ضرورت پرداخت متفكرانه و پرهيز از كليشه در مستندهاي اجتماعي ايرج عرب‌زاده يكتا: ساخت مستند‌هاي اجتماعي اگر عالمانه نباشد نتيجه‌ي عكس خواهند داشت

يك مستند‌ساز معتقد است: عدم پرداخت عالمانه به مستند‌هاي اجتماعي باعث كاهش تاثير‌گذاري آن‌ها در جامعه مي‌شوند و حتي گاهي باعث مي‌شود كه نتيجه‌ي عكس در جامعه داشته باشند.

ايرج عرب‌زاده يكتا در گفت‌وگو با خبرنگار سرويس تلويزيون خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در ارزيابي خود از افزايش پخش مستند‌هاي اجتماعي در شبكه‌هاي مختلف سيما گفت: اين مستند‌ها عموما با سه گرايش اطلاع‌رساني صرف (براي آگاه‌سازي خانواده‌ها و افراد درگير)، هشدار‌دهنده، كارشناسي و آسيب‌شناسي معضلات اجتماعي ساخته مي‌شوند؛ اما آن چه اهميت دارد اين است كه در همه‌ي اين سه نوع بايد حالت تداوم و پيدا‌كردن ريشه‌هاي واقعي، جست‌وجوي راه‌حل‌ها و درمان‌هاي قابل اجرا در سطح تصورات كشور بررسي شود نه اين‌كه تنها هدف هشدار‌دادن باشد.

وي با بيان اين‌كه عدم پرداخت عالمانه و هوشيارانه به اين مستند‌ها باعث كاهش تاثير‌گذاري آن‌ها مي‌شود و حتي گاهي نتيجه‌ي عكس مي‌دهند اظهار كرد: درباره‌ي ساختاري كه براي اين مستند‌ها تعريف مي‌شود، زمان پخش، تعداد تكرار آن‌ها و غيره بايد هماهنگي بين شبكه‌هاي مختلف وجود داشته باشد و عالمانه و دقيق با آن برخورد كنند.

اين مستند‌ساز استفاده از زبان طنز در مستند‌هاي اجتماعي را مثبت ارزيابي كرد و گفت: بهتر است كه در ساخت مستند‌هاي اجتماعي از همه‌ي قالب‌ها استفاده شود؛ ولي بايد بسيار عالمانه عمل كرد تا مخاطب احساس نكند كه شعاري مي‌خواهد بدهند و از برنامه فراري ‌شود؛ بلكه ببيند كه برنامه مي‌خواهد به‌طور ملموس و واقعي به اصل ماجرا بپردازد و راه‌حل‌هاي موجود را بررسي كند.

وي ادامه داد: ما در مستند «چرا» نيز كه معضل اعتياد را در 100 قيمت پنج دقيقه‌اي بررسي مي‌كنيم سعي كرديم از زبان طنز در راستاي تاثير‌گذاري بيشتر آن استفاده كنيم.

عرب‌زاده يكتا درباره‌ي بهترين ساعت پخش اين نوع مستند‌ها از شبكه‌هاي سيما گفت: بهتر است اين مستند‌ها در ساعاتي كه خانواده‌ها به‌ويژه جوانان در خانه جمع هستند پخش شوند، جنبه‌هاي هشداري و آموزش اين مستند‌ها مي‌تواند بسيار مفيد باشد. به شرطي كه پدر و مادر ها نيز همكاري كنند و توضيحات كافي و تكميل را به فرزندان خود ارائه دهند.

وي در پايان اضافه كرد: با توجه به پايين‌آمدن سن اعتياد در ميان جوانان كشورمان ديدن اين مستند‌ها براي سنين پايين‌تر، در كنار آموزش‌ها و توضيحات والدينشان توصيه مي‌شود.

انتهاي پيام

  • یکشنبه/ ۲۲ آذر ۱۳۸۸ / ۱۲:۰۸
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 8809-00059.147820
  • خبرنگار :