محمدی:

بعضی با عقده، علیه دستگاه وقف جوسازی می‌کنند

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، گفت: بعضی از افراد ساده‌لوح و بعضی از روی غرض و عقده علیه دستگاه وقف جوسازی و منفی‌سازی می‌کنند.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، گفت: بعضی از افراد ساده‌لوح و بعضی از روی غرض و عقده علیه دستگاه وقف جوسازی و منفی‌سازی می‌کنند.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجت الاسلام والمسلمین محمدی در سخنانی پیش از خطبه نماز جمعه این هفته تهران با اشاره به اهمیت وقف پس از انقلاب اسلامی، یادآور شد: پس از انقلاب با توجه به عنایات امام(ره)، رهبری حاکمیت نظام اسلامی از حق و حقوق موقوفات دفاع می‌کند. ما بیش از هشتصد سوال درباره موقوفات در استفتائات از رهبری داریم که ایشان به طور دقیق به آن جواب داده‌اند. الان هم اگر نگاه منفی به وقف باشد ظلم به نظام اسلامی است.

وی اظهار کرد: لازم است که همگان به خصوص نخبگان نسبت به دستگاه وقف به مردم اعتماد‌سازی کنند. وظیفه ما هم هست که با رفتارهای‌مان مطابق با نیات واقفین عمل کنیم که این موضوع به عنوان سیاست کلی به تمام کشور ابلاغ شده است.

وی با بیان این‌که «بعضی از افراد جوسازی و منفی سازی علیه دستگاه وقف می‌کنند»، افزود: ما اطمینان می‌دهیم آن‌چه که حکم الهی و تکلیف شرعی ماست به آن عمل کنیم.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به این‌که «در احادیث دینی به موضوع وقف بسیار توجه شده است»، خاطرنشان کرد: وقف یکی از صدقات جاریه است که برای انسان به عنوان عمل او پس از مرگ باقی می‌ماند. موقوفاتی را درست کنیم که خدمات آن به مردم و مشکلات مردم را حل کند این خود یک صدقه جاریه است و واقف و منسوبان به او از ثواب آن بهره می‌برند.

وی با اشاره به این‌که «وقف در کشور ما از مدت زمان‌های طولانی وجود داشته است»، اظهار کرد: افراد خیراندیش و آینده‌نگر موقوفاتی را در گذشته وقف کردند. گاه بعضی از آن‌ها ممکن است که 1100 سال پیش از این از بین رفته باشند اما مردم ایران از عواید آن اوقاف بهره‌مند هستند.

وی گفت: وقف در قبل از اسلام و سایر ادیان الهی هم بوده و پیامبر(ص) نیز این حکم الهی را گسترش داد. بعد از او نیز امیرالمومنین(ع)، حضرت فاطمه (س) و سایر ائمه موقوفاتی را داشتند و از خود به یادگار گذاشته‌اند. امروزه نیز موقوفاتی از امام علی (ع) در اطراف شهر مدینه باقی است.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان این‌که «نباید سنت حسنه وقف را در جامعه فراموش کنیم»، خاطرنشان کرد: وقف سنت این بزرگواران و رهبران و معصومان دینی ماست و نگذاریم که امروزه این سنت فراموش شود. ولو با اندک موقوفه‌ای این سنت حسنه را زنده کنیم.

وی با اشاره به این‌که «نسبت به فرهنگ‌سازی حقیقت و شرایط وقف باید بیشتر تلاش کنیم»، ‌اظهار کرد: اصحاب رسانه، نخبگان و... به این امر الهی بیش از پیش توجه کنند. همچنین نسبت به این موضوع که با موقوفات زندگی کنیم فرهنگ‌سازی شود. در گذشته اینچنین بوده است. اما الان بعضاً متأسفانه می‌بینیم که کسانی که متوجه می‌شوند ملکی موقوفه است ناراحت می‌شوند. لازم است که توسط علما، مبلغین و همه کسانی که می‌توانند افکار عمومی جامعه را هدایت کنند موضوع وقف فرهنگ‌سازی شود.

وی با بیان این‌که «ما نسبت به شرایط و نیات واقف باید توجه داشته باشیم»، افزود: عده‌ای می‌خواهند تلاش کنند که با میل و خواهش خود موقوفه تغییر کند، این خلاف حکم شرع است. اصل در وقف بر عدم تغییر نیت واقف است. باید احکام وقف در جامعه گفته شود که متأسفانه این موضوع کمتر انجام می‌شود.

محمدی با تاکید بر «اطمینان‌بخشی به جامعه برای دفاع از حق و حقوق واقفین»، اظهار کرد: در زمان رضاشاه و پسرش به طور برنامه‌ریزی شده به دنبال آن بودند تا موقوفات را حیف و میل کنند اما پس از انقلاب اسلامی و با توجه به عنایات امام(ره) و رهبری حاکمیت و نظام اسلامی از حق و حقوق موقوفات دفاع می‌کنند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با ارائه گزارشی از عملکرد سازمان اوقاف، اظهار کرد: یکی از تکالیف شرعی دستگاه وقف عمل به نیات واقفین است. ما در اقدامی جهادی تلاش کرده‌ایم تمام وقف‌نامه‌ها مورد احصاء و بررسی قرار بگیرد که این امری مهم است.

وی افزود: با تلاش دوستان و همکاران‌مان سازمان اوقاف از شفافیت و نظم مالی خوبی برخوردار است. از سال 90 تمام گزارش‌های مالی منطبق با نیات واقفین و بقاع و امامزادگان، که 500 هزار وقف‌نامه بوده است، در سامانه بانک اطلاعاتی موقوفات ثبت و ضبط کرده‌ایم. اعلام آمادگی می‌کنیم به هر کسی یا گروهی به صورت مستند گزارش دهیم.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به این‌که «بعضی از شفافیت در موقوفات نگران هستند»، خاطرنشان کرد: این افراد از این بابت نگرانند که منافع آن‌ها در ابهام و بی‌نظمی مالی است، برای این‌که خودشان در معرض خطر قرار نگیرند اقدامات اوقاف را زیر سوال می‌برند.

به گزارش ایسنا وی با اشاره به نیات مختلف واقفین در وقف‌نامه‌ها، گفت: عزاداری امام حسین (ع) یکی از نیات واقفین بوده است که در سراسر کشور نزدیک به 50 هزار موقوفه برای آن اختصاص داده شده است. نیت واقفین به طور مشخص با عنوان عزاداری، تعزیه‌داری و اطعام عزاداران حسینی است. البته باید گفت که این‌ها یکی از نیات اصلی آن موقوفات است.

وی افزود: 33 هزار موقوفه برای تعزیه‌داری، 17 هزار موقوفه به عنوان عزاداری و اطعام به عزاداران حسینی داریم که 33 میلیارد تومان عواید آن در سال 94 بود که در 14 هزار مکان به عزاداران خدمات‌رسانی شد. 131 هزارو 200 جلسه عزاداری امام حسین (ع) از درآمد موقوفات هزینه شد.

محمدی با بیان این‌که «در ارتباط با نیت کمک به مستمندان و نیازمندان 3 هزار و 649 موقوفه داریم»، اظهار کرد: حدود 10 میلیارد تومان عواید آن موقوفات بوده است که، برای مردم نیازمند استفاده شده است.

وی با بیان این‌که «یکی دیگر از نیات موقوفات کمک و تهیه جهیزیه و ازدواج جوانان است»، گفت: متأسفانه در این موضوع 42 موقوفه در سراسر کشور داریم که بسیار کم است. حدود 1 میلیاردو 600 میلیون تومان عواید این موقوفات بوده است که به 809 زوج جوان خدمات‌رسانی شده است.

وی اظهار کرد: در ارتباط با کمک به بیماران نیازمند نیز در موقوفات 1127 موقوفه درمانی داریم. 25 درصد از امکانات درمانی کشور موقوفه است و متأسفانه این موضوع جایی گفته نمی‌شود. در همین شهر تهران 30 بیمارستان موقوفه داریم ولی این موضوع جایی گفته نمی‌شود. درآمدی که از این موقوفات در سال 94 حاصل شده حدود 7 میلیارد تومان بوده که به 2 هزار و هفتصد نفر کمک شده است.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به دیگر موضوعات در نیات واقفین، ‌افزود: 2700 موقوفه با نیت حوزه‌های علمیه وجود دارند که از سال 90 تا امروز 31 میلیارد تومان از درآمدهای آن به طلاب علوم دینی و حوزه‌های علمیه مساعدت شده است. نسبت موقوفات حوزه‌های علمیه به تمام موقوفات کشور 2 درصد است. برای بحث علم و دین و احیای موقوفات برای آن باید فکری شود.

