به گزارش ایسنا، هر چند سازمان میراث فرهنگی در سیزدهمین نشست کمیتهی بیندولتهای حراست از میراث ناملموس نتوانست از سهمیهی خود استفاده کند، اما دستکم با به اشتراک گذاشتن برخی میراث ناملموس کشور با تعدادی از اعضای این کمیته که حدود ۱۵ روز قبل در جمهوری موریس در جنوبغربی اقیانوس هند برگزار شد، آئینهای ملی مانند «یلدا»، «عود» و «عروسکهای بدون صورت» را به اشتراک گذاشت تا در صورت تمایل به پروندههای ایران بپیوندند و این آئینها در قالب پروندههایی مشترک، جهانی شوند.
محمدحسن طالبیان، معاون میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری درگفتوگو با ایسنا با بیان اینکه کارشناسان سازمان میراثفرهنگی در آن کمیته در جلساتی با کشورهای تاجیکستان، آذربایجان، ارمنستان، اسپانیا، مکزیک و سوریه، در مورد پروندههای مشترک کشورها با یکدیگر به تبادل اطلاعات پرداختند، اظهار میکند: پروندههایی که کشورهای دیگر به ایران پیشنهاد کنند، نخست در شورای ثبت ناملموس سازمان میراثفرهنگی بررسی و پس از مذاکره با شورای ثبت ایران نتایج آن اعلام میشود، اما در صورتی که پروندههای معرفیشدهی ایران به کشورهای دیگر توسط آن کشورها بررسی شود، کار تهیهی پرونده زودتر انجام میشود.
او با اشاره به صحبتهایی که کارشناسان میراث فرهنگی با ارمنستان در آن اجلاس داشتهاند، بیان میکند: ایران در پیشنهاد به ارمنستان موضوع ثبت مشترک «نقرهکاری»، «سوزندوزی» و «یلدا» را پیشنهاد داده است، همچنین کشور ارمنستان نیز تمایل دارد تا آدابی را که هرساله در برخی کلیساها در ایران توسط ارمنیها برگزار میشود و مشابه با آئین برگزارشده در آن کشور است ثبت جهانی کند، که نتیجهی این پیشنهاد بعد از بررسی در کمیتهی شورای ثبت ناملموس سازمان میراث فرهنگی اعلام میشود، تا در صورت تأئید اجرائی شود.
به گفتهی وی، کشور سوریه نیز از مشارکت با ایران در پروندهی «عود» استقبال کرده و قرار است در صورت تائید نهایی، این پرونده با مدیریت ایران تهیه شود.
او با بیان اینکه کشورمان پیشنهاد ثبت مشترک پروندهی «شب چله» را به تاجیکستان داده است، میگوید: ممکن است هنوز در مناطقی مانند «بَدَخشان» و اطراف آن، این آئین اجرایی شود. براساس مذاکرات تاجیکستان یک لیست از آثار ناملموس ثبت ملیشدهی خود را در اختیار ایران قرار میدهد، ایران نیز چنین لیستی را به تاجیسکتان میدهد تا در صورت نیاز و تمایل هر دو طرف با درخواست به کشور مقابل به پروندههای مشترک با یکدیگر بپیوندند.
طالبیان همچنین با اشاره به حضور نداشتن نمایندهی کشور افغانستان در این کمیته ادامه میدهد: با این وجود ازطریق سفارت افغانستان قرار شد با مرکز میراث ناملموس غرب ایران که افغانستان نیز در ان عضو است، در تماس باشیم تا در صورت تمایل این کشور به پروندهی مشترک «شب چله» با ایران بپیوندد. در مورد افغانستان که از طریق مرکز میراث ناملموس ما بتوانیم با آنها در تماس باشیم و از طریق سفارت افغانستان در ایران که به یلدا بتوانند بپیوندند، موارد مشترک فراوانی داریم اما یکی از مهمترین نمونهها همین است.
او اضافه میکند: ایران به یونسکو اعلام کرد در صورتی که کشوری برای پروندهی یلدا وارد مذاکره شده و اعلام امادگی کند، میتوانیم تا پایان امسال پروندهی «شبچله» را به یونسکو بفرستیم.
معاون میراثفرهنگی همچنین از ارائهی پیشنهاد تهیهی پروندهی «عروسکهای بدون صورت»، به کشورهای پیشنهاددهنده خبر میدهد و میگوید: در صورتی که هر کدام از کشورها با این آئین نیز آشنا باشند میتوانیم این پرونده را با آنها به صورت مشترک به یونسکو ارائه دهیم، گویا برخی از مناطق تاجیسکتان با این آئین آشنایی دارند.
طالبیان همچنین از برگزاری جلسهای با رئیس کمیته میراث ناملموس یونسکو خبر میدهد و میافزاید: در این جلسه بحثهای همکاری بیشتر و کارگاهها و ارزیابی مرکز میراث ناملموس ایران مطرح شد.
انتهای پیام