به گزارش ایسنا، سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی با هدف ساماندهی مطلوب و توسعه (ارتقاء) مشارکت دانشجویان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور در زمینههای اجتماعی، سیاسی، علمی، صنفی و فوق برنامه و در جهت تحقق استراتژی برنامه اول توسعه جهاد دانشگاهی مبنی بر "تأکید بر تقویت فرهنگ و ارزشهای اسلامی در جامعه و به خصوص در نسل جوان و دانشجویان دانشگاهها" در تاریخ ۱۵ شهریورماه سال ۱۳۷۷ تأسیس شد.
هدف از تأسیس سازمان دانشجویان، ایجاد زمینه برای کشف، شکوفایی و اعتلای استعدادهای اجتماعی، سیاسی، هنری، علمی و فرهنگی دانشجویان و ارتقای همکاری و مشارکت آنان در این حوزهها بوده و به عنوان نهادی فراگیر و بین دانشگاهی، با تأکید بر فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی و خدماتی در مناطق محروم، به گسترش فعالیتهای دانشجویی میپردازد.
مهدی عباسی، رئیس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی همزمان با بیست و سومین سالگرد تأسیس این نهاد در گفتوگو با ایسنا، ضمن تشریح مهمترین محورهای فعالیتهای جاری این سازمان گفت: سازمان دانشجویان، شبکه و بازوی دانشجویی جهاد دانشگاهی محسوب شده و در تمام دانشگاههای سراسر کشور، بهویژه دانشگاههای سراسریِ تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دارای شعبه و دفاتر فعال است. این سازمان همواره تلاش کرده است تا فعالیتها و برنامههای خود را با نیازهای دانشجویان منطبق کرده و با درنظر گرفتن شرایط و مقضیات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشور حرکت کند.
برنامههای سازمان دانشجویان، مبتنی بر نیازسنجی جدی در حوزههای مختلف
عباسی خاطر نشان کرد: مجموعه فعالیتهایی که طی سالهای گذشته در سازمان دانشجویان طراحی و اجرا شده و برنامههای آتی این سازمان، مبتنی بر یک نیازسنجی جدی از نیازهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی دانشجویان است؛ از این رو تلاش کردهایم که سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی را به عنوان یک سیستم پویا و زنده نگه داریم و دائماً به مجموعه فعالیتهای این سازمان بیفزائیم، یعنی علاوه بر بازنگری در فعالیتهای گذشته و گاهی کنارگذاشتنِ برخی فعالیتها، تلاش میکنیم فعالیت های جدید و بهروزی را به مجموعه برنامههای سازمان اضافه کنیم که این اقدام، ضامن تحول، نوآوری و شکوفایی در سازمان دانشجویان خواهد بود و آن را به سازمانی تبدیل خواهد کرد که قادر است هر لحظه، خود را با نیازهای دانشجویان تطبیق دهد.
رئیس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی افزود: در این سازمان تلاش میکنیم تا به صورت یک تشکل دانشجویی عمل کنیم. براین اساس، در کلیه فرآیندهای تدوین، طراحی، برنامهریزی و اجرای فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادیِ سازمان، دانشجویان مشارکت دارند و نه تنها خواستههای دانشجویان مورد توجه ویژه قرار میگیرند، بلکه فعالیتها کاملاً مبتنی بر مشارکت جدی دانشجویان و با هدف تأمین خواستههای آنها طراحی و اجرا میشود.
عباسی تصریح کرد: مبنای ساختار تشکیلاتی سازمان، دانشجویان و اعضای سازمان دانشجویان هستند که از طریق سامانه شهر دانشجو (www.studentcity.ir)، به عضویت سازمان درمیآیند. بعد از تأیید عضویت، دانشجویان در قالب کانونهای دانشجویی که در شعب سازمان دانشجویان تأسیس میشوند، سازماندهی میشوند. عضویت در سازمان دانشجویان از طریق سامانه شهر دانشجو کاملاً رایگان بوده و تمامی دانشجویان دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور شامل دولتی و غیردولتی، آزاد اسلامی، غیرانتفاعی، علمی و کاربردی، پیام نور میتوانند در این سامانه عضو شوند. عضویت در سازمان دانشجویان به صورت عضویت عادی و عضویت فعال است و دانشجویان در هر دو حالت، از امتیازاتی برخوردار خواهند شد.
شکلگیری کانونهای متعدد دانشجویی در سراسر کشور
رئیس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی با اشاره به فعالیت کانونهای متعدد دانشجویی در شعب این سازمان در سراسر کشور گرفت: بیش از ۱۳۰ کانون فعال در سراسر کشور داریم که در حوزههای مختلفی مشغول فعالیت هستند؛ به عنوان مثال، یکی از حوزههای جدی فعالیتهای سازمان دانشجویان بحث محرومیتزدایی است که در این زمینه، کانونهای مهرباران را تشکیل دادهایم. در حوزه مناظره، گفتوگو و آزاداندیشی نیز کانونهای گفتوگو و در حوزه باشگاه دانشجویان حامی محیطزیست فعالیتهای این بخش، کانونهای محیط زیست شکل گرفتهاند. تلاش میکنیم این کانونها در شعب سراسر کشور به صورت مشابه و یکپارچه تأسیس شوند. کانونهایی که در یک حوزه فعالیت دارند، در نهایت یک باشگاه را شکل میدهند؛ بهعنوان مثال، کانونهای فعال در حوزه محیط زیست در نهایت باشگاه دانشجویان حامی محیطزیست را شکل دادند.
راهاندازی مدرسه دانشجویی مدیریت و حکمرانی
عباسی تأکید کرد: شعار و چشمانداز اصلی سازمان دانشجویان تبدیل شدن به «فراگیرترین شبکه توانمندسازی دانشجویان در گام دوم انقلاب اسلامی» است و براین اساس تلاش کردهایم برای اعضای سازمان دانشجویان، دورههای توانمندسازی فرهنگی، مدیریتی، سیاسی، کسب و کار، و علم و فناوری طراحی کنیم تا بتوانیم دانشجویان را برای ورود به عرصه مدیریت و تصمیمگیریهای کشور آماده کنیم.
رییس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی افزود: برهمین اساس، طرح راهاندازی مدرسه دانشجویی مدیریت و حکمرانی در سال جاری اجرایی خواهد شد. اعضای سازمان دانشجویان در این مدرسه، در دو سطح مقدماتی و پیشرفته، با مباحث جدی در حوزه مدیریت و حکمرانی در سطوح خرد و کلان آشنا میشوند. از این طریق میتوانیم دانشجویان مستعد را شناسایی کنیم تا جذب بدنه جهاد دانشگاهی شده یا در سایر نهادها و سازمانهای کشور به عنوان نیروی انسانی توانمند و آموزشدیده فعالیت کنند.
مسابقه ملی مناظرات دانشجویی، مسابقهای فراگیر به گستره ایران
رییس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی، مسابقه ملی مناظرات دانشجویی ایران را مسابقهای در سطح ملی، فراگیر و بیندانشگاهی عنوان کرد و گفت: بعد از فرمایشات مقام معظم رهبری، جهاد دانشگاهی و سازمان دانشجویان، در راستای ترویج بحث کرسیهای آزاداندیشی، گفتوگو، نقد و مناظره در کشور، این حرکت مهم را پایهگذاری کردند. تاکنون ۹ دوره از مسابقه ملی مناظرات دانشجویی ایران برگزار شده و در آستانه دهمین دوره آن قرار داریم. امیدواریم با تجربیاتی که از برگزاری مجازی دوره نهم مسابقه کسب کردیم، دوره دهم را با شکوه بیشتر و با مشارکت گستردهتر دانشجویان سراسر کشور برگزار کنیم.
ورود به حوزه آموزش بازیهای فکری و رومیزی
عباسی با اشاره به ورود سازمان دانشجویان به حوزه بازیهای فکری و رومیزی گفت: تقریباً از حدود یک سال قبل به این حوزه ورود پیدا کرده و مرکز فرهنگی تحت عنوان "مدرسه بازیپردازی" را تأسیس کردهایم که فعالیت این مرکز به صورت جدی روی بحث آموزش بازیهای فکری و رومیزی به دانشجویان متمرکز است. در عین حال، رویداد ملی "بازیدانان" نیز در این مدرسه تعریف شده است و دانشجویان طی یک بازه چندماه، آموزشهای مختلفی را در حوزه طراحی، تولید و بازاریابی بازیهای فکری و رومیزی طی کرده و در نهایت، در گروههای دانشجویی به طراحی و تولید بازیهای فکری و رومیزی میپردازند.
تأثیر منفی کرونا بر فعالیتهای فرهنگی در دانشگاههای کشور
عباسی با اشاره به چالشهای ناشی از همهگیری بیماری کووید ۱۹ در کشور گرفت: متأسفانه شیوع این بیماری، کشورهای مختلف جهان را با مشکلات مختلفی روبرو کرده است. در ایران نیز این موضوع، نه تنها فعالیتهای آموزشی را متأثر کرده است، بلکه خسارت تقریباً جبرانناپذیری بر فعالیتهای فرهنگی در دانشگاههای کشور وارد کرده است. بسیاری از کانونها و تشکلهای دانشجویی عملاً فعال نیستند و این موضوع طبیعتاً بر فعالیتهای سازمان دانشجویان و همینطور مسابقه ملی مناظرات دانشجویی ایران نیز تأثیر منفی داشته است.
رییس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی تأکید کرد: در مجموعه جهاد دانشگاهی، امکانات بسیار خوبی برای برگزاری برنامههای مختلف در فضای مجازی وجود دارد، اما دانشجویان تمایل چندانی برای استفاده از این پلتفرمها برای برنامههای فرهنگی ندارند. علیرغم اینکه تصور میشد فضای مجازی شاید بتواند جایگزین فضای واقعی در برنامههای فرهنگی شود، اما فضای مجازی در این حوزه چندان موفق نبوده است. محدودیتهایی مانند سرعت پایین اینترنت از یک سو و همچنین برگزاری کلاسهای درسی در دانشگاهها از طریق فضای مجازی باعث شده است که دانشجویان حوصله و رغبت چندانی به پیگیری برنامههای فرهنگی در فضای مجازی نداشته باشند.
اصل و اساس فرهنگ، تعامل بین انسانها است
وی خاطر نشان کرد: عمده فعالیتهای سازمان دانشجویان در محیط دانشگاهها است و تا زمانی که دانشگاهها بازگشایی نشده و حضور (فیزیکی) دانشجویان فراهم نشود، طبیعتاً مجبور هستیم که فعالیتها و برنامهها را از طریق فضای مجازی پیگیری کنیم؛ هرچند که این موضوع مطلوب ما نیست، زیرا اصل و اساس فرهنگ، تعامل بین انسانها است و این تعامل قطعاً در فضای واقعی بهتر اتفاق میافتد. تجربههای خوبی در یکسال گذشته بهدست آوردهایم و امیدواریم این تجربهها، بر کیفیت برنامههایی که برای سال تحصیلی جدید درنظر گرفتهایم، اثر مثبتی داشته باشند. در عین حال امیدواریم با انجام واکسیناسیون اساتید و دانشجویان و فراهم شدن زمینه حضور دانشجویان در فضای دانشگاهها، برنامهها را مانند گذشته و به صورت حضوری برگزار کنیم.
فراگیرترین شبکه توانمندسازی دانشجویان در گام دوم انقلاب اسلامی
رییس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی تأکید کرد: تلاش میکنیم یک تشکل دانشجویی فراگیر با رویکرد توانمندسازی دانشجویان در عرصههای مختلف ایجاد کنیم و ابزار ما در این مسیر، شبکهسازی دانشجویی است؛ زیرا اعتقاد داریم که همه فعالیتهای دانشجویی باید از بدنه دانشجویی آغاز شود و اگر دانشجو در برنامهریزی و اجرای فعالیت و برنامههای فرهنگی مشارکت جدی نداشته باشد، طبیعتاً برنامه موفقی نخواهیم داشت. اگر ما بهعنوان یک سازمان فرهنگی و دانشجویی، در کنار سایر نهادهای فرهنگی و دانشجویی فعال در کشور، نتوانیم فعالبودن و پویایی خود را حفظ کنیم و از مخاطبان خود عقب بمانیم، طبیعتاً به سازمانهای مرده و غیرمؤثری تبدیل میشویم. تلاش میکنیم در بحث دانشجویی، در چارچوب گام دوم انقلاب اسلامی که مقام معظم رهبری ترسیم کردهاند، به یک سازمان فعال و پویا تبدیل شویم و بتوانیم مشارکت دانشجویان را در عرصه مدیریت و حکمرانی کشور که مورد تأیید مسئولان کشور بوده است، تقویت کنیم.
شایان ذکر است، دانشجویان سراسر کشور میتوانند با مراجعه به سامانه شهر دانشجو، به صورت رایگان در سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی عضو شده و از برنامههای مختلف و متنوع این سازمان استفاده کنند.
انتهای پیام
نظرات