دکتر سیدجواد امامی در گفت و گو با ایسنا، با اعلام این مطلب اظهار کرد: متاسفانه در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی سه موضوع در خصوص وضعیت معیشت اعضای هیات علمی دانشگاهها، مورد بحث و بررسی قرار گرفت که افزایش حقوق استادانی که دریافتی بیش از 5 میلیون تومان درآمد در ماه دارند، باید صفر شود، دوم تعیین سقف برای پاداش پایان خدمت اساتید است. در واقع تعیین کردند که سقف پاداش پایان خدمت اعضای هیات علمی 7 برابر حداقل حقوق و دستمزد آنها شود.
وی در ادامه تصریح کرد: موضوع مالیات پلکانی از دیگر مواردی است که در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی مطرح شد که براساس آن میزان مالیات پرداختی اعضای هیات علمی تعیین میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت با تاکید بر اینکه استادان دانشگاه از وجود هماهنگی بین میزان دریافتیها، مالیات و سقف درآمد افراد در کشور حمایت میکند، خاطر نشان کرد: اتفاقی که در این خصوص افتاده، این است که تعداد زیادی از اعضای هیات علمی دانشگاههای کشور ماهیانه کمتر از 5 میلیون تومان حقوق دریافت میکنند که تصویب موارد فوق در خصوص دریافتی اعضای هیات علمی نوعی بی عدالتی در حق افرادی است که حدود 20 سال از زندگی خود را صرف تحصیل و کسب علم میکنند و در نهایت زمانی میتوانند به عنوان عضو هیات علمی در دانشگاه مشغول کار شوند که تقریبا 40 سال سن دارند. این افراد در این مدت بسیاری از فرصتهای شغلی خود را از دست دادهاند.
دکتر امامی همچنین یادآور شد: اعضای هیات علمی دانشگاههای کشور، نخبگانی هستند که توانستند وارد دانشگاههای کشور شوند و دورههای مختلف تحصیلی را یکی بعد از دیگری (کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری و حتی فوق دکتری) سپری کنند و در نهایت با گزینشهای بسیار سخت به عنوان عضو هیات علمی در دانشگاه پذیرفته شوند. در واقع این افراد 20 سال از فرصت شغلی محروم بودهاند و برای جایگاه خود متحمل هزینههای زیادی که مهمترین آن از دست دادن فرصتهای شغلی است، شدند. بنابراین عادلانه نیست بخواهیم با تصمیماتی معیشت این افراد را تحت تاثیر قرار دهیم.
به گفته وی وقتی اعضای هیات علمی دانشگاهها پس از استخدام و گذراندن سالها تحصیل ممکن است به درجه بالاتر از نخبگی یعنی دانشیاری و استاد تمام در دانشگاه برسند و در این شرایط حقوق دریافتی آنها نیز از 5 میلیون تومان افزایش خواهد یافت که با تصمیمات ناعادلانه که گرفته میشود، نوعی برجستهترین نخبگان جامعه را با مشکلات معیشتی جدی مواجه میکند و انگیزه اساتید جوان برای تلاش علمی و تخصصی به منظور ارتقاء درجه استادی از بین خواهد رفت.
این عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت همچنین فرار نخبگان از کشور را از دیگر تبعات تصمیم اخیر کمیسیون تلفیق مجلس عنوان کرد و گفت: با توجه به توقعات جامعه از استادان دانشگاه و مشکلات معیشتی زندگی این افراد ممکن است بخشی از نخبگان دانشگاه را رها کرده و در صنعت جذب شوند، چرا که این افراد به دلیل نخبگی بالا در حوزههای تخصصی خود میتوانند چندین برابر استادی در دانشگاه درآمد داشته باشند و یا اینکه بخواهند در دانشگاههای بین المللی جذب شوند که در هر صورت دانشگاهها و محیطهای علمی متحمل بیشترین تبعات تصمیمگیریهای عجولانه در کشور خواهند شد.
دکتر امامی افزود: این که بخواهیم در تصمیمگیریها اعضای هیات علمی دانشگاهها را در کنار مدیران و مسئولان دیگر قرار بدهیم، تصمیمگیری و اشتباهی فاحش است و این نوع برخوردها بیشترین نگرانی را در جامعه علمی ایجاد میکند.
وی با تاکید بر اینکه وضعیت معیشت اعضای هیات علمی در کشور چندان مناسب نیست، گفت: همانطور که عنوان شد، از این افراد در سنینی وارد بازار کار میشوند که فرصتهای شغلی خود را از دست داده و زندگی خود راصرف کسب علم و تحصیل کردهاند و بنابراین باید در دوران استادی در دانشگاه میزان پرداختی به این افراد به گونهای باشد که علاوه بر تامین معیشت آنها، انگیزه برای پژوهش و توسعه علم کشور نیز در آنها وجود داشته باشد تا به اهداف ترسیم شده از سوی مقام معظم رهبری مبنی بر قرار گرفتن بین دانشگاههای برتر خاورمیانه تا سال 1404 برسیم، اما با تصمیمگیریهای ضعیف که صرفا جنبههای مالی و اقتصادی دارد، ضربه سنگینی به شاخصترین قشر جامعه که توسعه کشور بر عهده آنها است، ضربه میزنیم و به نوعی توسعه آموزش، پژوهش، صنعت و نوآوری را متوقف میکنیم.
این عضو کانون صنفی استادان دانشگاه علم و صنعت در پایان آرامش فکری، پایداری درآمد و حفظ شأن و جایگاه را مهمترین خواسته استادان دانشگاه عنوان کرد و گفت: نباید با تصمیمگیریهای نادرست، وضعیت نخبگان جامعه را همواره در شرایط متلاطم قرار بدهیم. در واقع باید شرایطی ایجاد شود تا آنها بتوانند با فکری آرام به فعالیتهای علمی و پژوهشی و آموزشی مشغول شوند نه اینکه آنها همواره نگران جایگاه و معیشت خود باشند.
انتهای پیام