۴ نسل طبابت و داستان خانه‌ای که «بیمارستان» شد

محمدحسین لقمان ادهم (لقمان‌الدوله) ملقب به «فخرالاطبا» فرزند میرزا زین‌العابدین لقمان الممالک بود که سال ۱۲۵۸ خورشیدی (۱۴۴ سال قبل) متولد شد؛ پزشکی که با نگاهی به شجره‌نامه خانوادگی او، می‌بینیم شغلی میراثی را برای خود برگزیده است؛ چراکه پدر، پدربزرگ و پدرِ پدربزرگ او و البته خود وی نیز از پزشکان دربار قاجار و در واقع ۴ نسل از یک خانواده، پزشک ۴ شاه قاجار بودند؛ اما موضوعی که هنوز هم نام او را بر سر زبان‌ها نگه داشته،‌ تاسیس بیمارستانی است که این روزها در گذر از ۷۵ سالگی همچنان خدمت‌رسان مردم است.

به گزارش ایسنا، دکتر محمدحسین لقمان ادهم پس از پایان تحصیلات متوسطه در تبریز نزد پدرش که از فارغ‌التحصیلان دانشکده پزشکی پاریس بود، طب ایرانی را آموخت و پس از واقعه به توپ بستن مجلس شورای ملی، راهی فرانسه شد و به تحصیل علم طب پرداخت.

وضعیت بهداشت در طهران قدیم و شکل‌گیری «مجلس حفظ‌الصّحّه»

او پس از بازگشت به ایران به عنوان پزشک مخصوص احمدشاه آغاز به کار کرد و در این بین به عضویت "مجلس حفظ‌الصّحّه" انتخاب شد و برای عملی ساختن اقداماتی همچون آبله‌کوبی تلاش فراوان کرد. «مجلس حفظ‌الصّحّه» به پیشنهاد دکتر امیراعلم برای مقابله و مهار بیماری‌های واگیردار مهم دوره قاجار تاسیس شده بود.

در واقع طبق آنچه که جعفر شهری _ نویسنده و پژوهشگر تاریخ اجتماعی تهران در کتاب "گوشه‌ای از تاریخ اجتماعی تهران قدیم" آورده است؛ شیوع‌ بیماری‌های واگیردار در اواخر دوره قاجار چنان فراتر از حد انتظار بود که عملا مدیریت شرایط را سخت کرده بود و بخش قابل توجهی از مرگ و میرها به همین دلیل رخ می‌داد. او در بخشی از کتاب خود آورده است: «سال وبایی یکی از سال‌های هولناکی بود که هرکس در معرض تعرض آن قرار می‌گرفت دچار بیماری وبا می‌شد و در کمتر از دو ساعت با قِی و اسهال، عطش،‌ قلب گرفتگی،‌ کندی نبض و کبود شدن لب‌ها و التهاب تلف می‌شد. مرگ و میر در این سال به جایی می‌رسد که نعش‌ها را در کنار کوچه و بازار و چپ و راست مانند چوب روی هم دسته و با گاری حمل می‌کنند و مردم با همه خیرخواهی و عقایدشان که هر فرد خود را موظف می‌دانست تا ۷ تنِ مسلمان را بشوید، باز از کفن و دفن آنها عاجز می‌ماند و سالی در زمان احمدشاه از قرارِ مرده‌ای هفت قِران بابت کفن و دفن آنها، بلدیه (شهرداری آن زمان) به کُنتراتچی (مسئول) گورستان دوازده هزار تومان بدهکار شد.»

ذکر این بخش از کتاب "گوشه‌ای از تاریخ اجتماعی تهران قدیم" که تصویرگر وضعیت بهداشت و درمان در دوره قاجار است خود کاملا گویای نیاز مبرم جامعه آن روز ایران به خدمات بهداشت و درمان است که بخشی از این مهم را پزشکانی از جمله لقمان‌الدوله عهده‌دار شدند.

سرانجامِ نخستین رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه تهران

در نهایت دکتر محمدحسین لقمان‌الدوله در سال ۱۲۹۷ خورشیدی مدرسه طب را تاسیس کرد و در ادامه فعالیت‌های خود در سال ۱۲۹۸ خورشیدی به همراه برادر کوچکترش برای تاسیس انستیتو پاستور تلاش کرد زیرا او جزو همراهان احمدشاه در سفر اروپا بود و در بازدید از انستیتو پاستور فرانسه، شاه جوان را به تأسیس این مرکز درمانی در ایران ترغیب کرد.

دکتر محمدحسین لقمان ادهم

او همچنین یکی از کسانی بود که ریاست کلاس طب مدرسه دارالفنون را بر عهده‌ داشت و به دنبال همین قبول مسئولیت، پایه و اساس دانشکده پزشکی را پی‌ریزی و کلاس طب را از مدرسه دارالفنون جدا و به مدرسه طب تبدیل کرد و خودش شخصا تدریس بیماری‌های عفونی و تشخیص بیماری‌ها را بر عهده گرفت.

لقمان‌الدوله که مدتی هم پزشک مخصوص رضاشاه بود برای تصویب قانون طبابت نیز تلاش‌های زیادی کرد. او نخستین رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه تهران بود که البته بعدتر به دلیل ضعف مزاج از ریاست دانشکده پزشکی کناره‌گیری کرد، اما بازهم از تلاش برای ارتقای سطح سلامت دست نکشید و در سال‌های پایانی عمر خود نیز منزل مسکونی خود را به درمان بیماران عفونی اختصاص داد.

دکتر محمدحسین لقمان‌الدوله سرانجام اول آبان ماه سال ۱۳۲۹ خورشیدی از دنیا رفت و در آرامگاه ظهیرالدوله به خاک سپرده شد.

بخشی از تجهیزات شخصی دکتر محمدحسین لقمان ادهم
بخشی از تجهیزات شخصی دکتر محمدحسین لقمان ادهم

داستان شکل‌گیری بیمارستان ۷۵ ساله پایتخت

سعدی بَنار - مدیر مرکز درمانی و آموزشی لقمان حکیم در گفت‌وگوی تفصیلی با ایسنا، در خصوص تاریخچه شکل‌گیری این مرکز درمانی،‌ گفت: بیمارستان لقمان سال ۱۳۲۷ در منطقه جنوب غربی تهران در ساختمان اولیه‌ای که منزل مسکونی دکتر محمدحسین لقمان ادهم، ملقب به لقمان‌الدوله بود شکل گرفت. این مرکز در ابتدا به درمان بیماران عفونی اختصاص داشت؛ پس از آن بهداری وقت اقدام به گسترش این بیمارستان کرد و سرانجام یک بیمارستان ۳۰۰ تخت‌خوابی در این محل دایر شد که به پاس خدمات دکتر لقمان ادهم به عنوان یکی از پایه‌گذاران دانشکده پزشکی دانشگاه تهران، به نام ایشان نام‌گذاری شد و از آن پس با عنوان "بیمارستان لقمان‌الدوله" شناخته شد.

وی افزود: سرانجام این مرکز درمانی در سال ۱۳۴۵ به بهداری وقت تحویل داده شد و در سال ۱۳۴۹ با عنوان بیمارستان شماره ۲ تحت نظارت ارتش قرار گرفت و از سال ۱۳۵۰ نیز در اختیار دانشگاه ملی سابق (دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی) قرار گرفت و با ۴۲۰ تخت به فعالیت خود ادامه داد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز از سال ۱۳۶۲ بیمارستان پس از تغییر نام با عنوان "بیمارستان لقمان حکیم" شناخته می‌شود و از سال ۱۳۶۸ تاکنون نیز ریاست مرکز بر عهده دکتر امیدوار رضایی است.

دکتر سعدی بَنار؛ مدیر مرکز درمانی و آموزشی لقمان حکیم

خانه‌ای که بیمارستان شد...

او ادامه داد: منزل مسکونی چندصد متری دکتر محمدحسین لقمان ادهم پس از تغییرات به مساحتی بیش از ۲۱ هزارمتر مربع بنا و بیش از ۳۶ هزار متر مربع زیربنا گسترش یافت.

بنار با اشاره به اینکه به طور کلی بیمارستان لقمان در مراحل مختلفی طرح تعریض داشته است، گفت: با توجه به اینکه محل قرار گیری بیمارستان در بافت مسکونی است، طی این سال‌ها با پیگیری‌های ریاست مرکز و خرید منازل مسکونی اطراف بیمارستان و اضافه کردن آن به مساحت بیمارستان این مهم صورت گرفت. خوشبختانه در خصوص تعریض و خرید منازل مسکونی اطراف، چالش مهمی نداشتیم و سعی کردیم با صحبت کردن با مالکین، رضایت آنها را جلب کنیم. در این زمینه شهرداری تهران هم همکاری خوبی با ما داشته است.

وضعیت سند بیمارستان لقمان چگونه است؟

وی افزود: در حال حاضر نیز  فضایی با مساحت تقریبی یک‌هزارمتر در کنار بیمارستان که قبل‌تر بیش از ۱۰ منزل مسکونی بود خریداری شده که در حال ساخت است و قرار است درمانگاه‌ها و بخش پاراکلینیک‌ به آنجا انتقال یابد.

بنار تاکید کرد: در زمینه ثبت سند بیمارستان مشکل خاصی وجود نداشته است؛ تمامی املاکی که با عنوان منزل مسکونی تخریب شد و به محیط بیمارستان اضافه شد همگی خریداری شدند و اسناد آنها به درستی به نام بیمارستان است؛ البته سند مشخص کاملی نداریم اما مشکل خاصی هم نداریم.

وضعیت ارائه خدمات با بیش از ۵۰۰ تخت فعال

وی درخصوص تعداد تخت مصوب و فعلی بیمارستان لقمان، بیان کرد: بیمارستان ۴۲۰ تخت مصوب دارد اما اکنون ما با ۵۲۴ تخت فعال درحال ارائه خدمت هستیم و ضریب اشغال تخت در بیمارستان لقمان بیش از ۸۰ درصد است.

مدیر مرکز پزشکی، آموزشی و درمانی لقمان درباره خدمات درمانی که این مرکز ارائه می‌دهد، توضیح داد: هر چند که شاید بیمارستان لقمان به عنوان یک بیمارستان با پذیرش بیماران مسمومیت‌ها شناخته شود اما، واقعیت این است که ما در این مرکز اکثر تخصص‌ها و فوق تخصص‌ها را داریم و خدمات درمانی عمومی در حوزه‌های جراحی اعصاب و قاعده جمجمه، مغز و اعصاب، عفونی، گوش، حلق، بینی و کاشت حلزون، جراحی‌های عمومی و لاپاراسکوپی، داخلی و گوارش، روماتولوژی، اطفال، پوست و زیبایی و ... را هم ارائه می‌دهیم.

وی افزود: به عنوان مثال در سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ که سال‌های اوج کرونا بود، بیش از ۲۰۰۰ عمل جراحی اعصاب و قاعده جمجمه در بیمارستان لقمان انجام دادیم که آمار بی‌نظیری است.

افزایش آمار مراجعات مسمومیت در تعطیلات و شب‌ها

او درباره خدماتی که بیمارستان لقمان در حیطه مسمومیت‌ها ارائه می‌دهد،‌ تصریح کرد: نمی‌توان گفت بروز مسمومیت‌ها افزایشی بوده است؛ به طور کلی مسمومیت، پیک زمانی دارد مثلا در یک روزهایی از سال (به عنوان مثال تعطیلات) با افزایش تعداد مراجعین مسمومیت مواجه هستیم و یا مثلا مراجعین اورژانس مسمومین، شب‌ها در مقایسه با اورژانس عمومی بیشتر هستند.

وی درباره چرایی شکل‌گیری این روند از مراجعه به اورژانس مسمومین، توضیح داد: خیلی نمی‌توان در این زمینه به شکل مشخص صحبت کرد؛ زیرا بخشی از موضوع به مسائل فرهنگی بازمی‌گردد، در عین حال که مردم معمولا روزها درگیر کارهای روزمره هستند. ولی خیلی عوامل مشخصی در آن اثرگذار نیست و بیشتر به نوع زندگی افراد وابسته است.

او با اشاره به اینکه در میان مراجعین مسمویت بیمارستان لقمان، درصد زنان نسبت به مردان بیشتر است، اظهار کرد: البته تفاوت درصد خانم‌ها و آقایان در میان مراجعین ما بسیار اندک است اما خب به هرحال خانم‌ها اندکی بیشتر هستند.

سه عامل مهم بروز مسمومیت‌ها

وی با اشاره به اینکه بروز مسمویت‌ها در دسته‌های مختلفی طبقه‌بندی می‌شود، بیان کرد: معمولا بروز مسمومیت‌های دارویی در دسته اول قرار می‌گیرد و پس از آن مسمومیت با مواد شیمیایی مانند گندزداها و سپس مواد مخدر در رتبه‌های بعدی قرار می‌گیرند.

بیماری با مسمومیت مواد مخدر روی تخت اورژانس بیمارستان لقمان

مسمومیت دارویی در افراد جوان

مدیر مرکز پزشکی، آموزشی و درمانی لقمان با اشاره به اینکه توزیع سنی بروز مسمومیت‌ها بسته به نوع ماده‌ای که فرد با آن مسموم شده، متفاوت است، بیان کرد: مسمومیت‌های دارویی معمولا در افراد جوان‌تر اتفاق می‌افتد. در مورد مواد مخدر اما سنین بالاتر درگیر می‌شوند.

وی با تاکید بر اهمیت لزوم همکاری بین بخشی مداوم بیمارستان لقمان با سازمان پزشکی قانونی کشور در زمینه مراجعین مسمومیت، گفت: متاسفانه از آنجایی که برخی از مسمومین از دنیا می‌روند لازم است که سازمان پزشکی قانونی کنار ما باشد تا با چالش مواجه نشویم و تاکنون هم این همکاری به خوبی صورت گرفته است.

بیمارستان لقمان مرجع کشوری مسمومیت‌ها

وی درباره فعالیت آزمایشگاه سم شناسی این مرکز درمانی با تاکید بر اینکه بیمارستان لقمان در زمینه مسمومیت‌ها مرجع کشوری و حتی گاهی در برخی موارد مرجع خاورمیانه است، ادامه داد: از نظر تعداد مراجعین و مباحث درمانی و آموزشی ما توانستیم به این رتبه برسیم و می‌توان به این موضوع اشاره کرد که قرار است با تصمیماتی که در وزارت بهداشت گرفته شده، مرکز ما به عنوان دیسپج مسمومین (مرکز مدیریت فوریت‌های پزشکی مسمومین) شناخته شده و به کل کشور معرفی شود.

شکل‌گیری سیستم یکپارچه مدیریت فوریت‌های پزشکی مسمومین

مدیر مرکز پزشکی، آموزشی و درمانی لقمان‌ در توضیح این موضوع،‌ تاکید کرد: از آنجایی که این مرکز بیشتر با خدماتی که در حیطه مسمومیت ارائه می‌دهد شناخته شده است، روزانه به شکل مداوم تماس‌هایی از سایر مراکز درمانی سطح کشور داریم که سوالاتی درخصوص مراجعین مسمومیت خود دارند که گاهی ممکن است پاسخ‌دهی به علت حجم بالای کارِ نیروها با تاخیر انجام شود و یا سطح پاسخگویی مشخص نباشد و...؛ از این رو وزارت بهداشت به این سمت رفته است که سیستم یکپارچه‌ای راه‌اندازی شود که به عنوان مثال یک خط تلفن مستقیم و شناخته شده به موضوع مسمومیت‌ها اختصاص یابد.

او تاکید کرد: در واقع همانگونه که کد ۷۲۴ در تمام بیمارستان‌ها برای بیماران دچار سکته مغزی شناخته می‌شود، بیماران دچار مسمومیت هم قرار است کد مشخص خود را داشته باشند و این کار بسیار مهم و مفید است.

وی ادامه داد: یک نکته مهم درباره خدمات این مرکز این است که اورژانس مسمومین بیمارستان با اورژانس عادی کاملا متفاوت است و در دو فضای کاملا تفکیک شده به این بیماران خدمت می‌دهیم.

سهم عوامل روانشناختی در بروز مسمومیت‌ها

بنار با اشاره به اینکه بخشی از بروز مسمومیت‌ها با مشکلات روانشناختی مرتبط است، تصریح کرد: در بخش مسمومیت علاوه بر پزشک و متخصصین این حیطه، متخصصین روانشناسی و روانپزشکی هم فعال هستند و تمام بیمارانی که در این حیطه بستری شوند تحت مشاوره قرار می‌گیرند و اگر نیاز باشد بعد از درمان مسمومیت به بخش روانپزشکی سایر بیمارستان‌ها انتقال می‌یابند و یا به صورت سرپایی درمان می‌شوند.

تاثیر کرونا بر روند مراجعه اورژانس مسمومین

وی افزود: قبل از شیوع کرونا هر زمان افراد اسم روانشناس و روانپزشک را می‌شنیدند نسبت به آن گارد می‌گرفتند و مراجعه به این متخصصین را نوعی انگ اجتماعی تلقی می‌کردند اما، خوشبختانه شیوع کرونا نشان داد که افراد برای برخی مشکلات نیاز دارند که با روانشناس و روانپزشک مشورت کنند و همین امر هم سبب شد تا بعد از کرونا در مرکز خود شاهد کاهش مراجعین مسمومیت‌هایی باشیم که به دنبال مشکلات روانشناختی اتفاق می‌افتاد.

او تاکید کرد: مردم باید بدانند همانگونه که لازم است امراض جسمی را درمان کنند، لازم است که به دنبال درمان امراض روان هم بروند و از مراجعه به روانشناس ترس نداشته باشند.

نمایی از قدیمی‌ترین ساختمان موجود در بیمارستان لقمان

مشکلات زیرساختی بیمارستانی ۷۵ ساله

وی در خصوص چالش‌هایی که بیمارستان لقمان با آن مواجه است، توضیح داد: قطعا فضای فیزیکی بیمارستانی با قدمت چند ده‌ساله مطابق با نیاز همان سال‌ها ساخته شده است و به روز نیست؛ به عنوان مثال در دهه ۵۰ مباحث آتش‌نشانی و استانداردهای آسانسور مطرح نبود و ما اکنون در این حوزه‌ها مشکلاتی داریم که خیلی از آنها زیرساختی است و در تلاش هستیم که با کمک وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مشکلات را کوچک‌ کنیم؛ اما در خصوص این مشکلات نیاز به مراقبت و کمک‌های مالی زیادی وجود دارد.

رفع موردی ایرادات ایمنی و آتش‌نشانی

او تاکید کرد: در حال حاضر اخطار ایمنی و آتش‌نشانی نداریم، اما مکاتباتی با سازمان‌های متولی این امور داریم که ایراداتی که به ما اعلام کرده‌اند را برطرف کنیم و به طور کلی درحال رفع نواقصی که این دوستان به ما اشاره می‌کنند، هستیم.

چالش‌های کمبود نیرو و فاصله از استانداردهای بومی و جهانی

بنار درباره چالش‌های مرتبط با نیروی انسانی نیز بیان کرد: بر اساس استانداردهای جهانی و بومی ما نیروی کافی در خیلی از حوزه‌ها نداریم ولی معضل به گونه‌ای نیست که نتوانیم ارائه خدمت مطلوب داشته باشیم؛ هرچند که در زمینه نیروی پرستاری، کمک بهیار، پشتیبانی (IT، مالی،‌ خدمات و ...) با استانداردها فاصله داریم. در این زمینه از سازمان برنامه و بودجه تقاضا داریم که به وزارت بهداشت کمک کند و مجوزهای لازم را برای جذب نیروی جدید به ما بدهند.

بدهکاری ۳۲۰ میلیارد تومانی بیمه‌ها به بیمارستان

مدیر مرکز پزشکی، آموزشی و درمانی لقمان درباره وضعیت پرداختی سازمان‌های بیمه‌گر پایه به این بیمارستان، اظهار کرد: قطعا پرداختی‌ها در این بخش به روز نیست. تا پایان مهرماه سال جاری رقم بدهی ما از سازمان‌های بیمه‌گر و سایر ارگان‌ها بالغ بر ۳۲۰ میلیارد تومان بود. این رقم برای اداره کردن بیمارستان سنگین است، شاید این سازمان‌ها هم نکات خود را داشته باشند، اما وقتی ما در خط مقدم ارائه خدمت به بیماران هستیم، با طلب‌هایی که داریم گاهی ارائه خدمت سخت می‌شود. امیدوارم نظمی در پرداخت‌ها به وجود بیاید که هم خدایی نکرده از ارائه خدمت بازنمانیم و هم پرداخت حقوق و دستمزد همکاران خودمان به تاخیر نیفتد.

