گـزارش ايسنا از تلويزيون در روز انتخابات رياست‌جمهوري؛ دبير ستاد انتخابات صداوسيما: ادامه‌ي روند مناظره‌ها نيازمند فرهنگسازي است

شبكه‌هاي تلويزيوني همزمان با آغاز انتخابات رياست جمهوري پخش ويژه برنامه‌هاي زنده خود را آغاز كردند؛ در اين بين برخي شبكه‌ها ازجمله شبكه اول و دوم سيما، حتي زودتر از موعد مقرر(ساعت 8 صبح) برنامه‌هاي انتخاباتي را به روي آنتن بردند.

به گزارش خبرنگار سرويس تلويزيون ايسنا، ويژه برنامه‌هاي انتخاباتي شبكه‌هاي تلويزيوني در فضايي كاملا شاد و دكورهايي جديد در داخل استوديو اجرا شد؛ در اين بين شبكه تهران با اجراي برنامه در خارج از استوديو و فضاي سبز و باز، سعي در ارائه برنامه‌اي متفاوت داشت.

پخش اخبار و اطلاعيه‌هاي ستاد انتخابات كشور در دستور كار تمامي شبكه‌ها بود؛ اما شبكه اول سيما بر خلاف روزهاي جمعه، جمعه 22 خرداد ماه از نخستين ساعات روز پخش بخش‌هاي خبري را با عنوان «اخبار انتخابات دهم» آغاز كرد و به تناوب يك گوينده زن و يك گوينده مرد(محمدرضا حياتي) اجراي بخش‌هاي خبري را بر عهده داشتند؛ اين اخبار هر 30 دقيقه يك بار پخش شد و از لوگوي زرد و قرمز براي عنوان «اخبار انتخابات دهم» استفاده كرده بودند.

به گزارش ايسنا، اجراي ويژه برنامه شبكه اول را هم اقبال واحدي برعهده داشت و در ادامه بنفشه رافعي نيز به او ملحق شد. اين برنامه در فضايي كاملا شاد به روي آنتن رفت و ارتباط با مراكز اخذ راي در داخل تهران و شهرستانها از جمله برنامه‌هاي اصلي بود.

ويژه برنامه زنده شبكه دو تا پيش از آغاز برنامه كودك بر عهده دو مجري مرد بود كه اين برنامه نيز در فضاي شاد داخل استوديو اجرا شد. اين ويژه برنامه با آغاز برنامه زنده «فتيله» تعطيل شد و عمو قناد و فتيله‌ها جايگزين آن شدند. در برنامه «فتيله» اجراي سرودهاي حماسي درباره‌ي ايران از جايگاه ويژه‌اي برخوردار بود. ضمن اين كه شبكه دو به عنوان «شبكه كودك»، مجريان جوان برنامه‌ «عصر بخير بچه‌ها» را به مراكز اخذ راي فرستاده بود تا از در گفت‌وگو با راي اولي‌ها از اين محل‌ها گزارش تهيه‌ كنند.

پخش سرودهاي حماسي و درباره‌ي ايران از همان ساعات نخست در شبكه‌ها آغاز شد و در اين بين ترانه‌هاي محمد نوري همانند سالهاي گذشته از جايگاه ويژه‌اي برخوردار بود. «سفر براي وطن» و «اي ايران» ترانه‌هايي بود كه از اين خواننده به ترتيب از شبكه‌هاي اول و تهران پخش شد. «ايران جان... ايران وطنم»(شبكه سه)، «وطنم پاره‌ تنم» (شبكه آموزش)، «وطنم...وطنم...وطنم ايران»(شبكه اول) پخش شد.

در روز 22 خرداد ماه تمامي شبكه‌ها از يك لوگوي مرتبط با موضوع انتخابات در گوشه‌ي بالاي صفحه تلويزيون استفاده كرده بودند كه برخي از اين لوگوها مشترك بود. شبكه آموزش(حماسه حضور)، شبكه تهران (حماسه‌اي ديگر)، شبكه سه (22 خرداد ماه) و شبكه قرآن (شوق حضور) را به عنوان لوگوي براي خود انتخاب كرده بودند.

شبكه سه در ساعات اوليه آغاز انتخابات، برنامه «نشان» را به روي آنتن فرستاد و در ادامه برنامه زنده شبكه سه با اجراي محمود محمدي در فضايي آبي رنگ و شاد آغاز شد. شبكه سه با تعريف شبكه جوان در تهيه گزارش از مراكز اخذ راي بيشتر گفت‌وگو با جوانان را در دستور كار قرار داده بود.

