وقتی آفت‌کش‌ها برای انسان مرگبارتر می‌شوند

با وجود سمی بودن مونوکروتوفوس، هند برای تضمین تولید بالاتر محصولات زراعی از این آفت‌کش و آفت‌کش‌های سمی دیگری که در کشورهای ثروتمند و فقیر به دلایل خطرناک بودن آنها برای سلامت انسان ممنوع هستند، استفاده می‌کند.

با وجود سمی بودن مونوکروتوفوس، هند برای تضمین تولید بالاتر محصولات زراعی از این آفت‌کش و آفت‌کش‌های سمی دیگری که در کشورهای ثروتمند و فقیر به دلایل خطرناک بودن آنها برای سلامت انسان ممنوع هستند، استفاده می‌کند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حدود یک دهه پس از اینکه دولت هند ممنوعیت تولید و استفاده از مونوکروتوفوس را لغو کرد، این آفت‌کش بسیار سمی ماه جاری موجب مرگ 23 دانش آموز خردسال در یک مدرسه روستایی شد که تحت یک برنامه دولتی، غذای رایگان توزیع می‌کرد.

با وجود اینکه این ماده از سوی سازمان جهانی بهداشت بسیار خطرناک شناخته شده اما گروهی از کارشناسان دولتی هند از سوی تولیدکنندگان متقاعد شدند که مونوکروتوفوس نسبت به آفت‌کش‌های دیگر ارزان‌تر بوده و در کنترل آفت‌هایی که به تولید محصول ضرر می‌زنند، موثرتر است.

اگرچه دولت هند استدلال دارد که مزایای آفت‌کش‌های قوی در صورت استفاده صحیح بیشتر از مضرات آنهاست اما تراژدی غذای مسموم مدرسه، انتقادهایی مانند رعایت نشدن مقررات مربوط به استفاده از آنها را بارز ساخت.

دانشمندان دولتی هند همچنان از این آفت‌کش دفاع کرده و اصرار دارند که تصمیم برای ممنوع نکردن آن تصمیم درستی بوده است.

یک مقام ارشد دولتی که در تصمیم‌گیری در مورد آفت‌کش مستقیما مشارکت داشته، اظهار می‌کند: باید بدانید که تمامی آفت‌کش‌ها سمی هستند اما برای حفظ یا افزایش تولید کشاورزی اساسی به حساب می‌آیند. ما استطاعت از بین رفتن 15 تا 25 درصد از تولید کشاورزی را نداریم. پاسخ در استفاده صحیح است.

سازمان جهانی بهداشت به تحقیقات انجام گرفته در سال 2007 اشاره می‌کند که طبق آن، هر سال 76 هزار نفر در هند بر اثر مسمومیت آفت‌کش می‌میرند. بسیاری از این مرگ‌ها خودکشی هستند که به دلیل سهولت دسترسی به آفت‌کش‌های سمی ساده می‌شوند.

دستورالعمل دولت برای استفاده از آفت‌کش‌ها

دولت هند یک دستورالعمل 15 صفحه‌ای در مورد نحوه استفاده از آفت‌کش‌ها منتشر کرده که شامل استفاده از پوشش محافظ و استفاده از ماسک در هنگام سمپاشی است. ظروف آفت‌کش‌ها نیز باید از بین بروند تا از استفاده مجدد از آنها جلوگیری شود اما در کشوری که یک چهارم از جمعیت یک میلیارد و 200 میلیون نفری آن بی‌سواد هستند و شمار زیادی در مناطق روستایی دورافتاده زندگی می‌کنند، اجرای این مقررات تقریبا غیرممکن است. به عنوان مثال استفاده از مونوکروتوفوس برای تولید صیفی‌جات ممنوع است اما هیچ تضمینی برای رعایت آن وجود ندارد.

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، خوردن 1200 میلی‌گرم یا کمتر از یک قاشق چایخوری مونوکروتوفوس برای انسان کشنده خواهد بود. این سازمان در سال 2009 از هند خواست به دلیل سمی بودن فوق العاده، این آفت کش را ممنوع کند. اکنون مقامات سازمان جهانی بهداشت می‌گویند تراژدی مرگ دانش آموزان، خطرات این آفت کش را بیشتر نشان داد اما مقامات دولت هند حاضر نیستند به یافته‌های این سازمان توجه کنند. رویترز به نقل از یک منبع دولتی گزارش داد: اتخاذ تصمیمات به نیازها، اولویت‌ها و الزامات ما بستگی دارد و هیچ کس بهتر از ما به این امر واقف نیست.

