• چهارشنبه / ۲۰ مرداد ۱۴۰۰ / ۱۲:۴۵
  • دسته‌بندی: لرستان
  • کد خبر: 1400052014537
  • خبرنگار : 50177

معاون حفاظت محیط زیست استان:

خشکسالی، علاوه بر تخریب زیستگاه‌ها، حیات وحش لرستان را نشانه گرفته است

خشکسالی، علاوه بر تخریب زیستگاه‌ها، حیات وحش لرستان را نشانه گرفته است

ایسنا/لرستان معاون فنی حفاظت محیط زیست لرستان گفت: خشکسالی، علاوه بر تخریب زیستگاه‌ها، حیات وحش استان را نشانه گرفته است.

نبی اله قائدرحمتی در گفت‌وگو با ایسنا درباره تاثیر پدیده خشکسالی بر روی زیستگاه‌های حیات وحش و پوشش گیاهی لرستان با بیان اینکه کمبود بارش‌ها و خشکسالی شدید امسال در استان باعث خشک شدن برخی از چشمه‌ها و کمبود آب در اکثر مناطق تحت مدیریت و تالاب‌ها شده است، اظهار کرد: این خشکسالی در پناهگاه حیات وحش سفیدکوه ازنا-دورود، اثر طبیعی ملی غار ماهی کور و مناطق حفاظت شده سفیدکوه خرم آباد و شادابکوه پلدخترو تالاب‌های استان نمود بیشتری داشته است.

وی با بیان اینکه اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان  از طریق ایجاد آبشخور، بهسازی و لایروبی برخی چشمه‌ها و  آبرسانی روزانه به برخی از این مناطق با تلاش محیط‌بانان این مشکل را تا حدودی رفع کرده و خوشبختانه تاکنون مشکلی در آبرسانی به  آبشخورهای حیات وحش درمناطق استان نداشتیم، تصریح کرد: کمبود بارش‌ها به ویژه در فصل بهار امسال موجب شد که با فقر پوشش گیاهی در مناطق و مراتع استان روبرو شویم و این موضوع تاثیر زیادی بر زیستگاه‌های  استان گذاشته به طوریکه حیات وحش برای تغذیه از زیستگاه‌های اصلی خود خارج شده و وارد مزارع حاشیه مناطق می‌شوند و به شدت در معرض تهدید قرار می‌گیرند که این تهدید می‌تواند بیماری‌های مشترک با دام‌هاو هم شکار توسط شکارچیان غیرمجاز باشد.

فاکتورهای اصلی گونه‌های حیات وحش برای ماندن در زیستگاه‌های اصلی خود آب، غذا و امنیت است

معاون فنی حفاظت محیط زیست لرستان اضافه کرد: فاکتورهای اصلی گونه‌های حیات وحش برای ماندن در زیستگاه‌های اصلی خود آب، غذا و امنیت است که امسال با توجه به تنش آبی و کاهش پوشش گیاهی تقریبا هرسه مولفه ماندگاری حیات وحش تحت تاثیر خشکسالی قرار گرفته‌اند و موجبات مهاجرت گونه‌های جانوری فراهم شده که این مهاجرت‌های اجباری برای آب و غذا در صورت عدم کنترل و نظارت و پایش و حراست مستمر نهایتا موجب مرگ و میر و تلف شدن آنها  به طریق مختلف خواهد شد.

قائدرحمتی با اشاره به اینکه با توجه به شدت گرما و خشکسالی در سطح استان گشت و کنترل و پایش مداوم در لرستان با اولویت مناطق تحت مدیریت توسط محیط بانان به منظور افزایش ضریب حفاظتی وحوش با هدف تأمین حراست بیشتر و آرامش آنان صورت می‌گیرد، اظهار کرد: از شهروندان لرستانی به ویژه کشاورزان،  دامداران و فعالان محیط‌زیست درخواست می‌شود با توجه به خشکسالی که موجب کاهش منابع آبی و پوشش گیاهی مناطق شده و در این ایام که آسیب‌پذیری حیات وحش بیشترشده و ممکن است وارد مزارع، باغات و حاشیه  روستاهای پیرامون مناطق شوند، با این اوصاف در مراقبت از حیات‌وحش و پیشگیری از شکار غیرمجاز و تلفات جاده‌ای به محیط بانان کمک و  در نهایت مراتب را به ادارات حفاظت محیط زیست شهرستان‌ها، پاسگاه‌های محیط‌بانی محل اقامت خود و یا از طریق شماره تماس ۱۵۴۰ گزارش کنند.

۲۵ درصد تنوع زیستی کشور در لرستان وجود دارد

وی با بیان اینکه ۲۵ درصد تنوع زیستی کشور در لرستان وجود دارد که  شامل۱۷۵۰ گونه گیاهی و بیش از ۳۶۰ گونه جانوری است، بیان کرد:  در لرستان  با تنوع زیستی کم نظیر در کشور، تاکنون نزدیک به ۲۴۰گونه پرنده، ۴۴گونه پستاندار و ۵۵ گونه خزنده ۵ گونه دوزیست و بیش از ۲۰ گونه ماهی شناسایی شده است.

معاون فنی حفاظت محیط زیست لرستان اضافه کرد: در بین پستانداران گونه‌های ارزشمندی مثل  پلنگ، خرس قهوه ای، شاه روباه، گربه جنگلی، کاراکال، آهو، سنجاب درختی، کل و بز و قوچ ومیش وجود دارد که تعدادی، در معرض خطر انقراض هستند و در بین پرندگان نیز گونه‌های کمیابی مثل هما، بالابان، شاهین، عقاب طلایی، دال، کبک دری  و از دوزیستان گونه سمندر لرستانی و ماهیان کور غار در استان زیست می‌کنند که ارزش حفاظتی خاص دارند.

قائدرحمتی افزود: زمانی که شرایط فراهم نباشد گونه‌های گیاهی از بین می‌روند و نوع جانوری هم یا در خطر انقراض قرار می‌گیرند و یا مهاجرت می‌کنند زیرا حیات آنها وابسته به منابع آب و پوشش گیاهی است.

 خشکسالی، علاوه بر تخریب زیستگاه‌ها، حیات وحش استان را نشانه گرفته است

وی با اشاره به اینکه خشکسالی، علاوه بر تخریب زیستگاه‌ها، حیات وحش استان را نشانه گرفته و کمبود آب و علوفه در زیستگاه‌ها، موجبات کوچ اجباری آنها را فراهم که تاثیرات منفی بر روی زاد وولد حیات وحش دارد، تصریح کرد: اکثرگونه‌های حیات وحش در استان از خشکسالی آسیب می‌بینند، مهمتر از همه آب و بعد غذا به ویژه گونه‌های شاخص شامل علف‌خواران مثل کَل و بز، قوچ، میش آسیب پذیرتر هستند که با تشدید این موارد حیات وحش از زیستگاه اصلی خودش خارج و در معرض تهدیدات زیادی از جمله شکار و صید، بیماری و ... قرار می‌گیرد.

این مسئول اضافه کرد: در اثرکاهش بارش‌ها خیلی از چشمه‌ها خشک و از دسترس حیات وحش خارج شده‌اند  به همین دلیل بهسازی چشمه‌ها و ایجاد آبشخور به ویژه در مناطق تحت مدیریت آسیب‌پذیر آب رسانی را انجام دادیم. امسال در اثرخشکسالی و عدم پوشش گیاهی مناسب و کمبود منابع آبی در زیستگاه‌ها، باعث شده حیات وحش به خصوص قوچ و میش‌ها وارد مزارع کشاورزی  وباغات حاشیه مناطق شوند.

وسعت مناطق تحت مدیریت محیط زیست لرستان بیش از ۳۲۲ هزار هکتار است

وی بیان کرد: لرستان دارای یک اثر طبیعی ملی، چهار منطقه حفاظت شده، دو پناهگاه حیات وحش، شش منطقه شکار و صید ممنوع و چندین زیستگاه حساس  و بیش از ۱۵ تالاب دائمی و فصلی است که در مجموع  ۱۶ درصد مساحت استان را در برمی‌گیرند.  

قائدرحمتی گفت: وسعت مناطق تحت مدیریت(  اثر طبیعی ملی، مناطق حفاظت شده و پناهگاه‌های حیات وحش) ۳۲۲ هزار و ۱۴۰ هکتار بوده که شامل هفت منطقه است.

معاون فنی حفاظت محیط زیست لرستان گفت: افزایش حفاظت فیزیکی مناطق تحت مدیریت سازمان (تشکیل اکیپ‌های سیار) توسط نیروهای اجرایی، افزایش حفاظت فیزیکی زیستگاه‌های آبی و خشکی و مراکز تجمع پرندگان مهاجرآبزی(منابع آبی شامل رودخانه‌ها، تالاب‌ها،   سدها و ...)،  تامین و توزیع علوفه در مناطق تحت مدیریت متاثر از بحران خشکسالی،  آبرسانی ثابت و سیار به مناطق تحت مدیریت متاثر از بحران خشکسالی،  پیشگیری و مقابله با شیوع بیماری‌های حیات وحش در مناطق تحت مدیریت متاثر از بحران،  ضد عفونی کردن آبشخورها با مواد ضد عفونی کننده مناسب سازگار با محیط زیست و ... از جمله اقداماتی است  که برای حفظ حیات وحش و گونه‌های گیاهی در استان انجام شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha