به گزارش ایسنا، اسفند ماه سال ۱۳۹۸ و همزمان با اوج شیوع ویروس کرونا در کشور، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتمای کمیته مشترکی را با همکاری وزارت بهداشت و درمان راه اندازی کرد تا محیط های کارگاهی و بنگاههای تولیدی از ویروس منحوس کرونا در امان بمانند.
مقوله بهداشت همواره به عنوان یکی از شاخص های اصلی تأمین رفاه اجتماعی مطرح بوده و توجه به سلامت نیروهای کار در دستور کار دولتها قرار داشته است.
در قانون کار ایران نیز اهمیت رعایت نکات ایمنی و بهداشت محیط کار مورد تاکید قرار گرفته است؛ به نحوی که بر اساس تبصره یک ماده ۹۶ قانون کار، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مسئول برنامه ریزی، کنترل، ارزشیابی و بازرسی در زمینه بهداشت کار و درمان کارگری بوده و موظف است اقدامات لازم را در این زمینه به عمل آورد.
مقوله بهداشت همواره یکی از شاخص های اصلی تامین رفاه اجتماعی به شمار می رود و بر اساس ماده ۱۴۷ قانون کار دولت مکلف است خدمات بهداشتی و درمانی را برای کارگران مشمول این قانون و خانواده آنها فراهم کند.
به موجب ماده ۱۴۷ قانون کار نیز دولت مکلف است خدمات بهداشتی و درمانی را برای کارگران و کشاورزان مشمول این قانون و خانواده آنها فراهم سازد.
حاتم شاکرمی معاون روابط کار وزارت کار در این باره به ایسنا می گوید: در راستای برنامه ها و سیاستهای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و تحقق "شعار انسان سالم، محور توسعه پایدار"، خانه های بهداشت ماموریت معاینات بدو استخدام، دوره ای و پیشگیری و کنترل بیماری های شغلی نیروی کار را به عهده دارند.
وی توسعه فرهنگ ایمنی و ایجاد شرایط کار مناسب با معیارهای حفاظت و ایمنی را نیازمند مشارکت همگانی دانسته و می گوید: برای توسعه این فرهنگ با مشارکت وزارت بهداشت و درمان، سازمان تامین اجتماعی و معاونت روابط کار وزارتخانه به ویژه تشکلهای کارگری و کارفرمایی اقدامات مثبتی صورت گرفته و گام های موثری برداشته شده است.
به گفته معاون روابط کار وزارت کار، از زمان شیوع ویروس کرونا و به دستور وزیر کار، کمیته فرهنگی ـ بهداشتی به منظور اجرای دستورالعمل های بهداشتی مرتبط با ویروس کرونا در واحدهای تولیدی و صنعتی شکل گرفته و در اجرای دستورالعمل های بهداشتی ۳۸ هزار واحد بزرگ کشور که دارای تراکم جمعیتی و تعداد کارگران بالای ۵۰ نفر بودند به عنوان واحدهای پرخطر در دستور کار قرار گرفتند و به طور ویژه بازرسی شدند.
آنطور که وی می گوید: سال گذشته بازرسان کار در شرایط سخت بحران کرونا و با وجود تمام خطرات توانستند ۴۰۰ هزار مورد بازرسی را انجام دهند.
وی از فعال شدن ۲۰ هزار کمیته حفاظت فنی خبر داده و می گوید: تا قبل از دولت تدبیر و امید مسئول ایمنی تعیین صلاحیت شده نداشتیم ولی با طرحی که در این دولت ارائه و اجرا شد، هم اکنون ۲۰ هزار مسئول ایمنی تعیین صلاحیت شده در کارگاهها مشغول بازرسی هستند.
در حال حاضر حدود ۳۵۰۰ خانه بهداشت کارگری در سراسر کشور به ارائه خدمات بهداشتی می پردازند که ۷۰ درصد خانه های بهداشت بنگاهها را شامل می شوند.
هدف از تاسیس خانه های بهداشت، تأمین سلامت کارگران و اعضاء خانواده آنها، ارتقاء دانش و ایجاد رفتارهای مناسب بهداشتی در کارگران، سالم سازی و بهسازی محیط کار، آموزش کارگران و کارفرمایان در زمینه مسائل بهداشت عمومی و بهداشت کار، نظارت و کنترل موازین بهداشتی در محل بنگاه اقتصادی، واکسیناسیون کارگران شاغل علیه بیماری های واگیردار، پیشگیری از بیماری های شایع و بومی، حوادث و بیماری های ناشی از کار، مراقبت های بهداشتی مادران باردار شاغل در کارگاه و ارائه آموزشهای لازم است.
در حال حاضر حدود ۳۵۰۰ خانه بهداشت کارگری در سراسر کشور به ارائه خدمات بهداشتی می پردازند که ۷۰ درصد خانه های بهداشت بنگاهها را شامل می شوند.
علی اصلانی ـ عضو کانون عالی شوراهای اسلامی کار، در گفت وگو با ایسنا، از فعال شدن خانه های بهداشت کارگری از ابتدای سال ۱۴۰۰ خبر داده و می گوید:در آخرین روزهای سال ۱۳۹۹ موضوع فعال شدن خانه های بهداشت کارگری در سازمان تامین اجتماعی مدنظر قرار گرفت و مقرر شد تا از ابتدای سال ۱۴۰۰ کمیته های بهداشت و خانه های بهداشت کارگری در کارخانه ها به جهت رعایت دستورالعمل های بهداشتی و پیشگیری از کرونا راه اندازی شود.
وی می گوید: خانه های بهداشت از گذشته در کارخانه ها راه اندازی شده و کم و بیش در حال فعالیت بودند که مقرر شد در این مقطع زمانی و با توجه به بحران کرونا مجددا فعال شوند.
به گفته اصلانی، هدف از تاسیس خانه های بهداشت کارگری، پایش وضعیت بهداشتی کارگاهها و پیشگیری و کنترل بیماری های شغلی نیروهای کار بوده است.
به گزارش ایسنا، کارشناسان معتقدند که پیشگیری در حوزه سلامت کارگران نیازمند توجه جدی است و تشکیل و راه اندازی خانه های بهداشت کارگری را گام بزرگی در جهت حفظ سلامت نیروهای کار در محیط های کار می دانند.
سازمان تامین اجتماعی در بودجه ۱۴۰۰ مبلغ ۷.۵ میلیارد تومان جهت ایجاد ۱۰۰ خانه بهداشت کارگری جدید و تجهیز و تامین لوازم مصرفی آنها اختصاص داده است.
انتهای پیام
نظرات