شبكه قرآن كه در ساعات اوليه برنامه‌اي با موضوع ظهور امام زمان را پخش مي‌كرد، در ادامه برنامه زنده خود را با عنوان «رويش» آغاز كرد و فضاي قالب بر اين برنامه پرچم ايران بود كه با حضور سه مجري به روي آنتن رفت. همچنين شبكه قرآن با طرح پرسشي قرآني درباره‌ي ويژگي حاكم اسلامي، اعلام كرد كه 22 سكه بهار آزادي را به برندگان اهدا مي‌كند.

شبكه خبر ويژه برنامه انتخاباتي خود را از استوديويي كاملا متفاوت با اجراي خسروي و حسني‌دخت و خسروي روي آنتن فرستاد. اين استوديوي بزرگ كه به مجري اجازه حركت مي‌داد شامل چند بخش مجزا براي دعوت از مهمان، ارائه اخبار انتخاباتي و غيره بود و همزمان با آن بينندگان تلويزيوني فعاليت خبرنگاران شبكه خبر را براي تهيه خبر و مراجعه به سايتها مشاهده مي‌كردند.

شبكه تهران از حدود ساعت 8 و 10 دقيقه ويژه برنامه زنده خود را آغاز كرد كه اجراي آن را محمد سلوكي و قاسم بي‌نياز بر عهده داشتند. اين برنامه نيز ارتباط زنده با مراكز اخذ راي را در دستور كار قرار داده بود.

مسجد‌الرسول نازي‌آباد، مسجد لرزاده در ميدان خراسان، مسجدالنبي نارمك، حسينيه ارشاد، مسجد امام حسين(ع) و مسجد امام صادق (ع) صادقيه، از جمله مراكز اخذ راي در تهران بود كه در برنامه‌هاي زنده انتخاباتي به تناوب گزارشهايي از آن‌ها پخش شد.

در اين برنامه‌هاي زنده علاوه بر اين كه چند مجري در داخل استوديو اجراي برنامه‌ها را بر عهده داشتند هر شبكه گزارشگراني را به سطح شهر اعزام كرده كه گفت‌وگو با مردم و انعكاس فضاي پرشور شركت در انتخابات را در دستور مار قرار داده بودند.

علي معصومي (شبكه تهران)، محسن حاجيلو، بهروز مقدم و فهيم(شبكه سه) و امامي(شبكه اول) از جمله گزارشگران صدا و سيما در سطح شهر بودند.

همزمان با حضور مقام معظم رهبري پاي صندوق راي، تمامي شبكه‌ها (9 شبكه) به پخش اين گزارش زنده و صحبتهاي ايشان اقدام كرده و در اين بين شبكه‌هاي تهران، قرآن، خبر و آموزش دوربيني مجزا داشته و از زاويه‌اي متفاوت به انعكاس اين خبر پرداختند.

همچنين در ساعات اوليه آغاز انتخابات برخي از شبكه‌ها از تصاوير آرشيوي و تصاوير مربوط به انتخاباتهاي گذشته استفاده كردند كه در تمامي آنها اين مطلب كه گزارش‌ آرشيوي و يا مربوط به سال گذشته است، قيد شده بود.

شبكه‌هاي تلويزيوني در اين روز هم چنين پخش زيرنويس را در دستور كار قرار داده و زيرنويس‌هايي چون «حضور گسترده در انتخابات نشان وفاداري به امام (ره) و ملت است»، «شركت در انتخابات اداي دين به لاله‌هاي خفته در خاك ايران»، «انتخابات ترسيم چشم‌انداز زيباي آينده به دست من و توست» و «شركت در انتخابات ضامن پيشرفت و استقلال كشور است» و غيره استفاده كردند.

بر اساس اين گزارش شبكه آموزش نيز پخش برنامه‌اي زنده و گفت‌وگو محور را در دستور كار قرار داد و در ميان برنامه‌ها نيز سرودهاي حماسي و گزارشهايي از سطح شهر پخش كرد. اين برنامه با حضور دكتر دانشور به موضوع رياست‌جمهوري ايران و دنيا از جامعه‌شناسي سياسي نگاه كرد كه در استوديويي با پس زمينه‌اي از حضور امام پاي صندوق‌هاي راي اين مبحث مطرح شد.

در اين برنامه مجري شبكه آموزش هم چنين به مخاطبان اين شبكه و تعريف آن اشاره كرد و يادآور شد كه بحث‌هاي تئوريك را براساس ماموريت شبكه آموزش و مخاطباني كه اين شبكه دارد، مطرح خواهند كرد.

