عطاءالله ربانی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا آغاز فعالیت پارک علم و فناوری البرز را سال 1387 و فعالیت پارک را به دو مقطع زمانی 87 تا 92 و 93 به بعد تقسیم کرد و با اشاره به اینکه در دوره اول تنها 8 شرکت مورد حمایت پارک علم و فناوری البرز قرار گرفتهاند، ادامه داد: از سال 93 به بعد وظایف استانی و ملی پارک، همانند سایر پارکها، با جدیت و تلاش همه همکاران در دستور کار قرار گرفته و تا این تاریخ، تعداد شرکتهای پذیرش شده آن به حدود 115 شرکت رسیده است.
وی ضمن اعلام رتبه پنجم این پارک در کشور به لحاظ تعداد شرکتهای دانشبنیان، سرعت جذب شرکتها از ابتدای سال 93 را مناسب توصیف کرد و گفت: در سال93، 50 درصد متقاضیانی که به پارک مراجعه کرده بودند، امکان پذیرش یافتند. این در حالی است که به مرور زمان به دلیل محدودیت فضا و بودجه، درصد جذب و پذیرش شرکتها رو به کاهش گذاشت و در سال 96، تنها 11 درصد متقاضیان توانستند از شورای تخصصی پارک مجوز پذیرش بگیرند.
رئیس پارک علم و فناوری البرز با اشاره به اینکه بخشی از محدودیت، به پذیرش شرکتهای کیفیتر برمیگردد، تشریح کرد: درصورت تأمین اعتبار لازم از طریق سازمان برنامه و بودجه کشور و توسعه فضاهای کاری، امکان پذیرش و استقرار متقاضیان و فناوران توانمند که قادر به بومیسازی فناوری و رفع نیازهای تخصصی کشور و نیز فراهم آوردن زمینه اشتغال مناسب هستند، فراهم میآید.
حضور 34 شرکت دانشبنیان در پارک فناوری البرز
ربانی توضیح داد: از شرکتهای پذیرش شده در پارک، 34 شرکت مجوز دانشبنیانی را دریافت کردهاند که این نسبت با توجه به تعداد شرکتهای دانشبنیان استان (122 شرکت) نسبت پایینی است. ضمن اینکه به دلیل کثرت موسسات تحقیقاتی، پژوهشی، آموزشی و همچنین استقرار شرکتهای بزرگ و معتبر در استان، تعدادی از شرکتهای دانشبنیان در مراکز علمی و تخصصی فوق شکل گرفته و در همان مراکز به فعالیت تخصصی خود ادامه میدهند و این موضوع باعث همکاری و تعامل تخصصی خوبی بین پارک و مراکز علمی مستقر در استان شده است.
وی با بیان اینکه استان البرز به عنوان قطب علم و فناوری کشور، محل استقرار و فعالیت تعداد زیادی از موسسات پژوهشی ملی و شرکتهای تخصصی و برندهای معتبر کشوری است، گفت: استقبال سرمایهگذاران داخلی و حتی خارجی برای فعالیت در سطح استان در مقایسه با سایر مناطق کشور قابل توجه است.
فروش بیش از 200 میلیاردی محصولات فناورانه در سال 96
رئیس پارک علم و فناوری البرز درباره تجاریسازی محصولات این شرکتها توضیح داد: در بخش فروش، اعداد و ارقام نسبتاً مناسبی وجود دارد، به گونهای که شرکتهای فناور استان در سال 96 بیش از 200 میلیارد تومان فروش داشتهاند، همچنین در نمایشگاه هفته پژوهش استان، که هر ساله برگزار میشود و دبیری نمایشگاه و فنبازار آن بر عهده پارک علم و فناوری البرز است، شرکتها از نظر میزان تفاهمنامهها و قراردادها عملکرد قابل توجهی داشتهاند.
ربانی درباره صادرات توضیح داد: در بعضی سالها صادرات خدمات تخصصی و فروش محصول خوبی از طرف شرکتهای پارک وجود داشتهاست.
وی عمدهترین وظیفه پارکها را ایجاد ارزش افزوده و تولید محصولات فناورانه دانست و ضمن برشمردن "ایجاد اشتغال" به عنوان یک محصول فرعی پارکها، اضافه کرد: پارک علم و فناوری البرز در این خصوص فعالیت خوبی داشته و در این راستا اقدام به ایجاد همافزایی با مؤسسات تحقیقاتی و دانشگاههای استان در قالب ایجاد مراکز رشد مشترک و توسعه اشتغال شرکتهای دانشبنیان کرده است.
رئیس پارک علم و فناوری البرز خاطرنشان کرد: از نظر تولید اشتغال، به تعهداتی که در کارگروه اشتغال استان برای پارک تعیین شده بود، عمل شده و با اتخاذ رویکرد همکاری با سایر موسسات علمی در قالب توسعه مراکز رشد همکار، در این زمینه فراتر از تعهدات نیز اقدام شده است.
ایجاد بیش از 200 شغل توسط شرکتهای فناور در سال 96
ربانی در همین زمینه از ایجاد بیش از 200 شغل در سال 96 توسط شرکتهای فناور مرتبط با پارک خبر داد و اظهار کرد: یکی از طرحهایی که استانداری و پارک بر آن تأکید دارند، این است که بتوان از محصولات تولیدی استان، با در نظر گرفتن اولویت مصرف آنها، حمایت کرد. بدین منظور یکی از شرکتهای پارک نرمافزاری را طراحی و تولید کرده که در آن محصولات حوزههای مختلف صنعتی، کشاورزی، پوشاک و ... نمایه شده و به نوعی اطلاعات محصولات داخل استان راحتتر در دسترس مصرفکنندگان قرار گیرد.
وی به توسعه این نرمافزار و عملکرد ملی آن اشاره کرد و گفت: در نمایشگاه هفته پژوهش و فناوری استان در سال گذشته، بخشی تحت عنوان "محصولات حوزه مدیریت شهری" راهاندازی شد که هدف از ایجاد آن عرضه محصولات حوزه مدیریت شهری همچون شهرداریها، آتشنشانی، برق، گاز،آب ، فاضلاب، مخابرات و آشنایی متقابل دستگاههای خدماترسان استان با این محصولات و تولیدکنندگان مربوطه بود.
رئیس پارک علم و فناوری البرز سپس به فعالیت شرکتها در حوزه علوم انسانی و هنر پرداخت و گفت: این شرکتها در حوزههایی از قبیل سینما، معماری و تبلیغات فعالیت دارند یا خدمات تجاریسازی فناوری و حقوقی ارائه میدهند؛ برای نمونه یکی از شرکتها در بخش فروش و صادرات محصولات سایر شرکتهای عضو پارک یا تولیدکنندگان کشور همکاری دارد و شرکت دیگری نیز در رابطه با مالکیت فکری و ثبت حقوقی، پذیرش شده است.
ربانی در خصوص کیفیسازی شرکتهای مورد پذیرش، توضیح داد: در سالهای اخیر، توجه شورای فناوری پارک بیشتر بر این متمرکز شده که شرکتهایی را در پارک پذیرش و جذب کند که از دانش و فناوری بالاتری برخوردار بوده و قادر به حل مشکلات کشور باشند و شرکتهای جوانتر در مراکز رشد پارک استقرار یابند.
جزو 5 استان اول از نظر تعداد شرکتهای دانشبنیان و ردیف آخر پارکها از نظر بودجه
وی درباره بودجه این پارک خاطرنشان کرد: علیرغم این که استان البرز به لحاظ تعداد شرکتهای دانشبنیان جزء 5 استان اول است، به لحاظ بودجه تخصیصی به پارک در ردیف آخر پارکهای کشور قرار دارد؛ این مسئله یکی از بزرگترین معضلات این پارک بوده و این در حالی است که پارک البرز نقش و ماهیت استانی خود را در حوزههای اقتصاد، اشتغال، فرهنگسازی و ... همانند سایر پارکهای کشور به خوبی ایفاء کرده است.
رئیس پارک علم و فناوری البرز ادامه داد: در حال حاضر به لحاظ اعتبارات دچار محدودیتهای بسیاری هستیم و در پذیرش شرکتها و تأمین درخواستهای فناوران و شرکتهای دانش بنیان، علیرغم تقاضاهای فراوان استانی، با مشکل مواجهیم.
لزوم تجدیدنظر در بودجه پارک فناوری البرز از سوی سازمان برنامه و بودجه
ربانی ضمن تأکید بر لزوم تجدیدنظر در بودجه پارک علم و فناوری البرز از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور، افزود: قطعا افزایش بودجه پارکهای علم و فناوری در جهت افزایش تولید و اشتغال منطقهای بسیار اثربخش است و در برهههای زمانی سخت که تحریمهای ناجوانمردانه امکان تامین تجهیزات و محصولات تخصصی را برای کشور با مشکل روبرو کرده، حمایت از فناوران و شرکتهای فناور از طریق کمک به بودجه پارکها میتواند بسیاری از نیازهای کشور را از طریق توانمندیهای داخلی فراهم کند.
وی یک راهکار مقابله با مشکلات پارک را در اختیار گذاردن فضاهای خالی متعلق به دستگاههای دولتی دانست و توضیح داد: این فضاها، که بعضا به صورت بلااستفاده هستند، میتوانند در قالب قراردادهای مدت دار در اختیار پارک و درجهت حمایت از فناوران قرار گیرند.
آمادگی برای جذب مشارکت خیرین جهت سرمایهگذاری در فضاهای موجود در پارک
رئیس پارک علم و فناوری البرز در پایان از اقداماتی از قبیل جذب مشارکت خیرین به منظور سرمایهگذاری در فضاهای موجود در پارک خبر داد و گفت: آمادهایم تا با سرمایهگذارانی که تمایل به ساخت و ساز و سرمایهگذاری در فضای پارک یا امکان واگذاری فضای کاری مناسب در خارج از پارک را برای استقرار شرکتهای فناور و دانشبنیان دارند و نیز آماده به در اختیار قراردادن منابع مالی به شرکتهای فناور هستند، در قالب توافقهایی همکاری داشته باشیم.
انتهای پیام