معاون فرهنگی وزارت ارشاد با برشمردن معیارهای انتخاب مدیر اداره کتاب گفت: تلاش کنیم اهل فرهنگ حرمت و قدر ببینند و احساس نکنند که در فضای تاریکخانهیی و گلخانهیی در حال تولید فکر هستند.
به گزارش خبرنگار ادبیات و نشر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در مراسم تودیع و معارفه مدیران سابق و جدید اداره کتاب که سهشنبه، اول بهمن، در سالن شورای فرهنگ عمومی برگزار شد، گفت: اداره کتاب وظایف متنوعی دارد که اگر نگاهی به شرح وظایف آن بیاندازیم، درمییابیم که شرح وظایف این اداره تنها به یک وظیفه تقلیل پیدا کرده و آن بحث نظارت و بررسی یا به تعبیری ممیزی است.
حرمت اهالی نشر را حفظ کنیم
او ادامه داد: بحثهای مربوط به نشر ما صدها مسأله دارد که حداقل 10 - 15 مورد آن مسائل عمده است که از جمله آنها بحث نشر زیرزمینی، کتابسازی، حضور در فضای بینالمللی، توزیع و ویترینها و اقتصاد نشر است، اما به دلایل مختلف این مسائل به حوزه ممیزی تقلیل پیدا کرده است. البته حوزه نظارت بر کتابها کماهمیت نیست، اما اگر بتوانیم حرمت اهالی نشر را حفظ کنیم، قطعا برخی از مسائل دیگر ما کمتر میشود.
صالحی گفت: قطعا چیزی که تا به حال بر اهالی فکر و قلم ما گذشته چیز خوبی نبوده است و من به این مسأله واقف هستم. عوامل بهوجودآورنده این مسائل نیز مهم هستند. در این مدت مسائل خوبی در فضای نشر و اهالی قلم ما اتفاق نیافته است و به همین خاطر این نکتههای سیاه و کدر که برای اهالی فرهنگ و ادب ما به وجود آمده، برای ما که به دنبال آرمانها بودهایم، خوب نیست و مطمئنا باید در جهت رفع آنها حرکت کنیم و تلاش کنیم که اهل فرهنگ حرمت و قدر ببینند و احساس نکنند که در فضای تاریکخانهیی و گلخانهیی در حال تولید فکر هستند.
برای اهالی فکر و قلم اتفاقات خوبی نیفتاده است
معاون فرهنگی ارشاد سپس با بیان اینکه در گذشته برای اهالی فکر و قلم اتفاقات خوبی نیفتاده است، ادامه داد: در این زمینه عوامل متعددی دست به دست هم دادند تا این زمینه را به وجود آوردند که باید آسیبشناسی شوند. یکی از این مسائل ممیزی است که شکل نگرفتن ساختارهای نظارت از عوامل دخیل در آن بوده است.
او در همین زمینه توضیح داد: در حال حاضر برای حل این مسأله ترکیب نسبتا خوبی به عنوان اعضای هیأت نظارت شکل گرفته است که مدتی است این اسامی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شده است.
صالحی افزود: اگر در دوران مدیریت آقای اللهیاری (مدیر پیشین اداره کتاب) این اقبال وجود نداشت تا این هیأت نظارت شکل بگیرد، اما آقای شجاعی صائین (مدیر جدید) میتواند در یک ساختار قوی گام بردارد و مسیر را از چندسلیقهیی بودن دربیاورد.
فضای امنیتی شکل گرفته بود
او سپس به عوامل دیگر اشاره کرد و گفت: عامل دیگری که در برخی از کدریها و تیرگیها در فضای نشر تأثیر داشت فضای امنیتی بود که در کل کشور شکل گرفته بود و ما نباید ضعیفکشی کنیم و ردههای میانی و پایینی را در تیررس قرار دهیم.
او توضیح داد: این روند امنیتی شدن جامعه تنها مختص اداره کتاب نبود؛ سلیقهای بود که تعبیرش این بود که باید در همه چیز دخالت کند تا امنیت برقرار شود و همین نگاه بود که نتایج فعلی را به وجود آورد. این موضوع نیز از بداقبالیهای آقای اللهیاری بود که فضای کلان و غالب جامعه در زمان مدیریت ایشان امنیتی شده بود و طبیعی بود که در این فضا دوستان جرأت انجام کار پیدا نکردند، بنابراین حالا اگر تقصیر و قصوری صورت گرفته است باید مسأله را در سطح کلان بررسی و آسیبشناسی کرد و این نوع آسیبشناسی اقتضای اخلاق و منطق است.
