• یکشنبه / ۱۶ خرداد ۱۴۰۰ / ۱۵:۰۲
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1400031611410
  • خبرنگار : 71191

همکاری ایران و عراق به کجا رسید؟

نجات طاق کسری؛ از حرف تا عمل

نجات طاق کسری؛ از حرف تا عمل

از یک سو متولیان وزارتخانه میراث می‌گویند که مسوولان عراقی از ایران برای مرمت طاق کسری دعوت کرده‌اند و از سوی دیگر اخبار منتشر شده از سوی دولت عراق از پایان اقدامات مطالعاتی و تمهیداتی طاق کسری و برنامه‌ریزی‌ها برای آغاز عملیات مرمت و نجات بخشی این بنای تاریخی ارزشمند و تاریخی خبر می‌دهد.

به گزارش ایسنا، معاون میراث فرهنگی وزارتخانه میراث فرهنگی ۲۸ اردیبهشت امسال و در آخرین اظهارنظرهایش درباره طاق کسری، بالاخره از دعوت مسوولان عراقی برای مرمت طاق کسری خبر داده بود؛ «به تازگی نامه‌ای از وزارت امور خارجه کشورمان رسیده که حالا می‌توانیم تفاهم‌نامه‌ اولیه مدیریتی با عراق ببندیم، چهارچوب‌ها را تعیین و پیش‌نویس تفاهم‌نامه مرمت طاق کسری را آماده کنیم.»

 محمدحسن طالبیان که در طول یک سال گذشته در پاسخ به رسانه‌ها درباره‌ی اقدامات انجام شده از سوی متولیان میراث فرهنگی ایران برای حضور در طاق کسری و مرمت این بنای ارزشمند جهانی؛ تاکید کرده بود «اگر بخواهند مرمت طاق کسری به صورت قطعی انجام شود، باید شرایط مهیا شده و آن‌ها رسما از ما دعوت کنند تا بلافاصله یک تفاهم‌نامه رسمی امضا شده و پژوهشگران و مرمت گران برای کار به آن منطقه بروند،‌ وگرنه متاسفانه وزارتخانه میراث فرهنگی نمی‌تواند کاری برای مرمت و ساماندهی طاق کسری انجام دهد.»

وی قبل از اظهار نظر جدید متولیان میراث فرهنگی عراق، نسبت به حضور ایران برای شرکت در مرمت طاق کسری بسیار امیدوار بود، به حدی که در روز جهانی موزه به ایسنا تاکید کرده بود: «این پروژه جهانی است و همه می‌توانند در آن مشارکت داشته باشند. حتی ما سه بار با یونسکو تماس گرفتیم که مشارکت داشته باشد. ایکوم هم اعلام آمادگی کرده است. مرمت طاق کسری باید جریانی جهانی باشد.»

اما حدود ۱۰ روز بعد از انتشار این صحبت‌ها؛ متولیان میراث فرهنگی عراق می‌گویند «کارهای مطالعاتی و تمهیداتی اثر تاریخی طاق کسری تمام شده و اینک در مرحله عملیاتی نجات بخشی به این اثر هستیم.»

وزیر فرهنگ عراق به خبرنگاران ایرانی که در قالب یک هیات مطبوعاتی ایرانی به عراق سفر کرده‌اند، تاکید کرده است که «بنیاد بین المللی «الف» در طول چهار پنچ ماه گذشته در دو مرحله کارهای مطالعاتی و آماده سازی برای مرمت اثر طاق کسری در منطقه «مدائن» (۳۰ کیلومتری جنوب بغداد) را آغاز کرده و اینک در مرحله عملیاتی هستیم.»

هر چند حسن ناظم اعلام کرده است که «بازسازی و مرمت طاق کسری به ائتلاف بین المللی برای حفاظت از میراث فرهنگی جهان موسوم به بنیاد بین المللی " ALIPH الیف" واگذار شده» اما، آخرین جمله آن یعنی «معتقدیم نمی‌توان از تجارب ایرانی در این خصوص صرف نظر کرد» شاید تنها روزنه امید ایرانی‌ها برای مرمت مهم‌ترین اثر تاریخی به جای‌مانده از ساسانیان است، اثری که بلندترین طاق خشتی ساخته‌شده به دست انسان محسوب می‌شود و زمانی‌که به دستور «شاپور اول» در فاصله‌ سال‌های ۲۴۱ تا ۲۷۲ پس از میلاد ساخته شد و تا امروز یکی از شاهکارهای معماری دنیای باستان مطرح است و حتی آن را بزرگ‌ترین طاقِ ضربی شناخته‌شده‌ جهان می‌دانند.

با وجود همه این صحبت‌ها، بعد از اظهارنظرهای طالبیان از یک سو و اقداماتی که تا امروز به گفته وزیر گردشگری و میراث عراق توسط بنیاد فرانسوی الیف برای نجات طاق کسری انجام شده، ایران تا کنون فقط از دعوت عراق برای حضور در طاق کسری خوشحال بوده و (بر خلاف اعلامی که قرار بود بعد از انجام هر اقدامی برای حضور کارشناسان ایرانی پای طاق کسری، آن را رسانه‌ای کند، هنوز هیچ خبری منتشر نشده) هیچ خبری از دیگر اقدامات خود برای آغاز همکاری با طرف عراقی یا دست‌کم "بنیاد الیف" منتشر نکرده است.

حالا می‌توان گفت عزم عراقی‌ها برای مرمت و ساماندهی طاق کسری که تا کنون حدود سه بار ریزش کرده و هر بار بخش‌هایی از آن آسیب‌های جدی دیده است، راسخ‌تر از متولیان میراث فرهنگی ایران است که داعیه حفاظت از بناهای تاریخی کشور را حتی خارج از مرزهای خاکی ایران دارند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۶ ۲۱:۲۱

تعمیرش کنید عکسه ناجوره.

