به گزارش ایسنا، بیمارستانهای تامین اجتماعی همراه و همگام با مراکز درمانی تحت نظر وزارت بهداشت و درمان در بحث درمان و ارائه خدمات به بیماران کرونایی وارد عرصه شدند، اما طبق گفته کادر درمان بیمارستانهای تامین اجتماعی، مزایایی که برای پرستاران شاغل در بیمارستانهای پذیرش کننده بیمار کرونایی در بخش دولتی در نظر گرفته شد، مشمول آنها نشد، در حالیکه شرایط کاری آنها در بخشهای کرونایی تقریبا یکسان بود.
همچنین از دیگر مطالبات پرستاران شاغل در مجموعههای درمانی سازمان تامین اجتماعی بحث اجرای قانون مشاغل سخت برای کادر درمان تامین اجتماعی در بحث بازنشستگی است که اجرای این قانون در چند سال اخیر مورد بیتوجهی مسئولان تامین اجتماعی قرار گرفته و این مسئله صدای اعتراض این قشر را بلند کرده است.
طبق این قانون که در سالیان گذشته مصوب شده است، پرستاران، بهیاران و کمک بهیاران در زمره مشاغل سخت و زیانآور قرار گرفتهاند و کارکنان مشاغل سخت و زیانآور میتوانند با سابقه خدمتی ۲۰ ساله بازنشسته شوند، اما این قانون در حال حاضر اجرا نمیشود.
همچنین پرستاران شاغل در مجموعه وزارت بهداشت و درمان در ایام شیوع کرونا مشمول افزایش آیتم فوقالعاده ویژه در احکام خود شدند، اما این افزایش مشمول کادر درمان تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی نشده است، در حالیکه این پرستاران نیز همپای پرستاران شاغل در مجموعههای درمانی تحت نظر وزارت بهداشت در حال خدماترسانی به بیماران هستند.
بازنشستگی پرستاران تامین اجتماعی براساس مشاغل سخت و زیانآور اجرایی نمیشود
ریاحی یکی از پرستاران شاغل در بیمارستان تامین اجتماعی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه کادر درمان شاغل در بیمارستانهای تامین اجتماعی در زیرمجموعه دانشگاههای علوم پزشکی قرار ندارند و بیمه شده تامین اجتماعی هستند، اظهار کرد: بنابراین قوانین حاکم بر دانشگاههای علوم پزشکی که مربوط به کادر درمان است، مشمول پرستاران زیرمجموعه تامین اجتماعی نمیشود و یا بهصورت ناقص اجرایی میشود.
وی با بیان اینکه شغل پرستاری طبق قانون تامین اجتماعی جزو مشاغل سخت و زیانآور محسوب میشود، عنوان کرد: پرستاران شاغل در مراکز درمانی تامین اجتماعی میتوانند بر اساس این قانون بعد از ۲۰ سال خدمت بازنشسته شوند و حقوق کامل ۳۰ روزه دریافت کنند، اگر تا ۳۰ سال نیز خدمت کنند میتوانند با حقوق ماهیانه ۴۰ روزه بازنشسته شوند.
ریاحی افزود: این قانون تا سال ۹۸ بهطور کامل اجرایی میشد، اما تامین اجتماعی از سال ۹۸ برخلاف مصوبه مجلس شورای اسلامی از اجرای این قانون خوددداری و اعلام کرد کادر درمان تامین اجتماعی تنها میتوانند با ۲۵ سال سابقه کار بازنشسته شوند و بازنشستگی با سابقه خدمتی ۲۰ سال منتفی است.
این پرستار شاغل در بیمارستان امام علی(ع) فرخشهر گفت: در سال ۱۴۰۰ سازمان تامین اجتماعی اعلام کرد اگر پرستاری بخواهد با سابقه ۲۵ سال خدمت بازنشسته شود باید مابه تفاوت حق بیمه پنج ساله خود که شامل حق کارفرما و خود را بهصورت یکجا پرداخت کند که این رقم مبلغی معادل حدود ۲۵۰ میلیون تومان است و معمولا پرستاران توان پرداخت این مبلغ را ندارند.
وی ادامه داد: بارها و بارها پرستاران تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی به این مسئله اعتراض کردند، رئیس سازمان نظام پرستاری نیز این دغدغه و گلایه پرستاران را در محافل گوناگون بیان کرد، اما متاسفانه گوش شنوایی برای شنیدن این مطالبه وجود ندارد، دریافت وجوه ۲۵۰ میلیون تومانی برای بازنشستگی با ۲۵ سال خدمت اجحاف در حق پرستاران شاغل در مراکز درمانی تامین اجتماعی است.
ریاحی در ادامه با اشاره به اینکه پرستاران شاغل در مراکز درمانی تامین اجتماعی با مشکلات دیگری در حوزه کاری خود مواجه هستند، عنوان کرد: پرستاران شاغل در بیمارستانهای تحت نظر دانشگاه علوم پزشکی در حکم حقوقی خود در آیتم فوقالعاده ویژه در سال ۱۳۹۹ شامل افزایش ۵۰ درصدی پرداختی در این آیتم شدند که باعث یک رشد خوب در مجموع پرداختی به آنها شد، اما این مصوبه برای پرستاران شاغل در مجموعه تامین اجتماعی اجرایی نشد.
این پرستار شاغل در بیمارستان تامین اجتماعی فرخشهر ادامه داد: پرستاران تامین اجتماعی از این مسئله بهشدت گلایهمند هستند و بارها نسبت به این تبعیض اعتراض کردند و خواستار به جریان افتادن این مطالباتشان از سازمان تامین اجتماعی هستند.
وی با بیان اینکه پرداخت آیتم انگیزشی به پرستاران شاغل در مجموعههای درمانی تامین اجتماعی تا حدودی اختلاف پرداختی بین کادر درمان دانشگاه علوم پزشکی و تامین اجتماعی را جبران میکرد، یادآور شد: اما این آیتم بنا به دلایل گوناگون در حکم کارگزینی آنها گنجانده نمیشود و امکان دارد در نوسانات مالی این آیتم حذف شود.
ریاحی توضیح داد: همچنین کادر درمان شاغل در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی در سالجاری مشمول افزایش ۲۵ درصدی حقوق باتوجه به تورم موجود در جامعه شدند، اما سازمان تامین اجتماعی هنوز برای افزایش حقوق پرسنل تصمیمی اتخاذ نکرده است، برای حل موضوعات مطرح شده کارگروهی تشکیل شد، اما بهنظر میرسد این کارگروه فرمایشی باشد.
این پرستار شاغل در بیمارستان تامین اجتماعی فرخشهر با اشاره به اینکه بحث خودگردان کردن بیمارستانهای تامین اجتماعی مطرح شده است، خاطرنشان کرد: این یعنی بیمارستانها باید براساس درآمد خود آیتمهایی مانند فوقالعاده ویژه و انگیزشی را به کادر درمان پرداخت کنند که این کار عملا قابل اجرا نیست و بیمارستانها با کسری بودجه برای پرداخت این آیتمها مواجه خواهند شد.
وی در پایان گفت: سازمان تامین اجتماعی قانون افزایش مرخصی زایمان از شش ماه به ۹ ماه را در چند سال گذشته اجرایی نمیکرد، هماکنون این قانون با یک تاخیر چند ساله امسال برای اجرا توسط تامین اجتماعی ابلاغ شده است.
