«زانو» بزرگ ترین مفصل بدن انسان است و ران را به ساق پا پیوند میدهد، طرح ساختمانی زانو تا حدی ناپایدار است و با این وجود زانو باید کل وزن بدن را هنگام ایستادن تحمل کند و هنگام راه رفتن یا دویدن حتی وزن بیشتری به آن تحمیل میشود؛ بنابراین مشکلات زانو از جمله بیماریهای بسیار شایع در همه سنین است.
حرکت زانو و راه رفتن به یک سازوکار حرکتی وابسته است، که «سازوکار راستکننده زانو» نامیده میشود. این سازوکار که در جلوی زانو قرار دارد، شامل استخوان کشکک، زردپی کشکک، زردپی چهارسر و ماهیچههای چهارسر ران است.
زانو یکی از پیچیده ترین و پرکاربردترین مفاصل بدن است، با اینکه شایع ترین دلایل زانو درد افزایش سن است، اما آسیب های ورزشی به مرور زمان باعث ایجاد مشکلاتی در افراد میشود.
دلیل این که زانو در معرض آسیب های مختلفی قرار دارد فشار مکرر روی زانو است، همچنین به این خاطر که در انجام حرکات ورزشی بیشتر امکان بروز مشکلاتی مثل چرخش ناگهانی زانو و همچنین ایجاد ضربه ناگهانی وجود دارد احتمال بروز آسیب نیز به طبع بیشتر خواهد بود.
در ادامه این گزارش دکتر «مهدی فاتحی» فیزیوتراب ورزشی در پاسخ به سوالات خبرنگار ایسنا مبنی بر انواع آسیبهای زانو، چگونگی رخ دادن آنها و راهکارهای درمان و پیشگیری این آسیبها میگوید.
آسیب های زانو چند دسته است؟
ناحیه زانو معمولا با آسیبهای راجی از جمله پارگی رباط صلیبی قدامی، پارگی یا کشیدگی ACL که یکی از شایعترین آسیبها در ورزشهای پرفشار است و به دلیل حرکات ناگهانی یا تغییرات جهت سریع مثل تغییر جهت در فوتبال یا بسکتبال ایجاد میشود، آسیب به منیسک که منجبر پارگی منیسکها میشود و باعث ایجاد درد و محدودیت حرکت میشود که به دلیل فشار زیاد یا چرخش ناگهانی زانو ایجاد شود، آسیب به رباطها مثل رباط collateral یا داخلی و خارجی که معمولا این آسیبها در اثر ضربههای مستقیم به زانو رخ میدهد، مواجه است.
عوامل ایجاد آسیب به زانو چیست؟
آسیب به مفصل زانو میتوانند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتند که برخی از آنها به دلیل فشار زیاد و استفاده نادرست از زانو (استفاده زیاد از زانو بدون استراحت یا انجام حرکات نادرست میتواند فشار زیادی به مفصل وارد کند و باعث آسیب شود)، ضربههای مستقیم به زانو (مانند ضربه در ورزشهای رزمی یا تصادفات)، عدم تعادل عضلانی (ضعف عضلات اطراف زانو، به ویژه عضلات چهارسر ران یا همسترینگ)، عدم انعطاف پذیری (عدم کشش مناسب عضلات و تاندونها میتواند باعث تغییرات و فشار اضافی روی مفصل زانو شود) و سابقه آسیب قبلی (آسیبهای قدیمی که به طور کامل بهبود نیافتهاند و ممکن است باعث آسیبهای بعدی شوند) رخ میدهد.
چه ورزشهایی بیشتر درگیر آسیب به زانو هستند؟
برخی از ورزشها به دلیل حرکات پر فشار و نیاز به تغییرات سریع در مفصل همانند فوتبال به دلیل دویدنهای سریع، تغییرات ناگهانی برخوردها، و ضربات شدید، بسکتبال به دلیل پرشها و فرودهای ناگهانی، تغییر جهتهای سریع و برخوردهای فیزیکی و ژیمناستیک به دلیل حرکات پیچیده و فرودهای شدید زانو را در معرض آسیب قرار میدهند.
راه های پیگشیری از این آسیب ها چیست؟
برای پیشگیری از آسیب رسیدن به زانو اقدامات مختلفی از جمله تقویت عضلات و انجام تمرینات هوازی و پر فشار پیش فصل، کشش و انعطاف پذیری و انجام تمرینات پلیومتریک، استفاده از تجهیزات مناسب همانند پوشیدن کفشهای مناسب برای هر ورزش و استفاده از زانو بندها را میتوان انجام داد.
همچنین خواب با کیفیت در طول شب، استفاده از وان آب سرد، جکوزی، استخر ،سونا ،ماساژ و پیاده روی حداقل روزی نیم ساعت به زانو اجازه میدھید تا زمان کافی برای بهبود و بازیابی داشته باشد.
انتهای پیام