بدهکاری بیمارستان به شرکت‌های تجهیزات پزشکی

او در خصوص وضعیت تامین،‌ تجهیز و تعمیر تجهیزات سرمایه‌ای بیمارستان، تشریح کرد: این فرایند هم تا زمانی که پرداخت منظمی از سوی سازمان‌های بیمه‌گر وجود نداشته باشد، مرکز را با دشواری زیادی مواجه می‌کند. تمام تلاش ما این است که تا حد امکان ارائه خدمت به بیماران متوقف نشود، ولی به طور کلی این رقم بدهکاری بیمه‌ها ما را در حیطه مدیریت بیمارستان دچار چالش کرده است؛ چرا که سبب شده ما هم به شرکت‌های تجهیزات پزشکی و... بدهکار شویم.

توقف ارائه خدمت؛ خط قرمز بیمارستان

وی افزود: این شرایط درحالی است که ارائه خدمت هم به هیچ عنوان نباید متوقف شود. ما ۱۴ اتاق عمل بدون احتساب اتاق عمل‌های بلوک زایمان داریم؛ بنابراین حجم ارائه خدمت و نیاز به تجهیزات مشخص می‌شود و این درحالی است که تعداد محدودی از دستگاه‌های ما هم قدیمی هستند و بیمارستان هم یک مرکز آموزشی و درمانی است و دستیاران هم در حال آموزش هستند و خرابی تجهیزات پزشکی هم ممکن است به تناوب بیشتر باشد که همین هم سبب می‌شود خروجی دستگاه‌ها برای تعمیرات بیشتر باشد.

ساخت همراه‌سرای بیمارستان در انتظار کمک خیرین

وی با تاکید بر اینکه مراجعات استانی بخشی از مراجعات کلی بیمارستان لقمان را به خود اختصاص می‌دهد، بیان کرد: از آنجایی که ما اکثر تخصص‌ها را در بیمارستان داریم و خدمات هم با تعرفه دولتی ارائه می‌شود، مراجعات استانی زیادی بویژه از نقاط جنوبی کشور داریم، به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا همراه‌سرایی در داخل خود بیمارستان احداث کنیم و به همین منظور یک منزل مسکونی حوالی بیمارستان خریداری شد و عملیات گودبرداری آن انجام شد و منتظر هستیم که یک گروه از خیرین، کار ساخت همراه‌سرای بیماران را تقبل کنند. در این زمینه با شهرداری تهران هم رایزنی شده است و یک تفاهم‌نامه سه جانبه تنظیم شده است که آنها هم در ابعاد مالی و غیر مالی در ساخت همراه‌سرا به ما کمک کنند.

مدیر مرکز پزشکی، آموزشی و درمانی لقمان‌ تاکید کرد: فعلا همراهان بیماران توسط همکاران مددکاری بیمارستان با گروه‌هایی که با ما همکاری می‌کنند در همراه‌سراهایی نزدیک به بیمارستان اسکان داده می‌شوند.

در همین زمینه ببینید:

چالش‌های بیمارستان مرجع مسمومین کشور در گذر از ۷۵ سالگی

گسترش خدمات گردشگری سلامت در انتظار دریافت مجوز IPD

او درخصوص وضعیت فعالیت بیمارستان در بحث گردشگری سلامت نیز به ایسنا اظهار کرد: در این حوزه باید فعالیت بیشتری داشته باشیم که در همین راستا در سال جاری تمرکز خود را بر این بخش متمرکز کرده‌ایم تا مجوز IPD را تا پایان سال اخذ کنیم؛ چون بخش‌های VIP و دارای ظرفیت پذیرش گردشگر سلامت را داریم و همین الان هم بدون دریافت مجوز به بیمارانی از کشورهای عرب‌زبان و ترک زبان ارائه خدمت می‌کنیم که البته چون هنوز مجوز IPD نداریم این خدمات با تعرفه‌ متعارف ارائه می‌شود. تاکنون بیشترین خدماتی که این گردشگران سلامت دریافت کرده‌اند مربوط به جراحی اعصاب، گوش و حلق و بینی و جراحی چاقی بوده است.

چالش‌های بیمارستان‌های آموزشی _ درمانی چیست؟

بنار در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی،‌ بیان کرد: با توجه به این موضوع خواهش می‌کنم که به زیرساخت‌های بحث‌های آموزشی دستیاران به درستی پرداخته شود؛ به عنوان مثال ساده‌ترین مسائل ظرفیت خوابگاه‌ها و پاویون‌ها است که باید دیده شود و برنامه‌ریزی دقیق‌تری برای آن انجام شود.

و داستان تکراری ناهمخوانی تعرفه‌ها و هزینه‌ها ...

او تاکید کرد: در مورد مباحث آموزشی ما بودجه مشخصی بابت آموزش نداریم؛ از طرفی تعرفه دولتی سالیانه یکبار افزایش می‌یابد درحالی که افزایش‌ قیمت‌ها چندین بار در سال اتفاق می‌افتد اما، قیمت تعرفه با افزایش ناچیز در ابتدای سال که آنهم تفاوت چشمگیری نسبت به تعرفه بخش خصوصی دارد باید تا انتهای سال با همان رقم مشخص بماند و همه اینها دست به دست هم می‌دهد تا بیمارستان‌های آموزشی، چالش‌هایی متفاوت از بیمارستان‌های درمانی داشته باشند و حتی هزینه‌های ما هم در این زمینه متفاوت باشد.

وی افزود: در بیمارستان لقمان حدود ۱۴۰۰ نیرو و تقریبا ۱۲۰ پزشک فعال داریم که از این تعداد پزشک، حدود ۶۰ درصد تمام‌وقت جغرافیایی هستند و نمی‌توانند جایی غیر از بیمارستان دولتی ارائه خدمت دهند. یک پزشک تمام وقت جغرافیایی در این مرکز، یک جراحی را با تعرفه دولتی با رقمی ناچیز انجام می‌دهد و همین رقم هم با توجه به بدهکاری بیمه‌ها با حدود ۴ ماه تاخیر به او پرداخت می‌شود؛ درحالی که اگر همان جراحی را در یک بیمارستان خصوصی با تعرفه دو تا سه برابر مرکز دولتی انجام دهد، کمتر از ۷۲ ساعت بعد حق‌الزحمه خود را دریافت می‌کند.

استقبال پزشکان از ارائه خدمت در بخش خصوصی

مدیر مرکز پزشکی، آموزشی و درمانی لقمان ادامه داد: این موضوع سبب شده است که وقتی تعهد خدمت ۵ یا ۷ ساله پزشک تمام می‌شود دیگر در طرح تمام وقت جغرافیایی نماند و به سمت ارائه خدمت در بخش خصوصی سوق پیدا کند.

کاهش صف انتظار خدمت پس از کرونا

وی در پاسخ به سوالی درباره آسیب‌های همه‌گیری کرونا بر روند ارائه خدمت در بیمارستان لقمان، گفت: یکی از معضلات شکل‌گیری صف انتظار خدمت بود که علت این موضوع هم به تاخیر انداختن دریافت خدمات غیر اورژانسی توسط مردم بود؛ به شکلی که اواخر سال قبل در مورد اعمال جراحی صف‌های انتظار داشتیم اما اکنون دیگر این صف شکسته شده و کاهش یافته است.

آمار مراجعات سالانه بیمارستان لقمان

او درباره وضعیت مراجعات به بیمارستان لقمان نیز بیان کرد: سالانه حدود ۳۶ هزار بیمار بستری، ۶۸ هزار بیمار اورژانس در هر دو اورژانس عمومی و مسمومیت، ۱۴۲ هزار مراجعه به درمانگاه‌ها و بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار مراجعه به بخش پاراکلینیک داریم.

بنار در پایان تاکید کرد: هرچند که بیمارستان لقمان در زمینه مسمومیت‌ها یک مرجع مهم در کشور و منطقه است اما امیدوارم با تغییر نگرش‌ها، افراد هم به این مرکز درمانی تنها به چشم مرکز پذیرش مسمومین نگاه نکنند و بتوانیم با قدرت‌تر از گذشته به بیماران با طیف وسیع‌تری از نیازها ارائه خدمت رسانی کنیم.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۱ آبان ۱۴۰۲ / ۰۵:۵۵
  • دسته‌بندی: سلامت
  • کد خبر: 1402082014558
  • خبرنگار : 71635

برچسب‌ها