• سه‌شنبه / ۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ / ۰۲:۱۶
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 1400020704331
  • خبرنگار : 71647

نقدی بر ویژه برنامه های افطار سیما

ماه عسل های تلویزیون تمامی ندارد!

ماه عسل های تلویزیون تمامی ندارد!
ماه عسل 93/عکس تزیینی است

حوالی افطار که سراغ تلویزیون بروید، به هر شبکه‌ای که سر بزنید اغلب با برنامه های گفت وگومحوری مواجه می شوید که با ساختاری کاملا مشابه، با حضور یک یا چند مهمان ضبط می شوند و مجری در مقابل، با طرح پرسش هایی تقریبا یکسان، سعی در پیشبرد برنامه دارد.

اگر شما هم بیننده تلویزیون در ساعات نزدیک افطار باشید، با نگاهی اجمالی به شبکه‌های تلویزیونی حتما از دیدن چندین برنامه به اصطلاح ماه عسلی در شبکه‌های مختلف سیما متعجب خواهید شد!

در سال‌های اخیر، روایت سرگذشت‌ شخصیت های مختلف در لحظات معنوی افطار به حدی زیاد شده است که بیننده به نوعی با آوارِ اطلاعات به واسطه روایت این داستان ها مواجه است که اغلب هم از محتوایی تلخ و آزاردهنده برخوردارند. این در شرایطی است که کثرت رسانه ها، مخاطب امروز تلویزیون را تا حدودی از تفکر اسفنجی که زمانی درگیرش بود، رها کرده و می توان او را مجهز به تفکر غربالی دانست.

در عصر وفور اطلاعات و برنامه های تلویزیونی، بیننده دست به انتخاب می زند و با دقت و توجه به اعتبار و کیفیت برنامه تلویزیونی، پیامش را انتخاب می کند. تفکر غربالی با نگاهی انتقادانه همراه است که دیگر هر پیامی را به خود راه نمی دهد و پس از گذشت دقایقی از یک برنامه تلویزیونی، در صورتی که درگیر کلیشه های رایج شده باشد، با تغییر شبکه تلویزیونی سعی در تغییر فرستنده پیام دارد. حالا فرض کنید که مابقی فرستنده ها هم پیامی مشابه را در حال مخابره دارند، در این شرایط آیا راهی جز خاموش کردن گیرنده تلویزیون برای بیننده باقی می ماند؟!

ویژه برنامه‌های افطار تلویزیون سال‌هاست که مورد توجه مخاطبان و به تبع آن تولیدکنندگان تلویزیونی قرار گرفته و عرصه‌ای را برای رقابت برنامه سازان در ماه رمضان فراهم آورده است.

۱۴ سال قبل تلویزیون با ساخت و پخش برنامه جدیدی با عنوان «ماه عسل»، توانست جلوه‌ای خاص به برنامه‌های رمضانی خود بخشیده و با تداوم ساخت این برنامه ی گفت‌وگو محور، چندین سال مخاطبان زیادی را با خود همراه کرد.

در آن زمان احسان علیخانی، مجری و تهیه‌کننده این برنامه تلویزیونی با روایت قصه‌هایی از بطن جامعه و انتخاب سوژه‌هایی اغلب رنج کشیده از میان مردم عادی کوچه خیابان، توانست بیننده زیادی را جذب تلویزیون کند. البته این برنامه به واسطه اختلاف علیخانی با تلویزیون، در سال‌هایی توسط مجریان دیگری نیز اجرا شد؛ مثلا مرحوم حسن جوهرچی در ماه رمضان سال ۸۹ اجرای این برنامه را برعهده داشت یا محسن افشانی پسری جوان که هیچ ربطی به اجرا در برنامه هنگام افطار هم نداشت، سال ۸۷ به این برنامه آمد و عنوان «ماه عسل» هم به «ماه محبوب» تغییر کرد. یا سال ۹۱ علی ضیا به میدان آمد و از سال ۹۲ علیخانی بار دیگر برنامه را به دست گرفت.

