اصغر رستمی در گفت و گو با ایسنا در خصوص برخی صحبت ها مبنی بر کشت سبزی و صیفیجات شرق اصفهان با پساب فاضلاب، اظهار کرد: همواره به دلایل مختلف میزان پساب ها رو به تزاید می رود، اما این دلیل نمی شود که کشاورز و غیر کشاورز از پساب در مزارع کشاورزی خود استفاده کنند.
وی با تاکید بر اینکه جهاد کشاورزی موافق آبیاری کشت با پساب فاضلاب چه برای سبزی و صیفی و چه برای سایر محصولات نیست، توضیح داد: از جنبه قانونی مطابق ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی دقیقا وظایف و دستگاه های مربوط به این موضوع معرفی شده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با بیان اینکه برای برخورد هر نوع کشت با پساب فاضلاب در قانون نامی از جهاد کشاورزی آورده نشده است، گفت: براساس ماده قانونی ذکر شده دانشگاه علوم پزشکی، محیط زیست و شبکه دامپزشکی از جمله دستگاه هایی هستند که در این باره می توانند به مراجع قضایی شکایت کنند.
وی یادآور شد: اگرچه بند قانونی برای برخورد با این کشاورزان از طریق دستگاه های نامبرده وجود دارد، اما برای جهاد کشاورزی هیچ ردیفی تعریف نشده و این سازمان هر کجا که نسبت به موضوع استفاده از پساب در کشاورزی ورود کند تنها براساس اقدامات اخلاقی، انسانی و سلامت غذایی است.
رستمی درباره برخی تصاویر مبنی بر آبیاری کشت سبزیحات در شرق اصفهان با پساب فاضلاب، تصریح کرد: استفاده از پساب در هیچ محصول کشاورزی مورد تایید جهاد کشاورزی اصفهان نیست و به هیچ کشاورزی توصیه به استفاده از پساب در کشت را نمی کنیم و هرگونه استفاده از پساب در کشت کشاورزان خلاف قانون است.
وی تاکید کرد: حتی اگر دستگاهی نیز مجوز برداشت پساب به کشاورزان برای آبیاری کشت را داده، خلاف قانون بوده و خود باید پاسخگو باشد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با بیان اینکه در شرایط خشکسالی کشور و استان پساب یکی از منابع مهم آبی است که می توان بر روی آن سرمایه گذاری کنیم، ابراز امیدواری کرد که دستگاه های متولی با انجام هزینه های لازم بر این پساب ها، تصفیه تکمیلی را انجام داده تا این پساب حتی در بخش کشاورزی نیز قابل استفاده باشد.
تصاویر آبیاری اراضی کشاورزی با پساب اغراق آمیز است
وی با بیان اینکه تصاویر مربوط به آبیاری با پساب فاضلاب در اراضی کشاورزی بیش از حد اغراق آمیز است، تاکید کرد: اگرچه برداشت ها انجام می شود و با توجه به مستندات موجود منکر آن نیستیم و جهاد کشاورزی نیز خود دیده است، اما اینکه آبیاری با پساب بر روی کشت سبزی و صیفی جات باشد، اشتباه است، و اینکه ذهنیت افراد را بر روی محصولات تازه خوری همچون سبزی و صیفی زیر سوال می برد، جای بحث دارد.
رستمی با بیان اینکه در مسیر پساب شرق اصفهان به طرف روستای فساران و تیمیارت، اصلا در الگوی کشت آنها، سبزی و صیفی جات وجود ندارد، گفت: در این مناطق بیشتر گندم، جو، چغندر قند، یونجه و ... کشت می شود که مصرف مستقیم انسانی ندارد، از سوی دیگر بیشترین کشت سبزی و صیفی جات در حاشیه رودخانه زاینده رود انجام می شود.
وی با تاکید بر ضرورت تدابیر استانی و کشور برای ساماندهی این مدل کشت، اظهار کرد: پساب تصفیه خانه جنوب اصفهان حدود ۵۵ سالی است که داخل رودخانه ریخته می شود و دستگاه های متولی باید پاسخگو باشند.
امکان آبیاری سبزی و صیفی جات با پساب وجود ندارد
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با تاکید بر اینکه پسابی که امروز به تنهایی در رودخانه جاری است در زمان جریان زاینده رود با آب رودخانه مخلوط و وارد اراضی کشاورزی می شود، توضیح داد: البته در بخش مرکزی شرق اصفهان که عمده کشت آنها سبزی و صیفی جات است، این پساب جایی برای ورود به اراضی کشاورزی ندارد، یعنی دریچه های آبگیری این اراضی ارتباطی با پساب ندارد.
وی گفت: پساب تصفیه خانه جنوب پایین تر از سد آبشار وارد رودخانه می شود که در این شرایط این پساب در مخلوط با آب زاینده رود وارد کانال های کشاورزی نمی شود.
رستمی با بیان اینکه در بخش جلگه و بن رود نیز که احتمال وجود پساب در رودخانه است، سبزی و صیفی کشت نمی شود، تاکید کرد: متاسفانه امروز برخی کشاورزان از درد ناچاری با آب پساب، بخشی از مزارع یونجه خود را آبیاری کردند و یا آب تکمیلی به محصول گندم و جو خود داده اند، همچنین بیشتر این آبیاری بر روی درختان و گیاهان چند ساله بوده است.
وی یادآور شد: البته همین مشکلات و موضوعات را در تصفیه خانه شمال و شرق اصفهان نیز داریم، بنابراین پیشنهاد داده ایم تا کمیته های مشخص با مدیریت استان و با حضور دستگاه های مربوطه تشکیل شوند تا بتوانیم راهکارهایی را برای سالم سازی این پساب ارائه و اجرایی کنیم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان همچنین تاکید کرد: امروز برای برخورد با هر نوع کشت محصول و کشاورزی که برای آبیاری از پساب فاضلاب استفاده می کنند، در نهایت دستگاه هایی همچون دانشگاه علوم پزشکی، محیط زیست و دامپزشکی قابلیت پیگیری و شکایت دارند.
انتهای پیام
نظرات