به گزارش ایسنا، دکتر ابوالفضل پهلوانلو با اعلام این خبر افزود: نوشیدنی کامبوجا، یک نوع نوشیدنی تخمیری حاصل همزیستی برخی از باکتریها و مخمرهای مفید است که به دلیل دارا بودن ترکیبات متعدد حاصل از فعالیت باکتری و قارچهای مفید آن، دارای ارزش غذایی بالایی بوده و به عنوان یک غذا-دارو جایگاه ویژهای را به خود اختصاص میدهد.
وی به مزیت و کاربرد اختصاصی استارتر کامبوجا در صنایع مختلف اشاره کرد و گفت: باکتریهای اسید استیک که از مهمترین میکروارگانیسمهای آغازگر کامبوجا است، سبب تولید سلولز باکتریایی میشوند که ترکیب سلولزی ایجاد شده به دلیل مشخصات منحصر به فرد، کاربرد گستردهای در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی، آرایشی- بهداشتی و صنایع نساجی دارد.
پهلوانلو با بیان اینکه استارترهای کامبوجا قابلیت استفاده در صنایع دیگر از جمله صنایع نانوایی و تولید سرکه را دارد، ادامه داد: باکتریها و مخمرهایی که در تولید این نوشیدنی فراسودمند نقش دارند، به آن ارزش تغذیهای بالایی میبخشند. در شرایطی که مصرف بالای نوشیدنیهای صنعتی سلامت جامعه را به خطر انداخته، جایگزین شدن نوشیدنیهای طبیعی با ارزش تغذیهای بالا و اثرات سلامتی بخش در دستور کار فعالیتهای پژوهشی این مؤسسه قرار گرفت.
به نقل از روابط عمومی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، دکتر محبوبه سرابی جماب، مجری طرح در مورد کاربرد استارترهای میکروبی در صنایع غذایی بیان کرد: استارترهای میکروبی میکروارگانیسمهای مفیدی هستند که به صورت آگاهانه و کنترل شده در تولید برخی از محصولات غذایی مورد استفاده قرار میگیرند و چون این میکروارگانیسمها فرآیند تخمیر را آغاز میکنند، به آغازگرها یا استارترها معروف هستند. از جمله محصولاتی که استارترها در تهیه آن دخالت دارند میتوان به نان، محصولات لبنی نظیر ماست و پنیر؛ محصولات گوشتی تخمیری نظیر سوسیس تخمیری؛ خیارشور و کلم شور تخمیری و نوشیدنیهای تخمیری نظیر نوشیدنی کامبوجا و کفیر اشاره کرد.
وی مزیت این طرح پژوهشی - کاربردی را استفاده از ضایعات کارخانجات قند و بوجاری برنج برای اولین بار در کشور و جهان اعلام کرد و افزود: مسلماً استفاده از ضایعات کارخانجات که غنی از ترکیبات قندی به ویژه ساکارز است، میتواند سبب کاهش چشمگیر هزینههای تولید شده و در نتیجه قیمت تمام شده محصول در بازار را بسیار رقابتپذیر کند؛ ضمن اینکه به دلیل مصرف ضایعات، از مشکلات زیستمحیطی نیز جلوگیری کرده و سبب ایجاد ارزش افزوده در صنعت میشود.
سرابی، سمزدایی خون، کاهش میزان کلسترول، کاهش رسوب چربی در دیواره رگها و سلولها، کاهش فشار خون، کاهش مشکلات التهابی، بهبود عملکرد کبد، تنظیم فلور میکروبی روده، تحریک سیستم غددی، افزایش مقاومت بدن در برابر سرطان، دارا بودن خاصیت آنتیبیوتیکی در برابر میکروارگانیسمهای مضر و تقویت سیستم ایمنی و تحریک تولید اینترفرون را از مزایای این محصول نام برد و یادآور شد: کاهش میزان استرس و آشفتگی عصبی و بیخوابی از دیگر اثرات مصرف نوشیدنی کامبوجا بر سلامت انسان به شمار میروند.
این عضو هیأت علمی گروه پژوهشی زیست فناوری مواد غذایی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی به ضرورت توجه به روشهای تولید و فرمولاسیون این نوشیدنی فراسودمند اشاره کرد و افزود: این موضوع از نظر رقابت با نوشیدنیهای موجود و بازارپسندی از طریق بهینهسازی طعم محصول و همچنین استفاده از ضایعات سایر واحدهای تولیدی (مانند ضایعات کارخانجات تولید نبات به عنوان منبع تامین کننده قند و یا سبوس برنج به عنوان منبع تامین کننده ازت) به عنوان منابع اولیه از اهمیت اقتصادی خاصی برخوردار است.
این دستاورد که با سرمایهگذاری بخش خصوصی صورت گرفته، به همت محققان گروه پژوهشی زیست فناوری موادغذایی این مؤسسه انجام شده است.
انتهای پیام