در روز 22 خرداد ماه تمامي شبكه‌هاي تلويزيوني سراسري ارتباط زنده با مراكز استانها را از جمله رويكردهاي اصلي خود قرار داده بودند و با مراكزي چون بندعباس، بوشهر، اراك، كرمان، كهكيلويه و بوير احمد و غيره ارتباط برقرار كردند. هم چنين برخي از بخش‌هاي خبري شبكه خبر از اين مراكز پخش شد. برخي از اين ارتباطات زنده نيز با پخش موسيقي آن منطقه درباره‌ي ايران و انتخابات همراه بود.

شبكه اول به هنگام ارتباط با مركز خوزستان سرودي به زبان عربي با عنوان «الله‌الله يا وطن» را پخش كرد.

در روز انتخابات شبكه‌هاي تلويزيوني همچنين ووله‌هاي با موضوع ايران پخش كردند كه در اغلب آنها نمايش ابنيه تاريخي از جايگاهي ويژه برخوردار بود.

از نكات قابل توجه پخش فيلم سينمايي از شبكه سه در ساعت 9 صبح بود؛ اين شبكه فيلم خارجي «فيليكا» را پخش كرد و مجري(محمود محمدي) اعلام كرد كه اين فيلم را براي كساني كه كارشان مانده پخش مي‌كنيم. او هم چنين خطاب به بينندگان گفت كه كار اصلي ما با شما بعد از پخش اين فيلم است.

شبكه قرآن در روز انتخابات ترانه‌هايي جديد با موضوع ايران و انتخابات را تدارك ديده بود كه بدون پخش موسيقي و با ترانه‌هايي جديد و جوان پسند به روي آنتن رفتند. شبكه‌ي قرآن پخش برنامه‌ «رويش» را نيز به صورت گفت‌وگو محور با حضور مهمانان چون حجت‌الاسلام دري‌ نجف‌ آبادي( دادستان كل كشور) و غيره به روي آنتن برد.

بر اساس اين گزارش ايسنا، در روز انتخابات شبكه‌هاي تلويزيوني پخش تصاوير زنده همزمان از دو محل را در دستور كار قرار داده بودند و گاه اين تصاوير به انعكاس حضور مردم در تهران و شهرستانها پاي صندوقهاي راي اختصاص داشت.

در ويژه برنامه انتخاباتي شبكه تهران محمد سلوكي در بخشي با اشاره به مناظره‌هاي تلويزيوني نامزدها، به اين نكته پرداخت كه مناظره‌هاي داغ به دقت نظر مردم كمك كرد وباعث شد تا در تمام محافل مردم با هم بيشتر گفت‌وگو كنند و به اين نكته بپردازند كه شب گذشته چه اتفاقي افتاد و نتيجه‌گيري كنند به چه كسي راي بدهند بهتر است. اجراي ترانه در استوديوي روباز شبكه تهران و حضور خوانندگاني چون جاويد عسگري، ازبخشهاي ديگر ويژه برنامه انتخاباتي اين شبكه بود.

در نيم روز اول روز 22 خرداد ماه شبكه‌ خبر مدام از طريق زيرنويس آخرين اخبار انتخاباتي را به گوش مردم مي‌رساند و به صورت زنده با ستاد انتخابات كشور ارتباط برقرار مي‌كرد و مردم را در جريان آخرين اخبار انتخاباتي قرار مي‌داد. در اين روز هم چنين در برخي شبكه‌ها زيرنويسي مبني بر تكذيب خبر پاسخ‌دادن رهبر به نامه آقاي هاشمي را پخش كردند.

در روز 22 خرداد ماه شبكه تهران هم چنين با مجيد دانشور، دبير ستاد انتخابات صدا و سيما گفت‌وگو داشت و وي مطالبي را درباره‌ي برنامه‌هاي تبليغي نامزدها در تلويزيون بيان كرد. دانشور گفت: در اين روزها برنامه‌هاي ضبطي نامزدها به دليل فشردگي كارها و برنامه هاي تبليغاتي دائما به هم مي‌خورد و گاه اعضاي ستاد تا دقيقه 90 يا تا ساعت دو نيمه شب مي‌ايستادند و بر برنامه‌ها نظارت مي‌كردند. وي انجام اين كار را طاقت‌فرسا خواند و افزود: دبيرخانه ستاد انتخابات صدا و سيما مطالبات مردم از برنامه‌هاي تبليغاتي را مستند نگه داشته‌است.

دانشور در بخشي از صحبت‌هايش اين گونه گفت كه اگر ما آمديم افكار مخالف هم را پخش كرديم اين مطالب در محدوده كنترل شده پخش شد تا تضارب افكار صورت گيرد چراكه انتخاب حق مردم است. وي ادامه روند برگزاري مناظره‌هاي نامزدها را نيازمند فرهنگسازي دانست.

