• شنبه / ۱۰ مهر ۱۴۰۰ / ۲۳:۳۲
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 00061781518
  • خبرنگار : 71038

امیرعبداللهیان:

مانور اخیر ایران، پیامی به صهیونیست‌ها و تروریست‌ها بود / برای نوشیدن قهوه مذاکره نمی‌کنیم

مانور اخیر ایران، پیامی به صهیونیست‌ها و تروریست‌ها بود / برای نوشیدن قهوه مذاکره نمی‌کنیم

وزیر امور خارجه گفت: به مقامات کشور آذربایجان به صراحت گفته‌ایم که وقوع تغییرات ژئوپولتیک و تغییر مرزها در منطقه را تحمل نمی‌کنیم و نسبت به آنها تحفظ جدی داریم.

به گزارش ایسنا، حسین امیرعبداللهیان شنبه‌شب در گفت‌وگوی زنده با برنامه نگاه یک، درباره برخی از مسائل پیش‌آمده بین ایران و جمهوری آذربایجان، با اشاره به تلاش صهیونیست‌ها و تروریست‌ها برای تخریب روابط دو کشور ایران و آذربایجان گفت: با حساسیت و قاطعیت و در عین حال نگاه دوستانه به همسایگان خود از جمله کشور آذربایجان مسائل را رصد و پیگیری می‌کنیم.

وی تاکید کرد: ایران، همسایه بزرگ آذربایجان است و ما از مسیرهای دیپلماتیک پیام‌هایی را بین دو کشور رد و بدل کرده‌ایم و خوش‌بین هستیم.

وزیر امور خارجه همچنین با اشاره به برگزاری مانور اخیر ایران در منطقه گفت: ما مانوری را در برابر اقداماتی که صهیونیست‌ها و تروریست‌ها در منطقه انجام دادند، برگزار کردیم و پیامی را برای صهیونیست‌ها و تروریست‌ها صادر کردیم.

امیرعبداللهیان در پاسخ به سوالی درباره برخی اظهارات مبنی بر اینکه ایران در عرصه سیاست خارجی در برخی مواقع به شعار نه غربی، نه شرقی پایبند نبوده و در برهه‌هایی به هر یک از این دو سمت تمایل داشته است، گفت: دستگاه سیاست خارجی همواره به این شعار پایبند بوده است و ما همانقدر که کشور را به آمریکا و غرب گره نمی‌زنیم به چین و روسیه نیز گره نمی‌زنیم.

وی با بیان اینکه ملاک ما در نوع تعامل با کشورهایی چون آمریکا تغییر رفتار این کشور است، گفت: در ارتباط با چین و روسیه نیز اینگونه نیست که کشور را به این دو گره بزنیم. ما منافع متقابل داریم و در راستای منافع متقابلمان با کشورهای مختلف تعامل داریم. ما کشور را از نظر سیاسی به طرف‌های غربی و شرقی گره نمی‌زنیم. استقلال خود را حفظ می‌کنیم ولی در راستای منافع خود با کشورهای مختلف تعامل می‌کنیم. ما منافع خود را می‌بینیم، آنها نیز منافع خود را می‌بینند و ما در دستگاه سیاست خارجی همواره تلاش کرده‌ایم که خدشه‌ای به استقلال ایران وارد نشود. وظیفه ما در بحث استقلال و موضوع سیاسی، صیانت از شعار نه غربی و نه شرقی است ولی در راستای منافع خود با کشورهای مختلف رایزنی و گفت‌وگو می‌کنیم؛ یعنی از نظر وابستگی می‌گوییم نه شرقی، نه غربی اما از نظر تعامل می‌گوییم هم شرقی، هم غربی.

وزیر امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره موضوع پیگیری پرداخت بدهی انگلیس به ایران و نتایج آخرین بررسی‌ها در این زمینه گفت: در دیداری که با وزیر خارجه انگلیس در نیویورک داشتیم ایشان به ما قول داد که این موضوع را پیگیری کند و توضیحاتی را در این ارتباط داد و ما به آنها گفتیم که وعده شما برای ما ملاک نیست و ما منتظر اقدام عملی شما می‌مانیم که طلب ما را وصول کنید و اگر این اقدام از سوی انگلیس صورت بگیرد ما می‌توانیم بگوییم که یکی از طرف‌های مذاکره‌کننده ما اقدام عملی انجام داده است.

امیرعبداللهیان با بیان اینکه وزیر خارجه انگلیس گفت که من به لندن برمی‌گردم و این موضوع را پیگیری می‌کنم تا به نتیجه روشن برسد، گفت: البته من به این ایشان گفتم که ما به وعده شما خوش‌بین نیستیم و امیدواریم این وعده‌ها جنبه عملی به خود بگیرد.

وی همچنین درباره آخرین وضعیت طلب چند میلیارد دلاری ایران از کره جنوبی و اینکه چرا کره‌ای‌ها این بدهی‌ را پرداخت نمی‌کنند و استدلال آنها در این زمینه چیست، اظهار کرد: آنها می‌گویند که این موضوع به خاطر تحریم‌های آمریکاست و ما امکان انتقال را به خاطر فشارهای آمریکا و این تحریم‌ها نداریم.

وزیر امور خارجه به گفت‌وگوی تلفنی اخیر خود با وزیر خارجه کره‌جنوبی اشاره کرد و گفت: در این گفت‌وگوی تلفنی مفصل در مورد این موضوع صحبت کردیم. البته فشار آمریکا روی این کشور یک واقعیت است اما ما به مقامات کره‌ای گفتیم که ما نمی‌توانیم بیش از این با لبخند از کنار این قضیه عبور کنیم. طرف کره‌ای نگران این موضوع است که بانک مرکزی ما به خاطر این مساله شکایت کند. ما سه سال است که در وزارت خارجه به بانک مرکزی گفته‌ایم صبر کند. این موضوع درست می‌شود ولی دیگر بانک مرکزی حرف ما را قبول ندارد. با توجه به بدعهدی کره و اگر قرار است پول ما در آنجا بماند ما باید از ابزارهای دیگرمان استفاده کنیم تا طرف مقابل احساس مسئولیت کند. توافقاتی در این گفت‌وگوی تلفنی صورت گرفت و ما منتظر نتیجه این توافقات هستیم. ما به صراحت به مقامات کره‌ای گفته‌ایم که برای مردم ایران قابل قبول نیست که پول این ملت در بانک‌های شما باشد و ما نتوانیم از این پول‌ها استفاده کنیم. ما به آنها گفتیم که ما عملگرا هستیم و گفتاردرمانی مشکل ما را حل نمی‌کند و باید کره اقدام عملی در این ارتباط انجام دهد.

وزیر امور خارجه در ادامه در پاسخ به این سوال که چرا نشست هسته‌ای ایران با گروه ۱+۴ در نیویورک برگزار نشد، گفت: ما وقتی به نیویورک رسیدیم با پیشنهادی مواجه شدیم که البته از قبل آن به طرقی به ما اطلاع داده شده بود اما تصمیم قطعی نگرفته بودند. سه کشور اروپایی این پیشنهاد را داشتند که نشست وزیران امور خارجه ایران و ۱+۴ در نیویورک برگزار شود. ما به آنها اعلام کردیم که ما با ملاقات و جلسه جمعی در حال حاضر موافق نیستیم چراکه در حال مطالعه پرونده و تنظیم و جمع‌بندی سیاست‌ها هستیم. از جمله اینکه ترکیب تیم جدید چگونه باشد و چگونه به مذاکرات برگردیم. از طرف دیگر طرف مقابل نیز باید حرکت موثری داشته باشد و فقط تاکید بر زود برگزار شدن مذاکرات نداشته باشد و اگر اینقدر عجله دارد که مذاکرات هرچه زودتر انجام شود باید اقدام موثری داشته باشد.

وی با بیان اینکه نشست وزرای خارجه در سال‌های گذشته یک موضوع عادی بود ولی امسال موضوع عادی نبود و من در ملاقات‌های دوجانبه به وزرای خارجه سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه گفتم وقتی که ما در حال بررسی پرونده هستیم و جمع‌بندی نهایی نداریم برگزاری جلسه و عکس‌گرفتن چه فایده‌ای برای مردم ایران دارد، اظهار کرد: در نیویورک به دبیرکل سازمان ملل و آقای بورل گفتم به جای اینکه انقدر به ما فشار بیاورید که هر چه زودتر مذاکرات انجام شود باید اقدام عملی موثر از سوی طرف‌های مقابل انجام شود و زود ایرانی‌ها با زود غربی‌ها فرق دارد. شما از زمانی که توافق صورت گرفته و تاکنون دائم مصاحبه می‌کنید و یک بار می‌گویید می‌خواهیم کانال مالی اینستکس را ایجاد کنیم. یک روز دیگر می‌گویید کانال مالی بشردوستانه ولی هیچ کار موثری از سوی شما انجام نشده است.

امیرعبداللهیان با بیان اینکه ما به آنها گفتیم که در حال بررسی و تنظیم سیاست‌ها و برنامه‌های خود در ارتباط با مذاکرات هستیم، تصریح کرد: به آنها گفتیم که دولت جدید ایران به هشت سال قبل یا پنج سال قبل و یا یک‌ سال و نیم قبل برنمی‌گردد و ما بر سر میز مذاکره نمی‌آییم که قهوه‌ای خورده شود و سپس به پایتخت‌ها برگردند و احتمالا متنی رد و بدل شود. شما باید نیت و اراده واقعی خود را نشان دهید. در زمانی که در نیویورک بودیم آمریکایی‌ها از کانال‌های مختلف تلاش کردند که تماس‌هایی را بگیرند، پیام‌هایی را منتقل کنند، به یکی از کسانی که حامل پیام آمریکایی‌ها بود گفتم که آیا نیت آمریکا واقعی است که او در جواب گفت فکر می‌کنم واقعی است. من نیز گفتم که اگر نیتش واقعی است بخشی از دارایی‌های بلوکه‌شده ایران را آزاد کند و یک حرکتی بکند تا ما بتوانیم بگوییم جو بایدن با ترامپ تفاوت دارد.

وزیر امور خارجه با بیان اینکه به طرف‌های مقابل گفتیم که ما در موضع مذاکره جدی هستیم و ما مرد مذاکره و مرد عمل هستیم،‌ ادامه داد: به آنها تاکید کردیم که دولت جدید ایران عملگرا است و از مذاکره‌ای که فنجان قهوه در بیاید ملت ما سودی نمی‌برد. ما مذاکره‌ای می‌خواهیم که منافع ایران در آن حاصل شود.

امیرعبداللهیان با تاکید بر اینکه ما سیاست خارجی و اقتصاد کشور را به مذاکره و برجام گره نمی‌زنیم، در بخش دیگری از صحبت‌های خود به موضوع واردات واکسن کرونا و اقدامات صورت‌گرفته در کشور اشاره کرد و گفت: در جلسه‌ای که من در این ارتباط برگزار کردم عده‌ای از دوستان می‌گفتند تا وقتی اف‌ای‌تی‌اف را نپذیریم و به آن ملحق نشویم امکان ندارد که ما به این میزانی که مد نظرمان است واکسن وارد کنیم ولی در ادامه در راستای تلاش‌هایی که انجام شد این مساله محقق شد و سفارتخانه‌های ما در این زمینه بصورت جدی فعال شدند.

وی با بیان اینکه دولت یک برنامه توسعه اقتصادی در ابعاد مختلف دارد که تلاش می‌کند آن را به پیش ببرد، گفت: ما همه چیز را به تحریم و برجام گره نمی‌زنیم. ما یک برجام و یک میز مذاکره داریم. تلاش می‌کنیم که تحریم‌ها لغو شود و این جزء وظایف ذاتی وزارت خارجه است و در هماهنگی با نهادهای عالی نظام این موضوع را به پیش می‌برد. اگر این مذاکرات به موفقیت برسد کاتالیزوری برای رشد اقتصادی کشور خواهد بود ولی اگر طرف‌های مقابل به تعهدات خود عمل نکنند کشور منتظر میز مذاکره نخواهد بود. قرار نیست وزارت خارجه را معطل برجام کنیم. برجام قد و قواره خود را دارد که متناسب با آن عمل می‌کنیم و در بخش‌های دیگر وزارت خارجه نیز براساس ماموریت‌هایی که داریم برای پیشبرد منافع کشور و توسعه اقتصادی برنامه‌ریزی و تلاش می‌کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که آیا زمان انجام مذاکرات مشخص شده است، گفت: ان‌شاءالله این امر به زودی انجام می‌شود. ما در حال نزدیک‌شدن به جمع‌بندی نهایی هستیم. ما در مذاکره جدی هستیم و به زودی بازخواهیم گشت. در مورد اینکه مذاکرات را ادامه می‌دهیم اتفاق نظر وجود دارد. ترکیب تیم در حال نهایی‌شدن است. وزارت خارجه مذاکرات را دنبال می‌کند و مذاکرات در چارچوب فعالیت‌های معاونت سیاسی وزارت خارجه به پیش می‌رود.

امیرعبداللهیان با بیان اینکه شش دور مذاکرات برگزار شده است، اظهار کرد: طرف‌های مقابل باید با درک درست به میز مذاکره برگردند و هدف ما این است که منافع اقتصادی ایران از برجام حاصل شود. ما به مردم اطمینان می‌دهیم که هر قدمی که در این زمینه برداشته می‌شود در راستای تامین حداکثری حقوق ملت ایران خواهد بود.

وزیر امور خارجه در بخش دیگری از این گفت‌وگو با بیان اینکه ما یک سند روشن به نام برجام داریم که در آن تعهدات و تکلیف‌های همه طرف‌ها مشخص است، افزود: در مسیر مذاکره برای ما مهم است که طرف مقابل با اراده و نیت جدی حضور پیدا کند و حتما روش و رفتار طرف مقابل می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در خروجی مذاکرات داشته باشد.

وی با بیان اینکه ما در دانش و فناوری هسته‌ای به نقطه‌ای رسیده‌ایم که برای تامین نیازهای دارویی کشور در این حوزه به پیشرفت‌های خوبی دست یافته‌ایم، گفت: آمریکایی‌ها می‌خواهند فعالیت‌های هسته‌ای ایران را به نقطه برجام برگردانند در حالی که حاضر نیستند ۱۰ میلیارد دلار از پول بلوکه‌شده ایران را آزاد کنند.

امیرعبداللهیان همچنین در پاسخ به سوالی درباره برخی از اظهارات اخیر مقامات آمریکایی و اروپایی در بحث مذاکرات هسته‌ای و طرح عناوینی همچون پلان B گفت: بخشی از سخنان آنها هم بلوف است، هم به نوعی تهدید. چراکه می‌خواهند ما زودتر به میز مذاکرات برگردیم. من به طرف‌های مقابل گفتم که مردم ایران را از طرح‌های C و B نترسانید و اگر نیت واقعی دارید در رفتار خودتان تغییر ایجاد کنید. ملاک برای ما رفتار است و براساس رفتار قضاوت و عمل می‌کنیم و ما از آنها به غیر از حرف و طلبکاری متاسفانه چیزی ندیده‌ایم.

وزیر امور خارجه با بیان اینکه این دفعه قرار نیست همه چیز روی کاغذ باشد، اظهار کرد: مردم ما باید ترجمان آن چیزی که روی کاغذ است را در بطن زندگی خود و روی زمین ببینند.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه طرف‌های مقابل مذاکره‌کننده در تلاشند که مسائل منطقه و فعالیت‌های موشکی ایران را نیز وارد بحث مذاکرات کنند، تصریح کرد: در موضوع منطقه، ایران سازنده‌ترین طرف و کنشگر در منطقه است. ایران در عراق سازنده‌ترین نقش را ایفا کرد. شما از مردم عراق می‌توانید بپرسید که آمریکا با این همه توان خود چقدر در عراق کار کرد و ایران چقدر کار کرد. ما در حال حاضر ۲۰۰۰ مگاوات برق به عراق صادر می‌کنیم و البته پولش را می‌گیریم. گاز لوله‌کشی به عراق صادر می‌کنیم و پول آن را می‌گیریم. در بحث مبارزه با تروریسم و افراطی‌گری شهدای بزرگی را دادیم. در موضوع افغانستان می‌توانیم ببینیم که ایران چه طرح‌های زیرساختی اجرا کرد و آمریکایی‌هایی که ۲۰ سال در آنجا بودند چه کردند. نقش ایران سازنده است و چون اقدامش مثبت است نفوذ زیادی در منطقه دارد ولی ما دخالتی در کشورهای منطقه نداشته و نداریم.

امیرعبداللهیان تاکید کرد: در مورد بحث موشکی نیز آنها می‌دانند که این مساله موضوع دفاعی ماست و اصلا موضوعی نیست که آنها بتوانند در ارتباط با بحث مذاکره در مورد آن فکر کنند.

وزیر خارجه همچنین با اشاره به برخی از ملاقات‌هایی که در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل با مقامات شرکت‌کننده در این نشست داشته است، گفت: بخشی از این گفت‌وگوها ملاقات با مقامات سازمان ملل از جمله آقای گوترش دبیرکل سازمان ملل، رئیس مجمع عمومی سازمان ملل و برخی از دفاتر سازمان ملل از جمله کمیساری عالی امور پناهندگان بود. در این گفت‌وگوها یکی از موضوعاتی که مورد بحث قرار گرفت تحولات افغانستان بود. ما یک مرز طولانی با افغانستان داریم و تحولات در این کشور می‌تواند ما را متاثر کند. موج جدید پناهندگان می‌تواند کشور را تحت تاثیر قرار دهد. در این دیدارها سیاست‌های ایران در مورد تحولات جدید افغانستان را اعلام کردیم و تاکید کردیم سازمان ملل و نهادهای زیرمجموعه باید برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به افغانستان تلاش بیشتری کنند و گذرگاه‌های مرزی و مسیر هوایی ما تسهیل‌کننده ارسال این کمک‌ها خواهد بود.

وی با بیان اینکه حدود سه و نیم تا چهار و نیم میلیون پناهنده افغانستانی در ایران حضور دارند که واکسیناسیون آنها برای ما مهم است و ما نمی‌توانیم شهروندان ایرانی را واکسینه کنیم و آنها را واکسینه نکنیم و در راستای ایمنی در کشور باید این اقدامات انجام شود، افزود: در همین چارچوب در دیدار با مقامات سازمان ملل و برخی دیگر از کشورها تاکید کردیم که آنها باید نسبت به تامین واکسن اتباع افغانستانی در داخل ایران و کسانی که در داخل افغانستان هستند تدابیری بیندیشند و این موضوع را تسهیل کنند چراکه هر چه میزان واکسیناسیون بیشتر شود سطح سلامت و امنیت در منطقه افزایش پیدا می‌کند.

امیرعبداللهیان همچنین با بیان اینکه در جریان سفر به نیویورک ۱۸ ملاقات با وزرای خارجه کشورهای اروپایی داشتم، گفت: بیشتر این ملاقات‌ها در محل اقامت من انجام شد و این خیلی معنا دارد. آنها در این ملاقات‌ها تلاش کردند که به نماینده دولت جدید ایران حرف‌های جدیدی بزنند که بخشی از آن مربوط به اقتصاد و تجارت بود. آنها می‌گفتند که علی‌رغم تحریم‌های آمریکا و اعمال محدودیت‌ها از سوی این کشور تمایل دارند که در مسیری که منطبق با حقوق بین‌الملل است همکاری‌های خود را با ایران گسترش دهند. ما نیز در این ملاقات‌ها ضمن استقبال از این همکاری‌ها سعی کردیم مطالباتی را که داریم بیان کنیم.

وزیر امور خارجه در بخش دیگری از صحبت‌های خود به سخنرانی رئیس‌جمهوری در مجمع عمومی سازمان ملل اشاره کرد و گفت: براساس خروجی که ما از وزرای خارجه و مقامات سازمان ملل گرفتیم سخنرانی دکتر رئیسی در مجمع یکی از منطقی‌ترین، صریح‌ترین و قوی‌ترین سخنرانی‌هایی بود که در سازمان ملل ارائه شد. همه در نیویورک منتظر بودند که ببینند رئیس‌جمهوری جدید ایران چه خواهد گفت. چند روز قبل از این نشست نیز اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در تاجیکستان برگزار شده بود. روسای جمهوری چین، روسیه و هند به صورت مجازی در این نشست شرکت کرده بودند البته آقای پوتین قرار بود که در این نشست به صورت حضوری شرکت کند و با آقای رئیسی دیدار کند ولی به خاطر بیماری کرونای یکی از نزدیکانش مجبور شد خود را قرنطینه کند. البته در همان روز با آقای رئیسی تماس گرفتند و به صورت تلفنی با ایشان صحبت کردند.

وی تصریح کرد: روسای جمهوری چین و روسیه وقتی سخنرانی‌شان در نشست شانگهای به اتمام رسید از نشست خارج شدند ولی به محض اینکه اعلام کردند که سخنرانی رئیس‌جمهوری ایران در حال آغازشدن است دوباره به جلسه به صورت آنلاین متصل شدند که ببینند رئیس دولت جدید ایران چه می‌گوید.

وی با بیان اینکه حضور ایران در نیویورک چه در سطح مجازی از جمله سخنرانی رئیس‌جمهوری و چه ملاقات‌هایی که من داشتم حضوری قوی و خوب بود، اظهار کرد: در این سفر ملاقات‌هایی نیز با اعضای برخی از اندیشکده‌های آمریکایی که متشکل از برخی از سیاستمداران آمریکا و اساتید دانشگاه است، داشتیم. با روزنامه‌نگاران باسابقه و موثر آمریکا جلسه داشتیم که از دو گرایش جمهوری‌خواه و دموکرات بودند. به ابهامات آنها پاسخ دادیم. اصول سیاست خارجی ایران و دولت سیزدهم را تبیین کردیم. یکی از سوالاتی که آنها از ما می‌پرسیدند موضوع هسته‌ای بود. ما به آنها تاکید کردیم که تیم جدید ایران در حال مرور پرونده مذاکرات است و وقتی به جمع‌بندی برسیم به زودی به میز مذاکره برمی‌گردیم. منطق ما مذاکره است و ما مذاکره‌ای را قبول داریم که نتایج ملموسی برای ایران داشته باشد.

به گزارش ایسنا، وزیر امور خارجه درباره تحولات اخیر در روابط ایران و آذربایجان و برخی از مسائلی که در این ارتباط به وجود آمده است نیز گفت: سطح مناسبات و روابط مردمی بین دو کشور ایران و آذربایجان در عالی‌ترین وضعیت قرار دارد. مناسبات سیاسی و روابط دو جانبه دو کشور نیز مناسباتی حقیقتا متین و رو به رشد است. یک‌سری اتفاقاتی در ماه‌های گذشته بویژه پس از آزادسازی مناطق اشغال‌شده قره باغ رخ داده است. البته در موضوع قره‌باغ همانطور که می‌دانید ایران در عالی‌ترین سطح از آزادسازی مناطق اشغالی حمایت کرد و مقامات آذربایجان نیز به این موضوع توجه دارند. اما در جریان آزادسازی قره‌باغ اتفاقات ناگواری هم رخ داد. چنانکه بخشی از جریانات تروریستی در منطقه به این منطقه بحرانی رفتند و به دنبال سوءاستفاده خود بودند و رژیم صهیونیستی نیز تلاش کرد که از وضعیت ایجادشده حداکثر استفاده را بکند. در راستای تلاش ناموفقی که دارند که خودشان را به مرزهای ایران نزدیک کنند در بخش‌هایی از جمهوری آذربایجان حضور یافتند. در آن زمان در سطح سیاسی و نظامی و امنیتی از طریق کانال‌های دیپلماتیک نگرانی خود را به مقامات آذربایجان اعلام کردیم و به آنها گفتیم که بحث حمایت ما از آزادسازی مناطق اشغال‌شده یک موضوع است، مناسبات رو به رشد دو کشور مورد توجه ماست اما هرگز عناصر جعلی رژیم صهیونیستی در نزدیکی مرزهایمان و اقدامات تحریک‌آمیز آنها را تحمل نمی‌کنیم. تغییر ژئوپلتیک در منطقه و تغییر در مرزها را تحمل نمی‌کنیم و نسبت به آن تحفظ جدی داریم.

وزیر امور خارجه همچنین به پیگیری دستگاه دیپلماسی کشور برای حل مشکل به وجود آمده برای موضوع ترانزیت کامیون‌های ایران در مرز آذربایجان و ارمنستان و بازداشت دو راننده ایرانی اشاره کرد و گفت: در یک هفته گذشته پیگیر موضوعی بودیم که برای ترانزیت کامیون‌های ما در بخشی از جمهوری آذربایجان به سمت ارمنستان ایجاد شده است. در گذشته منطقه قره‌باغ در اشغال ارمنستان بود و این منطقه در یک مسیر پر پیچ و خمی قرار دارد که باید کامیون‌ها طی می‌کردند که به ارمنستان می‌رسیدند. اکنون که بخشی از آن منطقه به آذربایجان برگشته در این جاده پر پیچ و خم که کامیون‌ها به سمت ارمنستان می‌روند آنها دو سه بار وارد خاک جمهوری آذربایجان می‌شوند و دوباره وارد خاک ارمنستان می‌شوند و این باعث ناهماهنگی‌هایی شده و طرف آذربایجانی نیز عوارض و محدودیت‌هایی را اعمال کرده است.

امیرعبداللهیان با اشاره به رایزنی‌هایش با وزیر خارجه آذربایجان در نیویورک گفت: در این ملاقات و در مسیر دیپلماتیک به صراحت نگرانی‌های خود را راجع به این مسائل عنوان کردیم و گفتیم که اگر قرار است عوارضی گرفته شود و محدودیت‌هایی ایجاد شود باید براساس عرف دیپلماتیک از مسیر سفارتخانه‌های دو کشور و مسیر رسمی این ضوابط جدید به ما اطلاع داده شود و مثلا گفته شود از ۴۰ یا ۵۰ روز دیگر این ضوابط اجرا می‌شود. در این دیدار همچنین تاکید کردیم بازداشت دو راننده ایرانی توجیهی ندارد و رفتار مثبتی تلقی نمی‌شود.

وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه ما در دولت سیزدهم به دنبال توسعه همکاری با همسایگان هستیم و شرایط آذربایجان را درک می‌کنیم و برخی از مداخلات خارجی در این کشور برای ما کاملا روشن است از جمله بازی و دست‌های کثیف صهیونیست‌ها و برخی از گروه‌های تروریستی، خاطرنشان کرد: ما نگران این هستیم که در آینده‌ای نه‌چندان دور اینها برای دولت آذربایجان نیز مشکل ایجاد کنند.

امیرعبداللهیان همچنین به مانور اخیر ایران در منطقه اشاره کرد و گفت: در برابر اقداماتی که صهیونیست‌ها و تروریست‌ها در منطقه انجام دادند این مانور برگزار شد و ما پیامی را به صهیونیست‌ها و تروریست‌ها ارسال کردیم.

وی با بیان اینکه رئیس‌جمهوری آذربایجان برای اولین بار در طول چندین سال گذشته اظهارات منفی علیه ایران بیان کرد و ما از مسیر دیپلماتیک اعتراض خود را به این موضوع بیان کردیم، افزود: روز پنجشنبه گذشته من با سفیر جدید آذربایجان در ایران دیدار کردم و به ایشان گفتیم که شرایط شما را درک می‌کنیم. خطر صهیونیست‌ها و تروریست‌ها در خاک شما و علیه شما و کشورهای همسایه را درک می‌کنیم و انتظار داریم که این اظهارات توسط مقامات جمهوری آذربایجان اصلاح شود. دو کشور روابط دیرینه‌ای دارند و نباید اجازه دهیم که بازیگران خارجی روابط دو کشور را تحت تاثیر قرار دهند.

وزیر امور خارجه افزود: از مسیرهای دیپلماتیک پیام‌های مثبت را دریافت کردیم از جمله در ملاقات اخیری که با سفیر آذربایجان در ایران داشتم. فکر می‌کنم از این مرحله داریم عبور می‌کنیم و به زودی هم نسبت به حل مشکل ترانزیتی به وجود آمده گفت‌وگوهایی خواهیم داشت. ما درخصوص مسائل ژئوپلتیک حساسیت جدی داریم و صراحتا به جمهوری آذربایجان گفته‌ایم که ایران به دقت این تحرکات را دنبال می‌کند. تغییر در مرزهای منطقه از نظر ما پذیرفتنی نیست.

