دکتر حمید پورشریفی، بازرس انجمن روانشناسی ایران در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه صفحههای غیرقانونی بسیاری تحت عنوان مشاورههای روانشناسی در فضاهای مجازی مانند "ایسنتاگرام" در فعالیت هستند، میگوید: مردم باید از نوع مدرک و مجوز افرادی که در جایگاه روانشناسی در فضای مجازی مشاوره میدهند، آگاه باشند.
وی با تاکید بر اینکه سازمان نظام روانشناسی و سازمان بهزیستی تنها مراکزی هستند که در زمینه مشاوره و روانشناختی فعالیت میکنند و میتوانند به افراد دارای صلاحیت مجوز دهند میافزاید: سوء استفادهگران در صفحه ایسنتاگرام خود با مشخصاتی تحت عنوان "دارای مجوز از مخابرات" به مخاطبان خود مشاورههای روانشناسی ارائه میکنند، لازم به ذکر است که مرکز مخابرات تنها میتواند از نظر فنی به آنها مجوز دهد و به هیچ عنوان نمیتواند صلاحیت افراد را به لحاظ تخصصی بررسی کند، لذا مجوز از مخابرات به هیچ وجه نمیتواند مشخص کننده صلاحیت و مجوز کارشناسی روانشناسان باشد.
پورشریفی با بیان اینکه فعالیتهای روانشناسی در فضای مجازی مسئله بسیار پرچالشی است، ادامه میدهد: در شرایط عادی مشاور روانشناسی در فضای مجازی وجود ندارد مگر در شرایط بسیار خاص و اورژانسی، اما این مشاوران باید صلاحیت لازم را در زمینه فعالیت در فضاهای مجازی کسب کنند. به طور مثال مشاوران سازمان بهزیستی که با "تلفن" به افراد مشاوره میدهند، از نظر حفظ اسرار، نوع ارائه خدمات و ... دارای صلاحیت هستند. اما در شرایطی که تعداد افراد به اصطلاح روانشناس در فضای مجازی مانند قارچ رو به افزایش است و موضوع "رازداری" میان آنها بیمعناست و به هیچ عنوان رعایت نمیشود، داشتن مجوز و صلاحیت روانشناس اصل مهمی است که میتواند مواردی از جمله رازداری و دیگر مسائل را اثبات کند.
لذا این روانشناس توصیه میکند که حتیالامکان مردم از مشاورههای حضوری استفاده کنند و در موارد لازم و شرایط خاص با شماره ۱۴۸۰ سازمان بهزیستی و ۱۲۳ خدمات روانشناسی تماس بگیرند و خدمات دریافت کنند.
پورشریفی در ادامه با بیان اینکه افرادی که از روانشناسان فاقد صلاحیت مشاوره و خدمات دریافت میکنند از نظر روحی و روانی صدمه میخورند، میافزاید: خدمت و فعالیت در زمینه روانشناسی باید با رعایت نکات بسیار ظریف و حساسی انجام شود، افرادی که در زمینه روانشناسی تخصص ندارند بیشک آسیبهای روانی بسیاری را به جامعه وارد میکنند اما به دلیل این آسیبها فیزیکی نیست چندان مورد توجه قرار نگرفته؛ آسیبهایی که گاهی عزت و اعتماد به نفس افراد را خدشه دار میکند و گاهی نوع نگاه افراد را نسبت به رابطهها و افراد دیگر جامعه تحت تاثیر قرار میدهد.
بازرس انجمن روانشناسی ایران در پاسخ به این سوال که عموم مردم چگونه میتوانند از صلاحیت روانشناسان حقیقی آگاهی پیدا کنند؟ میگوید: اسامی همه مراکز دارای مجوز، از سازمان نظام روانشناسی در سایت این سازمان ثبت شده است. همچنین افرادی که به روانشناسان فضای مجازی مراجعه میکنند باید از مجوز فعالیت و پروانه روانشناس مورد نظر اطمینان داشته باشند و اگر روانشناسی دارای این امتیازها نباشد تحت هیچ شرایطی قابل اعتماد نیست.
این روانشناس در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا مجوز روانشناسی تحت عنوان فعالیت در فضاهای مجازی به روانشناسان ارائه داده میشود؟ میافزاید: از دیدگاه سازمان نظام روانشناسی "مشاوره" تحت فرآیندی رو در رو تعریف میشود به همین دلیل به فردی مجوز فعالیت در فضای مجازی داده نشده است اما امکان دارد در مرحلهای سازمان نظام روانشناسی و یا بهزیستی تصمیم بگیرند چنین مجوزهایی را به روانشناسان بدهد، اگر چنین اتفاقی بیفتد باید سازمان ارائه دهنده مجوز، روانشناس مورد نظر را اطلاع رسانی و صحت مجوز آن قابل رصد باشد.
انتهای پیام