/کنگره علوم انسانی اسلامی - قم/

روایت پسر آیت‌الله مهدوی کنی از تلاش‌های پدر برای اسلامی‌شدن علوم انسانی

رئیس دانشگاه امام صادق (ع) گفت: آیت‌الله مهدوی کنی به اسلامی‌شدن علوم انسانی معقتد و وفادار بود.

رئیس دانشگاه امام صادق (ع) گفت: آیت‌الله مهدوی کنی به اسلامی‌شدن علوم انسانی معقتد و وفادار بود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) - منطقه قم، حجت‌الاسلام والمسلمین سعید مهدوی کنی طی سخنانی در سومین همایش علوم انسانی اسلامی در مدرسه علمیه امام کاظم (ع) تصریح کرد: مبانی نظریات علمی آیت‌الله مهدوی کنی، در کوران درگیری‌های انقلاب از بین رفته است. ایشان پس از انقلاب نیز به قدری درگیر مسئولیت‌های سنگین بودند که نتوانستند مجموعه اندیشه‌های خود را در قالب‌های تدوین‌شده به نگارش درآورند.

وی ادامه داد: یکی از فعالیت‌هایی که ایشان را در بین علمای معاصر ممتاز کرده است، تلاش عملی در راستای اسلامی‌کردن علوم انسانی بود؛ آن هم در زمانی که ایده اسلامی‌کردن علوم انسانی در میان نخبگان مورد تردید بود.

فرزند آیت‌الله مهدوی کنی افزود: ایشان این کار را در زمانی انجام دادند که حتی این ایده در شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز طرفداران زیادی نداشت ولی ایشان به این کار اعتقاد و التزام داشتند و به همین خاطر بود که این بنای عظیم را بنیان نهادند و پس از آن نیز این ایده به عنوان یک خواسته عمومی مطرح شد.

رئیس دانشگاه امام صادق (ع) اظهار کرد: نظرات ایشان مدون نشده است ولی از لابه‌لای سخنان و راهنمایی پایان‌نامه‌ها و ... می‌توان این اندیشه را رصد کرد. یکی از نمودهای این تفکر، نظر ایشان پیرامون مساله علم دینی بود. از نظر ایشان، علم دینی یعنی نظامی از توصیف‌ها و تبیین‌ها که بر معارف اسلامی مبتنی است و ارزش‌ها و اولویت‌های شرعی تحقق‌یافته را می‌پذیرد و در فضای زیست اسلامی به سر می‌برد.

وی خاطرنشان کرد: آیت‌الله مهدوی کنی نگاهی جامع و متشکل از عناصر مختلف داشتند. ایشان تنها به موضوعات انتزاعی نظر نداشتند بلکه بیان می‌کردند که اگر فضای جامعه را به درستی در نظر نگیریم، به علم دینی نیز نمی‌رسیم.

مهدوی کنی یادآور شد: ایشان این حرکت علمی را در مقابل تفکر علمی و تمدنی سکولار بنا کردند و تلاش داشتند که حیات اندیشه و فرهنگ جهان اسلام را که به قول آنها در سیطره این تفکر بود، نجات دهند.

وی گفت: موضع ایشان در خصوص اندیشه غربی و علوم انسانی غربی، شناخت، نقد، پاسخ و به‌گزینی بود. ایشان بیان می‌کردند که اگر علم مدرن و سکولار، مدعی کارآمدی است باید در این چالش‌ها وارد شود و سپس مشخص شود که چه مقدار عیار دارد که البته پاسخ نیز مشخص بود.

رئیس دانشگاه امام صادق (ع) تصریح کرد: آیت‌الله مهدوی کنی معتقد بودند که سرمایه‌های دینی و الهی و وحیانی پیامبران الهی و صالحان بود که بخشی از فرهنگ و تمدن و فلسفه و علم و اخلاق جامعه مدرن و سکولار را راهبری کرد و همه این مسائل ساخته و زاییده تفکر غربی مدرن نیست.

مهدوی کنی ادامه داد: ماهیت‌شناسی و زیست‌بوم اندیشه‌ای ایشان بسیار متعالی و برگرفته از آبشخور دینی محض بود. آن مرحوم شخصیتی عمل‌گرا داشتند و همیشه سعی می‌کردند که اندیشه‌ها را به عمل نزدیک کنند و به همین خاطر در تربیت طلاب انگیزه جدی داشتند تا نیازهای انسانی جامعه اسلامی را با این سرمایه تامین کنند.

وی افزود: امروزه باید بزرگانی چون مرحوم آیت‌الله مهدوی کنی را الگوی خود قرار دهیم و در راستای توسعه علوم انسانی ناظر بر مکتب اسلام تلاش کنیم و از طعنه‌های مخالفان نیز نهراسیم.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۳ آبان ۱۳۹۴ / ۰۴:۲۰
  • دسته‌بندی: دین و اندیشه
  • کد خبر: 94081307409
  • خبرنگار :