کرونا هر چند دامنگیر همه صنایع شده است اما گردشگری بزرگترین ضربه و آسیب را از این پاندومی دیده به طوری که بسیاری از فعالان این حوزه از صنعت گردشگری خارج شده و مشکلات متعدد دیگری در کنار حمایتهای ناچیز دولت، گریبان این صنعت را گرفته است.
در کرونا و ریزش نیروی انسانی شاغل، بیکاریهای حاکم بر صنعت و مشکلات مالی عدیدهای که در این باره به وجود آمده است، به یکباره نرخ پروازها افزایش یافت، این مسئله کمتر از یکسال گذشته موجب گلایه و انتقاد بسیاری از مردم و فعالان صنفی صنعت گردشگری شد.
افزایش یکباره نرخ بلیتها منجر به واکنش بسیار زیادی از سوی فعالان گردشگری و حتی برخی از مسئولان ذیربط شد به طوری که وزیر گردشگری نیز به وزیر راه و شهرسازی در پی افزایش قیمت خدمات شرکتهای هواپیمایی نامه نوشت و خواستار توقف رویه ناصحیح این شرکتها شد و این افزایش نرخ بیش از 100 درصد برخلاف دستور وزیر راه تحت عنوان کف قیمت را یادآور شد.
علاوه بر آن ، کنشگران و فعالان صنفی و سایر افراد نیز نسبت به این مسئله واکنش نشان دادند اما گویا دولت به سادگی از کنار این میزان انتقاد و واکنش گذشت اما انگار این افزایش یکباره، آخرین افزایش نرخ نبود و رقابت ناعدالانه و غیرقانونی بین ایرلاینها همچنان ادامه دارد چرا که قیمت بلیت هواپیما در روزهای اخیر هم مجددا افزایش یافته است و با وجود اینکه مسئولان سازمان هواپیمایی کشوری و شخص وزیر راه آن را غیرقانونی دانستهاند، شرکتهای هواپیمایی آنها را بدون هیچ واهمهای از مجازات و برخورد، اعمال کردهاند.
اینها در حالی است که هیچ قراری هم مبنی بر افزایش نرخ بلیت هوایپما وجود نداشته است، همانطور که ایسنا به نقل از «ابوالقاسم جلالی» معاون هوانوردی و امور بینالملل سازمان هواپیمایی کشوری- نوشته است؛ «فعلا هیچ برنامهای برای افزایش قیمت بلیت هواپیما در پروازهای داخلی وجود ندارد.»
با کف قیمت اعلام کردن افزایش بلیتها و سپس اعمال قیمتی جدیدی در این سیستم، نگرانی بزرگی برای شهر جهانی یزد به وجود آمده به طوری که به نظر میرسد این افزایش نرخ ناگهانی ترددهای بین استانی را دچار اختلال میکند و اختلال در اولین حلقه زنجیره صنعت گردشگری، میتواند زمینه ساز مختل شدن فعالیت بسیاری از افراد شاغل در این صنعت شود.
افزایش نرخی که هنوز توجیهی نداشته و حتی هوایپماهایی که کمترین خدمات شامل پذیرایی را هم از مسافران دریغ کردهاند و عمدتا ناوگانی فرسوده دارند، نه تنها گلایه فعالان گردشگری را برانگیخته بلکه برای همه مردم و اقشار مختلف موجب گلایه و انتقاد شده است.
واکنش انتقادی رییس فراکسیون گردشگری
«محمدرضا دشتی اردکانی» رییس فراکسیون گردشگری مجلس در انتقاد به افزایش قیمت بلیط پروازها، در نامهای به «تورج دهقانی زنگنه» رییس سازمان هواپیمایی کشور از این وضعیت انتقاد کرد.
شرایط اقتصادی شکننده و مشکلات اقتصادی مهمترین مسئلهای بود که دشتی با یادآور شدن آنها از اعمال سیاستهای ناروا و افزایش بیرویه و غیرمنصافانه نرخها گلایه کرد و آن را مسئلهای تاثیرگذار بر شرایط مردم دانست.