وی گفت: ما نسبت به اعزام زائرین به عتبات عالیات نیز 205 موقوفه داریم که در سال 94، 500 نفر با استفاده از عواید این موقوفات برای اولین بار به عتباب عالیات سفر کرده‌اند. در ارتباط با اعزام زائرین به مشهد نیز 190 موقوفه داریم که در سال جاری 470 نفر را که تا امروز به مشهد نرفته بودند برای زیارت امام رضا(ع) اعزام شدند.

وی با بیان این‌که «بعضی می‌گویند مردم دیگر امروزه وقف نمی‌کنند»، اظهار کرد: از اول انقلاب تا سال 89 ، 6 هزار و 636 وقف بوده است اما از سال 90 تا 94، 9هزار و 686 موقوفه داشته‌ایم. موقوفات در این چهار سال نسبت به 30 سال گذشته قابل توجه است.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به این‌که «یکی دیگر از وظایف این سازمان اداره امامزادگان و بقاع متبرکه است»،‌ خاطرنشان کرد: ما بیش از 8 هزار بقعه و امامزاده داریم. حدود 2هزار و 700 مورد از آن‌ها اکنون فعالیت‌های قرآنی می‌کنند، در 1870 بقعه نماز جماعت اقامه می‌شود و 400 خیمه معرفت با حضور مشاورین و مبلغین در این امامزادگان فعال هستند.

وی گفت: ما در سراسر کشور در 5 هزارو 800 بقعه متبرکه کشور عملیات ساخت‌وساز انجام داده‌ایم.

وی با اشاره به این‌که «یکی از اقدامات مهم سازمان اوقاف اخذ سند رسمی برای موقوفات اضافه بر وقف‌نامه بوده است»، افزود: حدود 49 درصد از اسناد موقوفه‌ها از سال 1310 که اداره ثبت به وجود آمد تا سال 1388 بوده است اما از 1388 تا 94 حدود 50 هزار سند را ثبت کرده‌ایم که 45 درصد می‌شود.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان این‌که «تعدادی از وقف‌نامه‌ها در اختیار مردم است و ما تقاضا می‌کنیم تا آن را در اختیار سازمان اوقاف قرار دهند تا حیف و میل نشود» خاطرنشان کرد: بعضی می‌گویند وقف کنید اما اوقاف از این موضوع باخبر نشود، این خیانت است؛ چراکه بعضی در آینده تبانی می‌کنند و آن موقوفه را از حالت وقف خارج می‌کنند. حال اگر نسخه‌ای از وقف‌نامه در اختیار این سازمان باشد مشکلی پیش نمی‌آید.

وی با اشاره به این‌که «نیاز امروز جامعه برای وقف کردن در چه موضوعاتی می‌تواند باشد»، اظهار کرد: قرآن و فعالیت‌های مربوط به آن، ازدواج،‌ اشتغال،‌ حوزه‌های علمیه، بهداشت و درمان،‌ محیط زیست، علم و فناوری، رسانه‌ای که از اسلام ناب محمدی (ص) دفاع کند، کتب مفید چه دینی و چه غیر دینی، حمیات از نخبگان و جهاد فی‌سبیل‌الله از موضوعاتی است که می‌توانند امروزه موقوفاتی با این نیات اختصاص داده شوند.

وی در پایان گفت: ما در جهان امروز دشمن داریم و باید از خود دفاع کنیم. می‌توان موقوفاتی را با نیت جهاد فی‌سبیل‌الله اختصاص داد. منطق ما جنگ‌طلبی نبوده اما وقتی دشمنان ما همیشه‌ گفته‌اند که گزینه نظامی روی میز است اشکالی ندارد که ما هم موقوفاتی در راه جهاد داشته باشیم.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۲۰ آذر ۱۳۹۴ / ۱۲:۳۳
  • دسته‌بندی: دین و اندیشه
  • کد خبر: 94092011474
  • خبرنگار : 71527

برچسب‌ها