کیانوش حق نما در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: مبارزه علیه آفت ملخ مراکشی در استان با توجه به شرایط جغرافیایی منطقه از دهم فروردینماه شروع و تا نیمه اول تیرماه ادامه پیدا میکند. در سالهای گذشته در بازه زمانی ۱۵ الی ۲۰ روزه در یک منطقه عملیات سمپاشی انجام میگرفت و در نهایت این آفت کنترل میشد اما امسال شاهد پورههای مختلفی از ملخها هستیم که همین امر باعث خواهد شد طول دوره کنترل بیشتر شود.
ملخ مراکشی هنوز در آققلا و گرگان ردیابی نشد
وی تصریح کرد: امسال تاکنون در طبق ردیابیهای صورت گرفته در سطح شهرستانهای آققلا و گرگان، هیچگونه مبارزهای علیه این آفت نداشتیم اما پیشبینی میکنیم از ۱۰ روز آینده عملیات مبارزه شروع شود.
حق نما با اشاره به اینکه مراوهتپه در سال گذشته حادترین شهرستان ما از نظر این آفت بوده است، گفت: امسال از ۱۶ هزار هکتار ردیابی که صورت گرفته تاکنون در سطح ۸۶۴ هکتار مبارزه علیه آفت ملخ مراکشی انجام شده است.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی گلستان افزود: در شهرستان گنبدکاووس نیز تاکنون ۱۴ هزار و ۵۰۰ هکتار ردیابی صورت گرفت و ۳۹۴ هکتار سمپاشی انجام شد. در کلاله از مجموع ۲۸۶ هکتار عملیات ردیابی که صورت گرفته، سطح سمپاشی ۱۲ هکتار بوده که نسبت به سال گذشته کمتر بوده است. در آزادشهر نیز از مجموع ۱۳۰۰ هکتار عملیات ردیابی که صورت گرفته، ۱۲۰ هکتار سمپاشی انجام شده است.
هزینه سمپاشی را دولت پرداخت میکند
وی بیان کرد: با توجه به اینکه ملخ مراکشی جزو آفات عمومی محسوب میشود، تمامی هزینههای سمپاشی اعم از خودرو، سموم، کارگری و ... را دولت پرداخت میکند.
حق نما با اشاره به روش بیولوژیک برای مبارزه با این آفت، گفت: سار گلو قرمز یکی از دشمنان طبیعی ملخ بوده به همین منظور با ورود این پرنده به مراوهتپه و گنبدکاووس، حوضچههایی که در منطقه وجود دارد با کمک عشایر و نیروهای منابع طبیعی آبگیری میشوند تا به کنترل بیولوژیک این آفت توسط سارهای گلو قرمز کمک شود.
وی خاطرنشان کرد: سال گذشته در سطح ۲۴ هزار هکتار مبارزه با ملخ مراکشی در شهرستانهای آققلا، گنبدکاووس، مراوهتپه، کلاله، آزادشهر و گرگان انجام شد که بیشترین آن به میزان ۱۸ هزار هکتار در مراوهتپه بوده است. خوشبختانه با اقدامات پیشگیرانه خوبی که در این سال انجام گرفت، هیچگونه خسارتی در بخش کشاورزی نداشتیم.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی گلستان در خصوص اینکه چرا هرساله شاهد این آفت در استان هستیم، گفت: هر چقدر هم عملیات مبارزه علیه این آفت را انجام دهیم اما باز هم مناطق کوهستانی در مراوهتپه یا گنبدکاووس وجود دارد که تجهیزات هوایی و زمینی برای سمپاشی آن نقاط را نداریم؛ به همین خاطر ملخها در این نقاط بعد از بالدار شدن، وارد مناطقی که قبلاً سمپاشی شده میشوند و تخمریزی میکنند و هرساله این روند ادامه پیدا میکند.
علت استفاده نکردن از هواپیمای سمپاش و پهپاد
حق نما در خصوص علت استفاده نکردن از هواپیمای سمپاش، گفت: سال گذشته بعد از وضعیت حاد آفت را در منطقه مراوهتپه با استانداری و وزارت خانه هماهنگ کردیم که در منطقه مراوهتپه باند خاکی برای هواپیمای سمپاش احداث شود اما در ادامه با توجه به اقدامات خوبی که در مبارزه علیه آفت انجام گرفت، دیگر نیاز به این کار نبود.
وی با اشاره به اینکه ملخها به شکل کانونی در یک منطقه وجود دارند، گفت: سمپاشی که توسط هواپیما انجام میگیرد، آلودگی زیستمحیطی بیشتری به همراه دارد و باعث ایجاد مشکلات برای مرتعداران و دامداران منطقه میشود.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی گلستان خاطرنشان کرد: سال گذشته هماهنگیهایی برای استفاده از پهپاد سمپاش در مناطق صعبالعبور انجام شد اما با توجه به هزینههای بالای آن و محدودیت اعتباراتی، این کار صورت نگرفت.
استفاده از سموم کم خطر
وی با تأکید بر اینکه تلاش داریم از سموم کمخطرتری استفاده کنیم، تصریح کرد: طی دو سال اخیر به هیچوجه از سموم تکنیکال در گلستان برای مبارزه علیه ملخ مراکشی استفاده نشده است.
حق نما با اشاره به اهمیت کنترل این آفت، گفت: در سال ۹۳ شاهد هجوم ملخ مراکشی به اراضی زراعی و باغی استان و حتی به داخل شهرها بودیم که خسارتهای زیادی به همراه داشت.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی گلستان بیان کرد: انتظار داریم که برای بهروزرسانی و تعمیر ماشینآلات سمپاشی و تأمین هزینهها، اعتبارات در این بخش پررنگتر دیده شود.
انتهای پیام
نظرات