به گزارش ایسنا، این تحلیلگران پیش بینی می کنند خریداران نفت اروپایی و آسیایی زمانی که توافق برجام اعلام شود، مذاکره برای خرید از ایران را آغاز خواهند کرد اما احتمالا منتظر رفع کامل تحریمها از سوی دولت بایدن می شوند تا خریدشان را شروع کنند.
تحلیلگران پیش بینی کردند ایران می تواند تولید نفت را تا سال میلادی آینده به حدود ۳.۹ میلیون بشکه در روز که سطح پیش از تحریمها بود، برگرداند. طبق جدیدترین نظرسنجی اوپک پلاس "اس اند پی گلوبال پلاتس"، ایران در مارس ۲.۳ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرد.
مذاکرات غیرمستقیم میان آمریکا و ایران که اوایل آوریل در وین آغاز شد، چشم انداز رسیدن به چارچوبی برای بازگشت دوباره به توافق ۲۰۱۵ برجام را به وجود آورده است. فرناندو فرریررا، مدیر سرویس ریسک ژئوپلیتیکی گروه راپیدان انرژی در این باره گفت: پیشرفت در وین آهسته اما مستمر بوده است. ما انعطاف پذیری دو طرف مذاکره را مشاهده کردیم چرا که بایدن تمایل دارد سریع حرکت کند و تهران می داند که بعضی تحریمها باقی خواهند ماند.
گاه شمار پرشتاب رفع تحریمها و صادرات ایران
اش سینگ، مدیر تحلیل عرضه و تولید "اس اند پی گلوبال پلاتس آنالیتیکس" در این باره گفت: انتظار می رود توافقی تا پایان ماه مه آماده شود که شامل معافیت از تحریمها برای فروش ۵۰۰ هزار بشکه در روز نفت باشد و پس از آن معافیت کامل از تحریمهای نفتی تا پایان سپتامبر اعلام می شود. این گاه شمار در مقایسه با دورنمایی که ماه گذشته از توافق احتمالی در اوت و رفع تحریمها تا پایان سال ارائه شد، سرعت بیشتری پیدا کرده است.
پلاتس آنالیتیکس پیش بینی می کند صادرات نفت خام و میعانات ایران تا ژانویه سال ۲۰۲۲ به ۱.۵ میلیون بشکه در روز می رسد که بالاتر از ۸۲۵ هزار بشکه در روز در سه ماهه اول سال ۲۰۲۱ و ۴۲۰ هزار بشکه در روز در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۰ خواهد بود.
گروه راپیدان انرژی احتمال توافق تا اواسط یا اواخر ماه مه و دو تا سه ماه زمان برای اجرایی شدن آن را ۸۰ درصد پیش بینی می کند و انتظار دارد عمده صادرات نفت ایران در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۱ احیا شده و به ظرفیت تولید ۳.۵ میلیون بشکه در روز تا پایان سال نزدیک شود.
فرریرا انتظار دارد خریداران نفت اروپایی و آسیایی مذاکرات برای تحویل محموله های ایران را بمحض این که نقشه راه توافق در ماه میلادی جاری اعلام شود، آغاز کنند اما تا زمانی که آمریکا رسما به تحریمها علیه ایران پایان دهد، خویشتن دار می مانند. وی پیش بینی کرد صادرات نفت ایران تا زمانی که آمریکا به برجام برگردد، یک تا ۱.۵ میلیون بشکه در روز خواهد ماند. وی گفت: انتظار نداریم مانع غیرقابل عبوری برای رسیدن به توافق مشاهده کنیم.
هنری روم، تحلیلگر ارشد گروه اوراسیا پیش بینی کرد تحریمهای نفتی تا زمانی که ایران به طور کامل تعهدات برجامی را ازسرنگیرد، به طور کامل لغو نخواهد شد و دستکم دو ماه زمان خواهد برد تا ایران پس از توافق به تعهداتش برگردد. وی برآورد کرد ایران قادر خواهد بود صادراتش را به میزان ۷۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهد وبخشی از ۷۰ میلیون بشکه ذخایر شناور خود را در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۱ یا سه ماهه اول سال ۲۰۲۱ صادر کند. ایران سپس تا سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۲ یا سه ماهه اول سال ۲۰۲۳ به تولید ۳.۸ میلیون بشکه در روز نفت بازخواهد گشت.
روم اظهار کرد: تحت سناریوی سریعتری که در آن آمریکا و ایران رسما تا ژوییه به برجام برمی گردند، ایران می تواند افزایش تولید را آغاز کند و سه ماهه زودتر از زمان برآورد شده در سناریوی مقدماتی به سطح تولید پیش از تحریمها برمی گردد.
واکنش کنگره آمریکا و اوپک پلاس
تحلیلگران انتظار ندارند تا زمانی که دموکراتها پشت تلاشهای بایدن متحد مانده اند، کنگره آمریکا با لغو تحریمها مخالفت کند.
چشم انداز افزایش تولید ایران در شرایطی پیش روی بازار قرار گرفته که رشد تقاضای جهانی برای نفت به دلیل محدودیتهای سفرهای بین المللی و شتاب گرفتن گذار به سوی انرژی پاک، ضعیف مانده است.
هنری روم گفت: تا زمانی که مصرف بهبود چشمگیری پیدا نکرده است اوپک پلاس همچنان باید بازار را مدیریت کند. خارج از اوپک، بازگشت کامل نفت ایران به بازارها، اوضاع را برای تولیدکنندگان به منظور جذب سرمایه گذاری برای حفظ و توسعه تولید دشوارتر خواهد کرد.
نمایندگان اوپک پلاس می گویند آنها به دقت به نظارت مذاکرات برجام و پیش بینی های تولید ایران نشسته اند. اما فعلا نیازی نمی بینند این گروه برنامه هایش برای تسهیل تدریجی محدودیت عرضه در ماههای آینده را تغییر دهد زیرا بازار افزایش اخیر صادرات نفت ایران را بدون این که تاثیری بر رشد قیمتها داشته باشد، جذب کرده است.
تحت توافق کاهش تولید اوپک پلاس، ایران به همراه ونزوئلا و لیبی از مشارکت در کاهش تولید معاف شده است. طبق برآورد پلاتس، تولید ایران از ابتدای سال میلادی جاری ۳۰۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کرده است.
بر اساس گزارش پلاتس، شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی پس از نشست اول آوریل اوپک پلاس به خبرنگاران گفت: اگر ایران حجم نفتی که تحلیلگران می گویند دارد را صادر کند، بازار این حجم را جذب می کند و در واقع تاثیری روی قیمتها نخواهد داشت.
انتهای پیام
نظرات