بر اساس گزارش ايسنا از برنامه‌هاي صبح تا ظهر تلويزيون ، شبكه خبر در بخشي از ويژه برنامه‌اش با شهر قم ارتباط زنده برقرار كرد و صحبت‌هاي برخي آيات عظام را به روي آنتن برد. هم چنين حضور علي لاريجاني پاي صندوق‌هاي راي در شهر قم از شبكه خبر پخش شد. هم چنين ارتباط تصويري شبكه خبر با كهگيلويه‌ وبوير‌احمد به دليل مشكل صدا براي لحظاتي قطع شد. در اين روز ارتباط زنده استوديوي شبكه سه با مسجدالنبي نيز براي لحظاتي به دليل مشكل صدا قطع شد.

شبكه چهارسيما از ساعت يازده صبح با پخش يك سرود حماسي درباره‌ي ايران، برنامه‌هايش را آغاز كرد؛ اين شبكه هم‌چنين به پخش تيزري متفاوت درباره‌ي انتخابات 22 خرداد‌ماه پرداخت و سپس مستند «جاده ابريشم» را روي آنتن فرستاد.

فهيم، گزارشگر شبكه سه با حضور در مسجد النبي بر اين نكته تاكيد كرد كه 22 خرداد 88 ماه تكرار 22 بهمن ماه57 خواهد بود. او كه چهار سال قبل هم در اين برنامه‌ها به عنوان گزارشگر حضور داشته خاطرنشان كرد كه حضور در انتخابات امسال پرشورتر است.

شبكه اول سيما علاوه بر برقراري ارتباط مستقيم با مراكز عمده رأي‌دهي در تهران و شهرستان‌ها، گزارش‌هايي از رأي دادن آيات اعظام و مقامات كشوري مانند آيت‌الله شاهرودي رييس قوه قضائيه پخش كرد.

علاوه بر آن ارتباطي مستقيم با گزارشگر حاضر در كشور تركيه برقرار كرد و او از حال و هواي ايرانيان مقيم تركيه پاي صندوق‌هاي رأي گفت و با رأي‌دهندگان به مصاحبه پرداخت.

شبكه دو سيما نيز كليپي به نام «اشاره‌هاي آبي» پخش كرد كه در آن ضمن به تصوير كشيدن حضور مردم در انتخابات به تلاش‌هاي تصويربرداران، گزارشگران و ديگر عوامل فني تلويزيون مي‌پرداخت.

گزارشگران اين شبكه در مسجد لرزاده ضمن مصاحبه با رأي‌دهندگان از آنان مي‌خواستند كه با سه واژه انتخاب، من و وطن جمله‌سازي كنند.

يكي از نكات قابل توجه نحوه ارتباط‌گيري شبكه‌هاي مختلف با مراكز استان‌ها بود. به عنوان مثال پس از آن‌كه ارتباط استوديوي شبكه اول سيما با مركز آذربايجان شرقي به پايان رسيد، بلافاصله اين مركز از طريق شبكه سه سيما به ارسال گزارش پرداخت.

بهروز مقدم در يكي از گزارش‌هاي خود از مسجد امام حسين(ع) اعلام كرد كه قرار است عروس و دامادي پس از جاري شدن خطبه عقد با همان لباس مراسم عروسي براي رأي‌دادن مراجعه كنند.

گزارشگر شبكه تهران در يكي از گزارش‌هاي خود از مسجد امام صادق(ع) به مصاحبه با فرشاد پيوس پرداخت كه در نيمه‌هاي صحبت‌هاي او ارتباط صدا قطع شد.

در ويژه‌برنامه‌ي شبكه چهار سيما كه با اجراي مهسا ملك مرزبان و عليرضا غفاري روي آنتن رفته است در يكي از بخش‌هاي خود به تاريخچه انتخابات در ايران پرداخت.

درحالي‌كه عقربه‌ها ساعت 11 و40 دقيقه را نشان مي‌داد درويشي گزارشگر شبكه قرآن و معارف سيما از وزارت كشور اعلام كرد كه تاكنون شش ميليون تن آراي خود را به صندوق‌ها ريخته‌اند.

براساس گزارش ايسنا تا اذان ظهر 22 خرداد ماه، عربلو در استوديوي ويژه‌برنامه رويش شبكه قرآن از طريق اينترنت بينندگان را از انعكاس حضور مردم در انتخابات رياست‌جمهوري در رسانه‌هاي ديگر مطلع مي‌كرد.

انتهاي پيام

  • جمعه/ ۲۲ خرداد ۱۳۸۸ / ۱۵:۱۸
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 8803-11845
  • خبرنگار : 71012