همزمان با مطرح شدن اتهامهایی مبنی بر حملات شیمیایی توسط دولت سوریه در دمشق، روزنامههای سراسر جهان به پوشش اخبار سوریه و مداخله احتمالی غرب در این کشور پرداختهاند. روزنامهنگاران عرب اکثرا از این اقدام حمایت میکنند و این در حالی است که در سوریه و همپیمانان این کشور، روزنامهها به تکذیب اتهامهای مطرح شده علیه دولت دمشق میپردازند و مطرح شدن این اتهامها را توطئه غرب قلمداد میکنند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از شبکه خبری بیبیسی، روزنامهها در روسیه هشدار میدهند که مداخله نظامی غرب در سوریه میتواند فاجعهای بزرگ به بار آورد و این در حالی است که روزنامههای چینی اعلام کردهاند در صورتی که استفاده از تسلیحات شیمیایی توسط نیروهای دولتی سوریه ثابت شود، مسکو باید رویکرد خود را در قبال دمشق تغییر دهد.
در آمریکا و انگلیس نیز روزنامهنگاران بر این عقیدهاند که مداخله مسلحانه در سوریه تنها راه حل ممکن برای بحران طولانی مدت در این کشور خاورمیانه است.
در اینجا قصد داریم نیم نگاهی به اخبار منتشر شده در روزنامههای مختلف در مورد رویدادهای سوریه بیندازیم.
روزنامه الحیات که متعلق به دولت عربستان است، در گزارش خود نوشته است: بدون توجه به تمامی احتیاطها در مورد مداخله نظامی، امروز این راهکار تنها گزینه برای کاستن از سرعت حرکت منطقه- نه تنها سوریه - به سوی اضمحلال است.
روزنامهالقدس العربیه در گزارش خود نوشت: دولت آمریکا باید هر چه سریعتر دست به اقدام نظامی بزند و این اقدام باید ظرف یک یا دو روز آینده صورت پذیرد تا اسد از ادامه حمله و استفاده از تسلیحات شیمیایی ممنوعه بازداشته شود.
روزنامهالعربی المیاه در گزارش خود نوشت: باراک اوباما پس از فعالیت به عنوان رییسجمهوری آمریکا در چهار سال گذشته اکنون در استفاده از راهکارهای نظامی در برنامههای خود تا زمانی که امنیت ملی آمریکا مورد تهدید قرار نگیرد، ناکام مانده است.
روزنامه تشرین سوریه در گزارش خود نوشت: آیا ممکن است که یک فرد منطقی بر این باور باشد که واحدهای نظامی ارتش سوریه میتوانند حتی به موضوع استفاده از تسلیحات شیمیایی علیه مردمی که از آنها دفاع کنند، بیندیشند؟
روزنامه الرای که چاپ اردن و تحت حمایت دولت این کشور است در گزارش خود نوشت: به نظر میرسد جهان بیدار شده است و هر چند این اتفاق دیر روی داده، فجایع کشتار جمعی بوته در دمشق را فهمیده و آماده اقدام نظامی علیه دولت اسد است؛ دولتی که هیچ احترامی به جان مردمانش قائل نیست و علت این امر تلاش برای باقی ماندن بر مسند قدرت به هر بهایی است.
روزنامه النهار چاپ لبنان که مواضعی ضد دولت دمشق دارد در گزارش خود نوشت: گذر زمان نشان خواهد داد که اقدام به تعویق افتاده اوباما درباره بحران سوریه هزینههای مالی وجانی بیشتری نسبت به تردیدها و سردرگمیهای کلینتون پیش از مداخله در کوزوو خواهد داشت. در این شرایط ممکن است دیگر امکان دستیابی به پیروزی فراهم نباشد مگر به هزینهای بسیار زیاد.
روزنامه اعتماد چاپ ایران نوشت: اینکه چنین حمله شیمیایی در سوریه روی داده چیزی غیر از یک بازی و جوک نیست. این مساله یک حجمه رسانهای است که آنها (غرب) آغاز کردهاند تا بتوانند بگویند که دولت سوریه از تسلیحات شیمیایی علیه مردم خود استفاده کرده است اما تاکنون هیچ منبع رسمی این خبر را تایید نکرده است.
روزنامه جمهوری اسلامی چاپ ایران نیز در سرمقاله خود نوشت: برای غربیها سقوط حکومت بشار اسد اهداف مهم و متعددی را محقق خواهد کرد. اهدافی که آنها از مدتها پیش به دنبال دستیابی به آن هستند. یکی از مهمترین و اصلیترین این اهداف، آسیب رسیدن و از میان رفتن روحیه ضد صهیونیستی در کشورهای عربی است که این امر ادامه حیات رژیم صهیونیستی را تضمین میکند.
روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحارونوت در گزارش خود نوشت: کشته شدن افراد هزینهای است که پرداخت میشود. ارتش آمریکا در حال حاضر مشغول آماده سازی برای حملهای به سوریه است. نقطه مبهم اصلی این است که سوریها چه خواهند کرد. آیا واکنش رژیم سوریه منطقی خواهد بود؟ آنچه مسلم است این است که اسرائیل باید در نهایت آماده باش در آستانه چنین حملهای قرار داشته باشد.
