علی درخشان در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه اختلال جنون آنی با مصاحبه بالینی و ارزیابی روانی تشخیص داده میشود، اظهار کرد: درمانگر پرسشهایی مطرح میکند و واکنش فرد در موقعیتها و تجارب مختلف را میسنجد و گاهی برای بررسی علت اختلال آزمایشهای پزشکی و عکسبرداری از مغز ضروری است.
وی با بیان اینکه بروز هذیان و توهم دو علامت اصلی برای تشخیص جنون آنی در فرد است، عنوان کرد: بروز هذیان یعنی اعتقادات فردی که بر اساس واقعیت نبوده و با فرهنگ فرد منطبق نیست و توهم حالتی از تغییر هشیاری است که در آن فرد موضوعاتی را درک میکند که واقعیت خارجی ندارد ولی عمیقاً به آنها باور دارد.
درخشان تصریح کرد: فقدان احساس یا واکنش عاطفی نامتناسب، اختلال در عملکرد در محیط کاری یا موقعیتهای اجتماعی و فقدان بینش و اختلال در قضاوت را میتوان از علائم جنون آنی دانست.
این روانشناس با اشاره به اینکه عوامل مختلفی در بروز جنون آنی نقش دارند که از جمله آنها میتوان به عوامل محیطی، ژنتیک، مشکلات خانوادگی، اقتصادی، تنشها، شکست و ناکامی، فشارهای روانی و جسمی اشاره کرد، عنوان کرد: ازجمله عوامل دیگر میتوان به مصرف مواد توهمزا، آسیبهای مغزی، ابتلا به اختلالات شخصیت، اختلالات تکانهای و هذیانی اشاره کرد.
وی ادامه داد: سوءمصرف مواد محرک و الکل، تومورهای مغزی، سکته مغزی، تشنج، زوال عقل یا حوادثی که باعث آسیب مغزی در فرد شده، اختلالات شخصیت ضداجتماعی، مرزی، پارانویید و اختلالات روانی مانند اسکیزوافکتیو و اختلالات خُلقی دوقطبی نیز احتمال جدا شدن فرد از واقعیت و رفتارهای آنی وجود دارد.
درخشان با اشاره به اینکه جنون آنی در رابطه بین مادر و فرزند هم ممکن است اتفاق بیافتد، عنوان کرد: فشارهای زندگی، سختیهای اجتماعی و اقتصادی شرایطی را فراهم میکند که افراد بهخصوص مادران دارای مشکلات روانی یا مبتلابه اختلالهای شخصیت نتوانند خود را کنترل کنند.
این روانشناس افزود: اختلالات روانی و جنون آنی مشکلاتی ریشهای هستند و اغلب به دوران کودکی پُرتنش افراد مبتلا باز میگردند، سبک فرزندپروری مناسب یکی از مهمترین اقدامات جهت پیشگیری از بروز رفتارهای ناگهانی است بهطوریکه رفتار صحیح والدین، محیط خانوادگی مناسب و به دور از تنشهای مداوم بسیار تأثیرگذار است.
وی با بیان اینکه خانواده اولین محیط رشد و شکلگیری رفتار مناسب در کودک است، ادامه داد: علاوه بر خانواده ناکامی در محیطهایی مانند مدرسه، دانشگاه، محل کار و... نیز ممکن است باعث بروز رفتارهای ناگهانی و جنون آنی در فرد شود.
درخشان تصریح کرد: آموزش و ارتقای مهارتهایی مانند مدیریت خشم و کنترل استرس به فرد این مکان را میدهد تا در برابر ناملایمات زندگی و بحرانها توانایی تصمیمگیری و برخورد درست را حفظ کند.
این روانشناس با اشاره به اینکه با توجه به علت و عامل ایجادکننده جنون درمانها نیز متفاوت است، افزود: داروهای ضد جنون یا نورولپتیک برای کاهش توهمات و هذیان تجویز میشوند که با توجه به نوع علائمی که در فرد وجود دارد انتخاب دارو برای او متفاوت است، این داروها مکمل درمان هستند و برای تأثیرگذاری بیشتر لازم است فرد دورههای رواندرمانی و درمانهای شناختی رفتاری را نیز بگذراند.
انتهای پیام