/گزارش/ بيمارستان "وست مينيستر هاسپيتال" در انتظار تخريب!

شنيده‌ شده است مالکين بيمارستان مسيح شهر کرمانشاه پس از خارج کردن نام اين بيمارستان از ليست ميراث ملي، قصد تخريب آن را دارند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، منطقه کرمانشاه، حدود هشت سال پيش بود که پس از کش و قوس‌هاي فراوان، بالاخره پرونده بيمارستان قاجاري مسيح در شهر کرمانشاه به شماره 9144 در روز دهم خرداد ماه 1382 به ثبت آثار ملي رسيد.

در آن روز دوستداران تاريخ و فرهنگ هرگز تصور نمي‌کردند که ممکن است روزي اين اثر تاريخي و ارزشمند شهر کرمانشاه از ليست ميراث فرهنگي خارج شود و زمينه براي تخريب آن فراهم شود اما گويا اين تصور محال، به حقيقت پيوسته و بيمارستان مسيح کرمانشاه با راي ديوان عدالت اداري کشور از ليست ميراث ملي خارج شده است.

و امروز تنها يک دغدغه در اذهان دوستداران تاريخ و فرهنگ اين ديار مي‌گذرد و آن اين‌که، زين پس چه شرايطي براي نخستين بيمارستان غرب کشور به وجود خواهد آمد. آيا وسوسه تخريب و برج سازي در مکان اين بيمارستان تاريخي شهر در ذهن مالکين آن مي گذرد؟

در ادامه اين گزارش، نگاهي به تاريخچه و ويژگي‌هاي منحصر به فرد بيمارستان مسيح کرمانشاه مي‌اندازيم.

بيمارستان مسيح کرمانشاه نزديک به سه راه شريعتي و در بر خيابان واقع است، به همين لحاظ برخلاف ابنيه قديمي ديگر، دسترسي به آن بسيار آسان است.

گرچه در دوره قاجار و پس از زمامداري محمد علي ميرزا دولتشاه در کرمانشاه، اين شهر به داشتن اطباء حاذق و دواخانه‌هاي معتبر معروف بوده و بيمارستاني نيز در زمان حکمراني فرمانفرما به سال 1323 هجري قمري ( 1904 ميلادي) ساخته شده است، اما مي توان گفت بيمارستان مسيح که در اواخر عصر قاجار افتتاح شده ( 1916ميلادي) اولين بيمارستاني است که در غرب ايران بنا شده است.

بيمارستان مسيح کرمانشاه يکي از قديمي ترين بيمارستان‌هاي کشور است که ساختمان آن جهت بيمارستان و با اسلوب بسيار مدرن نسبت به زمان خود ساخته شده است، اين بنا در عين حال جز معدود ساختمان‌هاي قديمي است که بر اساس طراحي و نقشه از پيش تهيه شده، ساخته شده است.

اين بيمارستان با کوشش ميسيونرهاي مسيحي و پشتيباني جامعه پزشکي آن زمان در کرمانشاه جهت درمان و معالجه بيماران که در آن زمان مرکزيت غرب کشور را دارا بوده است، به نام "وست مينيستر هاسپيتال" تاسيس شده است.

در طول ساليان متمادي بيماران بسياري که عمدتا از ولايات غربي کشور شامل استان‌هاي فعلي کردستان، کرمانشاه، همدان، لرستان و ايلام بوده‌اند در اين بيمارستان مورد معالجه قرار مي گرفته‌اند.

در آن زمان با وجود وضع بهداشتي مناسب، امکانات و تجهيزات پيشرفته پزشکي نسبت به زمان و وجود پزشکان حاذق و مشهور، اين بيمارستان از اعتبار ويژه‌اي برخوردار بوده است، لذا بيماراني از شهرهاي دور دست نيز جهت معالجه بيماري‌هاي صعب العلاج به آنجا مراجعه مي‌کرده‌اند.

اين بيمارستان را خانم "ميسزاستد" در سال 1916 افتتاح كرد و پس از فوت وي در سال 1922 دکتر "پاکارد" و پس از وي دکتر "باسديگر" رياست بيمارستان را به عهده گرفتند. در طول زمان، نام اين بيمارستان در ابتدا "وست مينيسترهاسپيتال" (معروف به مريض خانه آمريکايي‌ها) و سپس بيمارستان مسيح و بالاخره به بيمارستان مراديان تغيير نام يافت، چرا که مرحوم دکتر مراديان آخرين کسي بود که رياست آن را به‌عهده داشت.

برخي معتقدند که بيمارستان در سال 1932 احداث شده است، خاصه آنکه سنگ تاريخ داري که عدد 1932 بر آن حجاري شده در پايين ورودي ساختمان وجود دارد، اما با دانستن تاريخ دقيق افتتاح بيمارستان در سال 1916 به دست خانم "ميزاستد" و فوت ايشان در تاريخ 1922 و رياست دکتر "پاکارد" در همان سال و سپس رياست دکتر "باسديگر" ( تا پايان 1926) و نيز وجود عکسي قديمي از بيمارستان که مربوط به 1927 است، مشخص مي‌كند که احداث بنا به هر حال مربوط به قبل از سال 1932و به احتمال زياد همان 1916 يعني سال افتتاح بيمارستان بر مي‌گردد.

همچنين در خصوص بناي اين بيمارستان بايد گفت که بيمارستان مسيح کرمانشاه در ميان زمين وسيعي به مساحت تقريبي پنج هزار متر مربع ساخته شده است که زيربناي آن 1024 مترمربع و اعيان آن 3626 مترمربع است.

پلان آن از نوع برونگرا است و فضاي وسيع اطراف آن که زماني باغ بزرگي بوده بنا را همچون نگيني در بر گرفته است. طراح بيمارستان، معماري به نام "ال گال" است.

بنا از شيب زمين پيروي كرده و به همين دليل تعداد طبقات در قسمت‌هاي آن متفاوت است، در حالي‌که خط آسمان در همه جا يکي است، تعداد طبقات در قسمت شرقي بنا به احتساب زير زمين چهار طبقه است؛ در قسمت وسط، سه طبقه و در بخش غربي به دو طبقه کاهش يافته است.

در وسط هر طبقه، هشتي زيبايي طراحي شده که به مثابه محل تقسيم فضاهاي داخلي عمل مي نمايد، اطاق‌ها و سرويس‌ها جهت نورگيري و ديد به بيرون در دو بخش شمالي و جنوبي قرار گرفته‌اند و در بين آنها کريدور واقع است که در سراسر پلان ادامه دارد.

مصالح بنا از آجر است؛ سقف زيرزمين را با طاق ايجاد كرده‌اند و از شيوه قمي پوش در ساخت آن استفاده كرده‌اند، همچنين بام آن با شيرواني پوشش داده شده و سقف با تير چوب و خرپاهاي بزرگ و مستحکمي ايجاد شده است.

اينکه چگونه ديوان عدالت اداري چنين بيمارستان منحصر به فرد و تاريخي را از ليست ميراث ملي کشور خارج مي‌کند، يک بحث است و اينکه زين پس چه سرنوشتي در انتظار بيمارستان مسيح کرمانشاه است نيز بحث ديگر . . .

انتهاي پيام

  • دوشنبه/ ۵ اردیبهشت ۱۳۹۰ / ۱۰:۰۳
  • دسته‌بندی: استان ها
  • کد خبر: 9002-02094.178618
  • خبرنگار :