اولویت ملی

برای هند فراهم کردن غذای بیشتر برای مردمش یک اولویت ملی است. بر اساس گزارش بانک جهانی، حدود 400 میلیون نفر از مردم این کشور با کمتر از یک دلار و 25 سنت در روز زندگی می‌کنند.

حدود نیمی از کودکان پایین پنج سال نیز مبتلا به سوء تغذیه هستند. هند در آستانه اجرای یک برنامه بلندپروازانه برای عرضه غذای ارزان برای 800 میلیون نفر است. بازده بالاتر محصول و مدیریت هزینه‌ها در این اقدامات محوری خواهند بود.

طبق اعلام مقامات دولتی و سازندگان، مونوکروتوفوس ارزان و یک آفت‌کش با قابلیت استفاده وسیع‌ است. آفت‌کش‌های مشابه گران‌تر هستند. یک شیشه 500 میلی‌لیتری مونوکروتوفوس شرکت گودرج اگرووت 225 روپیه (3.75 دلار) است در حالیکه یک شیشه 500 میلی‌لیتری ایمیداکلوپرید تولید بایر 1271 روپیه قیمت دارد.

مونوکروتوفوس در بسیاری از کشورها شامل آمریکا، کشورهای اتحادیه اروپا، چین و همسایگان هند از جمله پاکستان ممنوع است. سریلانکا تنها برای پرورش نارگیل اجازه استفاده از آن را داده است.

چمینووا یکی از دو شرکتی که در سال 2004 مخالف ممنوعیت مونوکروتوفوس بود، پنج سال بعد تحت فشار افکار عمومی در کشورش دانمارک تولید این آفت‌کش را متوقف کرد اما یونایتد فوسفوروس در حال حاضر بزرگ‌ترین تولیدکننده این آفت‌کش در این کشور است.

مونوکروتوفوس، سمی‌ترین نیست

هند در بی‌میلی برای ممنوعیت آفت‌کش‌ها سابقه تاریخی دارد. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، مونوکروتوفوس تنها آفت‌کش سمی مورد استفاده در این کشور نیست.

فورات متیل پاراتیون، برومادیولون و فسفامیدون که به عنوان سموم بسیار خطرناک طبقه بندی شده اند، برای استفاده ثبت شده اند. اندوسولفان، ماده خطرناکی که سازمان ملل خواهان حذف جهانی آن شده، تنها در سال 2011 با حکم دادگاه عالی هند ممنوع شد.

طبق گزارش رسانه‌ها، بیش از هزار نفر به دلیل سمپاشی هوایی بی‌رویه اندوسولفان در ناحیه کاسارگود ایالت کرالا کشته شده و صدها کودک ناقص متولد شدند.

بر اساس جدیدترین آمار دولتی، تولید و تقاضا برای مونوکروتوفوس در هند در سال 2010-2009 بالاتر از سال 2006-2005 بوده است و حدود چهار درصد از کل آفت‌کش‌های مورد استفاده در سال 2010-2009 و هفت درصد از تولید را تشکیل داد.

طبق اعلام انجمن سازندگان و تولیدکنندگان آفت‌کش‌ها، در حال حاضر سهم این آفت‌کش در فروش دو تا سه درصد است. مرکز علوم و محیط زیست که یک ان.جی.اوی فعال در زمینه محیط زیست در هند است، وضعیت کنترل آفت‌کش‌ها در این کشور را اسفناک اعلام کرده است.

دولت هند تلاش کرده مقررات برای ساماندهی موثر واردات، تولید، صادرات، فروش، توزیع و استفاده از آفت‌کش‌ها معرفی کرد اما لایحه این قانون از سال 2008 تاکنون در پارلمان مانده است.

هند با خطرات آفت‌کش‌ها بیگانه نیست. به جز هزاران نفری که هر سال در هند به دلیل مسمومیت با این سموم جانشان را از دست می‌دهند، این کشور در سال 1984 بدنبال نشت گاز مرگبار متیل ایزوسیانات از یک کارخانه تولیدکننده آفت‌کش، با بدترین فاجعه صنعتی جهان روبرو شد که بر اثر آن نزدیک به 4500 نفر کشته شدند.

اما در مزارع روستاهای هند مونوکروتوفوس به طور گسترده و بدون رعایت جوانب احتیاطی لازم از سوی کشاورزان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۸ مرداد ۱۳۹۲ / ۱۱:۰۱
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 92050804286
  • خبرنگار : 71263