بابک حیدری در گفت و گو با ایسنا درباره موضع ایران در قبال تحولات افغانستان، اظهار کرد: افغانستان کشوری با شرایط خاص و ویژه در منطقه خاورمیانه است و از دیرباز مورد نگاه خاص اتحاد جماهیر شوروی و بلوک غرب بوده است. برای جمهوری اسلامی ایران نیز اوضاع داخلی افغانستان همیشه از اهمیت برخوردار بوده است. به هر حال تامین امنیت مرزهای شرقی و حفظ تبادلات اقتصادی با افغانستان برای ایران مهم است.
وی با بیان اینکه وقتی به تحولات افغانستان نگاه میکنیم با یک موضوع تک بُعدی مواجه نیستیم، افزود: در سالهای اخیر مدیریتهای متفاوتی را در قبال افغانستان با توجه به شرایط این کشور داشتهایم و واقعیت موضوع این است که هنوز ابعاد مختلف قضیه افغانستان برای مردم و کسانی که حرفهای اخبار را دنبال می کنند مشخص نیست و هنوز نمیدانیم چرا این اتفاقات به سرعت رخ داد و پس زمینههای آن چه خواهد بود؟
این فعال سیاسی اصولگرا گفت: بنابراین هنوز یک ابهام درباره تحولات اخیر افغانستان وجود دارد. برای مثال در دهه ۹۰ میلادی که طالبان بر افغانستان حاکم شد و آن فجایع را در کنسولگری ایران به وجود آوردند در همان مقطع آقای بروجردی مسئول بررسی تحولات افغانستان بود و در آن زمان اطلاع رسانیها دقیق بود و جمهوری اسلامی ایران واکنش قاطعی از خود نشان داد، اما هم اکنون تحرکات خاص سیاسی، دیپلماتیک و ... را از سوی ایران نمیبینیم که به احتمال قوی به این دلیل است که مسائل پشت پردهای در افغانستان در حال رخ دادن است که از آن بیخبر هستیم.
حیدری ادامه داد: فعلا حداکثر موضع گیری ایران دو بیانیه وزارت امور خارجه و واکنش سخنگوی آن بوده است و مهمترین موضع گیری از سوی رهبر معظم انقلاب بود که فرمودند "رفاه و تامین امنیت مردم افغانستان برای ما در اولویت است".
این عضو شورای مرکزی کانون اندیشه و تمدن اسلامی استان اصفهان، تصریح کرد: بنابراین اعلام مواضع رسمی ایران درباره تحولات افغانستان معنای حمایت از طالبان را ندارد و موضع ایران، حمایت از خروج نیروهای آمریکایی بوده است که بر فرض اینکه طالبان افغانستان را هم تصرف نمیکرد به تدریج این خروج رخ میداد. بنابراین این حمایتِ ایران از خروج نیروهای خارجی از افغانستان به معنای حمایت از طالبان نیست و ایران همیشه از گفتگوهای درون افغانستانی حمایت کرده و خواهان تشکیل دولت فراگیر در این کشور شده است.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر رویکرد ایران در قبال افغانستان منطقی و اصولی است، اما تحولات پنجشیر و احتمال حمایت پاکستان از طالبان برای تسلط بر این ایالت نشان میدهد که کشورهای منطقهای و فرا منطقهای قصد دارند فرایند گفتگوهای درون افغانستانی را بر هم بزنند که در اینجا میطلبد جمهوری اسلامی ایران خیلی مقتدرانه تر وارد میدان شود و اجازه چنین کاری را ندهد.
انتهای پیام
نظرات