«منتقدان تلقي درستي از سينماي كودك ندارند» نشست‌ «قفل‌ساز» در جشنواره‌ي فيلم كودك برگزار شد

در نشست پرسش و پاسخ فيلم «قفل‌ساز» عليرضا رضاداد كه در محل اين نشست حاضر بود، از نوع نگاه و تعريف منتقدان از سينماي كودك و نوجوان انتقاد كرد.

به گزارش خبرنگار سينماي ايسنا، دبير جشنواره‌ي كودك با بيان اينكه براي اولين باراست كه در چنين جلساتي صحبت مي‌كند، سخنانش را بعنوان فارابي در مقام يكي از تهيه‌كنندگان فيلم «قفل‌ساز» آغاز كرد و گفت: تفكر منتقدين و تفكر انتقادي در سينماي ما دچار يك انحراف، كم‌ دانشي و برداشت نادرست شده و اين روند تلقي اشتباهي را از سينماي كودك بوجود آورده است.

وي مرزبندي درباره‌ي كودك و براي كودك را اشتباه دانست و اظهار داشت: متاسفانه اين اشتباهي است كه منتقدين به آن دچار شده‌اند و از عنوان «براي كودك» كه درست‌تر است به‌درستي استفاده نمي‌كنند.

مديرعامل بنياد سينماي فارابي «قفل‌ساز» را فيلمي به شدت براي بچه‌ها دانست و گفت: فيلمي كه در نظرسنجي شب گذشته 90 درصد تماشاگران را جذب كرده ارزشمند است.

وي اين فيلم را داراي سه ويژگي دانست و افزود : «قفل ساز» اولين فيلمي است كه مشكل كودك آزاري را از موضع ناپدري و نامادري مطرح نمي‌كند، ضمن اينكه منازعات فردي در اين فيلم به منازعات جمعي تبديل مي‌شود و پناه به قانون در فيلم احيا مي‌شود. همچنين رابطه سه‌گانه بين سه نسل به نوعي به تصوير كشيده شده است.

به گزارش ايسنا، طهماسب صلح‌جو كه اداره اين جلسه را برعهده داشت در جواب رضاداد با بيان اينكه تقسيم بندي‌هاي صورت گرفته در سينماي كودك بيشتر از جانب مسئولين بوده است، گفت: ما ناگزير به طبقه‌بندي و تقسيم هستيم و اينها را نبايد توهين تلقي كنيم و اينكه كسي بگويد فيلمي «درباره»‌ يا «براي كودك» است انتقاد نيست وارزش‌هاي فيلم نفي نمي‌شود.

رضاداد هم ادامه داد: اين موارد از سوي عده‌اي تحقيرآميز بيان مي‌شود و آنهايي كه اين تقسيم‌بندي را گذاشته بودند، مي‌دانستند كه تقسميم‌بندي‌ها برچه اساسي است. الان آنچه در جايي وضع شده به اشتباه در جاي ديگري استفاده مي‌شود.

غلامرضا رمضاني كارگردان اين فيلم هم بااشاره به نمايش «قفل‌ساز» در جشنواره فيلم فجر گفت: آنجا زمزمه‌هايي بود كه فيلم به درد بچه‌ها نمي‌خورد و هدف ساخت آن جشنواره‌اي بوده است، اما در نمايش‌هايي كه روز گذشته در جشنواره كودك داشتيم همه استقبال كردند. ديدن فيلم توسط تماشاگران تا انتها براي من غيرقابل باور بود و معتقدم فيلم در جايگاه واقعي خودش به نمايش درآمد.

اين كارگردان سينما با بيان اينكه اگر تعريف مشخص از سينماي كودك وجود داشته باشد مشخص خواهد شد «قفل ساز» براي چه قشري ساخته شده است تصريح كرد: تعريف الان ما از كودك اين است كه نمي‌فهمند. ما بچه‌هاي خودمان را به شدت تحقير مي‌كنيم و به‌ همين دليل مي‌گويم «قفل ساز» درباره كودك است.

رمضاني با انتقاد از تلويزيون به خاطر نوع نگاهش به كودكان و نوجوانان گفت: در تلويزيون كاري نديده‌ام كه كودك شخصيت داشته باشد و مدام به آنها به چشم خردسال نگاه مي‌كنند و مرتب به آنها هشدار مي‌دهند. زماني هم كه فيلمنامه‌اي به آنها براي ساخت ارائه مي‌كنيم، مي‌گويند اينها چيست؟ مگر مي‌خواهي فلسفه مطرح كني؟ و فكر مي‌كنند بچه‌ها اينها را نمي‌فهمند در صورتي كه فهم بچه‌ها بسيار بالا است.

وي در عين حال به آموزش و پرورش اشاره كرد و گفت: اين سازمان هم هيچ حمايتي از سينماي كودك نمي‌كند و مدام شعار مي دهند. حتي پروانه حمايتي هم كه دو سال پيش به فيلم «حيات» اختصاص دادند هنوز به نتيجه نرسيده است. در بخش جنبي جشنواره فجر هم اين پروانه را مجددا به «قفل‌ساز» دادند كه از آن هم خبري نشد اگر واقعا مي‌خواهند از اين سينما حمايت كنند، حداقل سالني را كه در اختيار دارند به سينماي كودك اختصاص دهند.

اين كارگردان در ادامه با اشاره به فيلم‌هاي «گلنار»، «دزد عروسك‌ها» و «گربه‌آوازه‌خوان» معتقد است: عده‌اي مي‌گويند زمان نمايش اين فيلم‌ها دوران شكوفايي سينماي كودك بود، در صورتي كه من دوران فعلي را تعالي مي‌دانم چون آن زمان «باغ مظفر» و «برره‌اي» وجود نداشت و باتوجه به اينكه فضاي فيلم‌ها متاثر از جامعه بود، طبيعتا از اين فيلمها استقبال مي‌شد.

رمضاني خطاب به رضاداد كه در محل نشست حاضر بود گفت: انتظار دارم مسائل‌ هارموني سينماي كودك و حس آن خيلي جدي گرفته شود.

آقاكريمي تهيه كننده به همراه دو بازيگر خردسال فيلم قفل‌ساز هم در جلسه حاضر بودند.

در اين نشست كه ظهر امروز ـ يازدهم ارديبهشت ماه ـ درسالن قصر نور هتل باباطاهر برپا بود،علاوه بر دبير جشنواره، آقاحسيني مدير اداره كل ارشاد همدان هم حضور داشت.

******* حاشيه‌هايي از جشنواره‌ي كودك و نوجوان همدان

در اولين روز برگزاري جشنوراه فيلم‌هاي كودك و نوجوانان همدان با استقبال مردم از فيلم به پايان رسيد و

در اكثر سانسها ظرفيت سينماها تكميل شد.

** نقص فني سينماي نوساز قدس هنگام نمايش «گوشواره» كه با وقفه زيادي همراه بود.

*** كتاب جشنواره در 182 صفحه به صورت رنگي منتشر شده كه در آن اطلاعات همه بخش‌ها و فيلم هاي جشنواره به چشم مي‌خورد و نشريه روزانه نيز با نام پروانه‌ها در 16 صفحه در طول برپايي جشنواره منتشر و توزيع مي شود.

***شهردار همدان اعلام كرد: يكي از ميدان‌هاي شهر به نام ميدان جشنواره نامگذاري خواهد شد. تنديس جشنواره نيز در طول برپايي آن در ميدان شهيد مفتح نصب شده است.

انتهاي پيام

  • سه‌شنبه/ ۱۱ اردیبهشت ۱۳۸۶ / ۱۵:۲۰
  • دسته‌بندی: سینما و تئاتر
  • کد خبر: 8602-07056
  • خبرنگار : 71133