ساره حسینی، عضو گروه پژوهشی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی در گفتوگو با ایسنا گفت: غنی سازی مواد غذایی پرطرفدار مانند کلوچه و کیکها که افزایش ارزش تغذیهای این محصولات برای افراد مبتلا به بیماریهایی مثل دیابت و سلیاک که در دهههای اخیر گسترش پیدا کردند در صنعت غذا یکی از چالش برانگیزترین مسائلی است که در سال های اخیر ایجاد شده است.
وی با بیان اینکه عموما برای غنیسازی محصولات خوراکی از ترکیبات غنی از مواد مغذی مورد نیاز بدن، استفاده میشود، اظهار کرد: برای غنیسازی مواد غذایی پرطرفدار مانند کلوچه و افزایش ارزش تغذیهای آن با حمایتهای مالی و معنوی جهاد دانشگاهی پروژههایی تعریف کردیم به صورتی که علاوه بر افزایش ارزش تغذیه فرآورده و انتقال ترکیبات تغذیهای و دارویی مفید آن قابلیت استفاده برای افرادی که رژیم غذایی خاصی دارند و امکان استفاده از مواد غذایی معمول را ندارند نیز ایجاد شود.
عضو گروه پژوهشی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی تصریح کرد: انتقال ترکیبات موثره گیاه به مواد غذایی که تحت فرایند حرارتی قرار میگیرند کاری دشوار است که مستلزم صرف وقت و هزینه است و در صنعت غذا از نانوتکنولوژی برای رفع این مشکلات استفاده میشود.
وی با بیان اینکه ریز پوشانی یا نانوکپسولاسیون ترکیبات موثره گیاهان دارویی و ویتامینها مختلف فرایندی است که برای غنی سازی مواد غذایی از آن بهره میبریم، گفت: تعیین حاملهای ایمن و خوراکی جهت ایجاد یک لایه محافظ در اطراف ترکیبات موثر که کمترین آسیب را به آن در شرایط فراوری ایجاد کند با انتخاب روشهای مناسب برای اعمال این پوشانندهها و تولید فراورده فراسودمند مناسب جزو اهداف تعریف شده در پروژه بهینه سازی فرمولاسیون کلوچه فراسودمند عناب است.
عضو گروه پژوهشی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی گفت: حفظ ترکیبات موثر گیاهی در فرایند غنی سازی فراوردههای غذایی بسیار مهم و حیاتی است و این ترکیبات هستند که اثرات و خواص دارویی و مفید فراورده را ایجاد میکنند لذا یکی از مزیتهای ترکیبات مورد استفاده در غنیسازی فراوردههای غذایی این است که علاوه بر ارزش غذایی مفیدشان دارای ترکبیات موثرهای هستند که سیستم ایمنی بدن را بهبود میبخشند.
وی بیان کرد: با توجه به این مسئله که آلودگی محیطی باعث ایجاد سرطانها و بیماریهای مختلف میشود بنابراین نیاز داریم از ترکیباتی استفاده کنیم که سیستم ایمنی بدن را در مقابله با بیماریها مختلف ارتقا دهد که این ترکیبات اگر به صورت قرص و کپسول باشند شرایط استفاده راحتی را برای تمامی اقشار نداشته باشند علی الخصوص برای کودکان به همین منظور بهترین راهکار برای انتقال ترکیبات مفید و لازم به بدن، استفاده از ترکیبات موثر در غنی سازی مواد غذایی است.
حسینی تصریح کرد: مطالعات موردی بسیاری برای شناسایی این خوراکی در سالهای اخیر انجام شده که نتایج این مطالعات نشان میدهد میان وعدههایی مثل کلوچهها، کیکها، شکلات و آبنباتها بیشترین محبوبیت را در میان مصرف کنندگان دارند به همین دلیل یکی از رسالتهای پژوهشگران صنایع غذایی و گیاهان دارویی تحقیق و توسعه فرمولاسیون این مواد غذایی است.
عضو گروه پژوهشی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: شیوه زندگی و عادتهای تغذیهای در بروز برخی از بیماریهای غیر وراثتی تاثیرگذار هستند و درصد زیادی از بیماریهایی که در سالهای اخیر بیشتر جامعه را متاثر کردند مانند بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و فشار خون با تغذیه نامناسب به ویژه در دوران کودکی ارتباط دارند.
وی با بیان اینکه اصلاح عادات غذایی ناسالم و حذف مواد غذایی کم ارزش در کودکان و نوجوانان ابتلا به چاقی، پوسیدگی دندان و بیماریهای مزمن را کاهش میدهد، اظهار کرد: انتخاب مواد غذایی که به عنوان میان وعده استفاده میشوند بسیار مهم بوده لذا میان وعدهها بخشی از عادت غذایی است که به عنوان غذاهای سبک یا جایگزین بخشی از یک غذای معمول افراد شناخته میشوند که غالبا در مدارس و ادارات جهت تامین انرژی لازم برای فعالیت روزانه استفاده میگردند.
حسینی یادآور شد: عادت دادن کودکان به مصرف مواد غذایی سالم و تغییر ذائقه غذایی آنها باید از سنین کودکی انجام شود و این وظیفه والدین است که کودکان را به مواد غذایی سالم و تغذیه مناسب عادت دهند و برای داشتن جامعهای سالم استفاده از مواد غذایی فراسودمند بسیار ضروری و گنجاندن آن در سبد غذایی کودکانمان آیندهای بهتر را برای آنها به ارمغان خواهد داشت.
انتهای پیام