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۷ ۱۴:۴۷

آره همین الان درستش می کنن

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۷ ۰۰:۲۲

طاق کسرا هویت ایران زمین هست ای کاش به اندازه ای پول داشتم که با هزینه شخصی خودم کاخ کسرا را مرمت میکردم

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۹ ۰۱:۲۵

دکتر طاق کسری برای ایران باستانه ولی ای کاش انقدر هم به فکر بنای عظیم تخت جمشید بودن که هر تیکش تو یه کشوره

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۷ ۰۱:۰۲

مسئولین ما از نگهداری آثار باستانی کشور عاجزند حالا بین آثار باستانی شما را مرمت کنند کمترین بودجه در کشور ما مربوط به حفظ آثار باستانی کشور ه

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۷ ۰۸:۴۴

ما میخواستیم تخت جمشید را خراب کنیم حالا بیاییم طاق کسری رو درست کنیم ؟

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۷ ۰۱:۵۱

متاسفانه آثار تاریخی رو به نابودی هستند و هیچگونه حمایت نمیشون ، کشور خودمون موندیم بیام عراق درست کنیم ..... ملتی که تاریخ کشورش نداند .........

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۹ ۱۲:۰۸

دوست عزیز طاق کسرا هویت معماری ایرانیه و از زمان ساسانیان باقی مونده و الان توی خاک عراق قرار گرفته باید به فکر مرمتش باشیم

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۷ ۰۸:۲۸

متاسفانه مسئولین کشور هیچ‌گونه علاقه و احساس تعلقی نسبت به آثار مادی و معنوی گذشته پرشکوه ایران ندارند. آنان از کمترین تلاش را برای مرمت و حفظ آثار باستانی مضایقه می‌کنند . تاکنون هیچ برنامه‌ی جدی(با‌استفاده از صنعت توریسم) برای آشنایی مردمان کشور خودمان و سایر افراد دنیا با تاریخ پرافتخارمان را نداشته و نخواهند داشت. کشوری که ارتباط خود را با گذشته خود قطع کند باید تمام تاریخ را تجربه کند .

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۷ ۱۰:۴۶

اسمش رو بزارید ... ببینید چطور آبادش میکنند

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۷ ۱۱:۳۳

از شما سپاسگذارم که دغدغه این مجموعه را منعکس می‌نمایید دستتان درد نکنه از عکس استنباط میشه این طاق کف یا سنگفرش دارد در صورت امکان اطلاع رسانی فرمایید امید میراث های فرهنگی مشترک با همسایگان موجب صمیمیت و نزدیکی کشورها و دولت‌ها شود

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۷ ۱۱:۳۴

طاق کسرا اثار باستانی ماست عزیز دل. مجبور نیستیم راجع هر چیزی نظر بدیم وقتی اطلاعات شو نداریم. خاموشی بیشتر مواقع بهتره. یا سخن گزیده گوی ای مرد عاقل یا خموش

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۷ ۱۱:۳۴

ای دریغ

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۷ ۱۵:۲۳

لطفا تعمیرش کنید ممنون میشم

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۷ ۱۸:۱۳

شما ها داشتید تخت جمشید و آرامگاه فردوسی رو هم خراب می کردید حالا می خواهید باور کنیم که قصد تعمیر طاق کسری را دارید؟ این ها همش ریا و تزویر هست

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۹ ۰۹:۴۸

واقعا همین طور آقای خلخالی گفت که تخت جمشید ساخته دست انسان های شیطان پرست و نا مسلمان است مردم شیراز رفتن که خرابش کنن ولی یکی از باستان شناسان با تفنگ وایساد اونجا تا خراشد نکنن گفت هر کی سمت اینجا بیاد میکشمش بعد اینا میخوان طاق کسری رو درست کنن

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۲۱ ۱۷:۴۰

چه داستان جالبی داداش شما بزن تو فیلمنامه تخلیلی موفقتری

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۷ ۱۹:۵۹

الان هم که ایران برای بازسازی آن برود یک عده می گویند پول مملکت را بردند بیرون خرج کردند

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۹ ۱۵:۱۷

اره

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۷ ۲۳:۵۸

گزارش نشان میدهد که متاسفانه حفظ این اثر ارزشمند خیلی دغدغه بزرگی برای مسئولین نیست و فقط با نگاه افسوس وار و غیر فعال با موضوع برخورد میکنند.

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۸ ۰۰:۲۶

مضحک ترین واقعه تاریخی همین هستش که مسوولان عراقی از ایران درخواست کمک کردند. ایرانی ها هگمتانه را جمع کنند‌و‌جلوی فرسایش را بگیرند ایرانی در مرمت آثار تاریخی شهر اصفهان هم مانده اند ، تخت جمشید رو به سوی نابودی رفته چی دارند ،، خود مملکت بفناست مگر اینکه مسوولان برای عراق مجانی بخواهند کار کنند وگرنه هیچ بر هیچ

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۸ ۰۸:۳۸

تعمیرش کنید بسازین

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۸ ۲۲:۵۹

آیا عراق باید به فکر باشد یا ایران .!!!

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۹ ۰۲:۰۷

اول تخت جمشید درست کنید طاق کسرا پیکش

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۲۰ ۱۹:۳۴

طاق ماقو ولش مردم دارن از گشنگی میمیرن به داد مردم بدبخت برسین کجایی کوروش داریوش 😥

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۲۱ ۱۵:۵۲

آخه به ما چه ربطی😠😤😤😤

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۲۳ ۰۰:۰۸

آثار ایرانی است ربط دارد

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۲۳ ۰۶:۱۶

بزارید همین طوری بمونه میترسیم همینش که مونده هم نابودش کنید