آیت الله حاج شیخ مجتبی تهرانی، تصحیح انگیزه تحصیل و تدریس را راهكاري براي كمك به خروج حوزهها از حالت ركود برشمرد.
به گزارش خبرنگار دين و انديشه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين استاد اخلاق طي سخناني در آيين آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه استان تهران تصريح كرد: اگر در حوزههای علمیه تنها به آموزش اكتفا شود و به آموزش معنوی، تهذیب نفس و اخلاق بها ندهند، آن علم به درد نمیخورد.
وی ادامه داد: در تمام حوزههای علیمه بايد به تصحیح انگیزه تحصیل و تدریس توجه شود. در هر صورت این انگیزه آمدن به حوزه خود کمک میکند تا حوزههای علمیه از رکود خارج شوند. هماکنون نيز در حوزهها تورم وجود دارد اما پیشرفتی نیست.
آيتالله تهراني افزود: یکی از امور مهمی که از تصحیح انگیزه برای تحصیل و تدریس به دست میآید، سادهزيستی است. هرچه به سراغ این بروید که خانهای بهتر داشته باشید، به همان مقدار از معنویات شما کاسته میشود.
وي با مهم خواندن انگیزه فردی که در آغاز مسیر تحصیل و طلب علم قرار دارد، اظهار كرد: بايد از طلابی که وارد حوزههای علمیه میشوند سوال کرد که چرا به حوزه آمدهاند. عدهای از افراد، انگیزه ورود به حوزه را رسیدن به درجه فقاهت مطرح میکنند زيرا مقامی بالاتر و مقدستر از مرجعیت وجود ندارد و گروهی هم حوزه را وسیلهای برای امرار معاش میدانند و برخی دیگر نیز گرفتن مدرک را انگیزه خود در طلبگی بیان میکنند.
آيتالله تهراني خاطرنشان كرد: کسی که انگیزه خود را از ورود به حوزه، رسیدن به درجه مرجعيت بیان میدارد به خودی خود ارزشمند نیست زيرا «خدا» در آن وجود ندارد و این فرد، بدون انگیزه الهی در تحصیل و تدریس، چیزی را به دست نخواهد آورد.
اين استاد اخلاق در بخش ديگري از سخنان خود با بيان اينكه سادهزیستی یکی از امور مهمی است که روحانیون باید توجه ویژهای به آن داشته باشند، يادآور شد: این امر نیز از همان تصحیح انگیزه نشات میگیرد؛ بنابراین هر فردی که یک گام برای بهبود وضعیت اقتصادی زندگی خویش بردارد به همان مقدار از معنویت و ارزش معنویات او کاسته خواهد شد.
وي گفت: امام (ره) خطاب به من فرمودند زی طلبگیات را حفظ کن که اگر آن را حفظ نکنی به روحانیت لطمه خواهد خورد و لطمه به روحانیت، لطمه به اسلام است.
آيتالله تهراني در پايان با بيان اينكه زی طلبگی تمام شئونات زندگی را در بر ميگيرد تصريح كرد: تاکید استادم حضرت امام (ره) بیشتر در برخورد با همنوع بود و میفرمودند رفتار یک روحانی با یک روحانی دیگر باید آموزنده باشد و من تاکنون به یاد نمیآورم که ایشان در مجلسی غیبت کرده باشد و یا اگر غیبتی هم میشد از آن جلوگیری نکرده باشد.
انتهاي پيام