با این همه، برنامه «ماه عسل» که در سال های پایانی تولید و پخش، احسان علیخانی را تثبیت شده می دید، باز هم با انتقادهای بسیاری به واسطه محتوای تلخ و تکراری اش مواجه شد تا سرانجام در سال ۹۷ به کار خود خاتمه دهد و احتمالا پرونده‌اش برای همیشه در تلویزیون بسته شود. اما در شرایطی که کارشناسان ساختار جدیدی را برای افطارهای تلویزیون انتظار می کشیدند، ساختاری که بیش از این ها به آداب معنوی لحظات افطار نزدیک باشد، تولید برنامه های مشابه در همین شبکه سه و تسری یافتن آن به شبکه های دیگر، خبر از این می داد که گویی ماه عسل‌های تلویزیون حالاحالاها قصد تمام شدن ندارد!

خبرنگار ایسنا در ادامه با رصد ویژه برنامه های افطار شبکه های تلویزیونی در شامگاه دوشنبه ـ هفتم اردییهشت ماه ـ در این گزارش نگاهی داشته‌ است به این برنامه ها در چند شبکه تلویزیونی که تمامی گفت‌وگو محور و پذیرای مهمانانی از قشرهای مختلف جامعه بوده اند.

اگر حوالی افطار شبکه یک تلویزیون را تماشا کنید، همچون سال قبل برنامه «دعوت» را با اجرای حجت‌الاسلام محمد برمایی خواهید دید. این برنامه در هر قسمت با دعوت از یک خانواده سرگذشتشان را روایت می‌کند؛ از یک زوج دهه هشتادی گرفته تا خانم ثروتمندی که عاشق یک پاکبان می‌شود. داستان‌هایی که در این برنامه روایت می‌شوند اغلب نکته‌ای خاص برای روایت دارند اما اینکه آیا تمام این سرگذشت‌ها قابلیت روایت در برنامه‌ای تلویزیونی آن هم در ساعات نزدیک به افطار را دارند یا نه موضوعی قابل بحث است.

«دعوت» شامگاه دوشنبه هم میزبان زوجی بود که دختری را به فرزندخواندگی قبول کرده اند و از شرایط دشوار این تصمیم می گویند.

دعوت

شبکه دو برنامه «آدم‌های خوب شهر» را در ساعات نزدیک افطار پخش می‌کند. سید کاظم احمدزاده، مجری این برنامه تلویزیونی، در هر قسمت با یکی از آدم‌های خوب شهر که اقدام به کاری خیر و نیکوکارانه کرده‌اند، به گفت‌وگو می‌نشیند و دوشنبه شب هم میزبان یک معلم نیکوکار کرمانی بود که ۱۱۰ فرزند را تحت پوشش قرار داده است. این بانوی خیر در خلال صحبت ها، به روایت زندگی دشوار دانش آموزانی پرداخت که به کمک آنها شتافته است.

مثل ماه

اگر نزدیک افطار گذرتان به شبکه سه هم افتاد «مثل ماه» را خواهید دید که درواقع همان «ماه عسل» سابق شبکه سه است. این برنامه با اجرای رسالت بوذری در هر قسمت با مهمانی گفت‌وگو می‌کند که اتفاقی زندگی آن ‌ها را تحت تاثیر قرار داده است. هنرمندی که با وجود معلولیت نقاشی می‌کشد و با شرایط جسمانی‌اش هیچ مشکلی ندارد و دختر سوری که در جریان جنگ به ایران می‌گریزد از جمله مهمان‌های حاضر در این برنامه رمضانی بوده‌اند. «مثل ماه» هر روز از ساعت ۱۹:۰۰ تا حوالی اذان مغرب روی آنتن شبکه سه می رود.

این برنامه که دوشنبه شب با پخش «فوتبال برتر» هم همراه بود، خلاصه ای از برنامه شب گذشته را پخش کرد که میزبان مهمانان بلوچ بود که پنج سال اسیر دزدان دریایی سومالی شده بودند اما در نهایت نجات پیدا کردند.

زندگی پس از زندگی

کمی آن طرف تر شبکه چهار «زندگی پس از زندگی» را در لحظات عرفانی افطار پخش می‌کند؛ برنامه ای که در هر قسمت با شخصی که مرگ را تجربه کرده و دوباره به زندگی بازگشته است، گفت‌وگو می‌کند. هرچند این برنامه با ساختاری متفاوت از دیگر برنامه ها، پا را فراتر از یک گفت وگوی صرف تلویزیونی گذاشته است و دوربین ها را به خارج از استودیو هم می برد.

این برنامه دوشنبه شب هم با حضور بانویی هنرمند که به دلیل ناراحتی قلبی مرگ را تجربه کرده و از آن درس بخشش گرفته بود، پخش شد.

البته در این میان اگر دستتان به کانال پنج هم بخورد، خواهید دید که باز هم مجری است و میز و مهمان و البته این بار از صندلی خبری نیست! باز هم قصه‌ای از زندگی مردم را خواهید شنید که با حضور مجری و یک روحانی روایت می‌شود. «شهر زیبا» شبکه پنج ساعت ۱۹:۴۵ با اجرای مصطفی امامی و با حضور کارشناس برنامه حجت الاسلام علی سرلک به روی آنتن می‌رود. در معرفی این برنامه هم چنین آمده است: در این ویژه برنامه مردم و زندگی آن‌ها سوژه اصلی هستند که روایت می‌شود.

این برنامه دوشنبه ـ ششم اردیبهشت ماه ـ میزبان حجت الاسلام شیخ مصطفی کرمی بود.

شبکه نسیم هم برنامه «کتاب باز» را ویژه ماه رمضان برای ساعات نزدیک به افطار روی آنتن دارد. برنامه «کتاب باز» با اجرای سروش صحت همچون گذشته هر روز با دعوت از یک چهره فرهنگی، هنری و یا ادبی با محوریت ترویج فرهنگ مطالعه و کتاب خوانی، با آن‌ها به گفت‌وگو می‌پردازد.

در این میان حتی شبکه قرآن و معارف هم برای افطار برنامه‌ای گفت‌وگو محور را در دستور کار دارد؛ البته با محتوایی متفاوت؛ در برنامه «ضیافت» با اجرای سید علیرضا قوامی هر روز یکی از شخصیت‌های دینی برجسته معرفی و همچنین به نقش آن‌ها علیه استعمار انگلیس و وهابیت پرداخته می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۷ ۰۹:۲۰

من از سال 95 دیگر تلویزیون نمی بینم. قبل از آن هم فقط خبر ساعت 21 را می دیدم که بعد از خبرسازی های فراوان آن را هم دیگر نمی بینم. در کل فامیل ما فقط یک خانواده همچنان صدا و سیما را می بیند. بدون دروغ یا اغراق نوشتم. مثل روز روشن است که صدا و سیما چه خودش و چه برنامه های روی اینترنتش و سایر پلتفورم هایش به شدت رو به افول است. دلیلش هم بسیار مشخص است، تفکری که پشتش هست

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۷ ۱۲:۰۹

والا بخدا، نزدیک اذان به جای پخش دعا و قرآن چی نشون میدید؟

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۰ ۰۴:۰۱

دقیقا همه تکراری شده و جذابیت ماه عسل رو نداره

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۷ ۱۴:۰۰

یکی افتاده تو چاه بعد یک ماه زنده بیرون اومده، یکی معتاد شده شب ها تو نهر آب میخوابیده بعد ترک کرده، یکی سرطان داشته خوب شده، یکی پدر و مادرش را گم کرده بعد بیست سال پیدا کرده، یکی قلبش را اهدا کرده بعد با خانواده هم آشنا شدن، دیگه اینها تکراری شده و جذابیتی نداره برای کسی

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۷ ۱۸:۰۳

شبکه 4 همیشه پیشرو بوده

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۸ ۰۰:۰۶

سلام ... افتخار مونه که تهیه کننده های ما بر طبق اسلام برنامه میسازن ... و ما رشدمون در حد اعلی بالا می‌ره...

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۹ ۲۲:۲۹

داش این بچه مثبتی رو بزار کنار تلوزیون شدع غم کده

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۸ ۰۰:۱۴

سریالهای پوچ وبی معنی بده ،بهتره

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۸ ۰۰:۵۳

این تلویزیون هم که هرکاری کنه همش به باد انتقاد گرفته میشه، خب چکارکنن آخه؟

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۸ ۱۳:۴۶

با سلام این اصلا خوب نیست که اینهمه گرفتاری غم رنج گرونی بیماری کرونا و تعطیلی و بیکاری مردم ۴۰ سال تحریم که مردم دارن تحمل میکنن بعد گرفتار رسانه افسرده بشود مردم شادی میخواهند دلداری میخوان نه رنج بیشتر توسط تلویزیون واقعا متاسفم که کشور عزیزم دست چوننین تفکرات داغونی افتاده و انسانهای که لیاقت هیچی رو ندارند یا فیلم میسازن یا برنامه بد

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۸ ۱۴:۳۳

ماه عسل اول با فرزاد حسنی شروع شد. یه برنامه دیگه هم شبکه دو داره به اسم محاکات. البته دم افطار نیست، اما همینجوریه

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۸ ۱۶:۴۰

دقیقا خدا نکنه یکی ی کاری انجام بده بعد ببین چقددد تقلید میکنن ازش حالت بهم میخوره چار روز دیگه باز همین مجریا مجریه برنامه عصر جدید ب شکلای مختلف میشن حالا همه اینا ب کنار اون اخونده چی میگه اون وسط؟؟؟؟؟؟؟؟ تو همه جا باید ی اخوند باشه حتما؟؟کم تو مملکت ریدین؟

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۲۱ ۱۲:۳۶

شما همش دلتون میخواد یک آشغالی از خودتون بیسواد تر مثل محمدرضا پهلوی بالاسر تون باشه و بهتون دستور بده عرضه خودکفایی ندارین دوست دارین بشین یکی مثل عربستان که یک گاو شیرده هست برید برسید به همین کارهای مسخرتون ببینم آخرش چی میدن بهتون بی سواد هیچکس بهتر از علما توان هدایت جامعه رو نداره نه اینکه یکی مثل تو ازگل بره یک کاره ای بشه میخوای چیکار کنی حالا یک شبکه ای مثل این منوتو آدم شده خودشون خبر ندارن تو این چی هست چی نیست همشون هم یک مشت ناخالص دو نژادی هستن

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۸ ۲۰:۱۷

هیچی ماه عسل نمیشه

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۹ ۰۱:۳۰

دقیقا

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۹ ۲۱:۳۰

ووووی.ماه عسل.مُردیم تاازدست علیخانی راحت شدیم

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۸ ۲۰:۳۳

کسانی که از سر ناچاری جز تماشای صدا و سیما گزینه ای ندارند خداوند کمکشان کند و بهشان صبر دهد

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۹ ۰۰:۲۶

برنامه های سیماهمش شده گفت وگو صبح تمام شبکه ها مهمان دارن ظهرهمشون مهمان دارن غروب بازم مهمان یاکارشناس دارن فیلم وسریال که همش تکراری.نبینی بهتره ماهواره خیلی بهتره.

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۲۱ ۱۲:۳۱

گور بابای ماهواره ور پدر سازنده این ماهواره لعنت ور پدر شبکه منوتو لعنت که میخوان یهودیت ککثافت رو رواج کننن همین یهودیا در زمان خشایار شاه هخامنشی 75000 ایرانی رو کشتن

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۹ ۰۱:۴۰

من که هر چی بیشتر تلوزیون رو میبینم ،بیشتر از هر چی بر اون اصرار دارن ، دور میشم .همه ی شبکه ها شده نصیحت .افسرده میشی .همون ماهواره بهتره .

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۹ ۲۰:۳۱

سلام اولا عشق فقط به خدا معنی میده و هوس و توهم دیگران عشق نیست ماهم با دیدن این گونه برنامه ها رابطه با خدا برقرار میکنیم و به عشق واقعی می‌رسیم دوما باید به این تفکر برسیم که این دنیا لهو و لعب وبازی وپوچ هستش هیچیش واقعی نیست حتی از تخیل و خواب هم الکی تره دنیای واقعی اونجاست خودمون رو به کم نفرو شیم گناه نکنیم

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۹ ۲۰:۵۰

اصلا غم همه جا رو گرفته بجای اینکه مثل سریال های گذشته ه تا حدودی روحیه مردم رو بهتر کنند با این برنامه ها بدتر از دیدن برنامه های تلویزیون مایوس تر می کنند واقعا تو این شرایط کرونا وگرونی درست نیست اینهمه برنامه تکراری و غمگین میسازند

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۹ ۲۱:۲۲

بسیارهم عالی در هر دو زندگی حضور داشته باشیم. روح رو تعالی بدیم کاهای تاشایست نکنیم چه اشکالی درش هست؟

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۹ ۲۱:۲۳

متاسفانه صدا وسیمای همش در حال نصیحت کردن مردمه، انگار که 85 میلیون جمعیت ایران ربات اند و همیشه واسشون باید برنامه چید و به راه راست هدایتشون کرد!!!!! بی جهت نیست صدا وسیمای ایران بصورت جدی دچار ریزش مخاطب شده