عضو هيأت علمي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي با بیان اینکه «حج، مبنا و بستر وحدت اسلامی میان مذاهب مختلف است»گفت: در سفر زیارتی و معنوی حج، وحدت عملی و فقهی میان مذاهب مختلف بصورت حداکثری قابل مشاهده است.
حجتالاسلام والمسلمين احمد مبلغي در گفتوگو با خبرنگار دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه قم، ویژگیهای بارز حج را مورد توجه قرار داد و اظهار كرد: حج در میان دیگر برنامههای اسلام دارای ویژگیهایی است که همه احکام از جمله نماز، پرهیز از محرمات و در یک معنا مباحث و امور خیر و عام المنفعه جامعه را شامل میشود.
وی ادامه داد: در نماز نیز معرفت و یکسری آداب رمز گونه وجود دارد ولی همین احکام در حج با حضور مفاهیم عمیق، رمزها و نمادها ضریب بالاتری را مییابد.
مبلغی تصریح کرد: انتقال پیامهای آشکار از وضعیت ظاهری به معنا و از معنا به لفظ به سرعت انجام میگیرد که این از ویژگیهای بارز حج است.
اين پژوهشگر مسائل ديني دربرگیری تمام جنبههای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را از دیگر ویژگیهاي برجسته حج عنوان کرد و افزود: اگر در راستای ترویج و توسعه وحدت اسلامی تمامی مسائل حج را تقویت و فعال کنیم به دستاوردهای بسیار بزرگی دست خواهیم یافت.
رييس پژوهشگاه مطالعات تقريبي عوامل وحدت ساز در حج را مورد توجه قرار داد و تاکید کرد: با توجه به حضور جمع کثیری از برادران اهل سنت و شیعه در این سفر، باید سعی شود تا مساله حج را امت محور کرده و چهره هماجزاء بودن امتهای اسلامی بصورت برجسته نیز به نمایش گذاشته شود.
مبلغی تصریح کرد: در حج بسیاری از احکام عملی و فقهی بین شیعه و سنی حتی از حیث تقسیم زمان شباهت خاصی به یکدیگر دارد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به خرید سوغاتی توسط حجاج ایرانی در این سفر، عنوان کرد: خرید سوغاتی، اگر بصورت افراطی صورت بگیرد توجه به روح و مفاهیم حج را کاهش و جنبههای معنوی حج را تحت الشعاع قرار خواهد داد.
رييس پژوهشگاه مطالعات تقريبي اظهار كرد: اگر سوغات در حج بعنوان محور و شاخص پرجاذبه جایگاهی پیدا کند، به همان مقدار از محورهای اصلی و معنوی حج کاسته خواهد شد.
مبلغی با بیان اینکه «باید تمامی مصارف عمومی انسان حالت افراطی نداشته باشد» ادامه داد: در شرایط کنونی فضای کشور، نیاز است تا بیهودگی در مصرف وجود نداشته و از خرید سوغاتیهای بزرگ و پرحجم که کل سفر را تحت الشعاع قرار میدهد و اصولا نادرست است، پرهیز شود.
انتهاي پیام