یزد، استانی کم باران با اقلیمی گرم و خشک است و هرچند به دلیل بی آبی در توسعه فضای سبز توفیق چندانی نداشته ولی در حوزه نهال کاری اقدام موثری صورت گرفته است.
تولید نهال در این استان کویری که با چالشهای اساسی مانند کم آبی، بیابانزایی و کاهش تنوع زیستی مواجه است، به عنوان یکی از راهکارهای اساسی برای مقابله با مشکلات زیست محیطی منطقه مورد توجه قرار گرفته است.
البته با توجه به محدودیت منابع آبی و اراضی کشاورزی، دستیابی به این هدف مستلزم اتخاذ راهکارهای نوین و مبتنی بر دانش روز است و تولید نهالهای سازگار با شرایط اقلیمی منطقه و استفاده از روشهای آبیاری مدرن، میتواند گامی مهم در جهت توسعه کشاورزی پایدار و افزایش بهرهوری آب و خاک باشد.
از طرفی، کاشت نهال، فراتر از یک اقدام زیستمحیطی، یک سرمایهگذاری بلندمدت برای بهبود اقتصاد و معیشت مردم است و با افزایش پوشش گیاهی، میتوان به بهبود کیفیت هوا و خاک، کاهش فرسایش خاک، تعدیل دمای هوا و در نهایت افزایش درآمد کشاورزان کمک کرد.
مسئول دبیرخانه کمیته نهال استان یزد با تایید این موضوع اظهار میکند: کاشت نهالهایی که با شرایط اقلیمی و کمآبی سازگار باشند، میتواند نقش مهمی در تثبیت خاک و جلوگیری از پیشروی بیابان ایفا کند.
«علی ایزدی» با اشاره به این که بیابانزایی یکی از معضلات جدی استان یزد است، در گفت و گو با ایسنا میگوید: با کاشت نهالهای بومی و سازگار با اقلیم یزد، میتوان تنوع زیستی منطقه را افزایش داد و این اقدام میتواند به کاهش آلودگی هوا و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.
با این حال، کارشناس باغبانی جهادکشاورزی یزد کمبود آب را مهمترین مشکل برای نهالکاری در این استان برمیشمارد و تصریح میکند: کاهش سطح سفرههای زیرزمینی و خشکسالیهای متوالی نیز شرایط را بحرانیتر کرده است و هزینههای مربوط به تأسیس سیستمهای آبیاری مدرن، تأمین کود و سموم و نیروی کار برای بسیاری از کشاورزان سنگین است.
وی ادامه میدهد: نبود برنامههای حمایتی کارآمد مانند تأمین تسهیلات مالی و یارانههای کشاورزی، مشکلات نهالکاران را تشدید و شرایط خشک و گرم منطقه باعث افزایش شیوع برخی آفات و بیماریهای مقاوم شده که کنترل آنها دشوار است.
ایزدی، همچنین نبود بازار مناسب یا قیمتگذاری غیرمنصفانه را از مشکلات بسیاری از نهالکاران میداند و میگوید: همین موضوع انگیزه کافی برای ادامه فعالیت در این حوزه را کاهش داده است.
به گفته وی، برای رفع این چالشها، پیشنهاداتی مانند استفاده از گونههای مقاوم به خشکی، بهینهسازی سیستمهای آبیاری، اجرای برنامههای اصلاح خاک، گسترش آموزشهای کشاورزی و ایجاد حمایتهای مالی و قانونی از نهالکاران میتواند موثر باشد.
مسئول دبیرخانه کمیته نهال استان با اشاره به این که توسعه تولید نهال به عوامل متعددی وابسته و استفاده از روشهای نوین برای تولید نهال تاثیرگذار است، بیان میکند: اقلیم، دما، رطوبت هوا، تابش نور خورشید، باد و طوفان، اصلاح خاک و روشهای آبیاری نوین میتواند بهرهوری در این حوزه را افزایش دهد.
وی استفاده از فناوریها و روشهای مدرن جهت تولید نهال را در ارتقای بهرهوری و کیفیت تولید موثر میخواند و اظهار میکند: تولید نهال در گلخانههایی با دما، رطوبت و نور کنترلشده با استفاده از سنسورها و سیستمهای خودکار برای کنترل آب و مواد مغذی مصرفی نهالها تاثیر شگرفی بر بهبود کیفیت در این حوزه خواهد گذاشت.
به گفته ایزدی، در حال حاضر استان یزد دارای ۲۴ نهالستان مجوزدار است که البته از این تعداد، ۲۲ نهالستان در زمینه نهال پسته فعالبت دارند که سالانه بالغ بر ۱۰ میلیون اصله نهال تولید میکنند.
وی اضافه میکند: دو نهالستان مجوزدار دیگر در زمینه تولید نهال درختان هستهدار در شهرستان ابرکوه با تولید سالانه ۲۳ هزار اصله نهال فعالیت دارند و دو نهالستان دیگر نیز برای تولید درختان هستهدار و دانهدار در حال اخذ مجوز از موسسه ثبت و گواهی بذر و نهال هستند.
این کارشناس جهادکشاورزی استان معتقد است؛ افزایش آگاهی درباره مزایای کاشت درختان و گسترش فضای سبز در شهرها و روستاها موجب رشد تقاضا برای خرید نهال خواهد شد.
وی میگوید: در حال حاضر گسترش کشت محصولات کشاورزی اقتصادی مانند پسته، زیتون، بادام و خرما، تقاضا برای نهالهای مثمر را افزایش داده است و طرحهای بازسازی مناطق جنگلی و بیابانی، بازار قابل توجهی برای نهالهای مقاوم به خشکی و شوری فراهم کرده است.
مسئول دبیرخانه کمیته نهال استان با اشاره به این که ارائه تسهیلات کمبهره برای تأسیس و تجهیز نهالستانها موجب جذب بیشتر سرمایهگذاران برای کاشت نهال را فراهم خواهد کرد، تصریح میکند: البته در این رابطه برگزاری دورههای آموزشی برای تولیدکنندگان و تشویق به استفاده از تکنولوژیهای نوین، حمایت از تحقیق و توسعه برای تولید نهالهای بومی و مقاوم به خشکی و شوری و پرداخت یارانه برای خرید تجهیزات مدرن مانند سیستمهای آبیاری قطرهای و فناوری کشت بافت نیز هزینههای تولید را کاهش داده و تولید نهال را اقتصادیتر و کارآمدتر خواهد کرد.
ایزدی در پایان ضمن بیان این که استفاده از انرژی خورشیدی و بادی برای تأمین انرژی نهالستانها به دلیل پتانسیل بالای یزد در این حوزه، گسترش خواهد یافت، یادآور میشود: آینده تولید نهال در یزد با وجود چالشهای طبیعی، در صورت مدیریت منابع، استفاده از فناوریهای مدرن و حمایتهای دولتی، روشن و امیدبخش است و حرکت به سمت تولید پایدار و بهرهوری بیشتر در این حوزه میتواند آن را به یکی از محورهای اقتصادی و زیستمحیطی استان تبدیل کند.
انتهای پیام
نظرات