روزنامه هاآرتص اسرائیل در گزارش خود نوشت: هر نوع اقدام آمریکا باید به اندازه کافی قدرتمند و جدی باشد تا اسد و تمامی استفاده کنندگان بالقوه از تسلیحات شیمیایی را متقاعد کند که آسیبی که به آنها به خاطر ارتکاب جرم خواهد رسید، بسیار بیشتر از سودی است که در نتیجه ارتکاب جرم حاصل میشود.
روزنامهتودی زمان ترکیه در گزارش خود نوشت: بر این باوریم که افرادی که نفت و خون مینوشند (خطاب به قدرتهای غربی) باری دیگر به دنبال ورود به منطقه هستند. گفته میشود آنها خواهند آمد و دولت اسد را در سوریه سرنگون خواهند کرد، آیا شما خواستار آمدن آنها هستید؟
روزنامه ملیت ترکیه در گزارش خود نوشت: تاکنون این مساله مسجل نشده است که سلاحهای شیمیایی در سوریه استفاده شده است و در صورت استفاده چه کسی مسئول است اما دولت ما از همان روز نخست اعلام کرده که دمشق از تسلیحات شیمیایی استفاده میکند. در شرایط کنونی اپوزیسیون سوریه دلایل بیشتری برای استفاده از تسلیحات شیمیایی دارد. ترکیه به جای تاکید بر برگزاری کنفرانس صلح در حال حاضر اقداماتی میکند که باعث بالا گرفتن جنگ داخلی و خونریزی در سوریه است.
گلوبال تایمز که در چین چاپ میشود در گزارش خود نوشت: در صورتی که سازمان ملل متحد عدله کافی را برای اثبات این که دولت سوریه پشت حملات شیمیایی اخیر در این کشور قرار دارد ارائه دهد، حتی روسیه به عنوان یک همپیمان سنتی دمشق باید در مواضع خود در قبال مناقشات این کشور خاورمیانه تغییراتی اعمال کند.
روزنامه روسیسکایا گازتا که متعلق به دولت مسکو است، در گزارش خود نوشت: آمریکاییها و انگلیسیها پس از بیان اینکه دمشق چراغ سبز را به بازرسان سازمان ملل متحد بسیار دیر نشان داده است اکنون عملا و آزادانه مشغول آماده سازی برای حمله به خاورمیانه هستند. این چیزی است که به اعتقاد اکثر کارشناسان اتفاق خواهد افتاد.
روزنامهنزاویسیمایا گازتای روسیه نیز در گزارش خود نوشت: حمله به سوریه میتواند فاجعهای را برای آمریکا رقم بزند، در صورتی که فرض کنیم فردی بتواند دو بار خودکشی کند این اقدام آمریکا به منزله دومین و به عبارتی آخرین خودکشی برای واشنگتن است. نخستین خودکشی در سال 2003 و زمانی اتفاق افتاد که آمریکاییها به عراق حمله کردند و این کشور خاورمیانه را به منبعی همیشگی برای بیثباتی تمامی کشورهای منطقه تبدیل کردند. حمله به سوریه میتواند به جنگ منطقهای بزرگی منجر شود و بسیار دور از ذهن است که آمریکا در این جنگ پیروز از میدان خارج شود. به همین دلیل است که احتمال حمله آمریکا به سوریه بسیار اندک به نظر میرسد.
روزنامه واشنگتن پست در سرمقاله خود نوشت: اقدام نظامی نمیتواند با شلیک یک یا دو موشک دوربرد به سرانجام برسد بلکه مستلزم تعهد و پیشه کردن صبر است. آمریکا نمیتواند نتیجه اقدام خود در سوریه را دیکته کند و در شرایط کنونی بسیار احمقانه است که آمریکا اقدام به اعزام نیروهای زمینی به سوریه کند. اما میتوان با ترکیب اقدام نظامی و دیپلماسی به نتیجهای دست یافت که تاثیری چشمگیر در پی خواهد داشت.
روزنامه نیویورک تایمز نیز در سرمقاله خود نوشت: روسای جمهوری نباید به عبور از خطوط قرمز در ملآ عام عادت کنند اما چنانکه این اتفاق روی دهد آنها باید از این اقدام حداکثر استفاده را به عمل آورند. بیشتر کشورها نظیر ایران مشغول رصد اقدامات آمریکا هستند. به این ترتیب در صورتی که اوباما تصمیم به استفاده از اهرم نظامی بگیرد باید نشان دهد که از گزینههای دیپلماتیک به تنگ آمده است و دلیلی قانونی و قابل دفاع برای چنین اقدامی وجود دارد.
روزنامه تلگراف چاپ انگلیس در گزارش خود نوشت: ارزشمندترین دارایی یک ابرقدرت اعتبار آن است. در صورتی که قدرتمندترین کشور دنیا تهدیدی میکند، تضمینی میدهد، از خط قرمزی عبور میکند باید آماده اعمال عزم خود باشد در غیر این صورت این دارایی ارزشمند از میان خواهد رفت.
روزنامه ایندیپندنت انگلیس در گزارش خود نوشت: آنچه مداخله مسلحانه توسط قدرتهای خارجی در سوریه در پی نخواهد داشت پایان دادن به درگیریهای خونینی است که از حدود دو سال و نیم در سوریه آغاز شده است. آتش بس در سوریه مهمترین نیاز است؛ آتش بسی که در آن با تقسیم قدرت هر جناحی کنترل آنچه را در اختیار دارد در دست گیرد.
انتهای پیام