درحاليكه چندماه بيشتر به پايان مهلت استخراج سنگ از معدن سنگ نياسر كاشان باقي نمانده است، هنوز نگراني دربارهي آسيبهاي روزانهاي كه از انفجارهاي معدن به چشمههاي آب نياسر، بخصوص به چشمهي اسكندري وارد ميشوند و از بين رفتن حريم منظري چهارتاقي نياسر ادامه دارد.
به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، آسيبهاي بيولوژيكي و زيستي كه توسط گلها و گياهان درحال رشد به بدنهي چهارتاقي وارد ميشوند و به مرور بند ملاتها را شل و سبب سست شدن و عدم چسبندگي مصالح ميشوند و آسيبهاي جوي، اقليمي و زماني از يك طرف و آسيبهاي انساني توسط كساني كه براي بازديد ميآيند، ازسوي ديگر به از بين رفتن هرچه سريعتر اين محوطهي تاريخي كمك ميكنند.
مدير كل دفتر حفظ و احياي بناهاي تاريخي در اينباره به خبرنگار ايسنا گفت: وزارت صنايع و معادن در استانها تاكنون بهصورت مستقيم از سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استعلام نميگرفت و فقط از طريق وزارت كشور، استانداري و فرمانداري استانهاي خود استعلام و اجازهي بهرهبرداري از معدن را ميگرفتند.
سياوش صابري ادامه داد: بهدنبال مكاتبهاي كه ازسوي رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ اسفنديار رحيممشايي ـ با وزير صنايع و معاون ـ علياكبر محرابيان ـ انجام شد و در آن، عدم استعلامها و مشكلاتي كه بهدنبال اين موضوع ايجاد ميشوند، بيان شد، وزير نيرو به سازمانهاي استاني خود تأكيد كرد كه آنها موظف به استعلام گرفتن از سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري هستند.
وي بيان كرد: از اين به بعد، اگر براي صدور مجوز يك معدن و تمديد آن به گرفتن مجوز از دستگاههاي دولتي نياز باشد، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نيز در اين مجموعهي دستگاههاي دولتي كه بايد از آنها استعلام شود، قرار ميگيرد.
او اظهار داشت: سازمان پس از استعلام بهرهبردار بايد ببيند، در محدودهاي كه به وجود معدن در آن استناد ميشود، ضوابط قانوني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري تا چه اندازه كامل و جامعاند.
مدير كل دفتر حفظ و احياي بناهاي تاريخي گفت: در اين حالت، اگر به هريك از بناهاي تاريخي صدمهاي وارد شود، كارشناس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بايد در دادگاه صالحهاي اين آسيب را به اثبات برساند؛ ولي اگر در محدودهي حريم باشد، اين حريم بايد مصوب و ابلاغ شده باشد، چون ضوابط حريم بعد از ابلاغ ازسوي دستگاههاي متولي موضوع، لازم الاجراست.
صابري دربارهي تمديد مجوز بهرهبرداري از معدن سنگ نياسر كاشان، اظهار كرد: از آنجا كه مجوز كنوني معدن به قبل از حريم مصوب مربوط بود، اكنون تمديد مجوز معدن بايد كنترل شود كه اگر در محدودهي حريم مصوب است و با ضوابط حريم تداخل دارد، مجوز تمديد نشود و اگر تمديد شد، مستلزم شكايت و پيگيريهاي حقوقي است.
وي ادامه داد: اكنون انتظار ميرود، با نگاه گسترهي موجود، به اينگونه موضوعها نگاه شود، كه آن هم نيازمند سازوكارهاي اداري و پشتيباني است.
به گفتهي او، بحث فرهنگسازي اين نيست كه عدهاي آثار تاريخي را تخريب كنند و ميراث فرهنگي شانس بياورد و با پيگيري دفتر حقوقي آنرا پيگيري و متخلفان را محكوم كند تا آنها جريمه شوند و جريمهي آنها به خزانهي دولت پرداخت شود؛ اين فايدهاي ندارد، چون اثر تاريخي اگر تخريب شد، ديگر برنميگردد.
صابري اضافه كرد: تفاوت ميراث فرهنگي با همهي بخشهاي دولتي در اين است كه اگر ميراث فرهنگي چيزي را از دست بدهد، ديگر قابل برگشت نيست؛ ولي اگر در حوزههاي ديگر بناهايي مانند سد، مدرسه يا ساختمان تخريب شوند، دوباره آنها را ميتوان ساخت؛ ولي براي ميراث فرهنگي نميتوان جبران خسارت كرد. به همين دليل، بايد با نفايس ملي با وسواس زياد برخورد كرد.
معاون پايگاه ميراث فرهنگي نياسر كاشان نيز دربارهي وضعيت موجود در اين محوطهي تاريخي، بيان كرد: براساس پيگيريهاي انجامشده تا پيش از تعطيلات نوروزي، گويا بهرهبردار معدن هنوز قصد ادامهي كار را دارد.
رضا حسيني گفت: بهدليل انفجارهاي انجامشده در اين محوطه در ماههاي اخير و تهديدهايي كه متوجه چشمهي اسكندري شده، افراد محلي منطقه حركتهايي را در بخش و فرمانداري منطقه انجام دادهاند.
وي ادامه داد: تمديد مجوز بهرهبرداري از معدن سنگ نياسر كاشان، آسيبهاي زيادي را به چشمههاي آب نياسر كه در فهرست آثار ملي به ثبت رسيدهاند، وارد ميكند، بهحدي كه امكان خشك شدن چشمهها وجود دارد. ازسوي ديگر، حريم منظري چهارتاقي نياسر درحال از بين رفتن است.
او تأكيد كرد: اگر كار معدن ادامه يابد، به چهارتاقي و محدودهي اطراف آن، آسيبهاي جبرانناپذيري وارد ميشوند.
انتهاي پيام