به نقل از ویفروم، در فاصله دورتر از سواحل، غالبا تنها گزینه تولید آب آشامیدنی، متراکمکردن رطوبت جو از طریق خنککردن و یا از طریق فرایندهایی است که انرژی زیادی نیاز دارند. در برخی مناطق نیز از فناوریهای «غیرفعال» حاصل نوسان دما بین روز و شب استفاده میکنند.
محققان سوئیسی برای رفع این مشکلات یک دستگاه چگالنده برای کشورهای کمآب طراحی کردهاند که این امکان را فراهم میکند تا برای اولین بار در ۲۴ ساعت بدون انرژی، حتی در آفتاب سوزان نیز در هر ساعت تا ۰.۵۳ دسی لیتر آب در هر مترمربع تولید کند.
در حال حاضر، امکان استفاده از فناوریهای منفعل مانند فویلهای جمعکننده شبنم، تنها در شب امکانپذیر است اما دستگاه جدید با یک صفحه شیشهای با روکش مخصوص که تابش خورشید را منعکس و گرمای خود را نیز از طریق جو به فضای خارجی منتقل میکند، در هر زمانی قابل استفاده است. بخار آب در زیر این صفحه، شبیه فرایند پنجرههایی با عایق ضعیف در زمستان، آب تولید میکند.
نتایج بررسی آزمایش بر روی سقف یک ساختمان در شهر زوریخ سوئیس نشان داد، این فناوری حداقل دو برابر بیشتر از آخرین فناوریهای فعلی منفعل، آب تولید میکند.
لازم بهذکر است، هرچه شیشههای دستگاه بزرگتر باشد، آب بیشتری تولید خواهد شد. در سایر فناوریها معمولا برای جمعآوری آب از روی سطح به انرژی نیاز است اما در این مدل به انرژی خاصی نیاز نیست.
هدف محققان، توسعه این فناوری برای کشورهایی است که با کمبود آب مواجه هستند. البته این فناوری به توسعه بیشتر نیاز دارد و باید با روشهای دیگر مانند نمکزدایی (شیرینکردن) آب ترکیب شود تا عملکرد آن افزایش یابد.
این چگالنده آب را میتوان مشابه روشی که سلولهای خورشیدی در کنار هم قرار میگیرند، در مقیاس بزرگتر ترکیب کرد.
یافتههای این تحقیق در نشریه Science Advances منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات