• شنبه / ۱۰ مهر ۱۴۰۰ / ۰۹:۳۱
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1400071006117
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

به بهانه روز جهانی قهوه؛

تلخِ پرخاصیت

تلخِ پرخاصیت

ایسنا/خراسان جنوبی کارشناس تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان امام رضا(ع) بیرجند گفت: قهوه یکی از نوشیدنی‌های رایج است که امروزه در بین جوانان طرفداران زیادی پیدا کرده است؛ پزوهش‌های مختلفی نشان از مفید یا مضر بودن قهوه دارد؛ در هر حال باید در مصرف آن تعادل را رعایت کرد.

زهره امیرپور در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: مطالعاتی در مورد مضرات و یا از طرفی حفظ سلامتی بدن با نوشیدن قهوه وجود دارد، اما به هر حال افراط در نوشیدن این نوشیدنی پرطرفدار درست نیست.

وی افزود: بر اساس پژوهش‌های دیگر قهوه احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲، پارکینسون، بیماری‌های کبدی، سرطان پروستات، آلزایمر و دردهای پشت و حتی سرطان‌های پوست را کاهش می‌دهد؛ حتی مطالعه‌ای هم نشان داده است که مصرف بین چهار تا شش فنجان قهوه ممکن است احتمالا ابتلا به بیماری ام اس (مالتیپل اسکلروزیس) را کاهش دهد و سیر پیشرفت بیماری را در بیماریان ام اس بطئی کند.

وی با بیان اینکمه مطالعه دیگری نشان داده که قهوه شاخص‌های التهابی مغز را کاهش می‌دهد و یک ماده مفید و حفاظت‌کننده برای سیستم اعصاب مرکزی است، اظهار کرد: بر اساس پژوهشی که روی ۲۵ هزار شهروند کره جنوبی با مصرف متوسط قهوه در روز صورت گرفته است (یعنی مصرف ۳ تا ۵ فنجان قهوه در روز)، این نوشیدنی باعث کاهش تصلب شریان‌ها و به عبارت ساده‌تر و دقیق‌تر نشست کلسیم و سخت شدن شریان‌های خونرسان قلب یا همان شریان‌های کرونری می‌شود.

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان امام رضا(ع) بیرجند بیان کرد: یک فنجان قهوه معمولی یعنی  240 میلی‎ گرم شامل ویتامین B2 ، ویتامین B5، ویتامین B1، ویتامین B3 ، ویتامین B9، منگنز، پتاسیم، منیزیم و فسفر است که ممکن است مقدار این مواد ارزشمند زیاد به نظر نرسد، اما اگر آن را در تعداد فنجان‎های قهوه‎ای که روزانه می‎نوشید ضرب کنید، بخش زیادی از مواد غذایی ضروری روزانه بدن خود را تامین می‎کنید، اما ارزش واقعی قهوه زمانی است که به مقدار بالای آنتی اکسیدان‎های آن توجه می‎کنیم. چنانکه در رژیم غذایی اغلب کشور های غربی از آنتی اکسیدان‎های قهوه، بیشتر از مصرف روزانه سبزی و میوه، استفاده می‌شود.

امیرپور ادامه داد: دانه‌های قهوه سرشار از آنتی اکسیدان هستند؛ محققان تایید کرده اند که یک فنجان قهوه مقدار آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به همین مقدار آب انگور، تمشک و پرتقال دارد. به علاوه ترکیبات فنولیک موجود در قهوه از چای و کاکائو که به عنوان دو منبع فنولیک شناخته می‌شوند، بیشتر است؛ تحقیقات نشان می‌دهد که افزودن شیر یا خامه به قهوه تاثیری در جذب آنتی اکسیدان‌های آن ندارد؛ البته ترجیحا بهتر است شکر اضافه نشود چراکه جذب آنتی اکسیدان‌ها را به تاخیر می‌اندازد.

قهوه و اختلاف بر سر تاثیرپذیری بر کرونا 

امیرپور ادامه داد: بر اساس مطالعه جدید از دانشگاه نورث وسترن شیکاگو، مصرف سبزیجات و قهوه ممکن است خطر کووید ۱۹ را کاهش دهد؛ برعکس، مصرف گوشت‌های فرآوری شده ممکن است حساسیت به ویروس کرونا را افزایش دهند. غذاهای دیگر مورد مطالعه از جمله میوه، چای و گوشت قرمز هیچ تأثیری نداشتند.

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان امام رضا(ع) بیرجند بیان کرد: محققان از داده‌های بانک اطلاعاتی بریتانیا استفاده کردند تا ارتباط رفتارهای رژیم غذایی از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ و ابتلاء به عفونت کووید ۱۹ را از مارس تا نوامبر ۲۰۲۰ در افراد همسان بررسی کنند. محققان به طور خاص غذاهایی را بررسی کردند که بر سیستم ایمنی بدن در مطالعات قبلی بر روی انسان و حیوان مؤثر بودند؛ مطالعه شامل ۳۸ هزار شرکت کننده بود که که در معرض تست کووید ۱۹ قرار گرفتند؛ تیم تحقیق دریافت تغذیه ممکن است بر درجه نسبی حفاظت نقش داشته باشد؛ به عنوان مثال، مصرف یک یا چند فنجان قهوه در روز با ۱۰ درصد کاهش خطر ابتلاء به کووید ۱۹ در مقایسه با مصرف کمتر از یک فنجان در روز همراه است. مصرف روزانه حداقل دو سوم وعده سبزیجات پخته یا خام (به استثنای سیب زمینی) نیز با کاهش این خطر همراه بود.

امیرپور با بیان اینکه حتی خوردن روزانه کمتر از نصف وعده گوشت فرآوری شده نظیر هات داگ با خطر بیشتر ابتلاء به بیماری کووید ۱۹ همراه است، افزود: به گفته کورنلیس، دلیل نقش حفاظتی قهوه در مقابل چای، می‌تواند وجود مقدار بیشتر کافئین در قهوه باشد.

وی بیان اینکه با این حال محققان تاکید می کنند که قهوه و سبزیجات نمی‌توانند جایگزین واکسن کووید ۱۹ و سایر اقدامات پیشگیرانه باشند، افزود:کافئین به دلایلی می‌تواند در دروران همه گیری کرونا روی سیستم ایمنی افراد تاثیر مثبتی داشته باشد؛ با دارا بودن آنتی اکسیدان از ورود رادیکال های آزاد به بدن و در نتیجه ضعیف شدن بدن جلوگیری می‌کند و با بالا بردن توان بدنی انرژی شما را برای انجام فعالیت‌های ورزشی بالا می‌برد که ورزش کردن خود راهی برای بالا بردن سیستم ایمنی بدن است.

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان امام رضا(ع) بیرجند بیان کرد: مطالعات انجام شده در مورد تاثیرات کافئین روی ویروس‌های دارای ساختار RNAو DNA نشان ازآن دارد که کافئین توانایی مهار کردن ویروس‌ها را تا حدود زیادی دارد البته این موضوع دلیل بر تاثیر صددرصدی کافئین در ابتلا بر ویروس کرونا نیست، اما یکی از مواد خوراکی که می‌تواند در پیشگیری از ابتلا و سرعت بهبودی پس از ابتلا تاثیر بگذارد کافئین است.

وی افزود: مطالعات نشان داده که کافئین ویروس کرونا را به طور کامل غیر فعال نمی‌کند، اما سرعت تکثیر این ویروس در بدن را تا حد زیادی کاهش می‌دهد، اما با توجه به ناشناخته بودن ویروس کرونا نمی‌توان به طور یقین اعلام داشت که صرف و یا عدم استفاده از چه موادی در ابتلا یا بهبودی این بیماری نقش دارد.

انواع قهوه و آشنایی با میزان کافئین آن‌ها 

وی افزود: قهوه بعد از آب پرطرفدارترین نوشیدنی در جهان است و صنعت قهوه دومین صنعت درآمدزای دنیا پس از نفت است؛ تنوع بسیار زیادی در انواع سرو قهوه وجود دارد؛ قهوه ترک، فرانسه، دمی و خانواده اسپرسو از انواع مختلف قهوه هستند که شاید در ظاهر شبیه به هم باشند اما دستور تهیه آنها و مواد ترکیبی شان با هم متفاوت است.

امیرپور ادامه داد: کافئین قهوه فرانسه در حالت عادی کمتر از بقیه قهوه ها است چراکه رقیق است، اما اگر یک لیوان بزرگ بخورید، کافئین بیشتری به بدنتان می رسد. مثلاً کافئین یک فنجان اسپرسو، سه برابر یک فنجان قهوه فرانسه است اما چون قهوه فرانسه معمولاً در فنجان بزرگ مصرف می‌شود، در مجموع کافئینش از اسپرسو و بقیه قهوه‌ها بیشتر می‌شود.

وی با بیان اینکه کافئین قهوه تا حد زیاد به نوع دانه های قهوه هم بستگی دارد، یادآور شد: افرادی به میزان زیاد قهوه مصرف می‌کنند تا از خواب آلودگی جلوگیری کنند و یا به دلیل عادت به آن در روز بارها قهوه می‌نوشند، اما باید گفت افراط در مصرف هر ماده غذایی زیاد مطلوب نیست و مخصوصا افرادی که رژیم تحت نظر پزشک دارند باید براساس آن عمل کنند؛ از طرفی مصرف این نوشیدنی زمانی که برای درست کردن آن وقت گذاشته می‌شود مطلوب تر است تا نوشیدن قهوه‌های آماده.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha