چه خبر از شهرداری بافت تاریخی؟

رئیس کمیسیون شهرسازی، معماری و عمران شورای شهر اصفهان خبر می‌دهد که طرح تشکیل شهرداری بافت تاریخی در اصفهان، با اقبال چندانی از سوی مدیریت شهری مواجه نشده، اما به واسطه پافشاری اعضای شورای شهر، ردیفی در بودجه ۱۴۰۰ به آن اختصاص یافته است.

۱۰ آذرماه سال گذشته، کوروش محمدی، یکی از اعضای شورای شهر اصفهان خبر داد کمیسیون عمران، معماری و شهرسازی شورای شهر طرحی را تهیه‌ کرده که در صحن علنی شورا نیز اعلام وصول‌ شده و به ‌موجب این طرح، اعضای شورا خواستار تشکیل و ایجاد شهرداری تاریخی در اصفهان شده‌اند.

او در ادامه توضیح داد: این شهرداری تاریخی شامل دو منطقه سه و یک می‌شود، چراکه بیشترین آثار باستانی و تاریخی اصفهان در این دو منطقه است و باید حفظ و صیانت آن به‌صورت ویژه موردتوجه قرار بگیرد.

محمدی که ریاست کمیسیون اجتماعی و محیط‌زیست شورای شهر اصفهان را بر عهده دارد، در آن برهه اعلام کرد که آیین‌نامه و ضوابط ویژه این طرح در حال تدوین است و مقررات و الزامات آن متفاوت از سایر شهرداری‌های مناطق خواهد بود؛ به‌طوری‌که شهرداری‌های منطقه سه و یک را به پاسداران میراث فرهنگی و آثار باستانی و تاریخی بدل می‌کند.

او گفت: حداقل انتظار ما این است که بعد از تصویب دستورالعمل‌های این طرح، دیگر شاهد اتفاقانی نظیر ساخت هتل با ارتفاع غیرمجاز در حریم چهارباغ یا ساخت مجتمع چندطبقه تجاری در حریم میدان نقش‌جهان و... نباشیم.

روزهای ابتدایی دی‌ماه سال ۱۳۹۹ نیز، شیرین طغیانی، رئیس کمیسیون شهرسازی،  معماری و عمران شورای شهر اصفهان در یک برنامه زنده رادیویی در این‌باره، اظهار کرد: مدیریت یکپارچه‌ای نسبت به برخورد با بافت‌های تاریخی شهر وجود ندارد، زیرا بافت‌ها با شهرداری در مناطق مختلف روبه‌رو هستند و از طرفی اداره کل میراث فرهنگی به‌عنوان یک نهاد تأثیرگذار، متولی ساماندهی این بافت و نظارت بر آن است.

او خبر داد که طرح شهرداری بافت تاریخی بعد از رسیدن به صحن علنی شورا به دو کمیسیون معماری، عمران و شهرسازی و کمیسیون اقتصاد و گردشگری برای بررسی‌های بیشتر سپرده شده و طی جلسات برگزار شده در کارگروه‌های مختلف با حضور کارشناسان در کمیسیون تلفیق تصویب‌ شده است.

طغیانی، خاطرنشان کرد: براساس طرح شهرداری بافت تاریخی، احتمالاً یکی از مناطق شهرداری اصفهان به‌عنوان شهرداری بافت تاریخی انتخاب خواهد شد، اما طرح‌ها و موارد مختلفی ارائه‌شده و قرار است کمیته‌ای در شهرداری با حضور رؤسای کمیسیون‌های خاص تشکیل شود تا درباره طرح تصمیم‌گیری کنند.

بعد از این و در تاریخ ۲۷ دی‌ماه، رئیس کمیسیون شهرسازی،  معماری  و عمران شورای شهر اصفهان در نشستی خبری، توضیحات بیشتری را درباره طرح شهرداری بافت تاریخی بیان کرد.  

طغیانی با اشاره به مواد قانونی تشکیل شهرداری بافت تاریخی، گفت: موضوع شهرداری بافت تاریخی یکی از موضوعات راهبردی مطرح‌شده برای حفاظت از شهرهای تاریخی کشور بوده که سال‌هاست در قوانین مصوب جمهوری اسلامی ایران مورد تأکید قرارگرفته و بند ب و ج ماده ۱۶۶ قانون برنامه توسعه سوم اجتماعی اقتصادی فرهنگی، ماده ۱۱۵ قانون برنامه چهارم توسعه و همچنین، قانون حمایت از مرمت و احیای بافت تاریخی فرهنگی _که بسیار هم متأخر است_ کاملاً بر این موضوع تأکید کرده.  

رئیس کمیسیون شهرسازی، معماری و عمران شورای شهر اصفهان اعلام کرد اینکه چرا تاکنون از این طرح غفلت شده خیلی جای پرداختن ندارد، اما اکنون در شهرهایی مثل تبریز، شیراز، یزد، کرمان، سمنان، کاشان و تهران، شهرداری منطقه تاریخی فرهنگی شکل‌گرفته و ما هم تلاش کرده‌ایم که در مسیر این طرح حتماً با مدیران این مناطق صحبت کنیم.

او از نامه‌ای سخن گفت که براساس آن مدیریت میراث فرهنگی اصفهان نیز بر این موضوع تأکید داشته و در نهایت با وفاق تمام دوستان طرح شهرداری بافت تاریخی در شورای شهر مورد تائید قرار گرفته است.

طغیانی تصریح کرد: بنا شد که شهرداری اصفهان این کار را انجام دهد، اما متأسفانه باوجوداینکه بین دو تا سه هفته گذشته، هنوز طرح به قسمتی که باید ارسال شود ابلاغ نشده و این هم ضعف این موضوع است.

رئیس کمیسیون معماری، عمران و شهرسازی شورای اسلامی شهر اصفهان در ادامه، یادآور شد: ازآنجاکه ضرورت دارد ساختار این طرح متناسب با ساختار مدیریت شهری در اصفهان باشد، کمیته‌ای باید تشکیل شود و پیشنهادهای مختلفی مطرح‌شده مبنی بر اینکه باید معاونت میراث فرهنگی در شهرداری داشته باشیم، یا یکی از مناطق را برای این کار در نظر بگیریم و برخی هم می‌گفتند که باید در مناطق تاریخی ناحیه‌ای زیرمجموعه این طرح وجود داشته باشد؛ به‌هرحال این مواردی است که باید با کسانی که در شهرهای دیگر این طرح را پیاده کرده‌اند مورد بحث و تبادل‌نظر قرار بگیرد تا در نهایت به نتیجه‌ای برسیم که کمترین اشتباه را داشته باشد.

او در بخش دیگر سخنان خود تکالیفی که به‌موجب طرح شهرداری بافت تاریخی برای شهرداری اصفهان در نظر گرفته می‌شود را چنین شرح داد: تشکیل کمیته‌ای تخصصی با حضور عناصر تأثیرگذار در مدت دو ماه، بازشناسی و تدقیق محدوده بافت تاریخی، آسیب‌شناسی و آسیب نگاری وضعیت موجود بافت در هر منطقه، بررسی سایر اقدامات صورت گرفته در دیگر شهرها، بررسی و تعیین ساختار تشکیلاتی، اداری و اجرایی متناسب جهت شکل‌گیری شهرداری بافت تاریخی و پیشنهاد اینکه برای هر منطقه چه اتفاقی بیفتد یا ناحیه‌ای تشکیل شود و نحوه حضور مدیر منطقه بافت تاریخی در جلسه معاونین.

طغیانی تأکید کرد که مدیر منطقه بافت تاریخی فرهنگی ملزم است حلقه‌ای از مشاوران را در کنار خود داشته باشد تا اولاً آن‌ها راهبرد و استراتژی بافت را تعیین کنند و ثانیاً هر اقدامی قرار است در بافت صورت بگیرد، از فیلتر این مجموعه متخصص و متنوع که باید از حوزۀ دانشگاه، اجرایی و بیرون از حوزه شهرداری هم باشند و به ‌تناسب موضوعات مختلف، متخصصان مختلف در آن حضورداشته باشند، عبور کند و بیرون بیاید. همچنین باید تمام مراحل کار شفاف باشد تا رانت اطلاعاتی برای عده‌ای ایجاد نشود.

دبیر کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر نیز در آن نشست خبری، خاطرنشان کرد که طرح شهرداری بافت تاریخی فرهنگی اصفهان در تاریخ دوم آذرماه سال ۱۳۹۹ با ۱۰ امضا توسط اعضای شورا وصول و جلسات کارشناسی آن نیز انجام و تصویب‌ شده؛ به همین دلیل شهرداری اصفهان مکلف است که طی دو ماه آینده جلسات کارشناسی خود را در این رابطه برگزار و نتیجه را اعلام کند.

اکنون و با گذشت بیش از دو ماه از تاریخ ذکر شده، این پرسش مطرح است که سرنوشت طرح شهرداری بافت تاریخی اصفهان چه شد و اکنون در چه مرحله‌ای قرار دارد؟

پاسخ شیرین طغیانی، رئیس کمیسیون شهرسازی،  معماری و عمران شورای شهر اصفهان به سؤال ایسنا بدین شرح است: طرح مربوط به شهرداری بافت تاریخی که از طرف شورا داده شد و مقرر شده بود که شهرداری اصفهان آن را بررسی کند، متأسفانه با اقبال چندانی از سوی شهرداری روبرو نشد. با این همه دوستان ما در شورای شهر پافشاری کردند و نهایتاً توانستند ردیفی را در بودجه ۱۴۰۰ شهر برای شهرداری بافت تاریخی در نظر بگیرند.

او می‌گوید: برخی از دوستان در شهرداری اصفهان گفتند که مذاکراتی را با وزارت کشور داشته‌اند و اعلام‌شده که برای هر اقدامی باید مجوزات لازم گرفته شود. بر همین اساس به شهرداری محترم در بودجه فرصت داده شد که تا پایان اردیبهشت‌ماه روی بحث ظرفیت‌های قانونی این موضوع تحقیق‌های لازم را انجام دهند و راهکارها و آلترناتیوهای متفاوت شورا را بررسی و یکی از آن‌ها را دنبال کنند. بنده هم شخصاً پیگیر این مسئله هستم تا بتوانم آن را به سرانجام برسانم.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۱۹ فروردین ۱۴۰۰ / ۱۰:۱۱
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1400011909438
  • خبرنگار :