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان تصریح کرد: واقعیت این است که در پشت این تحرکات بازیگران خارجی از جمله صهیونیست‌ها و تروریست‌هایی قرار دارند که به دنبال ناامن‌سازی منطقه هستند. جمهوری اسلامی ایران همسایه بزرگ آذربایجان است و ما در مسیر دیپلماتیک پیام‌هایی را رد و بدل کرده‌ایم و خوش‌بین هستیم. ممکن است مقامات جمهوری آذربایجان تحت تاثیر برخی تحرکات دشمنانه در منطقه قرار گرفته باشند و برخی از اظهارات ریشه در این مساله دارد. ما با حساسیت، قاطعیت و در عین حال نگاه دوستانه به همسایه خود آذربایجان این مسائل را رصد و مدیریت می‌کنیم و ان‌شاءالله به زودی موانعی که در مسیر ترانزیت ایجاد شده با تدابیری که اندیشیده می‌شود برطرف خواهد شد.

امیر عبداللهیان  در ادامه و در پاسخ به سوالی درباره فعالیت‌های صهیونیست‌ها در اطراف جمهوری اسلامی ایران از جمله در امارات عربی متحده و بحرین گفت: در مورد اتفاقاتی که در برخی از کشورهای همسایه و بطور مشخص در بحرین رخ داده است، بالاخره یک طرحی از زمان ترامپ شروع و فشار ویژه‌ای را روی کشورها از جمله بحرین اعمال کردند ولی اقداماتی که انجام می‌شود در مقایسه با وضعیتی که صهیونیست‌ها دارند، بیشتر حرکت‌های نمایشی از روی پوشش‌دادن به نقاط ضعف و بحران‌های درون رژیم صهیونیستی است.

وی ادامه داد: آنچه در جنگ اخیر غزه رخ داد و مقاومت غزه، مسئله کمی نیست که نسل جوان در سرزمین‌های ۱۹۴۸ در حمایت از مسجدالاقصی اقدام کردند و رژیم صهیونیستی مجبور شد درخواست آتش‌بس را مطرح کند.

وزیر امور خارجه با بیان اینکه صهیونیست‌ها با این حرکت‌های نمایشی و سفر وزیر خارجه‌شان به یک کشور در تلاشند اوضاع را عادی جلوه دهند و یک نمایش و سیرک را بازی می‌کنند، افزود: دولت بحرین و کشورهایی که این روابط را با رژیم جعلی اسرائیل برقرار می‌کنند، بی‌تردید به آرمان مسلمانان برای آزادی قدس و به مردم فلسطین خیانت می‌کنند و صهیونیست‌ها نشان دادند در هر جایی ورود کردند، جز ناامنی حاصلی به همراه نداشته است.

امیرعبداللهیان با اشاره به سیاست و نگاه جمهوری اسلامی به موضوع فلسطین گفت: ما یک کشور می‌شناسیم به نام فلسطین به پایتختی قدس شریف و رژیم صهیونیستی به دلایل متعدد در آینده منطقه جایی نخواهد داشت.

رئیس دستگاه دیپلماسی کشور با اشاره به سفر اخیر یکی از مقامات رژیم صهیونسیتی به بحرین تصریح کرد: حاکمان بحرین به جای اینکه با مردم خودشان رابطه خوبی برقرار کنند به دنبال برقراری رابطه با رژیمی جعلی هستند که نه ملت دارد، نه مشروعیت و نه حکومت مشروع. این اقدامات نه کمکی به وضعیت حکومت آل‌خلیفه می‌کند، نه به وضعیت رژیم جعلی صهیونیستی.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۱ ۰۰:۳۱

کدوم تروریست ها

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۱ ۱۱:۰۱

بسیار عالی و امیدوار کننده است .موفق باشید.

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۱ ۱۱:۳۰

بسیار عالی امیدوارم با همین پشتکار و غیرت ادامه بدید