیت هستند که ما باید خود را به آن مراتب برسانیم.

مصطفی قره‌باغی ادامه داد: هر کدام از ما آگاه هستیم که در کدام مرتبه‌ی انسانیت قرار داریم لذا می‌توان از این چنین افرادی برای شناخت بهتر مسیر استفاده کرد چرا که روز قیامت با وجود این افراد، راه هیچ بهانه‌ای وجود ندارد. 

وی با تاکید به شناخت این افراد و سیر و طریقت آنها خاطرنشان کرد: در دانشگاه صنعتی سهند، به برگزاری مراسم بزرگداشت چنین بزرگوارانی قبل از وفات آنها تاکید می‌شود و در این زمینه مراسمات مختلفی نیز برگزار شده است.

وی متذکر شد: از گروه معارف درخواست می‌کنم تا درسی دو واحدی را در جهت شناساندن عالمان ربانی در قید حیات یا از دست رفته ایجاد کنند تا دانشجویان با آنها آشنا شوند. 

به گزارش ایسنا، قره‌باغی در پایان گفت: از خداوند متعال درخواست دارم تا توفیق دهد، مسیر این بزرگواران را ادامه دهیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha