مریم میرزایی در گفتوگو با ایسنا بابیان اینکه تولید عروسکها از اواخر سال ۹۲ و اوایل ۹۳ آغاز شده است، اظهار کرد: از خانمها و آقایان روستا سؤال کردیم که قدیمها مادرها و پدرانشان چطور عروسک تولید میکردند، آنها هم شروع کنند و مانند گذشته به ساخت عروسک بپردازند، که استقبال زیادی شد و در حال حاضر قریب به ۸ نفر بهصورت جدی مشغول به فعالیت هستند که پیرترین آنها ۸۰ سال سن دارد و تعداد ۱۰ نفر هم برای سرگرمی به ساخت عروسک مشغول هستند. با این کار منبع درآمدی برای خانمهای علاقهمند روستایی ایجاد شده است.
وی در ادامه بیان کرد: نام هر عروسک را شخص تولیدکننده انتخاب میکند نامهایی مانند خاتون و گلاندام و معروفترین عروسک ما «گلرخ» نام دارد که این عروسک به زیبایی تصویر زندگی یک زن روستایی را به نمایش درمیآورد، عروسکی که شهرت زیادی هم پیدا کرده است. زنان روستا عروسکهای محلی را با اشکال متنوعی همچون زن، مرد، کودک و حیوانات مختلف میسازند، عروسکهایی که به زیبایی هویت و اصالت روستای الولک را با بهرهگیری از انواع لباسهای محلی و سبک زندگی سنتی به نمایش میگذارند.
این کارآفرین جوان روستای الولک با اشاره به فروش عروسکها در دیگر شهرها خاطرنشان کرد: عروسکهای ما تا قبل از شیوع کرونا به استانهای یزد، کرمان، کرمانشاه و تهران و همچنین به کشورهای آلمان، بلژیک و ارمنستان فرستاده شد و همچنین گردشگرانی که برای بازدید به روستای الولک میآمدند استقبال خوبی داشتند و این عروسکها را خریداری میکردند. عروسکها برحسب اندازه با قیمتهای متفاوت به فروش میرسد.
وی با اشاره به ویژگیهای خاص این عروسکها گفت: عروسکها کاملاً از مواد طبیعی و بازیافتی ساختهشده و میتوان آنها را بهوسیله ماشین لباسشویی شست و لباسهای عروسکها قابل تعویض است. لباس عروسکها از جنس پارچه، قابل شستشو و به صورت محلی طراحی شده، با رنگهای شاد و با استفاده از نخ و سوزن آماده میشوند. اجزای تشکیلدهنده لباس عروسکها شامل هدبند، چادرشب، تُنبان و شال است که خانمهای روستا بر اساس عروسکهای دوران کودکیشان و خلاقیت و حافظه خود این عروسکها را طراحی و درست میکنند ضمن اینکه نوآوریهای در این عروسکهای محلی دوخت گالش برای عروسک گلرخ است.
میرزایی در پایان خاطرنشان کرد: عروسکهای محلی از یاد رفته به همت بانوان روستای الولک احیا و هویت جهانی پیدا کردند. همه عروسکها شناسنامه دارند که شامل اسم عروسک، نام سازنده، نام روستا و نام شهرستان است، هر عروسک قصه خودش را دارد که برگرفته از شخصیتهای گذشتهای است که در روستا زندگی میکردند. کودکان روستای الولک استقبال خوبی از عروسکها دارند و مهمتر اینکه بزرگترها به دلیل یادآوری خاطرات گذشته خود، کودکانشان را به این عروسکها علاقهمند میکنند. عروسکسازی الولک که معرف نوع پوشش روستاست به نام روستا بهعنوان اثر ناملموس در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
به گزارش ایسنا، روستای الولک در ۱۳ کیلومتری شمال غربی استان قزوین واقع شده و آبوهوای کوهستانی و جاذبههای تاریخی و فرهنگی فراوان دارد.
انتهای پیام
نظرات