استفاده از مدیران میانی قبلی
صالحی در ادامه گفت: حتا در کشورهای غربی هم زمانی که دولتها تغییر میکنند تنها کابینه دولت و وزرا و مدیران کلان تغییر میکنند، اما در حوزه مدیران میانی تغییر جدیای ایجاد نمیشود. در اینجا نیز با اینکه تفاوتهایی وجود دارد اما من این مسأله در ذهنم وجود داشت که حتیالمقدور از دوستان استفاده کنیم.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد در ادامه درباره تغییر مدیر اداره کتاب اظهار کرد: این تغییر ابتدا پیشنهاد خود آقای اللهیاری بود که این اتفاق بیافتد. استدلالهای ایشان هم منطقی بود و میگفت با توجه به حرفهایی که در این مدت گفته شده است اگر مدت مدیریت من در اداره کتاب طولانی شود شاید شرایط اداره کتاب به هم بریزد. ادلهای هم که آوردند به نظر من منطقی به نظر میرسید، بنابراین با مشورت با خود ایشان برای سرپرستی اداره کتاب به آقای کمالینژاد رسیدیم. در طول این مدت نیز ایشان با خلوص، جدیت و اخلاقیات خوب همکاری دلپذیری داشتند.
استفاده از همه نیروها با سلیقههای مختلف
صالحی در ادامه اظهار کرد: حوزه توفیقات آقای اللهیاری هم در دوره مدیریتشان در اداره کتاب زیاد بوده و در آینده از او نیز استفاده خواهیم کرد. همچنین ایجاب میکند که در یک نگاه حداکثری از همه نیروها با سلیقههای مختلف در کارها استفاده کنیم و قدری با هم مهربانتر باشیم.
معیارهای انتخاب مدیر اداره کتاب
او سپس در رابطه با علی شجاعی صائین و انتصاب او به سمت مدیر کل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت ارشاد گفت: در رابطه با انتخاب مدیر این دفتر در ذهنم معیارهایی وجود داشت که با این معیارها افراد مختلفی در لیست من وجود داشتند تا اینکه بالأخره به نام شجاعی صائین رسیدم و این معیارها من را به ایشان رساند.
او با ذکر معیارهای موردنظر خود برای انتخاب مدیر اداره کتاب گفت: اولین معیار من در انتخاب مدیر اداره کتاب این بود که وی باید فردی باشد که به اصل آزادی اندیشه، فکر و قانون اعتماد داشته باشد و این دو را با هم مدنظر قرار دهد. نکته دوم کتابشناس بودن بود. بنابراین معتقد بودم کسی که در این سمت قرار میگیرد باید با کتاب الفت داشته باشد و در همینباره برای من اساسی بود که این فرد کتاب را با تعریف دیگران نشناسد. نکته سوم اینکه او باید بتواند حرمت ناشر و مؤلف را به خوبی نگه دارد و قدرت گفتوگو با ناشر و مؤلف را داشته باشد. این موضوعی است که در گذشته باعث شده بود حرمت اهالی نشر و فرهنگ آنطور که باید و شاید، رعایت نشود.
صالحی در ادامه آشنا بودن با فرایند انتشار کتاب برای تسریع امور و قدرت اجرایی را از دیگر معیارهای خود برای انتخاب مدیر اداره کتاب عنوان کرد.
او سپس گفت: معیار پنجم من این بود که فرد باید در حوزه بررسان کیفی و خوب دستش باز باشد و آدمهای مناسبی را با بررسان کتاب مرتبط کند، چرا که وقتی سالانه 70هزار عنوان کتاب برای انتشار به اداره کتاب میآید باید در آنجا بررسان کیفی و خوبی وجود داشته باشد. نکته دیگر نیز بیحاشیه و اهل فرهنگ بودن این مدیر است، زیرا کافی است که فردی که در این سمت قرار میگیرد وارد چالشهای سیاسی و حاشیهیی شود که خود باعث به وجود آمدن مشکلات زیادی خواهد شد. مورد دیگر اینکه این فرد باید به سیاستهای کلان فرهنگی کشور، نظام و سیاستهای دولت که مردم به آن اعتماد کردهاند، معتقد باشد و رویکردش نسبت به این سیاستها در جهت تعهد دولت در قبال مردم باشد.
صالحی افزود: بیتردید با شناختی که از آقای شجاعی صائین دارم، ایشان تلاش خواهند کرد مسیر رو به جلویی را در حوزه اداره کتاب ترسیم کنند که البته تنها وظیفه آن وظیفه نظارت و بررسی کتاب نیست. در موضوع بحث نظارت و بررسی کتابها نیز باید برنامهها در سه لایه کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت مورد نظر قرار بگیرد.
انتهای پیام