مدير كل دفتر ثبت آثار تاريخي، فرهنگي، طبيعي و معنوي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اعلام كرد: پروندهي «رديفهاي موسيقي سنتي» ايران در فهرست ميراث ناملموس جهاني ثبت شد.
حسينعلي وكيل كه در اجلاس ميراث ناملموس يونسكو در ابوظبي امارات شركت كرده است، در گفتوگو با خبرنگار بخش ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار داشت: پروندهي «رديفهاي موسيقي سنتي» ساعتي پيش پس از بررسي در اجلاس يونسكو، به تأييد اعضا رسيد و بهعنوان دومين پروندهي ميراث ناملموس ايران در فهرست جهاني ثبت شد.
«رديفهاي موسيقي سنتي» بهعنوان نخستين پروندهي مستقل ايران در فهرست ميراث ناملموس جهاني ثبت شده است. البته صبح امروز (چهارشنبه، هشتم مهرماه) نوروز كه پروندهي آن بهشكل مشترك از سوي هفت كشور به يونسكو ارائه شده بود، در فهرست ميراث ناملموس يونسكو به ثبت رسيد.
مهرماه سال گذشته، با رايزني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با مسؤولان خانهي موسيقي ايران، مشخص شد كه پروندهي «رديفهاي موسيقي سنتي» تا حدودي آماده شده است و لازم بود تا با فرمتهاي جديد تطبيق داده شود. بر اين اساس، در كاري فشرده و با همكاري سازمان ميراث فرهنگي، خانهي موسيقي ايران و پژوهشكدهي مردمشناسي، پروندهي «رديفهاي موسيقي سنتي» ايران با توجه به معيارهاي ثبت جهاني آماده و فيلم مورد نياز آن ساخته شد و در نهايت همراه پروندهي نوروز بهعنوان يك پروندهي مستقل براي كشور ايران به يونسكو فرستاده شد.
اين پرونده از سهسال گذشته در حال جمعآوري و آمادهسازي از سوي خانهي موسيقي بود و با ارائهي فهرست جديد ضوابط ثبت ميراث معنوي از سوي يونسكو، پرونده تكميل شد.
يكي از مهمترين بخشهاي اين پرونده به فيلم مستندي مربوط است كه دربارهي رديف موسيقي سنتي ايران بايد تهيه ميشد. اين فيلم با حضور بزرگان رديف آوازي مانند محمدرضا شجريان، حسين عليزاده، حاتم عسگري، فرهاد فخرالديني، كياني، طلايي، ظريف و ديگر استادان حوزهي آوازي و با كمك اساتيد دانشگاه تهران و اساتيد خانهي موسيقي و يكي از مستندسازان آماده شد.
به گزارش ايسنا، امروز پروندهي نوروز پس از مطرح شدن بهعنوان يك اثر مشترك از سوي كشورهاي ايران، جمهوري آذربايجان، هند، قزاقستان، ازبكستان، پاكستان و تركيه در فهرست ميراث ناملموس جهاني ثبت شد. اين پرونده پس از مطرح شدن و پيش از اينكه فرصتي براي اعتراض بيابد، با تشويق حضار تأييد شد.
دو اثر ديگري كه پيش از نوروز در فهرست ميراث ناملموس جهاني ثبت شدند، شامل «موسيقي عاشيقلار» از جمهوري آذربايجان و «رقص تانگو» از كشور آرژانتين بودند.
برگزاري اجلاس ميراث ناملموس يونسكو از 28 سپتامبر (ششم مهرماه) در ابوظبي كشور امارات آغاز شده است و تا دوم اكتبر (دهم مهرماه) ادامه مييابد.
انتهاي پيام