دشتی اردکانی با اشاره به افزایش 42 درصدی نرخ پروازها و مصداق پرواز یزد – تهران در این نامه ابراز داشته که درحالی سازمان هواپیمایی و وزارت راه و شهرسازی با این نرخها مخالفت کردهاند که اقدامی بازدارنده در این باره انجام ندادهاند.
رییس فراکسیون گردشگری مجلس خواستار مجازات عاملان این رفتارهای دلسرد کننده شده و خواسته است تا با این مسئله برخورد شود.
گردشگری آسیب دیده یزد هر چند درصدد برنامهریزی برای احیای خود بوده است اما به نظر میرسد این مسئله با اختلال در زنجیره اصلی صنعت گردشگری از هر منظر دیگری میتواند نگران کننده باشد چرا که به نظر میرسد با این اعمال قیمت، سایر ناوگانهای حمل و نقل شامل ریلی و جادهای نیز تحت تاثیر این افزایش نرخ، قیمت خود را افزایش دهند.
«سیدمصطفی فاطمی» مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد با بیان این که افزایش بلیت منجر به اختلال در ترددها شده است، از وضعیت موجود گلایه میکند و به ایسنا میگوید: متاسفانه وضعیت گردشگری به دنبال بروز و شیوع کرونا بسیار بد است و این افزایش نرخ میتواند تبعات بسیار سختی را برای این صنعت به همراه داشته باشد.
وی با بیان این که بیتدبیری در این خصوص منجر به از دست رفتن زیرساختهای گردشگری خواهد شد، تصریح میکند: متاسفانه هر روز شرایط برای حفظ زیرساختهای گردشگری دشوارتر میشود و باید برای حل این مشکل، هر چه زودتر اقدام کرد.
البته در روزهایی که آژانسهای مسافرتی با ریزش قابل توجهی از نیروهای خود و تعطیلی تعداد زیادی بیش از 100 دفتر در یزد روبرو هستند و هنوز نتوانستهاند در این وضعیت خود را سرپا نگهدارند، اعمال افزایش غیرقانونی نرخ بلیت هوایپما هم غوز بالاغوز دیگری برایشان شده است.
افزایش نرخ در شرایط جدید بسیار شکننده است
«مهدی رجاییفرد» نائب رییس دفاتر خدمات مسافرتی استان یزد در گفتوگو با خبرنگار ایسنا ضمن گلایه از افزایش بیحد و حصر نرخ پروازهای داخلی اظهار میکند: متاسفانه با تصمیم عجولانه و بدون در نظر گرفتن شرایط اقتصادی جامعه شرکتهای هواپیمایی با افزایش نرخ ۴۰ درصدی منجر به شوک عظیمی در جامعه و مسافران شدند.
وی با بیان این که این افزایش نرخ در شرایط جدید بسیار شکننده است، گفت: انتظار ما از مسئولان این است که پیگیری جدی داشته باشند که چرا بلیط یزد -تهران ۵۶۷ هزار تومان به ۷۹۳ هزار تومان تغییر کرده و یزد - مشهد ۷۰۲ تومان به ۹۸۳ هزار تومان تبدیل شده است.
این مسئول با بیان این که سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری و وزیر راه مخالفت شدید خود را با افزایش نرخ اعلام کردند، گفت: بر این اساس، ایرلاینها حق افزایش نرخ را ندارند ولی در عمل این کار طی چند روز گذشته، انجام شده و هیچ اتفاق و برخوردی هم با شرکتهای مذکور نشده است.
وی با بیان این که در این شرایط بد اقتصادی و گردشگری، افزایش نرخ سفر و برنامهریزی آن متوقف خواهد شد، تصریح میکند: با این روند، انجام سفر برای خانواده ها به یک آرزو و کالای لوکس تبدیل میشود و متاسفیم که در یک سال گذشته تا به امروز بلیطها دو برابر شدهاند و هیچ نظارتی هم روی آنها نیست.
اانتهای پیام
نظرات