دکتر علی اکبر ولایتی در تعریف بیداری اسلامی گفت: بازگشت به ارزشهای اسلامی و احیای اسلام، بیداری اسلامی است.
به گزارش خبرنگار بیداری اسلامی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر علی اکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل در سخنانی در همایش ملی تحولات خاورمیانه و آینده نظم منطقهای در تعریف بیداری اسلامی گفت: آنچه در کشورهای منطقه و خاورمیانه میگذرد و با توجه به نتایج انتخابات در مصر، تونس و یا در آینده در لیبی میگذرد این است که تمام کسانی که حتی سابقه اسلامیت ندارند سعی دارند از رقبا عقب نیفتند و داعیه اسلام را مطرح میکنند.
ولایتی با اشاره به آینده انقلابهای منطقه گفت: آنچه پیش آمده به عقب باز نخواهد گشت. ممکن است با دخالت کسانی که منافعشان از این تحولات به خطر افتاده از جمله غربیها، اسراییلیها و برخی کشورهای منطقه که نگران سرایت این تحولات به داخل کشورهایشان هستند کارهایی صورت گیرد و البته آنها از این اقدمات دست بر نمیدارند همانطور که از ایران دست نکشیدند و در پی تعدیل، شکست و یا توقف این تحولات و انقلابها هستند.
دبیرکل مجمع جهانی بیداری اسلامی تصریح کرد: تحولات در خاورمیانه و منطقه تقریبا تکرار انقلاب اسلامی ایران است. ایران امروز مقتدر از ایران قبل از انقلاب اسلامی است؛ حداقل در حوزه سیاسی که مردم دارای حق و تعیین حق سرنوشت هستند.
وی بر وجود رهبری مقتدر در میان کشورهای منطقه که در آنها انقلابها و تحولات شکل گرفته و یا در حال شکلیگیری است گفت: اگر در انتخابات مصر مجموع کسانی کاندیدا داشتند رهبری مقدری میداشتند حتما در دور اول برنده میشدند.
ولایتی با اشاره به اسلامگراها در مصر گفت: رد صلاحیت برخی کاندیداهای اسلامگرا در مصر نشان میدهد که از قبل طرحهایی برنامهریزی شده بود که افرادی که احتمالا رای بالایی دارند کاندیدا نشوند.
وی خاطر نشان کرد: معتقدم برای دور دوم انتخابات ریاست جمهوری مصر اگر کارها به روال عادی پیش رود یکی از اسلامگراها رییسجمهور میشود. اما همانطور که گفتم باقماندههای رژیم قبلی که در منطقه پول خرج میکنند و سیاست غرب حمایت میکنند و همینطور آمریکا و اسراییل سعی دارند دست به کارهایی بزنند مثل ماده 28 قانون که اسلامگراها رای نیاورند که اگر اینطور باشد، شرایط مصر به هم میخورد.
ولایتی با اشاره به اهمیت مصر به عنوان محور جهان عرب و نیز در تاریخ معاصر خاطر نشان کرد: تحولات مصر در منطقه را تحت تاثیر قرار میدهد با این حال معتقدم غیرممکن است که شرایط فعلی در مصر به عقب بازگردد و شاهد آمدن یک حسنی مبارک دیگر باشیم. کافی است تحولات همانطور که پیش رفته، پیش رود.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل با بیان اینکه همه جهان اسلام عرب و غیر عرب و شیعه و اهل سنت همه امید نهاییشان به ایران است، گفت: ما از همه گروهها وادیان دعوت به مشارکت و هماندیشی میکنیم. در تاریخ جهان اسلام سابقه ندارد در یک مجمعی ادیان و اقوام مختلف در جهان اسلام کنار بنشینند و با یکدیگر حرف بزنند اما این اتفاق در اجلاس بیداری اسلامی که در تهران انجام شد، صورت گرفت.
ولایتی خاطر نشان کرد: کشوری رهبری جهان اسلام را به عهده خواهد داشت که در قول و عمل پابرجا بماند.
دبیرکل مجمع جهانی بیداری اسلامی با اشاره به اینکه وقتی تحولات منطقه شکل گرفت برخی بر آن عنوان انقلاب رنگین نام نهادند و برخی هوشمندانهتر برخورد کردند و آن را بهار عربی یعنی فوران پانعربیسم و ناسیونالیسم عربی نهادند و برخی دیگر از جمله ایران بر این تحولات به عنوان بیداری اسلامی اطلاق کردند افزود: این سه عنوان در معرض قضاوت اهل سیاست قرار گرفت و امروز کمتر کسی شک دارد که این حرکت یک بیداری اسلامی است البته انگیزههای دیگر هم دخالت داشته است.
وی با اشاره به انتخابات مصر خاطر نشان کرد: البته در انتخابات مصر طرفداران جمال عبدالناصر رای 20 درصدی آوردند و این مشخص کرد که سهم ناسیونالیستها و پان عربیسمها، چقدر است همچنین سلفیها و اخوانیها با توجه به اینکه حدود 75 درصد از آراء و صندلیهای پارلمان را تشکیل میدهند وزن سیاسیشان مشخص است.
ولایتی با اشاره به اجلاسهای بیداری اسلامی در منطقه برگزار میکند گفت: ما در دعوتهایمان در این اجلاسها سعی کردیم وزن گروههای مختلف و مبارز در کشورها را رعایت کنیم.
وی همچنین از برگزاری اجلاس بانوان جهان اسلام در تیرماه سال جاری خبر داد و گفت: از تعدادی که برای شرکت در این اجلاس دعوت شدند حدود یک هزار نفر از کشورهای جهان اسلام و 250 نفر از داخل ایران شرکت میکنند. همچنین 70 درصد از این میهمانان از اهل سنت و 30 درصد از اهل تشیع هستند. همچنین 50 درصد از آنها از جهان عرب و 50 درصد غیر عرب هستند. با توجه به اینکه تحولات اخیر در دو سال گذشته در جهان عرب صورت میگیرد موضوعیت دارد تا شرکتکنندگان در این اجلاسها بیشتر از جهان عرب باشند.
دبیر کل مجمع جهانی بیداری اسلامی به ترکیب شرکتکنندگان شورای مشورتی مجمع جهانی بیداری اسلامی اشاره کرد و گفت: از این شورا نیز شرکتکنندگان اهل سنت 70 درصد و اهل تشیع 30 درصد هستند.
وی ادامه داد: شورای مشورتی اولین NGO بینالمللی جهان اسلامی و غیر فرسایشی و موثری است که خارج از محدودیت دولتها شکل گرفته و در آن افراد به اظهار نظر میپردازند.
ولایتی با اشاره به اقبال جوانان شرکتکننده در اجلاس جوانان جهان اسلام گفت: در این اجلاس از گروههای مختلف از جمله پسر سمیع الحق که پدر معنوی طالبان در پاکستان است و طالبان را بخشی از بیداری اسلامی میدانست در مقابل آن برخی از افغانهای تاجیک اعتراض کردند و حرفشان زدند همچنین عدهای هنگام سخنرانی رییسجمهور ایران در اعتراض به سیاست ایران در سوریه بلند شدند و سخنانی گفتند و در مقابل برخی از لبینانیها در واکنش به این اعتراضها سخن گفتند. نظیر این هماندیشی را در جهان اسلام ما سراغ نداریم و حتی این رخدادها از برخی شبکهها به طور زنده پخش میشد این حرکت بیش از هر چیز در منطقه و خاورمیانه تحت تاثیر اسلام بوده است.
علیاکبر ولایتی در جمع خبرنگاران با اشاره به نقش امام خمینی در بیداری اسلامی درمنطقه گفت: پایهگذار اصلی موج معاصر بیداری اسلامی امام خمینی بوده است و رهبری ادامه دهنده آن بودند و اولین شخصیت که با صراحت و روشنی اعلام کرد که در منطقه بیداری اسلامی اتفاق افتاده است. مقام معظم رهبری سیر تحولات آفریقا و جهان عرب را تحلیل کردند و پیشبینی درست ایشان در نهایت به تحقق پیوست و امروز کسانی که در کشورهای جهان عربی و اسلامی به دنبال بازگشت به اسلام هستند الگوی انقلاب اسلامی را مد نظر قرار دادند.
وی گفت: همه گروهها تمایل دارند از فرصت حضور در ایران برخوردار شوند و ایران هدایت خود را برای جنبشها و گروههای مختلف منطقه و خاورمیانه داشته باشد.
ولایتی درباره انتخابات ریاست جمهوری مصر گفت: آرایی که کاندیداها به دست آوردند مثل همهپرسی مصر و انتخابات مجلس نزدیک به سه چهارم این آراء متعلق به اسلامگرایان است و امکان ندارد با چنین درصدی کسی که ادعای اسلامگرایی ندارد در صورت برگزاری درست انتخابات دور دوم و دخالت نکردن عوامل خارجی غیر اسلامگرایان رای بیاورد.
وی گفت: در حال حاضر بیشترین شانس را کاندیداهای اسلامگراها (مرسی) دارند و در چنین صورتی او پیروز خواهد شد. بعید میدانم کسانی که وابستگی فکری به رژیمهای قبلی داشتند از خود بیدرایتی به خرج دهند و بخواهند احمد شفیق را در انتخابات مصر برنده سازند.
مشاور مقام معظم رهبری در پاسخ به این سوال که لحن گروههای اسلامگراها در مصر از یکدیگر متفاوت است در چنین شرایطی آینده این گروهها را چطور ارزیابی میکنید گفت: طبیعی است هر متفکری دیدگاههایش متفاوت است، اما همه آنها در چارچوب اسلام حرف میزنند. به نظر میآید در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در مصر اسلامگراها متفقتر شوند و به مرسی رای دهند و اگر روال عادی در این انتخابات طی شود، مرسی پیروز است.
وی درباره تحولات بحرین خاطر نشان کرد: اکثریت قریب به اتفاق مردم بحرین از مداخلات دولتهای بیگانه در کشورشان ناراضیاند و تجریه انقلابهای مختلف در منطقه و تحولات بیداری اسلامی نشان میدهد که مردم هرجا در صحنه باشند پیروز میدان هستند.
ولایتی درباره نقش عراق در بیداری اسلامی تاکید کرد: ما خوشحالیم از اینکه بعد از یک دوره طولانی دیکتاتوری مردم عراق امروز در سرنوشت خود حاکم هستند و دولت عراق، دولتی منتخب است. عراق ظرفیتهای بسیاری به لحاظ طبیعی، تاریخی، فرهنگی و انسانی دارد،از این رو آینده روشنی برای مردم عراق پیشبینی میکنیم.
وی با اشاره به سیاست و تدبیر نوری المالکی و دیگر همکارانش در دولت عراق گفت: همچنین امیدواریم مجلس عراق و گروههای دیگر در این کشور بتوانند نظام جدید در عراق را سامان دهند و شاهد خواهیم بزودی عراق جایگاهش را در جهان عرب و جهان اسلام آن طور که استحقاقش را دارد به دست آورد.
وی در خاتمه گفت: مردم عراق و حکومت این کشور در گامهای نخست خود قرار دارند. در حال حاضر عراق مقر اتحادیه عرب شده است و نشست بینالمللی ایران و 1+5 در عراق با موفقیت و در آرامش برگزار شد و این اقدامی مثالزدنی است که با وجود تمام سختیهایی که داشته است توانسته امنیت را در بغداد ایجاد کند و از کشورهای مختلف با رغبت به این کشور بیایند و در آنجا مذاکرات صورت گیرد.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل با اشاره به مذاکرات ایران و 1+5 اظهار کرد: اگر طرفین به دنبال مذاکرات سازنده باشند باید در چارچوب قواعد بینالملل به توافق برسند.
وی درباره احتمال تعلیق غنیسازی اورانیوم از سوی ایران اظهار کرد: تا آنجا که من از مواضع نظام جمهوری اسلامی ایران اطلاع دارم بنایی در متوقف کردن غنیسازی وجود ندارد.
وی در پاسخ به این سوال که ایران درباره غنیسازی 20 درصد چه رویکردی دارد، گفت: درباره غنیسازی 20 درصد آقای جلیلی نظرش گفته است و بقیه مطالب را در مسکو خواهد گفت.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل با اشاره به مذاکرات مسکو اظهار کرد: فکر میکنم اگر طرفین به دنبال مذاکرات سازنده باشند باید در چارچوب قواعد بینالملل به توافق برسند و تا جایی که به ایران مربوط است نظام جمهوری اسلامی ایران عزم قاطعهاش شرکت در مذاکرات است همچنین ایران پایبندیاش را به قواعد بینالمللی اعلام کرده است و از سویی در حقوقاش در دستیابی به انرژی صلحآمیز هستهیی پافشاری میکند.
ولایتی ادامه داد: امیدواریم طرفهای 1+5 و غرب قبل از اینکه وارد مسکو شوند حداقل بین خود هماهنگی داشته باشند و در مذاکرات با انسجام و هدف مشخص شرکت کنند.
وی ادامه داد: در صورتی که اعضای 1+5 در چارچوب به رسمیت شناختن حق ایران در استفاده از انرژی صلحامیز هستهیی براساس NPT ثابت قدم باشند باید آن را در عمل نیز نشان دهند.
ولایتی با اشاره به دو دور مذاکرات قبلی ایران و 1+5 گفت: به نظر میرسد در استانبول و تا حدودی کمتری در بغداد آنها بر موضوع به رسمیت شناختن حق ایران در استفاده از انرژی صلح آمیز هستهیی حداقل در قول پایدار بودند، ولی در فعل و عمل چیزی اتفاق نیفتاد و مذاکرهکنندگان 1+5 بین خود ساعات متمادی وقت گذاشتند. توصیه کارشناسی ما این است که کشورهای 1+5 از قبل با یکدیگر مشورت کنند تا اجلاس بعدی در مسکو نتایج ملموستری برای طرفین داشته باشد.
ولایتی گفت: در بغداد همانطور انتظار میرفت طرف مقابل ما مایل به ادامه مذاکره بود، اما طرح جامع و مشخصی نداشت و برعکس آن ایران طرح مشخصی در دست داشت. بحث نمایندگان ایران در بخش جهتدهی به این مذاکرات کامل و روشن بود و دو طرف توافق کردند در آینده نزدیک در مسکو جمع شوند که این نشان میدهد طرفها مایلند از طریق مذاکره به سرانجام برسند.
انتهای پیام
نظرات