دو سال است که پرونده تنها ژئوپارک خاورمیانه روی زمین مانده، اعتبار درستی نگرفته و هنوز موفق نشده استانداردهای بینالمللی را اجرا کند تا دوباره جهانی شود. دو سال پیش خبر خروج ژئوپارک قشم از شبکه جهانی ژئوپارکها پخش شد.
قرار نبود خبر در جایی درز کند تا کارشناسان فرصت پیدا کنند پرونده را ترمیم و دوباره اسم را وارد فهرست جهانی کنند، اما از آن موقع تا به حال نه تنها خبری از تکمیل پرونده نشده، بلکه ظاهرا موضوع ژئوپارک مسکوت مانده است.
به گزارش خبرنگار گردشگری ایسنا، کارشناسان شبکه جهانی ژئوپارکها به ژئوپارک ایران کارت قرمز ندادند. این تنها اتفاق خوبی بود که برای تنها ژئوپارک خاورمیانه که حامی زیادی هم ندارد افتاد. کارشناسان مهلت دادند تا ژئوپارک به حد استاندارد برسد، برای همین فعلا نام آن را به شبکهی ژئوپارکهای آسیا اقیانوسیه انتقال دادند و مسوولان شورای عالی مناطق آزاد و همچنین سازمان منطقه آزاد قشم هم اصرار دارند بگویند ژئوپارک از فهرست جهانی خارج نشده است؛ همانطور که حجتالاسلام محمدعلی زم، معاون فرهنگی اجتماعی و گردشگری شواری عالی مناطق آزاد معتقد است و میگوید: پرونده مسکوت مانده، خارج نشده است.
با این همه و با وجود آنکه قرار بود یک سال پیش پرونده ژئوپارک قشم با رعایت استانداردها و ترمیم ایرادها دوباره برای بررسی به شبکه جهانی فرستاده شود، اما هنوز حرف از گرفتن مهلت از این شبکه جهانی برای اصلاح ایرادها است.
این اتفاق قبلا هم رخ داد بود، آن زمان که ژئوپارک کارت زرد به همراه یک مهلت دیگر، گرفت تا خطر خروج از شبکه جهانی ژئوپارکها را از بیخ گوش رد کند؛ اما ظاهرا کار جدی گرفته نشد و با آنکه مسوولان وقت دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد بارها از ژئوسایتها را بازدید کردند و قول دادند تامین اعتبار کنند؛ اما نه خبری از اعتبار شد و نه پروندهی کامل شده و هنوز مسوولان حرف از گرفتن مهلت از شبکه جهانی میزنند.
معاون فرهنگی اجتماعی و گردشگری شواری عالی مناطق آزاد میگوید: برای تحویل پرنده ژئوپارک ایران به شبکه جهانی ژئوپارکها مهلت گرفته شده و تا آن وقت قرار است ایرادهای وارد شده برطرف و استانداردهای لازم رعایت شود.
«زم» بدون آنکه به مدت این مهلت اشاره کند، بیان میکند: از رییس مجمع جهانی ژئوپارکها دعوت شده تا اوایل سال آینده به جزیره قشم سفر کند و در جریان شرایط ژئوپارک قرار گیرد.
او اضافه میکند: هزینههای بالایی صورت گرفته تا استانداردهای جهانی رعایت شود.
اما وقتی از اتفاقی مثل جادهسازی و خاکریزی در ورودی برخی ژئوسایتها که خلاف استاندارد شبکه جهانی است و تعویض پیدرپی مدیران ژئوپارک که کارشناسان اصلی این حوزه به شمار میآیند، حرف به میان میآید، او میگوید: مدیر ژئوپارک را به دلایلی عوض کردهاند؛ اما قول میدهم اوضاع ژئوپارک را پیگیری کنم.
طبق گفتههای محمد داخته، سرپرست وقت ژئوپارک، شبکه جهانی برای ماندگای تنها ژئوپارک خاورمیانه در فهرست جهانی خواسته بود ضمن توسعه مرزهای ژئوپارک، جنگل حرا نیز به این محدوده ملحق شود و فعالیتهایی مانند توسعهی راهها و مسیرها که با هزینهی بالا و گسترده شروع شده بود، به پایان برسد.
او لازم دانسته بود سازمانهایی مثل حفاظت محیط زیست برای تکیمل و ترمیم این پرونده کمک کنند، چرا که موضوع الحاق جنگل حرا به ژئوپارک بدون موافقت حفاظت محیط زیست امکانپذیر نیست.
اما مساله ژئوپارک فقط گسترهی مرزی نیست، مساله ایجاد استاندارد برای ژئوسایتهایی است که بدون کنترل و داشتن زیرساخت و آموزش جامعه محلی در معرض بازدید گردشگران قرار میگیرند و گاه برخی از آنها بدون آنکه نگهبان و محافظی داشته باشند به محل دفن نخالههای روستایی و ساختمانی تبدیل میشوند، پیست موتورسواری بومیها شدهاند و هنوز برای داشتن یک راه ساده که متناسب با محیط و اکوسیستم ژئوسایتها بدون هرگونه تخریب و آسیب برای محیط باشد، بیبهرهاند. ژئوسایتهایی که اطلاعرسانی دربارهی آن با ضعیفترین شکل ممکن صورت میگیرد تا حدی که گردشگران قشم اصلا نمیدانند این اجرام شگفتانگیز داخل جزیره که هروز هنگام رفتن به پاساژها برای خریدمشاهدشان میکنند، روزی ثبت جهانی بودهاند و عنوان تنها ژئوپارک چهانی خاورمیانه را به دوش میکشیدند.
مسالهی ژئوپارک آن است که در سطح ملی دغدغه نشده، اعتبار مجزا ندارد و گرفتار ویروس مسری تعویض پیدرپی مدیر و همچین مدیریت بدون درنظر گرفتن دیدگاه کارشناسانی است که روزی آن را جهانی کردند.
انتهای پیام