دکتر بهزاد احدزاده در گفتوگو با ایسنا با اشاره به کمبودهای دارویی و سرم در استان مرکزی به مانند دیگر نقاط کشور، اظهار کرد: وزارت بهداشت رسما طی نامهای اعلام کرده است که سرم در بین داروخانههای خصوصی توزیع نشود و فقط در اختیار بیمارستانها قرار گیرد که این نامه در واقع نشان میدهد که کمبود سرم پذیرفته شده است و از طرفی فقط به بیماران کرونایی اختصاص مییابد.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه بیماران کرونایی در روز باید چند مرتبه سرم دریافت کنند و از طرفی داروهای این بیماری باید از طریق سرم تزریق شود، این بیماران در اولویت دریافت سرم قرار گرفتند که البته اقدام درستی است، اما اینکه سرم به داروخانههای خصوصی اختصاص نیابد مشکلات خاص خود را ایجاد میکند.
احدزاده با بیان اینکه اگر شخصی نیاز به سرم داشته باشد باید به بیمارستانها مراجعه کند که این امر بار اضافی برای مراکز درمانی و کادر درمانی میشود، افزود: از طرفی مراجعه بیمار غیرکرونایی به بیمارستانها خطر ابتلای وی به کرونا را بالا میبرد، البته قول تامین و واردات سرم را دادهاند.
تولید سرم کار سختی نیست، اما ...
وی در خصوص تولید سرم در کشور اظهار کرد: بیش از۵۰ سال است که سرم در کشور تولید میشود و تولید آن برای داروسازان کار پیچیدهای نیست، اما سرم فقط ترکیب نمک و قند با آب نیست، در فرایند تولید سرم نیاز به بطری پلی اتیلن و پلی پروپیلن با گرید مخصوص است و از طرفی قیمت نیز مسئله مهمی در روند تولید است.
رییس انجمن داروسازان استان مرکزی، گفت: زمانی که قیمت به موقع اصلاح نمیشود، شرکتهای تولیدکننده در واقع از مسیر تولید جا میمانند، سرویس خط تولید، تعمیر تجهیزات و خرید مواد اولیه انجام نمیگیرد و مسلما صنعت از جمله صنعت سرمسازی دچار مشکل میشود، فرآیند تولید ارزان قیمت نیست و تهیه تجهیزات این صنعت گران است. زمانی که تولیدکننده کالایی را با قیمتی کمتر از هزینه تولید، عرضه میکند قطعا دچار مشکل میشود.
مطالباتی که روند تولید و توزیع دارو را مختل می کند
وی با بیان اینکه در عرصه داروسازی، محصول تولیدی توسط شرکتهای داروسازی به شرکتهای پخش و بیمارستانها که اغلب دولتی هستند، به عنوان مصرفکننده عرضه می شود، افزود: گاهی بیش از شش ماه بازپرداخت هزینه داروها از سوی بیمارستانها و در واقع دولت زمان میبرد و مسلما این بدهیها به شرکتهای پخش و تولیدکننده فشار میآورد و عدم تغییر قیمت در کنار این نقیصه روند تولید را مختل میکند.
احدزاده در خصوص کمبودهای دارویی در کشور بیان کرد: در حال حاضر در تامین داروهای بیماران خاص که وارداتی است چالش جدی وجود ندارد و لیست دارویی دائما در حال تغییر است، تا پیش از این با کمبودهایی در تامین انسولین مواجه بودیم که رفع شد و این روزها در برخی از اقلام دارویی با کمبود روبرو هستیم.
شوک های مکرر برای بازار تولید دارو
وی در خصوص راهکارهای رفع این معضل در حوزه سلامت گفت: در حال حاضر دولت در حال تغییر است، باید صبر کرد تا به صورت کامل مستقر شود و وزرا تعیین شوند ولی تا آن زمان در صورت امکان میتوان از بودجههای اضطراری استفاده کرد تا بدهیهای شرکتهای دارویی و پخش تسویه شود، البته با توجه به نوسانات ارزی، واردات نیز دچار چالش است و این امر تولیدکننده را تحت فشار قرار داده است. مسلما این شرایط بازار دارویی و تولید را دچار شوکهای مکرر میکند.
انتهای پیام
نظرات