يك عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي گفت: بايد افزايش نياز سرمايهگذاريهاي اقتصادي در كشورهاي تحول يافته جدي گرفته شود.
به گزارش خبرنگار سرويس بيداري اسلامي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، حسن سليمي، عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي كه بعدازظهر سهشنبه در همايش ملي تحولات خاورميانه و نظم نوين منطقهيي به ارائه مقاله پرداخت، با بيان اين كه وجه مشترك نظريه جهاني شدن، منطقهگرايي و شكل گرفتن پيوستگي و نهادهاي منطقهيي است، گفت: با هر ديدي كه به اين نظريه نگاه كنيم متوجه خواهيم شد كه فرآيند جهاني شدن، ثمرهاي به اسم منطقه خواهد داشت.
وي افزود: رشد منطقهگرايي در سراسر دنيا وزن مشترك تمام نظريههاي جهاني شدن بوده و اين فرآيند تناقضي با رشد منطقهگرايي ندارد. همچنين هر بخشي از جهان كه منطقهگرايي در آن كمتر رشد كرده با افزايش چشمگير ناامني و درگيري مواجه شده است.
سليمي ادامه داد: گسترش جهاني شدن در عرصه اطلاعات و ارتباطات به گسترش آگاهيهاي عمومي در خصوص دموكراسي، حقوق بشر و حتي نگراني از اسلام نيز منجر شده است كه از مقتضيات نوين همگرايي و جهاني شدن است.
يك عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي با اشاره به اين كه مسائل اقتصادي يكي از نيازهاي منطقهگرايي در خاورميانه جديد است، تاكيد كرد: در كشورهاي مصر، تونس، اردن، مراكش و عراق، به سرمايهگذاري بالغ بر 500 ميليارد نياز است، همچنين نرخ همگرايي اقتصادي در خاورميانه تا سال 2005 حدود هفت درصد بوده كه طبق آمار از همه جهان پايينتر است، ولي آمار نشان ميدهد كه روند رو به گسترش دارد.
او ادامه داد: اين سرمايهگذاري بايد با كمك بازيگران منطقهيي تحقق يابد و اين امر براي عربستان، تركيه، قطر و امارات فرصت بزرگي محسوب ميشود و آنها در حال گفتوگو درباره صنعت نفت و توريسم هستند، ولي با اين حال كشورهايي كه در حال تحول هستند براي گسترش اين صنعتها حتما به كمكهاي خارجي نياز داشته و خود توان توسعه اين صنايع را به تنهايي ندارند.
سليمي با بيان اين كه يكي ديگر از نيازهاي كشورهاي در حال تحول در حوزه اطلاعات و ارتباطات است، گفت: اين كشورها در زمينه ارتباطات و اطلاعات به كمك زيادي نياز دارند، زيرا به اين وسيله آنها توانستند زمينه اصلي شكلگيري تحولات خاورميانه را به وجود بياورند و نقطه قابل توجه اين است كه از نظر رشد استفاده از شبكه اينترنت خاورميانه بعد از آفريقا قرار دارد و رشد آن حدود 36 درصد بوده، يعني يك سوم مناطق خاورميانه به اينترنت دسترسي دارند.
وي پيوستگي فكري و تلقي نوين از دموكراسي را يكي ديگر از مهمترين مسائل كشورهاي منطقه دانست و تاكيد كرد: اكثر حاكمان جديد منطقه گرايشي از اخوانالمسلمين هستند كه ريشههاي فكري مشابهي هم دارند. همچنين دموكراسي تنها راهي بود كه كمك كرد اسلامگرايان به دور از خشونت به قدرت نزديك شوند كه اين خود وجه اشتراك ديگر تمام كشورهاي در حال تحول است.
اين استاد دانشگاه در پايان گفت: افزايش نياز سرمايهگذاري اقتصادي در كشورهاي تحول يافته بايد جدي گرفته شود و ايران نيز بايد سياستهاي خود را با اين عوامل هماهنگ ساخته و از فرصتهاي پيشرو بيشتر استفاده كند.
انتهاي پيام