جنگ تحمیلی از نگاه مطبوعات جهان

آمریکایی‌ها می‌گویند آمریکا در جهت محافظت از تمامیت ارضی ایران گام برمی‌دارد.

آمریکایی‌ها می‌گویند آمریکا در جهت محافظت از تمامیت ارضی ایران گام برمی‌دارد.

مجموعه کتاب‌های «جنگ ایران و عراق از نگاه مطبوعات جهان»، برگرفته از اسناد مطبوعاتی و بریده‌ جراید خارجی موجود در مرکز ملی اسناد دفاع‌مقدس است که پیشینه جمع‌آوری آن به روزهای آغازین بحران و تشکیل دفتر تبلیغات جبهه و جنگ بازمی‌گردد.

سرویس «فرهنگ حماسه» خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) نیز با بهر‌ه‌گیری از این منبع تاریخی، گریزی به وقایع قبل از آغاز جنگ تحمیلی و بعد از آن دارد.

اقدام آمریکا برای جلوگیری از حمله عراق از طریق عمان

زبان اصلی:انگلیسی.شماره: 000454

منبع:نیویورک تایمز/برنارد گوآرتزمن / واشنگتن

1359/7/12-1980-10-4

مترجم: رسول منصوری

منابع دیپلماتیک امروز 3 اکتبر گفتند اطلاعاتی در روز شنبه از عمان دریافت شد مبنی بر این که عراق تعدادی از هواپیماها و بالگردهای خود را به این کشور فرستاده واز عمانی‌ها خواسته تا اجازه حمله به سه جزیره کوچک ایران در خلیج فارس و تاسیسات ایران در نزدیکی تنگه هرمز را بدهند. چنین حملاتی می‌توانست اقدامات تلافی‌جویانه ایران را علیه عمان و دیگر کشورهای تولید کننده نفت خلیج فارس به دنبال داشته باشد، اما این حمله به وقوع نپیوست.

این امر هنگامی فاش شد که ژنرال ضیاالحق، رییس جمهور پاکستان، برای گفت‌وگو با جیمی کارتر درباره مسایل اقتصادی پاکستان و تلاش‌های نومیدانه خود در کنفرانس اسلامی برای پایان دادن به جنگ وارد واشنگتن شد.

پاسخ به اتهام ایران

از نظر سیاسی گفته می‌شود که موضع قوی دولت کارتر علیه استفاده از خاک عمان احتمالا ازگسترش خطرناک جنگ جلوگیری کرده است.

مقامات بلن دپایه در واشنگتن به جنبه دیگر موقعیت حاضر نگاه می‌کنند. ایران از شروع جنگ، آمریکا را متهم به همکاری با عراق کرده است. در مقابل، آمریکایی‌ها می‌گویند که نه تنها این اتهامات نادرست است، بلکه در حقیقت آمریکا در جهت محافظت از تمامیت ارضی ایران گام برمی‌دارد.

ادموند ماسکی وزیر خارجه آمریکا دیروز در یک کنفرانس مطبوعاتی در نیویورک گفت:" مطلقا هیچ اساسی برای این اتهام که ما در جنگ جاری با عراق همدست بوده‌ایم، وجود ندارد.1 هرگز هیچ پایه‌ای برای آن وجود نداشته است و درواقع مبانی بسیاری برای نتیجه گیری عکس آن وجود دارد."

بحران عمان هنگامی رخ داد که دولت کارتر با یک تقاضای فوری از جانب عربستان در زمینه دفاع هوایی روبرو بود.

در ابتدای جنگ ایران و عراق، عربستان سعودی و جمعی دیگر از کشورهای عرب منطقه به بغداد اجازه دادند تا تعدادی از هواپیماهای خود را در خاک این کشورها مستقر کند.

سعودی‌ها از این می‌ترسند که ایران به تلافی این عمل، حوزه‌های نفتی در شرق عربستان را مورد حمله قرار دهد.

بی‌طرفی، نگرانی اصلی نگرانی آمریکا این است که شاید فراهم کردن چهار فروند هواپیمای آواکس برای عربستان به بی‌طرفی آمریکا در جنگ لطمه بزند.

چنین حدس زده می‌شود که عربستان از عراق خواسته تا بغداد هواپیماهای خود را از خاک عربستان خارج کند. بنابراین برای آمریکا راحت‌تر خواهد بود که تصمیم تحویل آواکس‌ها را اجرا کند. تصمیم نهایی در روز دوشنبه و هنگامی گرفته شد که عربستان موافقت کرد طی یک بیانیه از واشنگتن درخواست فرستادن آواکس‌ها را بنماید.

همزمان لرد کارینگتون وزیر امور خارجه بریتانیا نیز در واشنگتن به سر می‌برد.

امروز جیمی کارتر به ژنرال ضیاء الحق اطمینان داد که آمریکا به معاهده سال 1959 مبنی بر کمک به پاکستان در صورت حمله شوروی پایبند است.

پاورقی:1 روزنامه نیویورک تایمز در این مورد نوشته است " برژینسکی به امان پایتخت اردن رفت و با رهبر عراق در نخستین هفته ماه ژوییه سال 1980 محرمانه دیدار کرد. به نوشته این روزنامه، هدف از این دیدار بحث و مذاکره پیرامون راههای هماهنگ کردن فعالیتهای آمریکا و عراق و " مخالفت با سیاستهای ایران" بود." اگر هدف دیدار واقعاً این بوده است باید گفت این اجلاس، در حکم یک شورای جنگی بوده است. کنت آر. تیمرمن، سوداگری مرگ، ص 165 همچنین گری سیک مشاور پیشین برژینسکی در مصاحبه‌ای گفت:" دیدار برژینسکی عمدا این تلقی را در صدام به وجود آورد که آمریکا در مورد تهاجم عراق به ایران به او چراغ سبز داده است چون هیچ چراغ قرمز آشکاری در مورد تهاجم به صدام نشان داده نشد." همان ص 166.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۳ دی ۱۳۹۲ / ۰۷:۰۷
  • دسته‌بندی: فرهنگ حماسه
  • کد خبر: 92100300945
  • خبرنگار :