تنها پرستاران بیمارستانهای دولتی فوقالعاده ویژه دریافت کردهاند
خلیلی یکی از پرستاران شاغل در بیمارستان تامین اجتماعی فرخشهر با اشاره به اینکه ابلاغیههای وزارت بهداشت و درمان مشمول تمامی پرستاران شاغل در مراکز درمانی تامین اجتماعی نیز میشود، اظهار کرد: اما سازمان تامین اجتماعی این ابلاغیهها را به بهانه اینکه مراکز درمانی تحت نظر این سازمان دولتی نیستند، اجرایی نمیکند، پرستاران شاغل در بخشهای کرونا در بیمارستانهای تامین اجتماعی مشمول مزایای حق کرونا نشدند و تنها حدود ۲۰ تا ۳۰ ساعت اضافهکار تشویقی به پرداختی آنها اضافه شد و افزایش حقوق و مزایای آنها نیز متناسب با شرایط کرونا نبود.
وی ادامه داد: حدود ۵۰ درصد به آیتم فوقالعاده ویژه در حکم پرستاران شاغل در مراکز درمانی تحت نظر دانشگاه علوم پزشکی در سال ۱۳۹۹ افزوده شد، اما سازمان تامین اجتماعی هیچ افزایشی در این آیتم برای پرستاران شاغل در بیمارستانهای تامین اجتماعی در نظر نگرفت، همچنین حقوق کادر درمان علوم پزشکی با افزایش ۵۰ درصدی مواجه شد اما افزایش حقوق پرستاران تامین اجتماعی تا شهریور سال ۱۳۹۹ افزایش نداشت و پس از آن نیز حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش پیدا کرد.
خلیلی در خصوص بحث قانون بازنشستگی برای پرستاران تامین اجتماعی، توضیح داد: در گذشته پرستاران شاغل در بیمارستانهای تامین اجتماعی میتوانستند با سابقه خدمتی ۲۰ ساله بازنشسته شوند، اما اکنون این قانون اجرایی نمیشود، اگر پرستاری بخواهد با سابقه ۲۵ سال در حال حاضر بازنشسته شود باید مبلغی معادل ۲۵۰ میلیون تومان به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند.
این پرستار شاغل در بیمارستان تامین اجتماعی فرخشهر افزود: هیات رئیسه تامین اجتماعی نمیتواند مصوبه سابق مجلس در خصوص بحث بازنشستگی کادر درمان تحت نظر سازمان تامین اجتماعی را که مصوبه مجلس است، تغییر دهد، سراسر پرستاران شاغل در مراکز درمانی تامین اجتماعی به این موضوع اعتراض دارند.
وی در پایان گفت: اگر حکم پرستاران شاغل در مراکز درمانی تحت نظر سازمان تامین اجتماعی را با پرستاران شاغل در بیمارستانهای تحت نظر علوم پزشکی مقایسه کنید، متوجه میشود سرجمع دریافتی پرستاران دانشگاه علوم پزشکی نزدیک به دو برابر بیشتر از پرستاران سازمان تامین اجتماعی است.
افزایش پرداخت فوقالعاده ویژه پرستاران تامین اجتماعی در حیطه اختیارات مسئولان استانی نیست
محمود فروزنده مدیر درمان تامین اجتماعی در گفتوگو با ایسنا در خصوص بحث مطالبات کادر درمان بیمارستان تامین اجتماعی فرخشهر، اظهار کرد: نحوه پرداختهای مالی سازمان تامین اجتماعی به کارکنان بخش بهداشت و درمان با سایر مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاههای علوم پزشکی و بخش خصوصی متفاوت است.
وی ادامه داد: افزایش پرداخت فوقالعاده ویژه پرستاران تامین اجتماعی در حیطه اختیارات مسئولان استانی نیست و باید از طریق مرکز اعمال شود.
فروزنده خاطرنشان کرد: دغدغهها و مطالبات کادر درمان و پرستاران شاغل در مراکز درمانی تحت پوشش تامین اجتماعی بارها از روشهای مختلف بهصورت رسمی و در جلسات به اطلاع ستاد مرکزی رسانده شده است، اما در نهایت تصمیم گیرنده اصلی مسئولان استانی نیستند و نمیتوانند دخل و تصرفی در پرداختیها داشته باشند.
انتهای پیام
نظرات