/درگذشت شاعر آوانگارد قلمروهاي آهني/ فخيمي، سالور، حكيمي و شيخ‌الحكمايي از ژازه طباطبايي گفتند

ژازه‌ طباطبايي، هنرمند نقاش و مجسمه‌ساز 77 ساله‌ي ايران، به‌دليل عوارض ناشي از عفونت ريه، مشكلات قلب، كليه و دستگاه تنفسي، در نخستين ساعات بامداد امروز شنبه بيستم بهمن در بيمارستان آتيه‌ي تهران حيات را بدرود گفت.

دوستان ژازه و هنرمندان مجسمه‌ساز درپي درگذشت ژازه طباطبايي - شاعر آوانگارد قلمروهاي آهني - در گفت‌وگوهاي جداگانه‌اي با خبرنگار بخش هنرهاي تجسمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، از اين هنرمند آوانگارد كه جايگاه روشني در جريان مجسمه‌سازي مدرن ايران دارد، ياد كردند.

حسين فخيمي - مدرس دانشگاه و مجسمه‌ساز - گفت: من با ژازه كه هنرمندي آوانگارد بود در اسپانيا آشنا شدم و اكنون كه رفته، بسيار متاثرم. ژازه از هنرمنداني بود كه زندگي‌اش را در اختيار كارش گذاشت و مسوولان مي‌بايست در زمان حياتش از او و كارهايش استفاده مي‌كردند.

به‌زعم وي حالا كه او درگذشته است، ضرورت دارد بزرگداشتي برايش برگزار شود تا از او و كارهايش تجليل شود. همه از اين كه باز هم هنرمندي از جامعه رخت بربسته است ناراحتند و براي شادي روح او دعا مي‌كنند.

مريم سالور - هنرمند نقاش و مجسمه‌ساز - نيز درباره ژازه و تاثير او در مجسمه‌سازي عنوان كرد: ژازه جز نخستين نسل هنرمنداني بود كه هنر مدرن را وارد ايران كرد.

او افزود: ژازه طباطبايي جزو هنرمندان سقاخانه‌يي پيشگام و آوانگارد ايران بود كه هنر ايراني را با دانشي كه از هنر غرب برگرفته بود، تلفيق كرد و كارش خاص‌تر شد. او از مكتب كوبيسم اروپا الهام گرفته بود و از فلزات و چرخ دنده‌ها پيكرهاي زيبا خلق مي‌كرد.

سالور معتقد است، رويا‌ي ژازه اين بود كه تصويرهايش را چند بعدي كند. باور داشت تصوير نمودار لحظه‌اي است از جريان واقعيت، حال آن‌كه مجسمه‌هايش كشش زمان‌ است و از اين رو واقعي‌تر.

تاثير انكارناپذير ژازه در مجسمه‌سازي

حميد حكيمي - هنرمند مجسمه‌ساز و دوست نزديك ژازه طباطبايي - هم با ابراز تاسف به‌خاطر درگذشت وي به خبرنگار ايسنا گفت: ژازه واقعا هنرمند و دوست داشتني بود و از اين پس جاي خالي او در هنر ايران احساس خواهد شد.

به تعبير وي، ژازه احتياج به معرفي ندارد؛ زيرا آنقدر بزرگ هست كه نياز به اين كار نباشد. تاثيرش در مجسمه‌سازي انكار ناپذير است؛ زيرا او پا را از دنياي سنتي فراتر گذاشته بود و در المان‌هاي مدرن كار مي‌كرد و از قطعاتي كه به درد نمي‌خوردند در كارهايش بهره مي‌برد.

طاهر شيخ‌الحكمايي - رييس انجمن مجسمه‌سازان ايران - هم از تاثير ژازه‌ي مجسمه‌هاي آهني ايران گفت.

او با اشاره به كارهاي ژازه كه در بسياري از گالري‌ها و موزه‌هاي ايران و اسپانيا به‌نمايش درآمده، عنوان كرد: ژازه طباطبايي از مجسمه‌سازان آوانگارد و پيشرو بود كه تاثير مهمي را در جريان مجسمه‌سازي گذاشت.

انتهاي پيام

  • شنبه/ ۲۰ بهمن ۱۳۸۶ / ۱۴:۱۷
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 8611-11738
  • خبرنگار :