معاون وزیر بهداشت تشریح کرد

ماجرای پیامک‌های بسیج ملی کنترل فشارخون/سرانجام بیماران شناسایی شده در طرح

معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به فعالیت بسیج ملی کنترل فشارخون بالا تا ۱۵ تیرماه در سراسر کشور، درباره نتایج به دست آمده از این طرح و همچنین پیامک‌هایی که برای شرکت کنندگان در این طرح ارسال شده، توضیحاتی را ارایه داد.

دکتر علیرضا رئیسی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اندازه‌گیری فشارخون بیش از ۳۰ میلیون نفر در سطح کشور در بسیج ملی کنترل فشارخون بالا، گفت: افراد از نظر فشار خون در سه گروه تقسیم بندی می‌شوند؛ گروه اول افراد سالم، گروه دوم افرادی که فشار خون بالاتر از نرمال داشته اما این فشار هنوز تبدیل به بیماری نشده است و گروه سوم کسانی هستند که فشارخون آنها تبدیل به بیماری شده است. برای کنترل فشارخون هر سه این گروه‌ها برنامه‌ریزی کرده‌ایم.

وی افزود: در راستای همین طرح‌های کنترلی برای کسانی که در این طرح، سالم شناخته شده‌اند، پیامک ارسال می‌شود و این افراد باید سالی یک بار برای کنترل فشارخون خود به مراکز بهداشتی ما مراجعه کنند. در همین زمینه نسبت به اصلاح سبک زندگی و کاهش مصرف نمک، سیگار، الکل و… به آنها توصیه‌هایی ارائه می‌کنیم. همچنین این پیامک برای تمام کسانی که در این بسیج ملی، فشارخون خود را اندازه گرفتند، ارسال شده است. در این زمینه مخابرات همکاری‌هایی با وزارت بهداشت داشته است، اما هزینه ارسال پیامک‌ها بر عهده خودمان بوده است.

وی با اشاره به ارسال حدود ۳۰ میلیون پیامک برای تمام کسانی که نسبت به گرفتن فشار خون خود اقدام کرده بودند، تصریح کرد: این پیامک‌ها ازجهت یادآوری وضعیت افراد ارسال شده است. در بحث فشار خون اینکه افراد اطلاع از وضعیت سلامتی خود داشته باشند نکته بسیار پراهمیتی است؛ چرا که عدم آگاهی در این زمینه می‌تواند هزینه‌های زیادی به نظام سلامت تحمیل کند.

رئیسی در خصوص گروه دوم افرادی که فشارخون بالاتر از حد نرمال دارند و هنوز تبدیل به بیماری نشده است، گفت: در نظام مراقبت شبکه دو وظیفه برای خود تعریف کرده‌ایم؛ اول آن که فشارخون این افراد هر یک ماه یک بار توسط مراقب سلامت کنترل شود و هر سه ماه یکبار نیز این افراد برای کنترل فشار خون به پزشک مراجعه کنند. اگر افراد طی یک ماهی که پیامک برای آنها ارسال شده است به مراکز مراجعه نکنند، مجدداً پیامک برای آنها ارسال می‌شود و باید به مرکزی که تحت پوشش آنجا هستند، مراجعه کنند. افرادی که نیاز به متخصص داشته باشند توسط کارشناسان ما در این مراکز بهداشتی به متخصصین بالاتر ارجاع داده می‌شوند. اما گروه بزرگ‌تر افرادی هستند که فشارخون آنها تبدیل به بیماری شده که برنامه‌های اساسی برای این افراد در نظر گرفته‌ایم و به زودی متن این برنامه به دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور ابلاغ خواهد شد.

وی با تاکید بر لزوم تغییر و اصلاح سبک زندگی افراد گفت: افراد تحت نظارت ما دیگر تنها از نظر فشارخون کنترل نمی‌شوند بلکه سایر بیماری‌هایی که از ریسک فاکتورهای ابتلاء به بیماری فشارخون هستند نیز بررسی می‌شود. به عنوان مثال این بیماران را از نظر بیماری‌های قلبی عروقی بررسی می‌کنیم که این بررسی در برنامه ایراپن ادغام شده و به دیابت، چاقی، کم‌تحرکی، مصرف سیگار و الکل و. … که از عوامل خطر هستند، توجه می‌کنیم.

معاون بهداشت وزارت بهداشت افزود: کارهای سنگین بسیج ملی کنترل فشار خون بسیار زمان‌بر بوده و برای آغاز کمپین جدید از بیماری‌های غیرواگیر، نیاز به زمان داریم. در حال حاضر ۴۰ میلیون نفر فرد بالای ۳۰ سال در کشور داریم که از ۸۰ درصد این افراد فشار خون گرفته شده است. همچنین طی این یک ماه حدود هفت درصد از افراد زیر ۳۰ سال شامل مادران باردار یا افراد در معرض خطر هم فشار خون‌شان گرفته شده است.

وی با بیان اینکه نتایج کلی کشور در بسیج ملی کنترل فشارخون هفته اول مهرماه و همزمان با روز جهانی قلب اعلام می‌شود، ادامه داد: البته تاکنون نتایج فردی ارسال شده است، اما این وقفه زمانی برای اعلام نتایج کشوری از آن جهت ایجاد شده تا سامانه و افراد ما در حوزه سلامت قدرت تحلیل داده‌ها را داشته باشند و تیم، بتواند پژوهشی درخور در این زمینه انجام دهد؛ علاوه بر آنکه ما در همین زمینه با انتخاب یک حجم نمونه ۵۰ هزارتایی در کشور باید نسبت به راستی آزمایی و صحت انجام این عمل توسط افرادمان مطمئن شویم.

رئیسی ادامه داد: ما پیش از آغاز کمپین فشارخون روزانه حدود ۶۵۰ هزار مراجعه به خانه‌های بهداشتی خود داشتیم که با آغاز این کمپین این عدد به یک میلیون و ۲۰۰ هزار مراجعه در روز رسید که این نشان می‌دهد مردم در صورت داشتن آگاهی نسبت به عوامل خطر اقدامات مناسبی برای خود انجام می‌دهند. البته مردم نیز باید مطالبات خود را در کنترل بیماری‌های غیر واگیر نظیر فشار خون از پزشک خود مطالبه کنند تا جایی که گرفتن فشار خون در برخی مطب‌های خصوصی حذف نشود.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۷ تیر ۱۳۹۸ / ۱۱:۰۸
  • دسته‌بندی: سلامت
  • کد خبر: 98041708604
  • خبرنگار : 71635